Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.12.2007 06:02 - Данъчни хватки носят 14-а заплата, Родители си взимат по 100 лв. от шефа
Автор: avangardi Категория: Изкуство   
Прочетен: 2267 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 27.12.2007 06:16


Данъчни хватки носят 14-а заплата Два дни остават, за да намалите легално налозите си
След като 13-та заплата вече е похарчена за подаръци и за резервации за новогодишната нощ, трябва да се замислите можете ли да вземете 14-а заплата. Това е напълно възможно с данъчните хватки за легално намаляване на налозите. Но трябва да използвате възможностите на закона в оставащите два работни дни до края на годината.
 Има три легални схеми за намаляване на данъците. За да спестите налози за 14-а заплата, трябва да използвате и трите. Първата схема е чрез дарения на хора с увреждания или социално слаби. До 5% от годишния доход може да се даде за дарения и върху тази сума няма да се плащат данъци. Тази схема се разрасна толкова много, че данъчните решиха да я премахнат и през 2008 г. вече няма да може да се използва. Но сега спокойно можете да дадете 5% от дохода си за годината на свой роднина с увреждане. Дарението на пари в брой се доказва с договор за дарение и приемо-предавателен протокол за даване на сумата. За доказване на уврежданията, човекът, на когото давате парите, трябва да има документ от ТЕЛК. В Закона за данъците върху доходите на физическите лица е изброено в полза на кого можете да правите дарения, за да пестите налози. Сред тях са например детски градини и училища. За "Фонда за лечение на деца" можете да дадете до 50% от доходите си, а за култура - до 15%.
 Втората схема за намаляване на налозите е чрез доброволни вноски за пенсионно осигуряване. За пенсия може да дадете до 10% от годишния си доход. Ако задържите парите в пенсионния фонд до излизане в пенсия, върху средствата няма да платите никакви данъци. Но можете за изтеглите парите си още в началото на 2008 г. В този случай върху сумата ще трябва да платите 10% данък. Сега годишните доходи над 7200 лв. се облагат с 24% данък. Така ако днес внесете 1000 лв. в пенсионен фонд и след десет дни ги изкарате, ще платите 100 лв. данък. Но ако не се възползвате от възможността за доброволно пенсионни осигуряване, върху 1000 лв. ще платите 24% данък и в хазната ще влязат 240 лв.
 Третата схема за намаляване на налозите е да дадете до 10% от годишния доход за застраховка "Живот" или доброволно здравно осигуряване. Ако в началото на следващата година изтеглите парите от застраховката си, ще трябва да платите 10% данък. Но ако застраховката е със срок над 15 години и не изтеглите предсрочно средствата си, ще платите върху тях 7% данък.
 Ако използвате и трите схеми за намаление на налозите може да спестите близо 25% от данъците си и да изкарате 14-а заплата. Например, ако взимате 1000 лв. на месец, годишният ви доход е 12 000 лв. По 1200 лв. може да дадете за доброволно пенсионно осигуряване и за застраховка "Живот". Така облагаемият ви годишен доход става 9600 лв. От тях 5% или 480 лв. може да дадете за дарения. Така общият размер на облекченията става 2880 лв. Върху тях няма да платите 24% данък и пестите 691,20 лв.
 Стефан Кючуков 
http://www.standartnews.com/bg/article.php?d=2007-12-27&article=215821
Родители си взимат по 100 лв. от шефа
image
Родителите, които не ползват данъчните облекчения за децата чрез фирмата си, ще трябва да подадат годишна декларация за доходите си до 30 април 2008 г.
Фото Виктор Леви Родителите с едно дете под 18 години могат да си вземат 100,80 лв. от своя работодател. Тази година за първи и последен път родителите, които работят само на трудов договор, могат да ползват данъчните облекчения за деца чрез фирмата си.
 За това в двата работни дни до края на годината трябва да подадат декларация до счетоводителя си за броя на децата и възрастта им, както и декларация от втория родител, че няма да ползва облекчението. Формулярът може да се разпечата от сайта на Националната агенция за приходите www.nap.bg. До края на януари 2008 г. счетоводителят на фирмата ще преизчисли дължимите налози и ще върне необходимата сума.
 За едно дете годишният доход се намалява с 420 лв., за две деца - с 840 лв., а за три и повече деца - с 1260 лв. Ако заплатата ви е над 600 лв. на месец, доходите се облагат с 24% данък. Така за едно дете счетоводителят ще даде 100,80 лв. допълнително към заплатата за януари, 201,60 лв. за две деца и 302,40 лв. за три.
 Данъчните облекчения важат и за деца, които са родени или навършили 18 г. през 2007 г. Когато родителите не са сключили брак, облекчението се ползва от майката. Но ако бащата е припознал детето и той може да ползва облекчението. От данъчното облекчение могат да се възползват и роднини и близки на дете, ако то е настанено за отглеждане при тях за повече от шест месеца.
http://www.standartnews.com/bg/article.php?d=2007-12-27&article=215822
Откупуването на студентски осигурителен стаж сваля поне 2320 лв.от данъчната основа Още два дни да спестим данъци Икономия се прави с вноски за пенсия и застраховка “Живот” Чавдар Цолов Теодора Тодорова Електронните фактури са с 80% по-евтини МОНИТОР image

