Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.04.2009 19:14 - Рибно мълчание обхвана Котел - Тази сутрин » Минути за култура
Автор: avangardi Категория: Други   
Прочетен: 1100 Коментари: 2 Гласове:
0

Последна промяна: 06.04.2009 20:14


 Рибно мълчание обхвана Котел-06.04.2009 / 10:44

За подмяната на първия български светски учебник - "Рибния буквар", отговорните институции не са чули и разбрали нищо 

Как една малка книжка от 1824 година накара отговорните хора в целия възрожденски град Котел да изключат мобилните си телефони и изведнъж да потънат вдън земя? Скандалът с подменения екземпляр от "Рибния буквар" на д-р Петър Берон в градския музей гръмна този петък. В bTV получихме и анонимно писмо за това, че в музея на балканския градец се случват много странни неща. Писмото е подписано от бившата директорка на музея Светла Радева. Тя обаче отрече да е сигнализирала и не пожела да застане пред камера. В търсене на истината - към родния град на Раковски и д-р Берон се устремиха Антон Хекимян и операторът Станислав Ангелов.

Рибно мълчание е обхванало от няколко дни тихия възрожденски град Котел. За подмяната на първия български светски учебник отговорните институции не са чули и разбрали нищо, въпреки че за драмата с "Рибния буквар" се знае още от края на миналата година.

Божил и Димитър са братя. Майсторят макети на котленски къщи и ги продават от години пред вратите на градския музей. Влизали са вътре само веднъж, но подканят всеки турист да види ценната книга. "Познаваме се - котленци сме, не може да е от нас. Това е външен човек, който е извел над 100 пъти и е запознат много добре с обстановката", смята Димитър.

Това е и хорската мълва. Истината обаче е, че в полицията има подаден сигнал за подменени експонати в "Пантеона на Георги Раковски". Това, че ценната книга не е същата, се разбира по липсващия на титулната страница ръкописен надпис с името на човека, който през XIX век е учил от него.

Музеят се охранява от СОТ. Камери за видеонаблюдение са сложени едва в края на 2008 г. Иван Пенчев е фондохранител в музея от август миналата година. Месец преди това се прави пълна инвентаризация. Липси и нередности тогава не на констатирани. Декември месец миналата година на проверка в музея идва полиция. Директорът обаче се усъмнява и прави индивидуална проверка. Сегашният директорът на музея се казва Пламен Мерджанов, на 48 години е. Изпълнявал е тази длъжност и преди за осем години, но 2000 г. напуска след общо събрание, на което са констатирани над 190 липси. Няколко дни поред е с изключен телефон, защото бил на изпити в Търново.

Освен Пламен в графа "неоткриваемите" се оказа и кметът на Котел Христо Киров. Киров бил на командировка в чужбина. На последните местни избори двамата са конкуренция. Пламен е кандидат на "Атака", но печели кандидатът на ДПС. Въпреки идеологическите различия на двете партии, Пламен е един от първите новоназначени от новия кмет на мястото на бившата директорка Светла Радева. С идването на новата власт в Котел тя е била принудена да напусне, твърдят още три съкратени служителки от музея.

Донка е бившият фондохранител и пряко е отговаряла за "Рибния буквар". Преди да бъде съкратена е направена инвентаризацията. Липси няма. Трите бивши служителки са се оплакали от психически тормоз от сегашния бивш директор на музея Мерджанов на общо събрание през 2000 г.

Прекият началник на директора Мерджанов е зам.-кмета по културата Веселина Русева. Телефонът й е изключен от няколко дни, пиарът на общината казва, че е на срещи. bTV я откри да се разхожда из града. Каза, че не е уведомявана Мерджанов да си е взимал отпуск, не знае къде е и не може да коментира случая до края на следствието. Вече е образувано и досъдебно производство. image

"Заподозрени има, но едва ли мога да коментирам с конкретика - коментира Комисар Чавдар Божурски, началник ОДП-Сливен. - Сигналът е за няколко експоната в музея, но в процеса на работа стигнахме до "Рибния буквар". Това дали има и друга подмяна - след експертизите".

Експертиза ще има и на подмененото издание, защото и на него пише 1824 година, но не се знае дали е копие. Кой и кога е развил шестте болта на витрината също предстои да се разбере.

Голямата конспирация от преди години е, когато изчезва и оригиналното перо, с което е писал д-р Петър Берон. След "Рибния буквар" - другото и може би най-ценно нещо, което пази музея е балсамираното сърце на именития ни възрожденец, сърцето, което живо е биело само за любезното Отечество.

 

  04.04 11:24 - Отворено протестно писмо До редакцията на в-к Стандарт - ОТВОРЕНО ПРОТЕСТНО ПИСМО
До редакцията на в-к Стандарт,
До кореспондента на в-к Стандарт в гр. Сливен!!! Категория: Други
Прочетен: 133 Коментари: 13
Тагове: история, наука, общество, кражба, крими, престъпление, рибен буквар, котел, иманяр, исторически ценности, гражданска позиция, отворено писмо
Последна промяна: 04.04 17:19




Гласувай:
0



1. krotalka - Големи далавери са станали!
06.04.2009 22:18
Това са светини за нас. Нада ли на запад има пазар за такива неща! Всичко е толкова съмнително.
цитирай
2. lambo - Много ценно инфо
07.04.2009 07:56
за Пламен Мерджанов
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: avangardi
Категория: Изкуство
Прочетен: 8306549
Постинги: 1978
Коментари: 10400
Гласове: 95676
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031