Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.01.2008 07:30 - Кризата на 50-те удря по мъжа. Андропаузата е по-скоро мит, отколкото реалност
Автор: avangardi Категория: Изкуство   
Прочетен: 3125 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 10.01.2008 07:57


Сексологът д-р Петко Величков: Кризата на 50-те удря по мъжа Андропаузата е по-скоро мит, отколкото реалност

image

- Д-р Величков, след 45-50 години мъжът, както и жената, става по-раздразнителен, интересът му към секса намалява, започва да пълнее. Хормоните ли са виновни?
- Процесите на стареене са неумолими, генетично предопределени и нещо напълно естествено. В този смисъл не може да се говори за "виновник", още по малко да се набедят единствено хормоните за настъпващите със стареенето проблеми.   При жените рязко се променя работата на яйчниците, отпада цяла една функция свързана с възможността за забременяване и раждане. При мъжете с напредване на възрастта интересът към секса  постепенно спада, понякога в съчетание с еректилна дисфункция. Мускулната маса намалява за сметка на мазнините, които се трупат около кръста. Човек се чувства  тревожен, уморен и често дори депресиран. Тези явления стават още по-силно изразени при финансови затруднения, неуспешна кариера, семейна дисхармония, загуба на близки и всевъзможни други проблеми, които го поставят в условията на хроничен стрес. Могат да се добавят остри и хронични болести - анемия, намалена функция на щитовидната жлеза, метаболитни и психични заболявания. За това допринасят и някои нездравословни навици - злоупотреба с алкохол други психотропни средства, пушене над 10-15 цигари дневно, обездвижване. Наивно е да се мисли, че заместителна терапия с тестостерон, може да направи драматичен обрат в тези процеси. Андропаузата е по-скоро мит отколкото реалност.
- Защо твърдите, че андропаузата е съвременен мит?
- Самият термин андропауза е грешен. Създаден е по аналогия с менопаузата при жените и означава прекратяване на месечния цикъл.  През менопаузата изчезва репродуктивната функция. Биологичният часовник в хипоталамуса и хипофизата спира да задава ритъм за работа на яйчника, настъпва съществена промяна в неговото хормонално производство. Менструалният цикъл изчезва. Нищо подобно не се случва при мъжа. Той няма месечен цикъл. Има, разбира се, годишен цикъл на андрогенната секреция. Минимумът при производството на тестостерон е през месец февруари. Терминът "андропауза" е  неподходящ и за медицинските среди. Заинтересовани кръгове веднага предложиха други наименования -  ПАДАМ и АДАМ, което е английската абревиатура на прогресивно намаляване на андрогена при мъжа. Вярно е, че след 25-годишна възраст андрогенът постепенно започва да намалява. Но само с около 1 % годишно. Той достига критично ниски стойности, които са характерни за андрогенен недоимък, едва към 70-годишна възраст. Програмирани сме да достигнем биологичен максимум около разцвета на репродуктивните способности. След това тръгват процесите на стареене. Маркетингови стратези обаче, умело използват вродения ни страх от болести, старост и смърт. Естествено няма магическо хапче, което те прави вечно млад. 
- Добре, няма да говорим за андропауза, а за криза на средната възраст. Кога настъпва?
- Естественият ход на стареенето е много плавен и едва забележим, но идва  момент, в който мъжът разбира, че мечтата за вечната младост не може да се състои. Дори да има хъс, няма с какво да се реализира. Пъргавината на реакциите вече не е същата, физическата сила намалява, сетивата не са толкова изострени. Съревнованието с по-младите почва да губи смисъл. Било, защото в някаква   степен човек е постигнал това, за което е тръгнал, било защото зад него идват по-напористи и няма как да се състезава. Когато човек долови тези промени и погледне напред, ако вижда, че на хоризонта се задават пенсия, болести, смърт, настъпва срив - така наречената криза на средната възраст.
- Как мъжът възприема тези проблеми?
- Различно. По-малко приспособимите, тези които не са гъвкави и са по-скоро черногледи, обикновено се сриват. Ако човек приеме, че светът е такъв какъвто е и спре да се напъва да го променя на всяка цена, може и да прескочи кризата. От решаващо значение е нагласата и умението за позитивно мислене. Например - може и да губим във физически план, но натрупаният житейски опит ни прави по-мъдри. Който съумее да впрегне  мъдростта си в борбата с ежедневието, ще види щастливи старини.
- А ако мъжът не носи такава позитивна нагласа, остават само медикаментите. Така ли?
- Той трябва да започне да я гради и да работи за духовното си развитие. Важна стъпка в тази посока е стремежът да разбираме проблемите си. Заблуда е, че всичко е въпрос на пари. Парите не решават проблемите, те само ги модифицират. Медикаментите също. Когато човек усети, че затъва в даден проблем, за да го разбере, му трябва поглед и отвън. Така, колкото и да не обичаме да говорим за проблемите си, понякога е необходимо да ги споделим. Хубаво е да създадем такъв ритъм за работа и отдих, който ни осигурява възможност за "презареждане на батериите". Веднага ми идва на ум и значението на ритмичния сексуален живот - близо до вътрешната потребност и  без чести принудителни паузи. Идва време за преоценка на отношението към секса. Идеята е да гледаме повече към качеството и  умението да се насладим пълноценно на интимността. Сексът раздвижва организма, помага за преработване на стреса, подтиква към социални контакти, поддържа тонуса, кара мъжът да се грижи за външния си вид, а не да го удари на ядене и пиене, което ускорява стареенето.
- Сексът може ли да събуди хормоналната дейност?
 - Сексът задвижва цялата система хипофиза-хипоталамус-тестиси и я подържа в тонус. Това леко подобрява производството на собствени андрогени. От друга страна непосредствено след всеки полов контакт нивото на андрогените спада за известно време и така се компенсира рискът от разрастване на простатата.
- С какво храненето и режимът на живот помагат ? 
- Храненето е важно, защото остаряващият организъм по различен начин преработва хранителните вещества. Известно е, че като ограничаваме мазнините от животински  произход, предпазваме кръвоносните съдове. Човек е на толкова години на колкото са и кръвоносните му съдове. Те са важни, както за функционирането на нервните клетки в мозъка, така  и за осигуряване на ерекция. Затова е добре да се храним здравословно.  
Веселина МОНЧЕВА 
http://www.monitor.bg/life/article?sid=&aid=144834&cid=60&eid=1261


