Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.11.2007 11:35 - Фойерверки за ЧРД на Альоша - Каменният исполин над Пловдив навърши половин век
Автор: avangardi Категория: Изкуство   
Прочетен: 968 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 13.11.2007 11:40


Фойерверки за ЧРД на Альоша

ЧЕЛОВЕК, НЕ ЗАХОТЕВШИЙ СТАТЬ ПАМЯТНИКОМ
imageimage        
Автор: Mon_Amore
Номер: #332627
Дата создания: 28.04.2007 - 10:29:21
Просмотров: 58   Комментариев: 0 

Посмотреть плэйкаст в новом окне
 
ПЛОВДИВ. С десетминутна заря и голям концерт Пловдив отбеляза 50-годишния юбилей на Паметника Альоша. Хълмът, на който се извисява монументът, бе огласен от Хора на пловдивските момчета, оперния ас Ивайло Михаилов и военен духов оркестър. През целия ден от тонколони около паметника звучаха руски песни и маршове. Специално за тържествената церемония вечерта пристигнаха руският посланик Анатолий Потапов и парламентарният шеф Георги Пирински, който прие строя на почетната армейска рота.
Ели Куманова 
Денят СЪБОТА, 10 Ноември 2007
Каменният исполин над Пловдив навърши половин век Альоша надживя естонския солдат Предложиха да го издялкат като бутилка кола, не посмяха да взривят тепето
Кървавите схватки в Талин заради демонтирането на бронзовия съветски воин възродиха скандалите "за" и "против" паметниците на Червената армия в Източна Европа. След Естония и Полша се закани да бутне монументите на "солдатите".
В България също имаше яростни дебати по горещата тема, но те отшумяха преди десетина години. Засега у нас вечe никой не повдига въпроса за събарянето или преместването на съветски паметници.

image
Каменният Альоша в Пловдив засега оцелява въпреки мераците да бъде бутнат
Фото Слави Калинов Най-яростно атакуваният съветски паметник у нас е на каменния войник в Пловдив. В соцгодините исполинът Альоша се бе превърнал в един от символите на града, почти наравно с тепетата.
На 5 ноември т.г. се навършва половин век от построяването на монумента на Бунарджика.
Драмите около него започнаха веднага след 10 ноември 1989 г. В споровете за съдбата му участваха с еднаква жар както политици и градоначалници, така и редови граждани. Още в първите месеци на демокрацията се заговори за бутането на солдата, но идеята раздели обществеността в града на две. Не може над Пловдив да се извисява символ на съветския окупационен ботуш, пледираха противниците. Защитниците на Альоша пък напомниха, че е варварство да се рушат паметници и обявиха исполина за символ на вечната дружба между българския и руския народ. През 1992 г. кметът Гарабед Томасян предложи съдбата на Альоша да бъде решена на референдум. Това се оказа много скъпо начинание и идеята пропадна. Още по време на предизборната си кампания следващият градоначалник Спас Гърневски пък обеща, че ако стане кмет, ще махне паметника. Гърневски бе цитиран от всички големи руски и западни вестници. По предложение на общинската комисия по наименования през април 1996 г. местният парламент взе решение за събарянето на паметника като символ на съветската армия окупатор. Червеният областен управител Петко Царев обаче веднага обжалва в Окръжния съд. Спорът стигна чак до Върховния съд, който отмени решението на пловдивските съветници. Дебатите в града обаче продължиха. Експертите предупредиха, че всеки опит да бъде взривен Альоша ще затрие окончателно цялото тепе. Веднага се нароиха дузина идеи за префасониране на каменния войник. Според най-екстравагантната солдатът трябваше да бъде опакован и да се превърне в гигантска рекламна бутилка на "Кока-кола". Патриоти предложиха Альоша да се поодялка и да стане Васил Левски. Пловдивският скулптор Цвятко Сиромашки направи опит да помири враждуващите лагери. Той настоя на Джендемтепе да се издигне паметник на Христос, който да бъде по-висок от Альоша, а каменният войник да не се пипа. В същото време Русия реагира с дипломатическа нота и се позова на международните конвенции за паметниците. Върховният съд също постанови, че Альоша е монумент за Втората световна война и не може да бъде разрушаван. С това дебатите временно затихнаха. За последно през 2004 г. лидерите на БЗНС-НС Анастасия Мозер и на "Оборище" - Тошо Пейков, се опитаха да възродят идеята за премахването на паметника, но предложенията им останаха глас в пустиня. Противниците и застъпниците на каменния солдат обаче и досега разменят гневни реплики, когато се засекат в подножието на Бунарджика.
Ели КУМАНОВА

image

onLoad = window.print(); 1000 казаха “ЧРД, Альоша!”

Мария Троева
9 ноември 2007 21:10

 

 

 

 

 

“Честит рожден, Альоша! Пази влюбените” – Така поетът Любомир Левчев завърши словото си пред повече от 1000 души, дошли на честването на 50-годишния юбилей на паметника на Альоша в Пловдив тази вечер. Церемонията, която бе снимана от няколко руски телевизии, съвпадна с 20-годишнината от падането на Берлинската стена.

 

 

 

Альоша е символ на обединението, а не на разединението, каза в приветствието си областният управител на Пловдив и председател на Инициативния комитет за честването Тодор Петков. Руският посланик Н.Пр. Анатолий Потапов благодари “на всички, отстоявали паметника през годините”, в които заради политическо противопоставяне имаше немалко призиви за събарянето му. Ораторите подчертаха, че войникът от паметника гледа към изгрева и е обърнал гръб на онези, срещу които е воювал. Председателят на парламента Георги Пирински окачестви Альоша като символ на победата на човешкото над мракобесието.

 

 

Пловдивският митрополит Николай, също член на Инициативния комитет за тържествата, отслужи заупокойна молитва за загиналите незнайни войни. Дъщерята на живия протопит на Альоша – Алексей Скурлатов, Нелла Алексеевна, присъства на зарята на хълма Бунарджика заедно с делегация от Алтайска област.








Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: avangardi
Категория: Изкуство
Прочетен: 8305400
Постинги: 1978
Коментари: 10400
Гласове: 95674
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031