Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.01.2008 06:00 - In memoriam - Моята партия с Господ ще завърши реми, беше любимата реплика на Фишер
Автор: avangardi Категория: Изкуство   
Прочетен: 1704 Коментари: 2 Гласове:
1

Последна промяна: 19.01.2008 06:32


Всички учители без този по физическо са глупаци, смята Боби Лошото момче на шаха си отиде непобедено Моята партия с Господ ще завърши реми, беше любимата реплика на Фишер
Най-доброто от Боби
  Не знам какво да направя - дали да си купя кола втора ръка, или да се оженя.
  Шахматът прилича на живота, само че животът е тотална война, а шахматът - ограничена война.
  Моята партия с Господ вероятно ще завърши с реми.
  Когато губя партия, се чувствам като крал, който подава милостиня.
  image "Харесвам момента, когато сломявам човешкото его"
 Боби Фишер
 
 Тази фраза, изречена от великия шахматист, е може би най-точното описание на характера му. Животът на единствения американец, печелил световната титла, беше осеян с препятствия, които преодоляваше едно след друго. Наричаха го гений и в същото време се съмняваха, че има психически отклонения. Накрая Господ го прибра при себе си. Вчера той почина на 64-годишна възраст в болница в Рейкявик, столицата на Исландия.
 Робърт Джеймс или просто Боби Фишер е роден на 9 март 1943 г в Чикаго. Печели републиканското първенство на САЩ за мъже, когато е едва 14-годишен. Още тогава проявява краен максимализъм, способност да се бори за победа във всяка ситуация, която мнозина определят като маниакалност. Зарязва даскалото с обяснението, че там нищо не се учи и всички преподаватели са глупаци. "Не трябва да има жени учители. Единствено преподавателят по физическо не е глупак. Искам само да играя шах", отсича хлапето Боби.
 Странностите в характера си Фишер демонстрира и по време на състезания. Той непрекъснато изявява претенции: иска друго помещение, повече светлина, повече пари и по възможност да не играе в събота. Ако условията му не бъдат изпълнени, просто си стяга куфара и отпрашва
 Става световен шампион на 1 септември 1972 г. в Рейкявик. Двубоят му за короната с руския гросмайстор Борис Спаски е обявен за "мача на века". Боби губи първата партия след детинска грешка. Не се явява за втората и тръгва мълвата, че е дисквалифициран. Лично Спаски настоява срещата да продължи. До края Фишер е безкомпромисен и печели с 12,5:8,5. Успехът го превръща в национален герой. Сложен е край на тоталното превъзходство на СССР в шаха, и то по времето на Студената война.
 "Чиста драма... Най-хладнокръвният, безмилостен и рационален играч, който светът познава!", пише "Independent". "Когато играеш с Боби, не става дума за победа или загуба. Става дума за оцеляване", споделя Спаски. "Хората казват, че това беше шахматният мач на века. Не беше шахматният мач на века. "Беше мачът на всички времена", смятат Дейвид Едмъндс и Джон Ейдинов, автори на книгата "Боби Фишер отива на война", посветена именно на битката в Исландия.
 Скоро след триумфа американецът влиза в малка религиозна секта
 в Пасадина, влага в нея част от хонорарите си, но бързо се разочарова: "Водачите са страшни лицемери. Обещаха ми скоро пришествие на Христос и ме излъгаха. Дори не се извиниха!", разкрива по-късно той.
 Губи титлата си на 3 април 1975 г. без игра. ФИДЕ определя мача му с претендента Анатолий Карпов да се проведе в Хавана. Американските власти отказват да го пуснат на кубинска земя. От своя страна Фишер изпраща до международната федерация списък със 179 изисквания, в които определя дори на колко метра да са вентилаторите. Централата изпълнява 177 от тях, но категорично отхвърля желанието му да играе по телефона, защото се губи психологическото влияние по време на партията. Така мачът пропада, а за световен шампион е коронясан Карпов.
 Боби напуска САЩ и минава в нелегалност. В следващите 17 години е забелязан само веднъж - през 1981 г, когато е заснет по случайност от една телевизия. Шахматистът има вид на дремещо хипи в окъсани дрехи
 неподстриган, с дълга спластена брада. Арестуван е от калифорнийски полицаи, тъй като изглеждал като обявен за издирване взломаджия. Униформените свидетелстват, че Фишер се опитал да се освободи, крещейки, че е шампион по шахмат. Набили го, затворили го в ареста, но след два дни го освободили.
 Гениалният шахматист отново напомня за себе си през 1992 г. Въпреки ембаргото, наложено от САЩ на Югославия, Боби играе своеобразен реванш със Спаски именно в Белград и отново печели. За нарушаване на ембаргото по американските закони се полага до 10 години затвор. На Фишер можеше и да му се размине, но той демонстративно размахва официалното писмо от Министерството на финансите и го плюе публично. В родината му го издирва не само ФБР, но и данъчна полиция. Оказва се, че е живял инкогнито в Будапеща. В края на 80-те години той се запознал чрез писма с 18-годишната унгарска шахматистка Зита Ричани и двамата заживяват заедно. През 1992 г. обаче свършват парите и любимата му го уговаря да участва в комерсиалния мач в Белград.
 За успеха си той получава 3,5 млн. долара и отново изчезва. Фишер се установява във Филипините, където по неофициални данни се жени за пръв път и му се ражда дете. Оказва се, че е бил близък приятел на местния диктатор Маркос. За последния е известно, че е назначавал министрите си, след като провери доколко владеят шахмата.
 Боби окончателно подписва обществената си присъда малко след 11 септември 2001 г, когато в интервю за малка филипинска радиостанция казва, че
 аплодира действията на "Ал Кайда"
 "Това са чудесни новини! САЩ и Израел много години избиваха палестинци и си го заслужават. Сега им се връща. Иска ми се да ги затрият от лицето на земята", казва Фишер, американец по гражданство и етнически евреин. Съвсем естествено интервюто се разпространява по всички агенции и вбесява Белия дом. ФБР се заема сериозно с Фишер, който освен това не престава да се хвали, че не е плащал данъци от 1975 г. След тази случка Фишер се установява в Япония, където си живее тихо до юни 2004 г. със своята нова приятелка Мийоко Ватаи, президент на шахматната федерация на Япония. Този път службите обаче успяват да проследят беглеца и американският му паспорт е оперативно анулиран. Боби е арестуван от имиграционните власти, а САЩ настояват за депортирането му. Остава зад решетките около година. На 7 март 2005 г. влиза в карцера, след като
 чупи носа на единия надзирател и къса униформата на втория. Поводът - не получил на закуска допълнително варено яйце. Получава три предложения за гражданство - от Черна гора, Германия и Исландия. Избира страната, където печели титлата. Получава паспорт, което му позволява да напусне ареста и да отлети за новата си родина. Пред САЩ японците се измъкват с тезата, че Фишер не е третиран като престъпник, а като нелегален имигрант с двойно поданство. По законите в страната този вид имигранти имат право сами да определят къде да бъдат депортирани. На изпроводяк Фишер казва: "Това не беше арест, а похищение, подготвено от Буш и японския премиер Коидзуми. Те са военнопрестъпници, трябва да ги обесят". Американците не се отказват и искат Исландия да им предаде шахматиста. Получават категоричен отказ, а президентът на шахматната федерация на страната Лиля Гретасдотир обяснява: "Неговото единствено престъпление е било, че играе шахмат. Но да се играе шахмат не е престъпление".
 Костадин Джорджев

