Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.09.2007 06:29 - Вяра от пясък и камък - Египтологът Васил Добрев, разгадал Сфинкса-Хеопс, откри лице върху долмен при Малко Търново
Автор: avangardi Категория: Изкуство   
Прочетен: 4034 Коментари: 3 Гласове:
2



Имената Сакара и Сакар имат общ корен
Защо Перперик не е Перперикон?
Дали древните египтяни са возели метали от Странджа?

Велиана Христова

Този камък е съвсем различен от останалите и е дялан, върху него е изобразено лице, възкликва един човек от групата. Това е египтологът и археологът Васил Добрев от Френския археологически институт в Кайро - българинът, който стана световноизвестен, след като разкри тайната на Сфинкса в Египет. Добрев разгада, че Сфинксът е построен от фараона Джедефре с чертите на неговия баща Хеопс, а неотдавна намери мястото на некропола и пирамидата на неизвестен досега фараон - т.нар. фараон номер 2 от шестата династия.

image

Васил Добрев с майка си

Велиана Христова

 

За няколко дни миналата седмица Добрев се включи в шестия летен българо-турски университет "Странджа". Така се озова със студенти и преподаватели от България и Турция пред долмена при с. Евренозово до Малко Търново, който бе открит и проучен преди три години от Даниела Агре от НАИМ-БАН. Мегалитната гробница е съществувала над 10 века - от Х-IХ в. пр. Хр. до IV в. от н.е.
Докато ръководителката на експедицията доц. Валерия Фол от Института по тракология при БАН обяснява историята на мегалитните паметници, египтологът внимателно изучава камъните. Показва камъка отдясно на фасадата на долмена. Той наистина е като издължено лице, очевидно оформено от човешка ръка и по стилистика напомня древните идоли. Така цялата група присъства на едно малко откритие.

image

Каменното "лице", оформено от плосък камък в долмена при Евренезово

Велиана Христова

Десет минути по-късно Добрев забелязва, че елинистичната гробница, която е наблизо, е била предназначена за излизане, не за влизане. Показва го архитектурата на съоръжението. Мъртвите са били погребвани, но са излизали безсмъртни, напомня той вярванията на траките за обезсмъртяването на посветените в орфизма. А всички са вече съвсем изненадани, когато египтологът решава да мери диаметъра на кръга от камъни - древно свещено място в некропола. Ако се измери диаметърът, може да се изчисли каква е била строителната мярка на траките, обяснява идеята си Васил Добрев. Оказва се, че никой досега не е мерил кръга, нито пък някой носи метър в себе си. С подръчни средства - сантиметър от календарче и обикновена суха пръчка, правим "мерило" и египтологът крачка по крачка отмерва, че ограденото пространство е 11 "лакътя". Интересно е да се знае мярката на траките, за да я сравним с тази на древните египтяни, добавя той. Силно го впечатляват и древното тракийско открито към небето светилище и градежите от римската епоха на Мишкова нива. Такъв обект трябва да се допроучи, много е сложен, задължително трябва да дойде археолог с поне 20 години опит, казва египтологът.

