Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.10.2007 13:51 - ПРАЗНИЧНО ПРЕДСТАВЯНЕ НА СТАРА ЗАГОРА -5.10.2007
Автор: avangardi Категория: Изкуство   
Прочетен: 8826 Коментари: 13 Гласове:
1

Последна промяна: 07.10.2007 13:59


5 октомври - Ден на Стара Загора

На тази дата през 1879 година е положен основния камък за възстановяването на града от губернатора на Източна Румелия Алеко Богориди съгласно изработения от чешкия техник Любор Байер план, който превръща Стара Загора в първия следосвобожденски град със съвременно градоустройствено решение.
» История на Стара Загора -  град с история от 8000 години!  - http://sensation.blog.bg/

Документален Филм На Планета ТВ 
За Стара Загора 2007 > http://www.vbox7.com/play:a4f9c4ca

Всеки си има град на мечтите
С пеещи птици, с искрени хора.
Тебе аз имам, град на липите -
Синя далечна Стара Загора!

Ayazmo Park >
http://www.vbox7.com/play:9d6b0c79
----------------------------------------

Град На Липите, 
Град На Поетите, 
Град На Правите Улици,
Град На Самарското Знаме, 
Град На Герои,
Град На Кръстопът В Древна Тракия, 
Град В Плодородното Поле
Загоре, 
Град В Полите На Средногорието, 
Град На 8000 г., 
Град на ПФК
Берое, 
Град на Тракийски Университет, 
Град с естествения парк Аязмото, Град с висока раждаемост, 
Град На
Хубавите Жени И Мъже,
Град С Над 180 000 души !
-------------------------------
Материали и статии за града:
-----------------------------------------------------

http://www.rodina-bg.org/ - Библиотека “Родина” 
» Библиотека “Родина” 

http://www.szlib-zk.com/ -  Библиотека "Захарий Княжески"

ФОТОАЛБУМ - http://www.szlib-zk.com/home/gallery.php

» Библиотека "Захарий Княжески"

image
» Форум на Августа Траяна


» Регионален ист.музей Ст.Загора

» Драматичен театър "Гео Милев" 

» Държавна опера Ст.Загора

» Нар.астром.обсерват.Юрий Гагар...

» Загорка (езеро)

» Аязмото

Редки дървета от цял свят растат в околните гори

На Аязмото Борис Първи приел православната вяра

Целебната вода спасила от смърт красавицата Цветана
Много легенди и предания разказват за светостта и живителната сила на десетки български места. В това отношение страната ни се счита облагодетелствана от Бога. Десетки храмове, параклиси и паметници оставили на поколенията техните откриватели. Хората и сега отиват там, за да се пречистят и наберат сили. Няма българин, който да не е бил на Рилския манастир, да не е виждал Мадарския конник, бачковската икона, да не е пил вода от старозагорското Аязмо, да не се е прекланял пред светините в Исперих, Кръстова гора, Рупите. Тяхната божествена мощ ще дава сили и на поколенията.

Според едно от древните предания, споделяно и от някои историци, княз Борис I е приел православието на старозагорското Аязмо. По онова време областта се управлявала от местния болярин Цолю, който имал неземно хубава дъщеря Цветана. Невярна болест повалила щерката на болярина и той обявил голяма награда за този, който я излекува.
Много лечители се опитали да вдигнат на крака хубавицата, но никой не успял.
Тогава докарали в болярския дом двама византийски пленници, които приели да излекуват момичето, но при две условия - да я покръстят и да бъдат освободени, ако оздравее.
Цветана приела името Теодора, пила от извора на върха на Аязмото и чудото станало - оздравяла за миг.
В знак на благодарност вярата на чуждоземците
                  тайно приел  и боляринът Цолю

Малко по-късно, когато Борис I започнал масово покръстване първо на видните болярски родове, с изненада разбрал, че старозагорският военачалник вече е християнин.
В по-новата история на прочутия старозагорски парк няма нищо легендарно. Тя е свързана изцяло с големия родолюбец митрополит Методи Кусев. Той идва в Стара Загора като временно управляващ Старозагорската епархия през 1894 г. Още на следващата година по негова инициатива е учреден благотворителен комитет "Йоан Милостиви", в началото само от свещеници, за
залесяване на голите средногорски хълмове