Мария Мургина

При разплащане с електронна фактура се спестяват близо 80% от разходите за издаване на познатата досега традиционна хартиена фактура. Това обявиха вчера експертите от "Банксервиз", разработили услугата за нашия пазар. Освен по­ бързото получаване, електронния документ спестява пари за хартия и доставка. Разплащането с електронна фактура отнема на практика минути за попълването на бланката и нейното изпращане до получателя.
Електронният документ представлява файл с електронен подпис, като при този вид фактуриране се елиминират грешките от ръчната намеса, обясниха експертите.
Достъпът до услугата става чрез сайта на Efaktura. Доставчикът издава фактурата и я изпраща до "Банксервиз", от където уведомяват получателя за нея. По този начин фирмата, която издава фактурата спестява време за разпращане на фактури до различните си клиенти и партньори, тъй като "Банксервиз" се свързва с тях. Всички фактури, преминали през "Банксервиз" се съхраняват за срок от пет години. Така фирмите могат да правят справки в организирания електронен архив 24 часа в денонощието, седем дни в седмицата. Баба инвалид спестява до 5% за последен път За едно дете отписваме 420 лв. борч Здравка Андонова Всеки българин може да ползва данъчно облекчение до 5 на сто от сумата на годишните основи, ако през 2007-а е направил дарение на баба си инвалид. Така, ако данъчната му основа е 4 000 лв., той може да си спести до 200 лв. от тях. Това е последната година за подобно облекчение, защото от догодина с въвеждането на плоския данък този вид облекчения ще отпаднат.
Ако дарението е в полза на Център "Фонд за лечение на деца", данъкоплатецът може да не внесе половината от данъците си. Това са едни от възможностите за облекчения, която българинът може да ползва през 2007-а. До 15 на сто се опрощават от данъчната основа при дарения за култура. Общият размер на данъчното облекчение за дарения обаче не може да надвишава 65 на сто от основата.
Ако има едно дете под 18 години, семейството може да спести 420 лв. от данъци чрез облекчения само и единствено на единия от родителите. Другият предварително трябва да се откаже от тях в специална писмена декларация. За две непълнолетни деца парите са 840 лв., а за три ­ 1260 лв.
Обикновено облекчението за деца ползва родителят с по-висок доход.
Освен отказ от единият родител, другият трябва да отговаря на няколко условия, за да плати по-малко данъци. Той не трябва да е лишен от родителски права и да живее със сина или дъщеря си.
Данъчното облекчение за деца се ползва само ако детето е родено до 23.59 ч на 31 декември. Закъснение дори от няколко минути лишават родителят от това право.
Част от данъците си могат да спестят и работещите инвалиди и пенсионерите по ТЕЛК. Те могат да ползват както месечно, така и годишно данъчно облекчение. При първото данъците се намаляват с размера на необлагаемата месечна основа, умножен по две. При вторият с този на годишната, пак по две.
Данъчно облекчение могат да ползват всички българи, които през 2007-а са направили доброволни вноски за пенсионно и здравно осигуряване и застраховки. Те се ползват чрез работодателя, на който до петък данекоплатецът трябва да представи съответните копия ­ на ТЕЛК, на застраховка, на свидетелство за дарение и декларация от съпруга си. image СНИМКА: ВЕНЕТА РАЙНОВСКА

Опашките пред данъчните тази година ще намалеят заради въвеждането на електронната фактура.