http://www.standartnews.com/bg/article.php?d=2008-01-19&article=218612


За него Той направи революция
Стефан Сергиев
 президент на БФШахмат
 
 Разстроен съм от огромната загуба. Боби Фишер беше един от най-гениалните шахматисти на нашето време. Той направи истинска революция в този спорт. Навремето неговите идеи изглеждаха екстравагантни, но днес без тях е немислимо да се проведе едно състезание. Той предложи да се ликвидира външната помощ на шахматистите, докато играят. Благодарение на Фишер партиите вече не могат да се отлагат. Той е "виновен" за подобряването на условията по време на състезание: осветлението, залата, тишината. През 1962 г. Боби гостува в България с тима на САЩ за Олимпиадата във Варна. Направи реми с българския лидер Никола Пъдевски. Наравно завърши и мачът му срещу тогавашния световен шампион Михаил Ботвиник. Малко българи са имали възможността да играят с добри шахматисти и да постигнат положителен резултат. Няколко години по-късно през 1972 г. Боби Фишер стана световен шампион.
 
 В Скопие му взех царицата
 Любен Попов, шахматист
 
 Много съжалявам за смъртта на Боби Фишер. Беше великолепен шахматист. Всички световни шампиони в този спорт са гении, защото случаен човек не може да спечели титлата. С него сме се виждали няколко пъти. През 1967 г. играхме партия на международния турнир в Скопие. Тогава той беше едва на 24 г. Разбрах, че притежава способността да разчита много точно какви варианти има на дъската. В много от случаите дори играеше по интуиция. Имаше невероятен усет за това дали ходовете, които предприема, са правилни. Въпреки това в нашия мач той попадна в капан. Взех му царицата и го поставих във вечен шах. Изпадна в цайтнот и партията завърши реми. След това той нареди фигурите и ми показа къде съм могъл да играя по-добре, за да спечеля.