image

Валерия Фол и Васил Добрев обсъждат светилището на Мишкова нива

Велиана Христова

И Васил Добрев, и Валерия Фол, и колегите й са категорични, че между древните траки и египтяните е имало контакти. Въпросът какви са връзките обаче терпърва ще се изяснява. Добрев, който е един от малкото специалисти във Франция по разчитане на надписите по пирамидите, естествено се обръща първо към езиковата страна. Сокар е едно от най-важните египетски божества при всеки некропол. Районът на 30 км от Кайро, където Добрев в момента проучва гробниците около пирамидата на споменатия фараон номер 2 от шестата династия, се нарича Сакара. Какво ви напомня? Сакар планина? Коренът е същият - с,к,р. Изобщо общите думи на траки и египтяни не са тъй малко, смята той. Например назаванието на траките беси. Ние сме християни, защото почитаме Христос; мохамеданите почитат Мохамед, будистите - Буда. А бесите... Бес. Защо те да не са последователи на Бес - много известно египетско божество, размишлява египтологът. И добавя: А кой е тракийският бог Сабазий? Сабаз-Сабес - всеки египтолог ще ви го преведе като син на Бес. А дали и за Перперикон например може да се намери общо значение? Добрев веднага реагира: "Название Перперикон никога не е имало, името е Перперек. повтарянето на думата е много характерно за Египет, а и за Тракия. Пер на фараонския език означава храм. А "ек" е "ти" - обръщение към бога. И какво се получава? Два храма, твоите два храма - такава хипотеза може да направим".
Трябва обаче много да се мисли по тези хипотези, веднага подчертава Добрев - вероятно знае, че журналистите като нищо могат да му припишат "уникално" откритие.
Известно е, че около 3000 пр. Хр. египтяните вече са имали връзки с о. Крит. Всички пирамиди са строени с медни инструменти и с дървени лостове. А в онези древни времена - 5000 г. пр. Хр., медта се е добивала в Странджа, рударницата на траките. Естествено е да се роди хипотезата, че медта е карана в Египет от Странджа - по море по крайбрежието на Странджа или през Мраморно море по поречието на Тунджа, казва Валерия Фол. Няколко от студентите непрекъснато се въртят наоколо да чуят разговора на двамата. Доц. Калин Порожанов от Института по тракология пък напомня, че навремето във водите при нос Калиакра е намерен уникален златен слитък с форма на буква Х на опъната волска кожа и според изследователите такива слитъци в древността е имало само в Египет. Валерия Фол и Васил Добрев са замислили общ проект за изследване на възможните контакти между древен Египет и древна Тракия. Може например да се вземат проби от медта на инструментите в Египет и да се направи сравнителен анализ с медта, добивана в Странджа, при с. Резово и Граматиково, предлагат учените. Такъв анализ преди време е показал, че златото от халколитния некропол във Варна например е именно от Странджа.
Лоша е причината Васил Добрев да стане египтолог и археолог. Като ученик се разболял тежко и можел да бъде лекуван само във Франция. После се наложило да остане под наблюдение там 5 години. Като нямаше какво да правя, започнах да уча, обяснява той сам. Сега е на 46 години. В България миналата седмица той беше с майка си Желязка, която е от с. Княжево, Ямболско, и със сестра си Лили. Тя е изкуствовед и също работи във Франция. Тримата бяха май че най-пъргавите участници в експедицията на летния университет, нито един хълм или скала не им се опря.
След като завършил магистратура в Сорбоната, Добрев написал докторат по шестата фараонска династия при видния френски учен акад. Жан Льоклен. Във Франция първо има една подготвителна година, в която те проверяват дали си способен да правиш наука, после започваш доктората и го правиш 5-6 години, обяснява египтологът. Много трудно е да ти стане научен ръководител светило като Льоклен. Но младият българин впечатлил френския академик с първата си откривателска догадка - че пирамидите в Судан са имитация на пирамидата на етипетския фараон Снефру. Накрая през 1992 г. защитата на доктората продължи 6 часа, спомня си сега Добрев. За ужас на онези, които се самозалъгват, че в България научните степени се дават трудно, а в Европа - лесно. А вскеки път, когато някой по време на летния университет го наричаше "професор", Добрев коректно опровергаваше - "аз съм само доктор".
За първи път Добрев се оказва на разкопки в Египет през 1978 г. Още в онези времена той прогнозира къде в района Сакара се намират некрополът на шестата династия и пирамидата на фараон номер 2. Тогава не му обръщат внимание. Сега той е известен френски учен, работи във френския Институт по археология в Кайро и е комай единственият учен, който изучава йероглифни надписи по египетските пирамиди, оставени върху тях от сработниците строители преди хиляди години. Последното му новаторство е съвършено новата система за консервация и защита на разкритите в пясъците гробници - с метални шасита в пясъчната скала и заварено покритие. Отдолу може да е като решето от шахти и гробници, но след защитата отгоре изобщо нищо не се вижда, обяснява ученият. Когато започнал разкопките в Сакара, не търсел направо пирамидата, а решил да проучи некропола около нея - гробниците на жреците, които носят много информация за династията. На терен един декар се появиха 12 гробници на шестата династия и още 30-40 по-нови, обяснява той. Правим и археологическа карта на региона, каквато досега никой не е правил, добавя египтологът. Разкопките му се финансират от държавната комисия на Франция за разкопки извън страната, от френската държава чрез института й в Кайро (за целта обаче трябва да попаднеш в 4-годишния план за финансиране на разкопки), както и от филмови продукции на "Гомон" и "Дискавъри". Впрочем филмът за египетските открития на Добрев, който и българите видяха по "Дискавъри", е струвал 3 млн. долара.
В Египет обаче е по-лесно за археолога, там са само пясъци, няма ги тези камъни и дървета, които с корените си бутат всичко, шегува се Васил Добрев, докато се прибираме към Малко Търново.

11.09.2007
http://www.duma.bg/2007/0907/110907/index.html



Тагове:   търново,   камък,   вяра,   малко,   лице,   откри,   Хеопс,


Гласувай:
2



1. анонимен - traki
26.06.2009 17:29
tova za poreden pat dokazva 4e trakite sa nai- drevniqt narod na zemqta sazdali neprehodni civilizacii kato Sumero-Akadskata, Egipetskata,a Elinskata i Rimskata sa sapatstva6ti i neini proizvodni
цитирай
2. анонимен - И още за връзката между Египет и Тракия
10.12.2009 12:34
Пак като доказателство за връзката между Египет и Тракия, може да се погледне и трудът на българският учен лингвист Д-р Стефан Гайд, който няколко години по-рано направи феноменалното откритие за разчитане на тракийската писменост, чрез египетските йероглифи. За повече информация погледнете тук: <a href="http://www.institutet-science.com/bg/gradeshnitzab.php">Институт по Трансцендента Наука</a>
цитирай
3. анонимен - Велиана Христова и Валерия Фол дължат извинение и то публично на д-р Гайд
11.12.2009 23:15
Нека Велиана Христова си припомни как през 2005 г, когато д-р Гайд даваше първата пресконференция за откритието си за разчитането на тракийските надписи чрез ейроглифното писмо, как самата тя плюеше и скачаше срещу това откритие и то най-безсрамно. Да, не всеки може да приеме от първи път толкова революционно откритие!...но, след тая статия виждам, че тя е приела това твърдение за свое и се диви на неща и слава, която не принадлежат нито на нея нито на г-жа Фол!!! Ако наистина имат двете жени интерес към темата да вземат да намерят начин публично да се извинят на д-р Гайд!!! Това което преписват на някой египтолог като откритие, това са го чули от друго място и от друг човек много преди тази статия. И след откритието на д-р Гайд, всеки египтолог може да разчете надписите, ако тръгне в тази посока. НО г-жо христова ТОВА Е ОТКРИТИЕТО НА Д-РСТЕФАН ГАЙД и вие добре го знаете! Това е срам за вас самите като хора и е недостойно да се кичат с постиженията на друг много по-достоен учен и българин! Позорно е и е тъжно за нашите т.н. "учени". Не е срамно да си сгрешил и да се извениш, срамно е да крадеш и да си присвояваш чужда слава!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: avangardi
Категория: Изкуство
Прочетен: 8308102
Постинги: 1978
Коментари: 10400
Гласове: 95681
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031