Само два дни остават, за да се хване последния влак за сериозно орязване на данъчните задължения, предупредиха от Националната агенция по приходите, ръководена от Мария Мургина.
Днес и утре можем да си орежем данъците по ЗОДФЛ, които трябва да платим до 30 април догодина като си откупим осигурителния стаж за времето на следването във ВУЗ, направим вноски в доброволен пенсионен фонд за втора пенсия и направим застраховка "Живот".
Сумите на тези разходи се вадят от данъчната основа. Тези "врътки" могат да бъдат направени и за следващата данъчна година, но донякъде се обезмислят заради въвеждането на плоския данък от 10 на сто за доходите на физически лица.Вълна от платежоспособни клиенти залива пенсионни и застрахователни компании в последните седмици от изтичащата 2007-а година, показа проверка на "Монитор". За да скрият от бюджета част от данъка върху дохода си, паралиите напират да станат клиенти на доброволни пенсионни фондове, или да сключат застраховка "Живот".
"Побързайте, защото желаещите са много, а времето е малко", приканват любезно служители на компаниите по телефона.
Законът за данъците върху доходите на физическите лица освобождава от налог суми в размер на до 10% от годишната данъчна основа на всеки, ако се внасят в доброволен пенсионен фонд.
Например, ако след приспадане на нормативно-признатите разходи, годишната ви данъчна основа е 3000 лв., това означава, че през доброволните фондове за пенсия ще можете да отървете от облагане 300 лева. При хора с по-високи доходи от порядъка на 10 хил. лв., освободената от данъци сума става съответно 1000 лв. Сметките показват, че в този случай в бюджета ще се внесат не 1716 лв., а 1476 лв. данък. Или икономията за личния бюджет ще е в размер на 240 лева.
Проверка на "Монитор" показа, че повечето пенсионни компании са склонни да ви приемат за клиент на доброволния си фонд дори в последните дни от годината. Достатъчно е да преведете предварително изчислената от вас вноска за намаляване на данъка по банков път. Договорът с доброволния пенсионен фонд можел да бъде сключен и в първите дни на новата година, обясняват любезно служители на компанията. image

Йордан Христосков


Освен чрез доброволен пенсионен фонд, пари от данъци могат да се спестят като се сключи застраховка "Живот", или се стане клиент на доброволен здравен фонд. В случая обаче данъчното облекчение от 10% е общо за двете услуги и всеки може да реши как да го разпредели между застраховката и допълнителното здравното осигуряване.
Въпреки че идеята на преференцията е да се стимулира натрупването на средства за старини, законът позволява внесените суми да се теглят предсрочно. Ако това се направи, се плаща еднократно окончателен данък. За 2007 г. неговата ставка е 15%, а от началото на следващата година става 10%.
Това означава, че при доход от 10 хил. лв. може да се спести данък в размер на 480 лева ­ ако се внесат по 1000 лева във фонд за трета пенсия, и се сключи застраховка "Живот". При предсрочното им изтегляне през 2008 г. (каквато е целта в масовия случай), се плаща еднократен данък от 48 лева. Или чистата изгода от допуснатото в закона укриване на данък е от над 400 лева.
Колко българи са използвали въпросния механизъм ще стане ясно едва към средата на следващата година, когато финансовият надзор оповести данните за еднократно изплатените суми по застраховките "Живот" и доброволните пенсионни фондове.
Схемата с откупуването на стажа е доволно сложна и ако се върви по нея, не два дни, ами два месеца няма да стигнат, коментират специалисти от НОИ, управляван от Йордан Христосков. Първо се ходи в съответното висше училище, там се подава молба за уверение за срока на обучението. След като се напише уверението, се чака за подпис при завеждащ учебната работа, след което нещата отлежават при зам.ректор. Цялото това чакане, понякога и месеци, има и цена ­ между 20 и 25 лв.
Прекият път обаче е директното внасяне на парите по сметка на НОИ. Преди това трябва да си намерите студентската книжка и дипломата и да установите колко месеца точно сте учили. Обикновено стартът се засича от 15 септември.
После се действа по простата формула: МОД Х ОВФП х Т, или Минималният осигурителен доход по процента на осигурителната вноска за фонд "Пенсии" по времето на обучението, през което държавата е плащала осигуровките. С цифри нещата изглеждат така 220 Х 22% Х 48 / за училите 4 години/. Сумата, която се получава, е 2323.20 лв.
След като тя бъде внесена, вносната бележка се пази и с копие от нея, от дипломата и от уверението на университета за срока на следването се отива в НОИ, където се получава служебна бележка за откупен осигурителен стаж. Горната сума се приспада от данъчните основи за 2007 г., а бележката служи за доказателство пред данъчните. Ако използвате тези два дни да си направите вноската в НОИ, после никой не ви гони ­ хартийките можете да преследвате до края на април 2008 г., когато е срокът за подаване на данъчните декларации и за плащане на данъците.
http://www.monitor.bg/article?sid=&aid=143470&cid=1&eid=1251


Тагове:   носят,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: avangardi
Категория: Изкуство
Прочетен: 8279794
Постинги: 1977
Коментари: 10400
Гласове: 95548
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031