Смъртта матира великия шахматист на 64-ия ход Мениджърът на Топалов, Силвио данаилов: Фишер щеше да играе с Веско, но поиска $20 млн.! Василен Димитров Владимир Петров   image Шахматният гений Боби Фишер си отиде на 64 години. Толкова са квадратите на шахматната дъска. Това съдбовно съвпадение откри Силвио Данаилов ­ мениджър и треньор на Веселин Топалов, в обстоятелствата около смъртта на един от титаните в шахмата, който до последно захранваше заглавията на вестниците с ексцентричните си изцепки.
Бившия световен шампион почина при неизяснени обстоятелства в Рейкявик, където през 1972 г. спечели световната корона, побеждавайки съветския ас Борис Спаски. Такъв беше целият живот на Фишер ­ мъгляв и обвит в мистерии. Упоритото момче на Бруклин, както беше наричан приживе Робърт Фишер, въпреки, че е родом от Чикаго, получи исландско гражданство през 2005 г. и взе паспорт с №U7500122.
Някогашният кумир на Америка избра нова родина пред заплахата да търка наровете в затвора поне 10 години. Той втрещи сънародниците си с изказването, че е особено щастлив от терористичните атаки на 11 септември 2001 г. Беше търсен от ФБР и за нарушаване на санкциите срещу бивша Югославия. За капак се отказа и от гражданството си на САЩ.
Авторитетното списание “Чес Информант” призна Робърт Джеймс Фишер през 2001 г. за шахматист на ХХ век. Роденият на 9 март 1943 г. в семейството на немец от еврейски произход и швейцарка гросмайстор получи 79,9 процента от гласовете в анкетата, следван от Гари Каспаров. На подмятания, че е зодия “Риба”, той още като млад отговаря: “Аз съм акула и ще изям всички дребчни риби в шахмата.”
Интересното е, че по време на сблъсъка за световната титла с Борис Спаски през 1972 г., Фишер иска стъклена стена, за да се елиминират възможностите за подсказване. Шахматният ексцентрик твърди, че преградата пречи на зрителите да подават сигнали на играчите. Фишер, който е известен с това, че винаги поставя куп изисквания, настоява на първите 10 хода да няма публика в залата, а ходовете да стават публични едва час, час и нещо след като са играни, за да нямат време щабовете да обработват информацията. Още преди 36 години той иска да предотврати това, което се случи с Топалов в Елиста.
Големите съперници Фишер и Спаски са много добри приятели по време на целия титаничен сблъсък. Американецът е много близък и с всички по-възрастни гросмайстори от бившия СССР. По този повод Анатолий Карпов споделя на Михаил Ботвиник: “Не смяташ ли, че Фишер е най-забележителният представител на съветската шахматна школа”. image Снимки: АП/БТА

Боби Фишер (вдясно) в мача за световната корона с Борис Спаски през 1972 г.


Международната федерация ФИДЕ отнема на 11-ия шампион на световната титла през 1975 г. , след дълги преговори за мач с Карпов. Фишер не изневерява на природата си и предявява 178 условия, които са приети по принцип. С изключение на едно. При резултат 9:9 той да остане шампион. Шахматните ръководители се заинатяват и отнемат короната му. Герой е, но ФБР не го изпуска нито за миг. Той и близките му са подложени на постоянен психологически натиск.
Появяват се слухове, че през 1981 г. в Пасадена прави опит да ограби банка и е задържан. Там става член на религиозна секта, в която се предполага, че е изхарчил всичките си пари, получени за световната титла. В продължение на две десетилетия (1972-1992) американецът не е играе нито веднъж, въпреки че според слуховете срещу него на дъската се е изправил бившият президент на Филипините Фердинанд Маркос.
Побеждава Борис Спаски на остров Св. Стефан в бивша Югославия през 1992 г. С това нарушава санкциите на САЩ към тази страна, за което го преследват по цял свят. Емигрира. През 2005 г. полежа в японски затвор, но японците не го екстардираха в САЩ. Тогава Исландия го призна за свой гражданин и го приюти. До вчера, когато великият гросмайстор стигна до последния ход в дългата си партия със съдбата. image

15-годишният Боби, когато през 1958-а става най-младият претендент за световната титла. 

