Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.12.2007 06:38 - Стефанов ден 27 Декември 2007 - венец (от гръцкото stephanos - венец)
Автор: avangardi Категория: Изкуство   
Прочетен: 4576 Коментари: 3 Гласове:
1

Последна промяна: 27.12.2007 11:14


Именници са Стефан, Стефана, Стефания, Венцислав, Венцислава, Венци, Венец, Запрян, Стамен, Станимир, Станимира, Стоил, Стоилка, Станка, Станко, Станчо, Стойчо, Стоичко, Стоимен, Цоню, Цонко, Стоян, Стоянка, Таня -  венец (от гръцкото stephanos (στεφάνι) - венец). 
image































Св. първомъченик и архидякон Стефан
St. Stephen the Deacon, Protomartyr 
† 37 г. година

Чества се на 27 декември, заедно със св. Теодор и св. Теофан Начертани, а на 2 август се възпоменава  Пренасянето на светите му мощи

Кой е свети първомъченик и архидякон Стефан?

След възнесението на Иисус Христос и след слизането на Св. Дух над апостолите словото Господне бързо се разпространявало и числото на вярващите растяло всеки ден. Първите християни в Йерусалим имали братски общинен живот – всичко било общо, всеки му се давало според нуждата. Между тия, които получавали храна, имало хора от различни страни и народи. Елинистите евреи от езическите страни се оплакали, че вдовиците им получават малки дажби. Светите апостоли избрали седем души “с добро име изпълнени с Дух Свети и с мъдрост, на които поверили грижите за раздаването на дажбите. Това са седемте дякони в първата Йерусалимска църковна община, пръв от които бил Стефан”.

Със Стефан се запрепирали за вярата членовете на синедриона. Но никой не можел да противостои на мъдростта и духа му. Затова подбудили народа, стареите и книжниците и те го завлекли в съдилището и представили лъжесвидетели, които казвали “този човек не престава да говори хулни думи против това свято място и против Закона”. В отговор архидякон Стефан държал вдъхновена реч: за всички добрини, които Бог направил на еврейския народ, както и за това как евреите винаги са се противили на Светия Дух, как предали и убили Спасителя. Изпълнен с Дух Свети, като погледнал към небето, видял славата Божия и Иисуса да стои отдясно на Бога и казал: “Ето виждам небесата отворени и Синът Човечески да стои отдясно на Бога!”.

Всички се нахвърлили върху Стефан и го извели вън от града, където го убили с камъни. Тялото на Първомъченика било оставено на зверовете и птиците, но благоговейни човеци го погребали. В 415 година мощите на първомъченик Стефан били открити и поставени в Сионската планина, а по-късно пренесени в Цариград в храма на Свети Лавренти, а от там в новопостроения храм на името на първомъченика архидякон Стефан. На 27 декември се празнува паметта му.

Св. Стефан е изпълнявал в Йерусалимската църква социална служба: по разделяне и раздаване на всекидневните дажби. Затова и ние трябва да се отзоваваме на църковния и обществен зов за служба на ближния, за служба на човека!


Това е третият ден на Коледа и последният празник за годината. За него хората разказват, че "затваря кръга" на старата година. Семейството се събира около обща трапеза с месни ястия.

На трапезата трябва да има свинско с кисело зеле, баница с месо.

На този ден именници са Стефан, Стефана, Стефания, Венцислав, Венцислава, Венци, Венец, Запрян, Стамен, Станимир, Станимира, Стоил, Стоилка, Станка, Станко, Станчо, Стойчо, Стоичко, Стоимен, Цоню, Цонко, Стоян, Стоянка, Таня.  

Честито на всички, които празнуват днес! 
Живи, здрави, само хубави моменти и емоции. Здраве, късмет и много любов им желя от сърце!!! Весело посрещане на празника и наздраве !!! 
Да е живо името им! 

Честито на 
*Стефан Кръстев - http://cefulesteven.blog.bg/ 
*Стефан Главчев - http://vedrin.blog.bg/
*
*
*
*
*


image 




Тагове:   ден,   венец,   Стефанов,


Гласувай:
1



1. ninaantonova - Честито и от мен
27.12.2007 09:55
на всички именици, да са живи и здрави и нека св. Стефан ги пази. Моят съпруг също има имен ден и му пожелавам да е жив и здрав и да е все така добър и прекрасен съпруг, баща и дядо.
Неверотно хубав пост, Иле, благодаря ти. Прегръдки.
цитирай
2. avangardi - Нинче, да ти е честит именника,
27.12.2007 10:11
много здраве, радост, семейно щастие и любов да цари в семейството ви!
цитирай
3. cefulesteven - Благодаря ти:)
27.12.2007 12:29
Благодаря ти:)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: avangardi
Категория: Изкуство
Прочетен: 8308449
Постинги: 1978
Коментари: 10400
Гласове: 95681
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031