Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.10.2008 06:05 - Без данъчни облекчения на дарения. Лихвите от чужбина без облагане. Гледаме бебета с пълна заплата
Автор: avangardi Категория: Бизнес   
Прочетен: 1405 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 20.10.2008 06:24


Без данъчни облекчения на дарения за болници

Налогът върху имотите нямало да се увеличи, съобщиха от Министерството на финансите

С новите промени в данъчните закони отпадат данъчните облекчения за дарения, направени в полза на здравни и лечебни заведения, социални домове, комуни за лечение на наркозависими. Това стана ясно на семинар, организиран от Министерството на финансите в събота и неделя.
Мотивът на експертите от финансовото ведомство е, че българското законодателство трябва да третира равноправно българските и чуждестранните юридически лица, в полза на които може да се направи дарение, а не е по силите на данъчната администрация да проверява дарения към всички възможни здравни и социални домове в ЕС.
С промените в Закона за корпоративното подоходно облагане отпадат и данъчните облекчения за дарения, направени в полза на бюджетни предприятия, лица, пострадали при кризи и социалнослаби лица, юридически лица с нестопанска цел, както и за дарения за ученици и студенти или за така наречените стипендии за обучение. Няма да ползват данъчни облекчения и дарителите на фонд "Енергийна ефективност".
В същото време се разширява обхватът на някои дарения, като се добавят и лица от държави членки на ЕС - вероизповеданията, организациите на Червения кръст, читалища и културни институти, УНИЦЕФ, посочиха от МФ.
В Закона за местните данъци и такси се увеличава данъчната оценка на недвижимите имоти с 50 на сто, а са намаляват праговете, така че в абсолютни размери данъкът върху имотите да остане такъв, какъвто е в момента, каза директорът на дирекция "Данъчна политика" в МФ Людмила Елкова. Мотив за увеличението на данъчната оценка на имотите е тя да се доближи до пазарните цени. В същото време, ако досега прагът за данъка върху имот е бил от 1,5 до 3 промила върху данъчната оценка, то сега той ще е от 1 до 2 промила, обясниха данъчните експерти.
От ведомството на Пламен Орешарски предлагат и да се намалят максималните и минималните размери на данъка върху наследствата, данъка върху недвижимите имоти и данъка при придобиване на имущества по възмезден и безвъзмезден начин. С промени в Закона за данъците върху доходите на физическите лица пък се предлага инвалидите с 50 на сто и повече намалена работоспособност да плащат авансов данък едва след като превишат сумата от 7920 лв., която е размерът на данъчното облекчение.

Метли ще въртят само 10% от безработните, наети по програма

Аида Ованес

Не повече от 10% от наетите по Национална програма "От социални помощи към осигуряване на заетост" ще са ангажирани с комунало-битови дейности през 2009 г. За осъществяването й се предвижда да бъдат разкрити 16 хил. работни места за 57 739 200 лв. в общополезни дейности, в дейности от областта на земеделието или преработването на селскостопанска продукция, както и в дейности на територията на предприятия без държавно и/или общинско участие. Програмата се осъществява на проектен принцип. Кандидат-работодателите изготвят и представят проекти, в които се описват дейностите, които предвиждат за изпълнение. Работодатели по програмата могат да бъдат областни управители, общински администрации, общински и държавни фирми, частни фирми, неправителствени организации, физически лица, еднолични търговци, търговски дружества и кооперации, регистрирани по Закона за подпомагане на земеделските производители и/или по Закона за тютюна и тютюневите изделия. Това уточняват от Агенцията по заетостта.
От днес до 10 ноември бюрата по труда в страната ще приемат проекти по тази програма и по Национална програма "Асистенти на хора с увреждания" за дейност "Социален асистент". Процесът на оценка и класиране на подадените проекти ще приключи на 15 декември.
Безработните, които ще могат да бъдат включени в програмата, трябва да са обект на месечно социално подпомагане, като приоритет ще имат над 50-годишните. До 30% от наетите безработни трябва да притежават специфични знания и умения, необходими за изпълнението на дейностите по проектите.
Предвижда се догодина да има повишени изисквания за вида и качеството на извършваните по програмата дейности (засилен контрол на всички нива). Проектите на работодатели, осигурили обучение или последваща заетост на наетите лица след приключване на договорите им, поети като ангажимент в предходни етапи на програмата, ще бъдат предпочетени. Затова дейностите с траен характер и остатъчен ефект - такива трябва да са 40 и над 40% от заявените в проектите работни места от общия средногодишен брой места. Дейности с почасов измерител (охрана и поддръжка), в т.ч. и социални дейности, не бива да надвишават 50% от общия средногодишен брой работни места, разкрити по проект на съответния работодател, като не повече от 15% от тях може да са за охранители.
По Националната програма "От социални помощи към осигуряване на заетост" през 2008 г. се реализират 2073 проекта за 28 196 работни места.



Налогът за имот ще е между 1 и 2 промила от оценката
До 54 лв. ще набъбне налогът за двустайно жилище догодина. Това ще стане, ако се приеме предложението за скок с 50% на данъчната оценка от 1 януари, стана ясно на семинар за промените в данъчните закони. Сега апартамент от 65 кв. м в средно голям град има данъчна оценка 18 хил. лв. При данък сгради от 2 на хиляда, в общинската хазна се плащат 36 лв. Оценката на същия апартамент догодина ще бъде 27 хил. лв. Ако данъкът остане 2 на хиляда, задължението на собственика е 54 лв. За основно жилище налогът е наполовина, или 27 лв. За апартамент от 80 кв. м в голям град данъчната оценка сега е 50 хил. лв. При налог от 1,5 на хиляда, в общината трябва да се внесат 75 лв., а ако жилището е основно - 37,50 лв. Оценката на същия апартамент догодина ще бъде 75 хил. лв. Ако налогът се намали на 1 на хиляда, ще се плати същата сума от 75 лв. Но ако общината вдигне налога на 2 на хиляда, данъкът ще скочи два пъти до 150 лв.

