Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.09.2007 07:46 - Светът се раздели с великия тенор Лучано Павароти в родния му град Модена. Райна Кабаиванска: Той пя с мен на опелото. Погребаха великана на операта с държавни
Автор: avangardi Категория: Изкуство   
Прочетен: 2025 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 10.09.2007 05:58


Светът се раздели с великия тенор Лучано Павароти в родния му град Модена от Dnevnik.bg
08 септември, 20:29  
image   
Официален сайт на Лучано Павароти

Лучано Павароти

image 

 Хора от Италия и от цял свят отдадоха последна почит на Лучано Павароти в катедралата на родния му град Модена. Той почина в четвъртък на 71 години преди да е приключил световната си обиколка за сбогуване със сцената и след кратко заболавяне от рак на панкреаса - една от най-смъртоносните разновидности на това заболяване.

Близо 50 хиляди души изпратиха в последния му път Павароти. Премиерът Романо Проди каза, че кончината на един от най-великите оперни тенори е накарало Италия да се чувства "тъжна, но горда". "Смъртта му ни кара да се чувстваме обеднели", каза архиепископ Бенито Коки по време на службата в Модена.

Рок звезди, политици и близки плакаха и аплодираха на крака в продължение на няколко минути, след като видяха видеозапис, на който Павароти пее заедно с баща си Фернандо религиозния химн "Панис Ангеликус". По площада имаше монтирани огромни екрани, а събитието се предаваше по националната телевизия и интернет.

Българското сопрано Райна Кабаиванска откри службата сред пищните фрески на катедралата с изпълнение на "Аве Мария" от "Отело" на Джузепе Верди. Друг приятел на Павароти – тенорът Андреа Бочели, изпя "Аве Верум Корпус" от Моцарт. Хорът "Корале Росини" бе същият, с който навремето пяха баща и син Павароти.

Саркофагът бе носен от 14 души под аплодисменти и възгласи "Браво!", а от високоговорители се носеше прочутата му ария "Несун Дорма" от операта "Турандот" на Джакомо Пучини.

В момента, когато гласът на Павароти се извиси на най-прочутото място "All"alba vincero"" (Призори ще ликувам) в небето над Модена минаха самолети, оставящи три цветни димни следи, наподобяващи националния трикольор на Италия.

Боно, фронтменът на Ю Ту, седеше до кинорежисьора Франко Дзефирели и вдовицата Николета Мантовани. Първата м усъпруга Адуа също бе сред най-близките опечалени, но седеше от другата страна на катедралата. Тук бяха още Хосе Карерас, бившият генерален секретар на ООН Кофи Анан и президентът на Италия Джорджо Наполитано.


Преди саркофагът да бъде покрит пред него се поклониха 100 хиляди души. След това имаше погребение в семеен кръг в гробището Монтали Рангоне край вилата му в покрайнините на Модена, където почиват родителите му и мъртвороденият му син Рикардо.

Райна Кабаиванска: Той пя с мен на опелото


image
Райна Кабаиванска пя и плака Специално за "Стандарт" по телефона от Модена
- На месата в чест на Павароти плачехте и пеехте. Какво чувствахте в този момент?
- Когато излязох пред хилядното множество, за да изпея "Аве Мария", нещо ме хвана за гърлото и си мислех, че няма да изкарам нито нота. Сълзите ме задавиха и като че ли всеки момент щях да се срина. Точно тогава обаче сякаш самият Лучано ми помогна от горе. Мобилизирах се и пях. Текстът "Ти - силен и слаб" като че ли е написан за него. Той имаше титаничен дух и в същото време беше уязвим и болестта го победи. През цялото време си представях лицето му, нашите изяви заедно, последните ни разговори. Той беше вече на легло и опасан със системи, а аз ходех да му давам кураж. Знаех, че вече няма надежда, но веднъж се пошегувах: "Приятелю, ти ще се оправиш, през октомври ще направим голям концерт заедно и аз ще обявя, че се оттеглям от сцената." Това, разбира се, беше шега, но като че ли се сбъдна. В събота ние двамата изпяхме последния си дует. На самото погребение имаше такова стълпотворение от хора, че не можах да видя никого. От оперния свят зърнах само режисьора Франко Дзефирели и диригента Зубин Мета. Аз прегърнах само първата му съпруга Адуа и децата му. Със семейството му бяхме много близки, но не и с втората му жена Николета. Съчувствам на тези, които истински го обичаха - а те са не само семейството и приятелите, а милиони почитатели.
Людмила Първанова
Последно сбогом за Павароти Погребаха великана на операта с държавни почести и слънчогледи


