Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.07.2007 09:52 - Дует РИТОН Видеоцентър
Автор: avangardi Категория: Изкуство   
Прочетен: 2436 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 23.02.2010 17:09


Дует РИТОН Видеоцентър
http://www.riton.net/video/?eh_jivot
http://www.riton.net/video/?ciala_nosht
http://www.riton.net/video/?djalma
image

image
Официален сайт: www.riton.net
В.Стандарт: http://standartnews.com/bg/article.php?d=2007-02-16&article=178663 - Здравко вдига палат за Катя - Това си подарява дует "Ритон" за перлената сватба
 
Дует Ритон / Duet Riton.

Стилове:

Поп

Състав:

Катя - вокал
Здравко - вокал

ЗАПОЗНАНСТВОТО

Катя и Здравко се запознават като студенти в Българска Държавна Консерватория.
Допадат си в личен план. Почти по цял ден са заедно на лекции, солфеж, вокална постановка(винаги се падат в една група).През свободното си време са част от шумна компания предимно от колеги музиканти.Започват да се появяват и първите симптоми на нещо по-силно от чисто колегиалните отношения, уединяват се все по-често пред пианото , след купон винаги си тръгват заедно, идват на лекции пак заедно ..... Неусетно стават неразделни и приятелите започват да подмятат: "Ето го дуета!"

През лятото след първи курс е началната им амбициозна стъпка в професионален план. Решават още като студенти да се явят поотделно като солисти на изпит пред Държавна комисия по категоризиране на изпълнителите(без категоризация, никой певец по това време не може да работи професионално). И двамата все още не знаят, че ще направят най-стойностния и обичан дует в България!

Получават най-високата възможна:"1-ва солистична" и естествено полудяват от щастие! Първо предизвикателство, първи успех!

По това време към младежки дом "Лиляна Димитрова" функционира студентска група "Тонус"съставена от известни днес музиканти. Катя и Здравко са поканени за солисти. Започват участия предимно на студентски балове и всички мероприятия организирани от младежкия дом.През лятото работят в курорта "Боровец" и "Зл. Пясъци" . Освен като певица Катя свири и по половин час евъргрийни на пианото с групата. Заедно са, за пръв път печелят като музиканти, гордеят се с това, но все по-често се замислят за бъдещето. Като солисти в тази професия е практически невъзможно да са денонощно заедно, както са свикнали. И двамата не могат да си представят една евентуална раздяла, макар и за кратко.Ревнуват се........!


ДУЕТЪТ

Да са заедно и на сцената, и в живота все още е в проект. Все още не знаят добре ли е или не до там.............!?! Все още не знаят колко са компромиси, които трябва да направят в името на кариерата . Не знаят дали ще издържат на напрежението, професионалните проблеми да не хвърлят сянка на личния живот или обратно!?! Вярват само в едно, че се обичат !

В репертоара на Катя и Здравко все повече стават дуетните песни, дори чисто солистичните те преаранжират като такива. Получават разрешение от Декана и на Държавния изпит се явяват като дует. Все още не знаят, че са първите, които правят такава стъпка. В името на любовта те създават Дует "РИТОН", който поколения Българи боготворим до днес.

КАРИЕРА

Първите изяви като дует са във вариететните програми на елитните заведения, в курортните комплекси и в София. В този период, в програмите участват доста чужди певци, атракциони и балети. Менажер от Полша харесва Катя и Здравко и праща покана до Българска импресарска агенция. По същото време Големият Български композитор Тончо Русев също чува младите певци и ги кани на разговор. Обещава им бляскава кариера, впечатлен от факта , "че пеят сташно и танцуват"(както самият казва). Тончо Русев ги запознава с младия композитор и аранжор Иван Кутиков(понастоящем продуцент, композитор и аранжьор на филмова музика в Холивуд), който в този момент е култов за Българската поп и рок култура. Кутиков обещава и се заема с музикалното продуциране на "РИТОН"(до заминаването му в САЩ аранжира над 100 техни песни).

Излизайки от дома на Т. Русев след срещата Катя и Здравко почти цяла нощ се разхождат и се пощипват, страхувайки се това да не е само сън!

На следващия ден четиримата се срещат отново за да избистрят стратегията. Решава се дуетът да приеме поканата от Полша , първо за рутина и най-важното според Тончо , за спечелване на средства, крайно необходими за създаване на материална база(костюми, миктофони и ред други сценични аксесоари) необходими на всеки начинаещ професионалист.Големият Композитор внушава на младите певци, че едно от най-важните условия за звездна кариера и творческа независимост е финансовата обезпеченост!