 

image

След 25-годишна възраст андрогенът намалява с около 1 % на година. Едва към 70 г. той стига критично ниска стойност. 
Намаляването на хормона на мъжка сила става бавно и плавно.
Минимумът в производството на тестостерон е през февруари. 
Сексът може да "събуди" хормоните.  
Той задвижва цялата система хипофиза-хипоталамус-тестиси и я подържа в тонус. Това активира производството на собствени андрогени.

ПОД МИКРОСКОП. НОВИНИ ОТ ЛАБОРАТОРИИТЕ ПО СВЕТА image
image
Семки от грозде пазят от кариес
 Полифенолите в семките на черното грозде пазят зъбите от кариес, установиха американски учени. Откритието е на изследователи от Медицинския център на Рочестърския университет в Ню Йорк и експерти от Селскостопанската опитна станция към Корнелския университет.  Учените открили, че химичните вещества в семките и в ципите на гроздето, от което се приготвя червено вино, потискат някои бактерии, които причиняват смъртоносни инфекции. Те блокират и бактериите стрептококус мутанс, които произвеждат киселина и допринасят за образуване на зъбната плака. По този механизъм полифенолите пазят зъба от кариеси.
image
Класическата музика съхранява паметта
Класическата музика укрепва паметта, сочи проучване на италиански изследователи от град Киети, цитирани от ИТАР-ТАСС. Те открили така наречения ефект на Вивалди, доказвайки, че "Четирите годишни времена" на италианския композитор Антонио Вивалди подобряват паметта на възрастните хора. При експеримент с доброволци, тези които слушали часове наред музиката на великия композитор, се справили по-добре с зададена математически задача в сравнение с конкурентите си. Според учените, освен че успокоява, класическата музика стимулира краткосрочната памет. 
image
Варенето пази антиоксидантите в зеленчука
Италиански учени установиха, че кулинарната обработка на зеленчуците  може не само да запази хранителната им стойност, но и да я увеличи в сравнение със суровите, съобщи "Сайънс дейли". "Някои хранителни вещества при варене, готвене на пара и пържене се повишават", каза Николета Пелегрини, шеф на екипа, който изследвал ефекта на готвенето върху три зеленчука - моркови, тиквички и броколи. Варенето и готвенето на пара запазили антиоксидантите в зеленчуците, но пърженето значително ги намалило. Варенето на пара пък увеличило глюкосинолатите, които имат противоракови свойства, при броколито. Елексир на младостта от тестиси на свинче и куче През 1889 г. френският учен Браун Секард доказва съществуването на хормоните. Към края на живота си занимава научната общност с  подмладяващ "елексир" от тестиси на морско свинче и  куче, който най-напред инжектирал на себе си.
На 12 юни 1920 г. Д-р Воронов трансплантира маймунски тестиси върху човек. След първоначалния огромен ентусиазъм, резултатите се оказват катастрофални.
През 1927 г. професорът от Чикого Фред Кох  добива 10 мг тестостерон от около 12 кг говежди тестиси.
През 1930 г. Фармацевтичните фирми Schering, Organon и Ciba започват да финансират проучвания върху тестостерона. Като резултат през 1935 г. швейцарският химик Леополд Рузика и немският биохимик Адолф Бутенандт вземат Нобелова награда за синтез на тестостерон.
В края на 80 те години на миналия век се появява идеята за андропаузата и лечението й с тестостерон.

Лекари от "Токуда" спасиха недоносени близнаци
Две момченца,  родени месец преждевременно с тегло 1780 и 1480 грама, бяха спасени от екип неонатолози на МБАЛ "Токуда" . Бебетата вече са добре и макар че са още в кувиоз, дишат самостоятелно и  се развиват нормално, съобщиха от болницата. Недоносените близнаци дошли на бял свят в края на седмия месец. Белите им дробове били недоразвити. За да се разгънат, лекарите използвали препарата сърфактант и подпомогнали дишането през носа със специален апарат.


Тагове:   мъжа,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: avangardi
Категория: Изкуство
Прочетен: 8336032
Постинги: 1980
Коментари: 10405
Гласове: 95887
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930