image
Архиепископът на Модена Бенито Коки прочете послание от папата Траурната церемония за прощаване с Лучано Павароти се превърна в опера с много сълзи. Стотици хиляди почитатели от цял свят окупираха площадите на Модена и скандираха в екстаз името на великия тенор. Светът се прости с Лучано Павароти в събота. Множеството плакаха за своя идол. Опелото бе в катедралата на родния му град. Ковчегът с тленните останки на тенора бе изнесен навън, а през това време над централния площад пред храма преминаха два пъти 10 самолета от Италианския национален въздушен патрул. Те оставиха в небето над Модена червени, бели и зелени следи, изобразявайки италианското знаме. Подобно нещо се прави само за погребенията на държавните глави в Италия.
В началото на опелото затрогващият глас на българското сопрано Райна Кабаиванска разтърси катедралата в Модена. Тя изпя Ave Maria от операта "Отело" на Верди в началото на траурната церемония. Нашата оперна прима, която от години живее в Модена и бе сред най-близките приятели на покойния, пя и плака -  по лицето й се стичаха сълзи. Присъстващите в катедралата я аплодираха бурно. После Архиепископът на Модена Бенито Коки прочете послание от папа Бенедикт ХVI. В него главата на Римокатолическата църква нарича Павароти велик творец, който чрез изключителния си талант възвеличи Божия дар, музиката.
После Андреа Бочели изпя в памет на Павароти Ave Verum Corpus на Моцарт. Бочели пя и на втората сватба на Павароти със секретарката му Николета Мантовани преди четири години.
Погребението на Павароти протече по негов сценарий. Когато тенорът разбира, че дните му са преброени, той съставя план, по който да протече траурната церемония. Държи ковчегът му да е от клен и да е обсипан със слънчогледи. А ръката му да е обвита с неговата бяла кърпичка, която десетилетия наред се е превърнала в негов отличителен белег.
В края на церемонията в катедралата прозвуча запис на Panis Angelicus, който Лучано Павароти изпълни с баща си Фернандо в Модена през 1978 г. В храма имаше само 800 души, от които 300 роднини и близки приятели на Павароти и 60 акредитирани журналисти. Само 150 места бяха отпуснати за съгражданите му от Модена. На траурната церемония присъстваха видни италиански и световни политици, както и звезди на оперното и поп изкуство. Италианският премиер Романо Проди отмени визитата си в Словения. Не присъства италианският президент Джорджо Наполитано, който се поклони пред тленните останки на Павароти в петък следобед. В катедралата бяха и бившият генерален секретар на ООН Кофи Анан, американският посланик в Италия Роналд Споли и генералният директор на Организацията на ООН за прехрана и земеделие Жан Диуф. Присъстваха също Боно от "Ю Ту", италианските поп звезди Дзукеро и Лаура Паузини, както и филмовият и оперен режисьор Франко Дзефирели. На площада пред катедралата, както и на съседния площад "Сан Аугустино"  100 000 италианци наблюдаваха опелото на няколко огромни екрана. Церемонията се предаваше на живо от телевизиите и по интернет. Павароти бе погребан в гробището "Монтале Рагоне", близо до неговата вила извън Модена. Там лежат родителите му и синът му Рикардо, починал малко след раждането си преди 4 години. Златният глас на Италия не замлъква тези дни. Той звучи навсякъде - от кафенета, пицарии, по площадите на родината му и най-вече от прозорците на къщите. Получи се нещо уникално. Винаги разделената Италия се обедини. Хората пускат ариите на Павароти, слушат и пеят през сълзи.
Людмила Първанова
Георги П. Димитров
Тенорът носи пирон в джоба си