Следват Краков, Познан, Варшава, Шчечин-градовете с най-изисканите театър-вариетета в Полша, където "РИТОН"(тогава "Студио2") пеят и танцуват с 40-души балет в продължение на 11 месеца.Там за пръв път ги виждат представители на Руския Госконцерт.

В края на 1978г се прибират в България и сключват граждански брак на 23-ти декември.
Срещат се с Иван Кутиков и решават да изберат два хита, които Иван да аранжира, а Катя и Здравко да запишат с орк. "София".Българските текстове възлагат на М.Спасов.
Междувременно докато са още в Полша, "Импресарска агенция"-София получава покана за "РИТОН"(Студио2-тогава) от Гостконцерт-Москва за участие в международна концертна програма "Мелодия Друзей", която обикаля всички престижни концертни зали в бившия СССР през месец март 1979г.

Младият дует подхожда изключително сериозно към този ангажимент и не напразно защото на "Мелодия Друзей" те наистина стъпват на голямата концертна сцена заедно със изпълнители от целия свят.Успехът е зашеметяващ, имат по няколко биса, лично композиторът М.Дунаевски излиза на сцената на 16-хилядната зала "Лужники" за да ги прегърне след изпълнението на неговата песен "Тримата мускетари"от едноименния филм. Канят ги във всички телевизии и радиа за интервюта, излизат на корица в списания като"Оганек", "Советска эстрада ", "Днес и утре", в-к"Правда" и др.

След края на международното турне нашият дует получава от Госконцерт покана за следващата международна програма след 3 месеца-"Песни лето"с двойно завишение на хонорара. Катя и Здравко са като в приказен сън!

Връщайки се през април започва трескава подготовка на пианото с Кутиков за изпяването в студио на двете песни с оркестър"София".

Готовите песни след месец са пуснати в ефира на радиото и стават бързо любими на хиляди хора.Все още никой обаче не е виждал дует "РИТОН", не знае подробности за тях.Тома Спространов получава писма в предаването си "Любопитно петолиние", в които слушатели го молят за информация и за среща с Българския дует, за който са разбрали от Руската преса. Нашите медии по това време със закъснение от няколко месеца също започват да пишат за Катя и Здравко.Следват покани и от Телевизията. Първата телевизионна изява е в предаването "Студио младост"-1979г.Младият дует впечатлява всички с визията си, с костюмите си, с искреността на излъчване и най вече с перфектното изпълнение на 32 такта степ, който те учат и усъвършенстват в Полша.За кратко време стават любимци, залите където участват се препълват, участията стават безброй, фен-клубове се създават из цяла България.Забелязват се първи симптоми на болестта "Звездомания".Тя не подминава нито един изпълнител и ако не се излекува шоково, просто изпълнителят "умира" творчески.Болестта е преборена безвъзвратно с помощта на Иван Кутиков , Тончо Русев и Зорница Попова, от които "РИТОН" получиха най ценните съвети формирали уравновесеното им присъствие в Българската култура, а именно всеотдайност в професията и преклонение пред Публиката!

Първа от всички Големи композитори Зорница Попова решава да участва на фестивал, гласувайки доверие на дует "РИТОН". Песента се казва "Бургаските момичета".Представена е на фестивала "Бургас и морето" 1980г.Песента се превръща в шлагера на фестивала, но не получава награда(5-то място).Обосновката в онова време е, че текстът не е "идеологически издържан", а и "упадъчният диско стил" е в разрез с "критериите" на конкурса. Катя и Здравко го изживяват много тежко и там решават нещо, което споделят само с И.Кутиков, а именно никога, за нищо на света да не пеят политически текстове, а само за любовта и отношенията между хората! Зорница им подарява нова песен, която става първия им Български хит-"Трябва да чакаш"
След Бургаския конкурс представители на "Балкантон" канят "РИТОН" и И.Кутиков на разговор за евентуално издаване на албум.Преговорите са успешни и в края на 1980г. излиза малка плоча с песните "Първи урок" и "Слънце нека да грей".От тиража на малката плоча зависи дали интересът към дуета е достатъчен за издаване на дългосвиреща.Още след първата седмица продажбите са неочаквано високи за сингъл!"Балкантон" решава да избърза и възлага на И.Кутиков почти непосилната задача да се съберат 10-12 песни от Български автори и за 3 месеца да се издаде албума! През тези месеци денят и нощта се сливат в едно за тримата музиканти. Първите песни са на Зорница Попова-"Между да и не" и на Тончо Русев-"Прегърни ме"(така е озаглавен и албума) и "Някога, но не сега".Текстовете са на Й.Янков, Д.Ценов и Н.Вълчев.Започват да валят песни все от утвърдени имена. Албумът(винилова плоча) излиза в рекордния тираж 178000 в средата на 1981г. Следват три преиздавания съответно 65000, 50000 и 120000 за година и осем месеца.

