Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.01.2008 05:53 - Европарламентът гласува нови правила за потребителските заеми
Автор: avangardi Категория: Изкуство   
Прочетен: 587 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 11.01.2008 06:13


Наказателната лихва пада до 1%

Банките ще бъдат принудени от Брюксел да намалят наказателните си лихви. При предсрочно погасяване на заем клиентите ще плащат на банките между 0,5% и 1% от сумата, която им остава да върнат. Това предвижда нова Директива за потребителския кредит, която се очаква да бъде гласувана от Европарламента на 15 януари. Сега банките в България имат право да слагат 4-5% наказателна лихва при предсрочно погасяване на заема. Според документа на ЕС потребителите ще имат право по всяко време да погасят изцяло или частично задълженията си по договор за кредит. В тези случаи те ще ползват намаление на предварително договорената цена под формата на лихви и разходи. Но ще дължат обезщетение на банката. То може да бъде до 1% от остатъчната сума, ако срокът до изтичане на договора е над 1 година, и до 0,5%, ако заемът трябва да се погаси след по-малко от година. Размерът се определя от самата банка. Около текста обаче има доста спорове, защото част от депутатите настояват да се прилагат националните закони.
 Проектът ще уеднакви условията за отпускане на потребителски заеми във всички 27 страни от ЕС, и така ще улесни трансграничното отпускане на кредити. Документът вече е приет от комисията по вътрешния пазар в ЕП, а съветът прие обща позиция през септември 2007 г. Според позицията директивата ще обхваща заеми от 200 до 75 хил. евро. Комисията по вътрешния пазар на ЕП иска горната граница да се намали до 50 хил. евро.
 Ще бъде въведена и стандартна европейска информация относно потребителските заеми - т. нар. информационен лист. Той ще съдържа еднакви данни за условията на заема навсякъде в ЕС. Изчисляването на годишния лихвен процент ще се прави по един и същи начин в целия ЕС. Ако директивата бъде приета, ще бъде въведено изискване за стандартна информация в рекламите за кредити. Тя ще включва задължително данни като лихвения процент, дали той е фиксиран или плаващ, общият размер на кредита и сроковете.
 Потребителите ще могат да се откажат от заема в срок от 14 дни след подписване на договора.

 http://www.standartnews.com/bg/article.php?d=2008-01-11&article=217575


Потребителски кредит ще може да се отказва до 14 дни Брюксел обмисля да махне наказателните лихви по заемите
Клиентите, които са сключили договор за потребителски кредит, но в последствие са поискали да се откажат, ще могат да го направят в срок от четиринайсет календарни дни. Това предвижда нова директива за потребителския кредит, която Европейският парламент (ЕП) се очаква да гласува на 15 януари. В момента у нас клиентът може да откаже договора за потребителски кредит, но заплаща такса, която е различна в зависимост от банката. В тази директива обаче не влизат ипотечните кредити.
Новият европейски регламент цели да намали различията в националните законодателства на страните членки относно договорите за потребителски кредит и да улесни трансграничното отпускане на заеми. Това означава, че желаещият може да изтегли кредит не само от банките в неговата страна, но и от финансови институции в други държави от ЕС. Проектозаконът предвижда въвеждането на информационен лист, който ще съдържа еднакви данни за условията на заема във всички страни членки, като и изчисляването на годишния лихвен процент по заема ще се прави по един и същ начин. Така клиентите ще могат по-лесно да сравнят показателите на различните банки.
Най-спорна част от новия документ се очаква да е тази за ранното погасяване на заема. Все още продължават преговорите около това дали да има наказателна лихва. Според проектодирективата потребителите ще могат по всяко време да върнат задълженията си към банката изцяло или частично. В тези случаи те ще имат право на намаление от общата стойност на кредита, включващо лихвата и останалата част от срока на договора, предвижда документът.
Новата директива няма да се прилага, когато заемът е под 200 евро или над 75 000 евро. При отпускане на по-големи суми ще важи националното законодателство, се казва още в документа.
Ако ЕП приеме директивата, ще бъде въведено и изискване за рекламите за кредити. Те трябва да включват данни за лихвения процент, каква е лихвата, общия размер на кредита и срок на договора.


Тагове:   нови,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: avangardi
Категория: Изкуство
Прочетен: 8360471
Постинги: 1981
Коментари: 10406
Гласове: 95951
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930