Чешит и смехотворец Фишер губи от Спаски почти спечелена партия. На въпроса “Разстроихте ли се?”, зададен от журналисти, той отговаря: “Ни най-малко! Ако загубя партия, аз подобно на Капабланка, се чувствам като крал ­ все едно съм дал милостиня на по-бедния”.
След като става световен шампион, Боби Фишер постъпва в сектата “Всемирна църква на Господ” в град Пасадена и пожертва за нейната кауза почти всичките си хонорари. След време обаче се разделя със сектата. “Вождовете и жреците є са страшни лицемери, обяснява шахматистът причините за своето решение. ­ Те обявиха за скорошното идване на Христос и ме измамиха. И при това дори не се извиниха.”
Фишер споделя, че неговата партия с Бога би завършила най-вероятно с реми. След време обаче се замисля и уточнява: “Впрочем не зная как би отговорил Бог на моя първи ход 1. е2-е4.” (Това е първият ход, който играе гросмайсторът на турнири). Силвио Данаилов: Искаше да играе с Топалов за $20 млн. image снимка: Бойко Кичуков

Силвио Данаилов не успя да докара Боби Фишер на турнира "М-Тел Мастърс", но няма никога да забрави преговорите за мач на американеца с Веселин Топалов.

Боби Фишер е искал да играе мач с Веселин Топалов. Това разкри сензационно за “Монитор” мениджърът на Топалов Силвио Данаилов. Залогът на суперсблъсъка, който е можел да се състои преди 3 години, обаче са били 20 милиона долара. Фантастичната сума е била посочена от чепатия американец.
Единственият контакт на Данаилов с Фишер е именно във връзка с уговарянето на този мач. Мениджърът на великия 11-и световен шампион е бил заинтригуван от световната корона на Топалов, спечелена в Сан Луис (Арж) през 2005 г. В продължение на десетилетие клиентът му не давал изявления за древната игра, нито пък е коментирал тенденциите є. Говори единствено за политика. Определя обаче русенеца като “достойния шампион”.
Фишер предлага мачът да се играе до 6 победи. Двубоят изключва класическия шахмат и трябва да се проведе по революционните правила на американеца с исландски паспорт, измислени през 1996 г. С търсенето на спонсори са натоварени и двете страни, но отговорността трябва да се стовари главно върху щаба на Топалов. Проблем е и домакинството, а идеалният вариант е Рейкявик. Изключено е от топсъбитието в шахмата да се облагодетелстват предимно българските поклонници. Между България и САЩ има споразумение за екстрадиране. Това е причината великият Боби да откаже покана за второто издание на “М-Тел Мастърс”.
Единственото посещение на Фишер е у нас е по време на шахматната олимпиада във Варна през 1962 г. Той прави две ремита с Никола Пъдевски. Престоят му в България остава за него с горчив привкус. Партията със съветския ас Михаил Бутвиник е почти спечелена и е прекратена при силна позиция на топовен ендшпил за Фишер. Американецът си ляга спокоен. Секундантът на Ботвиник и тима на СССР Ефим Гелер намира изход през нощта и на сутринта партията приключва с реми. Фишер приема това много тежко. Гросмайсторите за супермайстора МИХАИЛ БОТВИНИК: “Трудно е да се говори за мачовете на Фишер. Все още има чудеса. Но какво ще се случи, когато от света на чудесата и безтегловността той се приземи и се сблъска с нейната твърдост, не може да се предвиди.”
МИХАИЛ ТАЛ: “Няма да е грешка, ако кажем, че никой от претендентите за световната титла не е демонстрирал такова превъзходство. На Фишер може да се завижда с “бяла завист”.
ЛАЙОШ ПОРТИШ: “Повечето гросмайстори, които играят срещу Фишер, изпитват истински комплекс на шахматна непълноценност.”
БОРИС СПАСКИ: “Фишер е най-голям от всички. Великолепен гросмайстор, проповядващ класически, кристално чист подход към шахмата.”
ГАРИ КАСПАРОВ: “Фактът, че Фишер има силно въздействие върху всеки противник, е безспорен. Това неизменно висящо над шахматната дъска дълго лице на фанатика, неговите горящи очи, говорят за пълно откъсване от външния свят. Тези дълги пръсти, вземащи от дъската твоите пешки и фигури…Ето, така противниците на Фишер губат контрол над себе си.”


http://www.monitor.bg/article?sid=&aid=145793&cid=1&eid=1269



Тагове:   Моята,   Господ,   memoriam,   партия,


Гласувай:
1



1. svoboda64 - Великолепна подборка, Илче!
20.01.2008 21:21
Винаги е тъжно, когато въплътеното в някого благородство напусне този свят:)

Мир на праха му!

Поздрави!
цитирай
2. antoan1antoan - Много добър пост!
10.04.2012 08:46
Поздравления!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: avangardi
Категория: Изкуство
Прочетен: 8306355
Постинги: 1978
Коментари: 10400
Гласове: 95676
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031