През 1982 г. започва подготовката на втори албум. Отново най-добрите автори пишат за "РИТОН"! В края на 1983г. той се появява на пазара у нас и в Русия.Заглавието му е: "ДУЕТ РИТОН". Почти всички песни стават хитове и печелят БГ-класациите.По-ярките от тях са: "Сърце зад три врати"-З.Попова; "Послеслов"("С любов до края")-Т. Русев; "Не само любов"-Иван Пеев; "Замълчи"- Найден Андреев; "Втората любов"-М.Щерев. Официалният тираж е 245000 броя в България и 300000броя в Русия.

Третата дългосвиреща плоча на набиращия популярност и в чужбина млад дует излиза на пазара през пролетта на 1985-та год.Заглавието е "Брак по любов", по едноименната песен на Иван Кутиков(Големият музикант написва само тази песен за Ритон, която става една от вечнозелените им песни).От този албум всички песни стават хитове, което е прецедент!"Ало такси", "Лятото", "Бърза помощ", "Среща в спомена", "Вторник е добрия ден", "Утрото ще реши", "Сложно нещо е любовта", "Брак по любов", "Мама, татко и аз", "Каква е модата", "Направи за мен най-добрия жест", "Кратка среща"и "Старият грамофон.Всички тези песни са в златния фонд на БНТ, като едни от най-атрактивно заснетите!Тиражът е:287000 плочи.

Верни на традицията през около 2-3 години да издават албум "Ритонците" пускат поредния в средата на 1988г.Озаглавен е "Накъдето ми видят очите", по едноименната песен на И.Пеев.По традиция почти всички песни отново са хитове: "Дон Кихот и Дулсинея", "Елате ни на гости", "Концерт", Моят живот си ти", "Магия е любовта", "На дискотека", "Минало свършено....... Тиражът е:215000 плочи.

През 1990 г. единственият издател у нас-"Балкантон" е "фалиран" и предвид "демократичните" промени спира да функционира. Така поредният албум на Големия ни дует остава неиздаден.Заглавието е "Объркано е времето", по едноименната песен на А.Драгнев. Много от песните стават хитове, въпреки че не излизат на звуконосител(за около година няма сериозен издател у нас). "Нашето умно куче", "Има някъде някой", "Остаряваме бързо", , "От мухата слон", "Не идвайте на гости", "Песен за жената"
С появата на първата частна издателска компания у нас-"Мега Музика", "РИТОН" получават покана за издаване на албум. Годината , в която той излиза е 1991-ва. Включени са най-големите хитове на дуета до този момент. Излизат на компактдиск и касета. Заглавието е "РИТОН-ИЗБРАНО"

През целия период 1981-1990 не спират турнетата из България и чужбина. Ритон концертират на живо със собствения си оркестър "Аеробик", две балерини и две вокалистки.

Шестият албум (CD-MC) на Катя и Здравко е пуснат на пазара през 1993-94г. от "Рива саунд". Той се казва "Джалма", по едноименната песен на З.Попова. И нещо обичайно, отново само хитове.....:"Обичай ближния", "Семейството", "Хей капитане", "Старият музикант", "Сънувал- несънувал"!Все пак безспорният фаворит е "Джалма", която се запява от всички.

През 1996г. "Мега музика " издава двойния "RITON-THE BEST"(CD-MC), в който са включени 21 песни.

В края на 1997г. , когато навършват 20 години на сцената Катя и Здравко решават да издадат нов албум, да направят Национално турне в големите ни градове с оркестър, с голяма вокална група, с балет "Роберта", актьори и разкошен декор. Всичко това е реализирано през 1998г. Кулминацията е в зала 1 на НДК в София на 22.11 същата година съвместно с "Ара аудио-видео". Билетите са продадени две седмици преди концерта, залата се пълни с правостоящи. Концертът продължава близо три часа! Отзивите са еднозначни: грандиозно, красиво..........!

Албумът излязъл на 20-годишния юбилей се казва "Болка от любов", по едноименната песен на Катя. В него са включени 16 песни. Между тях са "Огън и дим", която печели Голямата награда "Златен Орфей" през 1997г , "Сто години", "Купете сърцата ни", "Сватбени цветя", "Музика и любов", "Пиратски кораб", която печели голямата награда в конкурса "Бургас и морето"-1998г. и др.