на север от града. Първите неколкостотин дръвчета на голия Ахмак баир, както го наричали турците, са засадени през 1895 г. за 25-годишнината от възстановяването на независимостта на Българската православна църква. Дядо Методи организира и специална лотария за набиране на средства. За няколко години благотворителите от "Йоан Милостиви" успяват да съберат над 200 хил. лв. само от дарения и финансират сами създаването на парка.
Внесени са и семена на редки дървесни видове от цяла Европа - Франция, Германия, Испания, Италия, за да бъдат създадени собствени разсадници.
На върха на все още обезлесеното Аязмо в началото на века е построен и митрополитският дом. В съседство се издига фонтан, бароковата скулптурна фигура в средата е подарена на митрополит Методи Кусев от австрийска фирма, от която са били купени семена на редки дървета. Малко по-късно на стотина метра преди върха е изграден и параклисът "Св. Теодор Тирон". Така на практика оживява някогашната легенда за целебното и свещено Аязмо. Днес 110-годишния парк е зеленият квартал в Града на липите, към който всеки божи ден тръгват с вяра и надежда старозагорци и гостите на града.
Необявеният светец на Стара Загора - митрополит Методи Кусев, стои на вечна стража пред входа на парка, който съвсем естествено носи неговото име.
Матей БОНЕВ 

Тракийски университет  -
http://www.uni-sz.bg/ 

Тракийският университет - Стара Загора е автономна държавна институция. Създаден е през 1995 г. с Решение на 37-то Народно събрания. В структурата на университета са включени следните учебни звена:

imageАграрен факултет с учебно-експериментална база
imageВетеринарномедицински факултет с клиники
imageМедицински факултет
imageПедагогически факултет
imageМедицински колеж - гр. Стара Загора
imageМедицински колеж - гр. Хасково
imageМедицински колеж - гр. Сливен
imageТехнически колеж - гр. Ямбол
imageБългаро-германски аграрен колеж - гр. Стара Загора
imageДепартамент за информация и повишаване на квалификацията на учителите
imageУниверситетска болница

Университетът осъществява обучение по програми с четири образователно-квалификационни степени - специалист, бакалавър, магистър и доктор, както и по програми за квалификация и следдипломна специализация в системата на продължаващото обучение.

Тракийският университет - Стара Загора има редовна институционална акредитация с решение на Националната агенция за оценяване и акредитация към Министерския съвет. Завършилите студенти получават диплома, подпечатана с държавния герб на Република България. /Виж Свидетелсто с Рег.No:28/21.11.2006г./
image

ОПЕРАТА - СЪЩИНСКИЯТ ЖИВОТ
Стефка Минева - оперна певица - мецосопран 
90. почетен гражданин на гр. Стара Загора
Автор: avangardi Категория: Изкуство

13.07 14:38 - on- line - Галерия "Творци" на гр.Стара Загора - Веселин Ханчев Веселин Ханчев -  поет
(4.04.1919, Стара Загора - 4.11.1966, София)
1. почетен гражданин на гр. Стара Загора, Категория: Изкуство
12.07 14:11 - on- line - Галерия "Творци" на гр.Стара Загора - Росица Баталова Росица Баталова - диригент, популяризатор на българското класическо изкуство, авторка на три книги за родния град
98. почетен гражданин на гр. Стара Загора 
–  29.09.2000 г. Категория: Изкуство

11.07 10:28 - on- line - Галерия "Творци" на гр.Стара Загора - Теодор Койчинов ТЕОДОР КОЙЧИНОВ!

Категория: Изкуство 

12.07 06:04 - Почетни граждани на град Стара Загора Почетни граждани      
1963... Категория: Наука 

25.07 17:58 - В памет на баща ми Тодор Калпакчиев - художник; Малка картинна галерия. (Колаж от автопортрети на художника
и картина от Стара Загора) -  Avangardi (РИК"Искра-МИ")
Изкуствоведът Марин Добрев представи книга за старозагорските художници Категория: Изкуство 

