Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.11.2007 06:51 - Налози - Шефът доказва парите за вечеря само с бележка
Автор: avangardi Категория: Бизнес   
Прочетен: 842 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 05.11.2007 07:59


Карикатура на деня

image

Ивайло Цветков





"Ти, господине мой, едно магаре тури за кандидат и магарето ще ти избера, майка му стара!".
Познахте ли цитата от къде е ?
-------------------------------------------------------
Шефът доказва парите за вечеря само с бележка
Шефовете на фирми ще доказват пред данъчните колко представителни пари харчат за вечери и колко бензин сипват в колата само с касова бележка. Тези разходи се облагат с данък от 10% и за тях вече няма да се изисква фактура.  Това предвиждат промените в Закона за корпоративното подоходно облагане, подготвени от МФ. В резултат шефовете на фирми много ще бъдат облекчени в бумагите, когато водят клиенти на вечеря. Разходите за бензин за колата на шефа също ще се доказват само с касова бележка. Няма да е нужна фактура и пътен лист. Със задна дата от 1 януари 2007 г. се отменят данъчните облекчения за чужди инвеститори. При влизането ни в ЕС беше дадено право на редица фирми да плащат 30% по-малък данък печалба заради големите инвестиции, които са направили в страната. Но според Европейската комисия това е дискриминация, тъй като облекченията важат само за фирми, които са направили инвестициите преди влизането ни в ЕС. Това нарушавало конкуренцията и ангажиментите ни към Общността. Затова инвеститорите, които са ползвали облекченията през 2007 г., сега ще трябва да внесат в хазната спестените тогава налози.

Всяка улица с различен патент Общини вдигат до 20 пъти данъците за занаятчии
Общините сами ще събират патентните си данъци от началото на 2008 г. Това ще осигури в касите им допълнително около 40 млн. лв. Но ще трябва да има общински служители, които да проверяват търговците дали съвестно обявяват например размерите на магазините, леглата в хотелчетата и броя на билярдните маси в заведенията. Това може да затрудни доста общини, но когато системата заработи, хазната на кметствата ще набъбне. Кметовете на малките градчета имат по-голяма възможност да следят жителите си дали съвестно плащат налозите, отколкото данъчните от съседните по-големи административни центрове.

image
Общините ще решават колко да плащат шивачите като патентен данък. Разликата между минималната и максималната ставка е 21 пъти
Фото БТА Огромна власт ще имат общинските съвети от началото на 2008 г. Освен конкретните размери на патентните данъци те ще определят дали занаятчиите в центъра на града да плащат повече, отколкото в крайните квартали. Сега на зони е разделена София. Но догодина това може да се направи и в големи градове като Пловдив, Варна или Русе. Така патентните данъци ще бъдат много по-справедливи. Различни размери на патентните налози може да има и за отделните улици. Например за "Витоша" и Граф Игнатиев" патентните данъци може да са в пъти по-големи от останалите улички, които също са в центъра, но оборотите на търговците са много по-малки. Това стана ясно в Боровец на семинар на Министерството на финансите за новите данъчни закони от началото на 2008 г. Различни може да бъдат патентните налози и за отделните квартали на София. Но всичко това ще се решава от общинските съвети. Догодина те ще имат огромни права при определянето на патентните налози. Парламентът само ще определи минимален и максимален размер. Предложението на Министерството на финансите е минималният налог да бъде колкото е сега в най-малкото селище в страната. А максималните налози да бъдат колкото са сега за центъра на София. Но така общинарите ще могат да сложат данък за занаятчия в Долна Диканя, колкото за колегата му в София. Разликата между минималния (40 лв.) и максималния патент (840 лв.) за шивашките услуги е 21 пъти.
При платените паркинги разликата между минималния (5 лв. за едно място) и максималния размер на патента (200 лв. за място) се предлага да бъде 40 пъти. Дали тези граници ще останат за 2008 г. ще трябва да решат депутатите. Но при всички случаи общинарите ще имат огромна власт да слагат високи патенти за едни дейности и по-ниски за други. Все пак при определянето на патентите общинските съвети ще трябва да се съобразяват с няколко критерия - стопанско значение на селището, брой на населението, сезонен или постоянен характер има занаятчийската дейност. Общинарите ще имат и последната дума дали ще има облекчение за налога за основно жилище. Сега данък сгради е 1,5 на хиляда от данъчната оценка, но за основния апартамент се плаща наполовина. Догодина общинските съвети ще могат да вдигнат данък сгради до 3 на хиляда и да премахнат отстъпката за основно жилище. На практика сега един човек може да има няколко жилища на свое има, но в едното да живеят децата му, а в другото - родителите. Сега за вторите два апартамента се плаща двойно по-висок данък, въпреки че те не се дават под наем и собственикът не печели нищо от тях. Това може да се промени, ако общинските съветници решат за всички жилища да се плаща еднакво.
Стефан Кючуков

Патентните данъци
1. Игри с развлекателен и спортен характер, данъкът е за брой съоръжения
а) развлекателни автомати с жетон    от 100 до 198 лв.   
б) минифутбол, тенис на маса,
хвърляне на стрели, пейнтбол и спийдбол,
минибаскетбол, бридж, табла    от 8 до 26 лв.
в) зали за боулинг и кегелбан
(за игрален коридор), и билярд (за маса)    от 40 до 140 лв.

2. Услуги с атрактивен характер
а) корабчета (на брой)    от 750 до 1500 лв.
б) лодки (на брой)    от 450 до 900 лв.
в) яхти (на брой)    от 900 до 1800 лв.
г) джетове (на брой)    от 900 до 1800 лв.
д) влакчета (на място)    от 30 до 60 лв.
е) файтони (на място)    от 75 до 150 лв.
ж) водни ски, планери и сърфове, водни колела (на брой)    от 150 до 300 лв.
з) зимни ски, кънки, сноубордове, шейни    от 150 до 300 лв.
и) въртележки, виенски колела,
блъскащи се колички, велосипеди и рикши    от 150 до 300 лв.
к) детски колички и моторчета    от 150 до 300 лв.
л) стрелбища    от 300 до 600 лв.

Общините ще определят размера на местните данъци

Размерът на данъците за сгради и за автомобили от следващата година да се определят от общинските съвети. Това предлага Министерството на финансите с промяна в Закона за местните данъци и такси. При определянето на размера на местните данъци общинските власти ще трябва да се съобразят с долна и горна граница на налога.
За данъците върху недвижимите имоти, даренията, наследствата и покупката на имущества най-ниската ставка ще е в размер на тазгодишния данък, а максималната ще е двойна. За 2008 година не е предвидено повишение на данъчните оценки на имотите.
При моторните превозни средства данъкът също има долна и горна граница. Общините могат да решат дали да запазят тазгодишната ставка или да я увеличат, като тя не може да е повече от три пъти по-голяма. Общините трябва да определят какви ще са местните данъци през следващата година до 29 февруари. Ако това не се случи до този срок, ще се събират минималните им размери. Запазва се и възможността тези налози да се плащат разсрочено през 2008 година, както и 5-процентната отстъпка, ако бъдат платени изцяло. Първата вноска ще се прави от 31 март до 30 юни.
От догодина и патентният данък ще е местен налог. Тези, които се облагат с такъв, ще са освободени от данък върху доходите. Приходите от патентна дейност през 2008 година се очаква да са 40 милиона лева.

05.11.2007



Тагове:   вечеря,   налози,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: avangardi
Категория: Изкуство
Прочетен: 8308208
Постинги: 1978
Коментари: 10400
Гласове: 95681
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031