image В детството си Лучано най-много обичал да лови жаби и гущери, да играе футбол и да пее. Баща му, макар че изкарва насъщния като пекар, притежава чудно красив глас на тенор и пее в хор. А майката, която се труди в цигарена фабрика, е страстна почитателка на операта и плочите на божествените Енрико Карузо, Бениамино Джили и Джовани Мартинели. Подражавайки им, Лучано пеел "Сърцето на красавицата", подпрян на масата. В отговор на чувственото му пеене едновременно от 15 съседски жилища се разнасят не по-малко емоционални критики: "Баста! Млъкни най-после!"
В юношеството бъдещият велик тенор се увлича по футбола и става капитан на младежкия отбор в града. Докато хорът, в който той пее, неочаквано побеждава на престижен конкурс в Уелс и Лучано започва да взима професионални уроци по белканто при Ариго Поло. Независимо че родителите се отнасят благосклонно към певческите му увлечения, искат той да стане учител.
Певческата си кариера Павароти дължи на първата си съпруга Адуа. Именно тя го убеждава да продължи заниманията си по пеене, които се увенчават с успех през 1961 година. Лучано Павароти печели първото място на конкурса в Реджо ди Емилия.
На първата изява, страхувайки се, че ще урочасат сина й, майката слага в джоба му гвоздей с думите: "Ще имаш много завистници, те няма да пропуснат и най-малката възможност да те изтласкат от седлото." Павароти е уверен, че майчиният гвоздей ще му помогне да задържи успеха, когато изпълнява арията от "Бохеми" на Пучини. С времето гвоздеят ръждясва, но певецът го пази грижливо до последните си дни.
С времето оперният театър става тесен за Павароти, който се впуска в концертни изяви по стадиони. Солово или с колеги и приятели събира многохилядна публика.
С партията на Тонио в "Дъщерята на полка" от Доницети той става първият тенор в историята на операта, който пее всичките девет горни до в невероятно трудната ария.
Самият Павароти признава, че не познава нотите, но това не му пречи ни най-малко: През 1966 година в "Метрополитен опера" Павароти довежда зрителите до пълна еуфория, така че се налага да излиза 160 пъти на бис - ненадминат рекорд, записан в "Гинес".
Габаритите му са проблем за партньорите и изпитание за столовете. В операта на Пучини "Тоска" героят му Каварадоси измъчен се оттегля в кабинета си и понеже не го държат краката, се строполява върху стол. Още по време на репетициите Павароти притеснен оглежда дърворезбованото произведение на изкуството, приближава се до режисьора и тихо, за да не го чуе никой, пошепва: "Мисля, че този стол няма да ме издържи. Режисьорът го уверява, че не бива да се вълнува за нищо, столът за сигурност ще бъде укрепен с метални пластини. Той действително издържа на генералната репетиция. Настъпва обаче денят на премиерата. Второ действие. Стражата го придържа под ръка и го пуска на стола. Хилдегард Беренс, която е в ролята на Тоска, трябва да дойде до любимия си и да го прегърне. Но така се вживява, че се хвърля на шията му и сяда върху него. Това, което следва, никога не се е случвало на сцената на "Гранд опера" в Париж: столът се разбива на трески и заедно с него се сгромолясва Павароти Каварадоси. А отгоре му се приземява и Тоска.
Съпругите Николета и Адуа се унищожават с поглед Жените на Лучано в бой за $100 млн. Избухва грандиозен скандал за наследството на певеца
image Часове след погребението на Лучано Павароти, което развълнува целия свят, избухна скандал за наследството на великия тенор. Вестник "Стампа" написа: "Лучано толкова обичаше семейния живот, че създаде две семейства." Отношенията между тези две семейства са тежки и кошмарни. Това не бе прикрито дори на траурната церемония в катедралата на Модена. Там бяха двете най-съдбоносни жени в живота на Павароти - първата му съпруга Адуа и втората Николета. Те обаче не размениха нито дума поне от благоприличие. А когато погледите им се срещаха, прехвърчаха искри на злоба и омраза. Тези хладни отношения може би се коренят не само във факта, че Николета се омъжи за Лучано преди четири години - нещо, което Адуа не можа да преглътне, смятат италианците. Враждата между младата Нико и застаряващата Адуа е породена и от новото завещание на Павароти, което той написа само 15 дни преди смъртта си. Тенорът още в началото на юни осъзнал, че умира, и дори споделил страховете си със съпругата на своя диетолог Андреа Страта - Франка Мария. Мисълта за скорошната смърт го подтикнала да напише ново завещание, твърдят близки на Павароти. Засега съдържанието на документа е тайна.