27.07 04:56 - Родова памет за рода Калпакчиеви - Житие и страдание на св. преподобномъченик Игнатий Старозагорски Родът на старозагорските Калпакчиеви има много разклонения и потомците на тези достойни българи могат да се гордеят с делата им 
- Старозагагорски митрополит Панкратий (починал)
Житие и страдание на св. преподобномъченик Игнатий Старо... Категория: Изкуство
-------------------------------------------------------------------------------

image 
ПЕТИ ОКТОМВРИ =                                                                5 октомври /петък/ 20 години от първото честване на Деня на Стара Загора    Тържествена Света литургия 5.10., 9.00ч.                                     Катедрален храм „Св.Димитър”   Полагане на цветя пред символичния камък за възстановяването на Стара Загора 5.10., 9.30ч.                                     Парк „5 октомври”   Тържествен ритуал за издигане на Националното знаме на Република България 5.10., 10.00ч.                                   Площада пред Общината   Празнично шествие 5.10., 10.30ч.                                   По бул.”Цар Симеон Велики”   Празнично детско веселие 5.10., 11.30ч.                                   Площада пред Общината   Изложба – конкурс за детска рисунка „Моят град – древен и млад” 5.10., 17.00ч.                                   зала „Детско изкуство”                                                           Художествена галерия   Концерт за БЕНД и ГРУПА 5.10., 17.30ч.                                   Драматичен театър     „Есенен салон  2007” – годишна изложба на старозагорските художници 5.10., 18.00ч.                                   Изложбена зала „Байер”   Тържествен ритуал за поднасяне на гирлянд на славата 5.10., 19.00ч.                                   Площада пред Общината   Празничен концерт с участието на Теодор Койчинов и музикално-танцов спектакъл „Ние сме България” на Национално Училище за Фолклорни Изкуства „Филип Кутев”- Котел    Празнични илюминации 5.10., 19.30ч.                                   Площада пред Общината

Архив от произведенията на rajsun> http://www.hulite.net/modules.php?name=Authors_Text&sa=show_alltext&username=rajsun&pagenum=3


 --------------------------------------------------------------------
BULGARIA A LAND OF ANCIENT CIVILIZATIONS tombs & treasure 1
http://youtube.com/watch?v=jnY0knx2lb0
BULGARIA - A JOURNEY TO THE LAND OF THE THRACIAN KINGS Part2
http://youtube.com/watch?v=gt6q-Nr91P8
BULGARIA Bulgaria"s GOLD RUSH Valley of the THRACIAN KINGS


--------------------------------
image
ЧЕСТИТ ПРАЗНИК НА ВСИЧКИ СТАРОЗАГОРЦИ.
БЪДЕТЕ ЗДРАВИ, МЪДРИ И ВЕЛИКОДУШНИ.
ОБИЧАМ ВИ! 
ПРИЕМЕТЕ МУЗИКАЛЕН ПОЗДРАВ
С ПЕСЕНТА НА МЛАДИЯ НИ ТАЛАНТ - ТЕОДОР КОЙЧИНОВ, В ИЗПЪЛНЕНИЕ НА ВЕЧНИЯ ХИТ, КОЙТО НИ ОСТАВИ ВЕЛИКИЯ ЕСТРАДЕН ИЗПЪЛНИТЕЛ ЕМИЛ ДИМИТРОВ
"МОЯ СТРАНА, МОЯ БЪЛГАРИЯ"
12.07 06:10 - on-line - Галерия "Творци" на гр. Стара Загора - Стефка Минева - оперна певицаПРАЗНИК НА СТАРА ЗАГОРА 2007
ПРОГРАМА





Гласувай:
1



1. viovioi - честит празник!!
04.10.2007 16:36
Красив нощен щтрих! Това стадион ли е?
цитирай
2. avangardi - Здравей viovioi,
04.10.2007 16:43
Благодаря, щастлива съм, че съм от Стара Загора.
Това е главната магистрала от Бургас за София,
кръстовището за паметника "Самарското знаме".
-------------------------------------------------------------------
Стара Загора

е един от най-древните градове в Европа. Още през новокаменната епоха (VII-VI хилядолетие прeди Христа) благоприятните природо-географски условия стимулират възникването на първите уседнали селища, свързани с развитието на земеделието и скотовъдството.
Много са регистрираните праисторически поселения в региона, но три от тях, които са локализирани в чертите на съвременния град, имат световно значение:


БЕРЕКЕТСКАТА СЕЛИЩНА МОГИЛА - най-голямата в България, разположена западно от квартал Кольо Ганчев.
Била е висока 17 м и е имала диаметър при основата си 250 м.