2001година, месец юни, е изцяло готова продукцията от 10 песни-CD, MC "Цяла нощ". Продуктът е мултимедиен. Появява се на пазара през месец ноември. Съдържа много имформация, игри, видео-клипове и др. Звукът е от най-високо качество! Стилът е мелодичен "Евро-денс". Всички песни отново стават много популярни. Вече близо година и половина продажбите са сред най-високите! За това помага и прекрасната визия, клиповете са свежи и сюжетно богати. Изцяло 2D анимацията в клипа към песента "Как си амиго" е нещо, което се прави за пръв път у нас. Всичко е рисувано с изключение на главите на Катя и Здравко, които са "вградени" ефектно към шаржираните тела. Клипът става хит и обект на масово подражание! "Цяла нощ", "Само ти и аз", "Отело", "Сто пъти", "Как си амиго" превземат класациите. В албума е включен и "Мага-Мега-микс"-ремикс от всички песни създаден по един фамозен начин от най-хитовия в последните години Български музикант Мага. Песните са филмирани и предстои издаване на видео-касета "Цяла нощ", съдържаща всички клипове от албума и много изненади.... !
Вече е започнала подготовката за пореден 11-ти албум.Но работата по него ще е по- дълга поради факта, че е юбилеен.

Края на 2003 и началото на 2004 година е период в който Ритон хвърлят изключителни усилия за реализацията на първите в историята на Българската поп музика DVD албуми. Като организация и финансиране това е много рискована и трудна стъпка предвид все още новата за България технология. Процесът на подготовка и реализация на продукта е коренно различен от предходните (CD-audio; CD-video; видеокасети и др.). Но поемайки за пореден път ролята на новатори в своята професия Катя и Здравко, макар и рискувайки са убедени в успеха.....!!!
Така на 15.06.2004 г. се появяват двата нови албума:
"RITON-The best live" - най-големите хитове изпълнени на живо с оркестър и балет (концерт).
"RITON-The best videoclips" - най-добрите видеоклипове на Дуета през последните 10 години.

НАГРАДИ


1982 г. - Трета награда в конкурса "Пролетна песен". Любов за цял живот"
1983 г. - Първа награда на публиката на международен конкурс за поп и рок музика в град Рощок Германия. Песента е"Знам море"
1983 г. - Втора награда на журито на международен конкурс за поп и рок музика в град Рощок Германия . Песента е "Знам море"
1983 г. - Първа награда на журито на фестивала във Варадеро Куба. Песента е "Сърце зад три врати"
1984 г. - Трета награда на журито на международния шлагер фестивал в град Дрезден Германия. Песента е "Послеслов"
1984 г. - Втора награда в конкурса "Пролетна песен" на БНР. Песента е "Южния вятър"
1985 г. - Дует на годината-награда на Съюза на Българските композитори.
1987 г. - Специална награда за най-добро изпълнение на конкурса "Мелодия на годината". Песента е "Дон Ки-хот и Дулсинея"
1988 г. - Първа награда в конкурса "Пролетна песен". Песента е "Изповед"
1989 г. - Голямата награда на конкурса "Мелодия на годината". Песента е "Накъдето ми видят очите"
1990 г. -Дует на годината - награда от "Арт- рокцентър"
1993 г. - Дует на годината-награда на Съюза на Българските композитори.
1995 г. - Голямата награда на конкурса "Сребърен Ерос". Песента е "Джалма"
1995 г. - Специалната награда на в-к "Труд". Песента е "Джалма"
1996 г. - Специална награда от Съюза на Журналистите, на фестивала "Златния Орфей". Песента е "Сляпа неделя"
1996 г. - Специална награда на програма "Хоризонт" на БНР. Песента е "Минало несвършено"
1997 г. - Голямата награда "Златен Орфей". Песента е"Огън и дим"
1998 г. - Първа награда на международния конкурс "Евро фест" в Скопие. Песента е "Огън и дим"
1998 г. - Първа награда на журито, на "Златния Орфей". Песента е "С приятели е по-добре"
1998 г. - Специалната награда от "Съюза на Музикалните дейци", на "Златния Орфей". Песента е "С приятели е по-добре"
2001 г. - Дует на годината в класацията на " Мело ТВ Мания"
Името им е добре познато в много държави на няколко континента - Европа, Азия, Африка и Америка.

 

(България)
http://music.dir.bg/izpulnitel_info.php?id=842

Сп.По-здрави: Спортните програми на дует Ритон
В.Седмичен Труд: Перуките на Катя от Ритон
В.Седмичен Труд: Катя залюбила здравко на пиано
В.Всичко за всеки: Най-сексапилният семеен дует пази тръпката на любовта
В.Труд: Гръдната обиколка на Катя е тайна дори за Здравко
Вестник за жената: Две сърца в една гръдна обиколка
Списание за жената: Дует Ритон пеят вярно в брака, Здравко бил заврян зет 



Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: avangardi
Категория: Изкуство
Прочетен: 8337514
Постинги: 1980
Коментари: 10405
Гласове: 95891
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930