Приближените на тенора са разделени на две групи по въпроса какви са клаузите на скритото завещание. Първата група смята, че в него отново на преден план са поставени трите дъщери на певеца от първия му брак. Втората група предполага, че в документа Павароти завещава на втората си съпруга разкошен апартамент в елегантната нюйоркска сграда "Хемпшър хаус", с невероятна гледка към Сентръл парк. Жилището струва 11 милиона долара и е точно под апартамента на София Лорен. Вероятността предположенията на първата група да се окажат верни е доста по-голяма, като се има предвид, че в последните месеци от живота му отношенията на Павароти с младата втора съпруга далеч не са били толкова розови, твърди "Стампа". Още миналата година, преди да разбере, че е смъртоносно болен, тенорът споделил пред приятел, че двамата с Николета обмислят раздяла. Да направи тази решителна стъпка го спирала само голямата му привързаност към 4-годишната му дъщеричка Аличе. Въпреки че до раздяла не се стигнало, Николета не беше до съпруга си, когато миналата година го изписаха след тежка операция от рак на панкреаса в нюйоркска клиника. Близки на семейството твърдят, че съботата преди смъртта на Лучано елегантно облечената Николета го оставила сам във вилата му край Модена, за да се повесели на сватбата на семеен приятел. Същевременно от пролетта на тази година Павароти започнал да поддържа по-топли отношения с бившата си съпруга Адуа и с трите им дъщери. Връзката станала толкова сърдечна, че той присъствал на рождения ден на единствената си внучка Катерина в началото на лятото. Адуа забравила за старата вражда с него и го навестила в болницата това лято, а трите им дъщери бяха неотлъчно до баща си в последните му мигове.
На траурната церемония в катедралата в Модена в събота вниманието беше насочено не само върху двете съпруги на Павароти, които дори не се погледнаха, въпреки че седяха на един и същ ред. Интерес предизвика и появата на Мадлин Рене. Тя е бивша секретарка на певеца, с която той изживя страстен роман, продължил цели 7 години - между 1979 и 1986 г. Не се знае дали е оставил нещо и на нея, но със сигурност сензационните разкрития около житието-битието на бохема Павароти няма да приключат с неговото погребение.
Лучано заработваше от концерти и записи около $2 млн. годишно. Той имаше имоти в Модена, Монте Карло, Париж и Ню Йорк. Той бе собственик на 11 действащи предприятия, конюшня с 60 расови животни, занимаваше се и с парфюмериен бизнес. При развода първата му съпруга Адуа спечели от него дело за $100 млн. Тя го натопи пред данъчните власти, че е укрил поне $20 млн. от хонорарите си. Това му създаде доста врагове сред италианските финансисти. Дори по едно време Павароти смяташе да се откаже от гражданството си и да заживее в Щатите или Испания. Но в крайна сметка се разбра с данъчните. Според някои клюки принос за това има и мафията, която застанала твърдо зад тенора и обявила, че изгонването му от страната ще е най-голямото предателство. За основни наследници на Лучано се смятат трите му дъщери от първия брак Лоренца, Кристина и Джулиана.














Тагове:   град,   МУ,   мен,   Модена,   тенор,   операта,   Лучано,   опелото,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: avangardi
Категория: Изкуство
Прочетен: 8337945
Постинги: 1980
Коментари: 10405
Гласове: 95891
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930