АЗМАШКАТА МОГИЛА - първата цялостно проучена в национален мащаб могила

МОГИЛАТА ПРИ ОКРЪЖНА БОЛНИЦА

/МБАЛ “Проф.Стоян Киркович”/ - където са открити, консервирани и експонирани „in situ" най-добре запазените и с най-богат инвентар неолитни жилища в Европа.

На 8 км северозапад от град Стара Загора, в местността "Мечи кладенец", са открити най-старите експлоатирани медни рудници в Европа (V хилядолетие преди Христа). Медодобивът и усъвършенстването на металургията активират развитието на поселищната система през каменно-медната и бронзова епоха.
Многобройните имена, с които се е назовавал града са свидетелство за неговото дълголетие.

БЕРОЕ

древнотракийско селище от IV век преди Христа. Богатата материална и духовна култура на траките е симбиоза между местните традиции, повлияни от елинизма и културните импулси от Мала Азия. До днес остава дискусионен въпросът около възникването, съществуването, местонахождението и историческата му съдба.

АВГУСТА ТРАЯНА


римски град, основан от император Марк Улпий Траян (98-117 година) в началото на II век (около 107 година след Христа). С площ от 484 декара, ограден с мощни укрепителни съоръжения, той е бил втори по големина в провинция Тракия след Филипопол. Според известният римски историк от IV век Амиан Марцелин, Августа Траяна заедно с Филипопол "красят провинция Тракия", а местните жители го наричали "най-блестящ град". Градът е център на административна област с права на муниципия, с основни управленски структури буле (градски съвет) и демос (народно събрание). От император Марк Аврелий (161-180 година) до император Галиен (253-268 година) Августа Траяна сече собствени бронзови монети, които са били в обръщение почти на целия Балкански полуостров. От античния град са проучени отделни сектори: части от укрепителната система, Южната и Западната порта, форума, аудиториума, термите, обществени и частни сгради с цветни подови мозайки, уличната мрежа и некрополи.

ВЕРЕЯ, ИРИНОПОЛИС, БОРУЙ


имена от средновековната история на града. В периода VI-VII век е носил името Верея. През 784 година (VIII век) е посетен от императрица Ирина, която дава средства за възстановяване на укрепителните му съоръжения. В нейна чест града се преименува на Иринополис. По време на Втората българска държава (ХІІ-ХІV век) града носи името Боруй. Той е бил административен център на Боруйската хора, която е била една от деветте области /хори/ в средновековна България.
От ХI-ХII век датират най-значимите средновековни паметници, сред които се открояват петте каменни релефа със стилизирани изображения на животни.

Един от тях - лъвицата с лъвчето - става централен мотив в герба на град Стара Загора.

ЕСКИ ЗАГРА


През 1364 година градът е превзет от турците, които го преименуват така. Той е бил административен център на Ескизарската каза, обхващаща 109 села.
През Възраждането градът се превръща във важен занаятчийски и търговски център с 50 вида занаяти и повече от 70 дюкяна.

ЖЕЛЕЗНИК


през 50-те години на ХIХ век града се преименува така по инициатива на старозагорския учител Тодор Шишков като проява на българската национална идея и реакция срещу турския гнет и гръцката църковна експанзия. Заражда се общинското самоуправление. През 1858 година градът е с пет мъжки и три девически училища, създадено е българско читалище. През 1869 година Васил Левски основава един от първите тайни революционни комитети.

СТАРА ЗАГОРА


През 1871 година на Църковния събор в Цариград града получава днешното си наименование. Обособява се Старозагорската епархия, която и до днес съществува в същите граници, обхващайки района на Стара Загора, Казанлък, Нова Загора, Чирпан, Харманли и Свиленград.

Важни дати за града са:


31 юли 1877 година


на тази дата край Стара Загора става една от най-големите битки, при които градът е опожарен и сринат до основи от турците.
Единствената оцеляла обществена сграда е Ески джамия
Избити и безследно изчезнали са повече от 14 500 души.

23 януари 1878 година


на тази дата градът получава повторно свободата си, но съгласно Берлинския договор остава в пределите на Източна Румелия до Съединението през 1885 година. Многобройните паметници на територията на града напомнят за тези драматични за цяла България събития, а в чест на стогодишнината от Освобождението на мястото на най-кръвопролитните сражения е издигнат Мемориален комплекс

“Бранителите на Стара Загора 1877 година”

05 октомври 1879 година


на тази дата е положен основния камък за възстановяването на града от губернатора на Източна Румелия Алеко Богориди съгласно изработеният от чешкия техник Любор Байер план, който превръща Стара Загора в първия следосвобожденски град със съвременно градоустройствено решение.