Данъчната оценка да се  доближи до пазарната на имота, е идеята на финансовото министерство, което предлага увеличението с 50%. Това стана ясно на семинара в Банско за промените в данъчните закони. Скокът може да доведе до повишаване на данък сгради, такса смет и налозите за дарения и наследство на имот. Последната дума за това обаче имат общинските съвети. Затова заедно с повишаването на данъчната оценка на имотите Министерството на финансите предлага да се намалят минималният и максималният размер на общинските данъци. Данък сгради, който сега е между 1,5 и 3 на хиляда от данъчната оценка, догодина да е между 1 и 2 на хиляда.
Местните парламенти решават до 31 януари 2009 г. дали да вдигнат налозите за придобиване на имот, за наследство и дарение, данък сгради и такса смет. Ако не вземат решение за промяна, от всеки данъкоплатец ще се събира същата сума като за настоящата година.
Догодина първата вноска за данък сгради трябва да се направи от 31 март до 30 април. Ако платите целия размер на налога в този срок, има 5% отстъпка. Общинските съвети имат право да определят такса смет и на глава от населението или на база на показанията на електромер или водомер. Но досега нито една община не го е направила, а таксата се определя на базата на данъчните оценки на имотите. Налогът за боклука е разходно ориентиран и подлежи на съдебен контрол, ако е твърде висок, стана ясно на семинара. Парите от таксата трябва да отиват само за събиране и обработка на боклука и за поддържане на тревните площи. Но досега нито един гражданин не се е опитал да заведе дeло срещу размера на таксата.
Стефан Кючуков

Лихвите от чужбина без облагане
Българите няма да плащат данък върху лихвите си от влогове в банки от ЕС, както сега не се плащат налози върху доходите от спестявания в родните банки. Това предвиждат промените в Закона за облагане доходите на физическите лица, които ще влязат в сила от януари 2009 г. Гражданите няма да плащат данъци и за доходите от инвестиции на фондовите борси в Европа, както не се облагат печалбите от родната борса. Фирмите също няма да плащат данък върху доходите си от игра на борсите в ЕС. Но няма да се признават за разход и загубите им от инвестиции на европейските борси. А при падането на пазарите от октомври миналата година досега не е ясно дали промяната е благоприятна за бизнеса. Но за миналата година само 700-800 фирми са обявили печалби от родната борса, които са необлагаеми. На чуждите борси вероятно играят още по-малко дружества.

Такси за наследство от вуйчо
Повече данъци ще се плащат за наследство от богат вуйчо догодина. Данък за наследство на деца, внуци и съпрузи както през настоящата, така и през следващата година няма да се плаща. Но прагът на необлагаемото наследство от вуйчо или приятел пада от 250 хил. лв. на 70 хил. лв. При наследство от апартамент за 70 хил. лв. и вила с оценка 20 хил. лв., ако наследниците са деца, данък няма. Ако наследниците са двама братя, наследственият дял на всеки от тях е 45 хил. лв. Това е под прага от 70 хил. лв. и данък и догодина не се дължи. Ако наследникът е един племенник, т. г. той не би платил данък. Но догодина ще трябва да плати върху сумата над необлагаемите 70 хил. лв., или върху 20 хил. лв. Данъкът догодина ще бъде между 3,3% и 6,6%, или между 600 лв. и 1320 лв.
От 2009 г. ще се дадат облекчения на търговците на дребно, които продават и вестници. Сега те плащат патентни данъци и за двете си дейности - търговия на дребно и продажба на вестници. Догодина те ще плащат само един данък - за търговия на дребно.

Гледаме бебета с пълна заплата ЕС ще ни принуди да орежем отпуската на родилките
СОФИЯ. Отглеждането на бебета да е на пълна заплата, а не само на част от нея. Това реши Европейската комисия преди броени дни, като се обоснова с тежката демографска криза в съюза.
Според експертите на ЕС все повече дами отказват да раждат, тъй като парите за майчинство не ги удовлетворяват.
В България майките получават най-високи суми по време на бременността. Жените у нас взимат 90% от заплатата си в продължение на 315 дни. В останалите страни от съюза обаче положението не стои така и средно дамите взимат 60% от възнагражденията си.
Идеята на социалното министерство да увеличи майчинството на 410 дни обаче ще претърпи провал, ако ЕС ни принуди да плащаме пълна заплата на родилките. Експертите на Емилия Масларова са категорични, че ЕС ще ни принуди да съкратим майчинството, тъй като е нерентабилно дълго за целта. Подобно майчинство и такава "заплата" щели да демотивират майките да се върнат на работа, смятат от ЕС.
От социалното ведомство признаха, че се притесняват измамите с майчинските да не зачестят, ако станат на пълна заплата. Много родилки хитреели по време на бременността и се записвали фиктивно на работа при максимален осигурителен доход. Най-често те се регистрирали при някой роднина, който внасял осигуровките им на пълна заплата. Така дамите получавали огромни майчински, без да работят. Евросъюзът обаче здраво ще затегне контрола върху осигуровките и задължително ще поиска съкращаване на майчинството у нас, ако предложението се приеме.
Надя Панкова



Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: avangardi
Категория: Изкуство
Прочетен: 8333194
Постинги: 1980
Коментари: 10405
Гласове: 95883
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930