Днес град Стара Загора е красив и динамично развиващ се индустриален град, университетски център, с много научни и културни институти.
Град с достойно минало, изправен пред предизвикателствата на бъдещето.

ГРАД
НА ПОЕТИТЕ И ХУДОЖНИЦИТЕ,
ПРАВИТЕ УЛИЦИ И ЛИПИТЕ. (/stz.dir.bg/)
цитирай
3. ninaantonova - Честит празник и от мен
04.10.2007 17:17
Обичам този град, обичам да се разхождам по улиците му. Майка ми е от Сулица и всичките й роднини са в Стара Загора, в Минерални бани, Казанлък. Все хубави градове със славна история. Пий едно кафе от мен в чест на празника на Вашия град.
Лека вечер.
цитирай
4. avangardi - Ще ми бъде изключително приятно Нинче,
04.10.2007 17:27
наистина заедно да си изпием кафето.
Тук има много приятели, които, ако можех бих Ви събрала всичките на маса.
Има какво да си кажем.
Благодаря ти, за топлите поздрави.
Забравих да питам - какво го предпочиташ кафето?
цитирай
5. vladipro - Съгласен съм
04.10.2007 18:48
че в този град има хубави жени. Той е известен с това
Честит празник и от мен
цитирай
6. ninaantonova - Ще си изпием кафето, бъди сигурна
04.10.2007 21:41
Все някой ден ще имам път към твоя град, или ти към моя ще имаш. Така, че ще се видим и ще пием най-вкусното кафе. Лека и приятна вечер.
цитирай
7. avangardi - Благодаря vladipro!
04.10.2007 22:10
Радвам се, че намираш време и покрай стачката да зачетеш приятелите.
Поканата за кафе важи за теб и всички приятели, които навестяват блога.
За жените - така го казват мъжете,
но града ни наистина е хубав!
Заповядайте ни на гости!!!
цитирай
8. tera - Честит празник!
05.10.2007 09:08
Благодаря, че каза и току-що поздравих и една колежка, която също е от Стара Загора.
Поздрави :)))
цитирай
9. esen - Честит празник!!!
05.10.2007 12:47
Харесвам този град на липите, правите улици, хубавите мъже и жени и моите спомени! Нека бъде през вековете и да става още по-красив, мечтан и обичан!
Нека бъдат щастливи гражданите му!
Честито!!!
цитирай
10. avangardi - Благодаря ви и на вас tera и esen, ...
05.10.2007 14:28
Благодаря ви и на вас tera и esen,
Много сте мили.
Приемам благопожеланията лично и от името на моите прекрасни съграждани!

И вашите градове са хубави, но имам идея - всеки
един от нас да пише и разкаже кога е празника на родното му място.
Бъдете много усмипнати и щастливи!
цитирай
11. anastasiia - Честит празник и от мен!!!:)
05.10.2007 16:46
Само хубави преживявания ме свързат с този град...Град на добри приятели...град на поети...
Най-добрата ми приятелка от студентските години е от Стара Загора. Сега е журналист в радио Стара Загора...И тя пише стихове...:)
Нещо много поетично витае във въздуха...на града...Необяснимо...и хубаво...
Поздрави! И хубави празници!:)
цитирай
12. avangardi - Благодаря anastasiia,
05.10.2007 17:13
Винаги имам празник в душата си,
защото всеки един нов ден ми е подарен от Господ!
Запозна с много нови, интересни хора в този форум, с техните мечти или проблеми.
Ще бъда мислено с всички вас на концерта тази вечер!
Поздрави и прегръдки!
цитирай
13. ninaantonova - Отново Честит празник
06.10.2007 09:33
Да Ви е слънчев, спретнат, свеж, чистичък и красив градът. Само усмихнати лица, ведри хора, и радостни деца да се разхождат по правите и хубави улици на този прекрасен град. Приятен ден, и весело изкарване на празника. Пий от мен едно кафе.

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: avangardi
Категория: Изкуство
Прочетен: 8304854
Постинги: 1978
Коментари: 10400
Гласове: 95671
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031