Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.02.2008 08:45 - Джип изкатери жилищен блок в Стара Загора. Експериментът кандидатства за Гинес
Автор: avangardi Категория: Изкуство   
Прочетен: 3490 Коментари: 7 Гласове:
0

Последна промяна: 10.02.2008 09:46


Състезателят от ендуро клуб Луда работа - Радомир Пепелов кандидатства за рекорд на Гинес

Състезателят в ендуроклуб Луда работа Радомир Пепелов от Стара Загора превърна съботния ден за стотици търсачи на силни усещания в истинско шоу с екстремни преживявания. 32-годишният авантюрист качи джипа си върху 21-метрова жилищна кооперация, провокиран от облог за 10 000 евро и от шанса да бъде вписан в книгата с рекордите на Гинес.

Главен „виновник” за атракцията е приятел на Радомир, с който той се хванал на бас, че ще качи на покрива на блока, в който живее и който фирмата му е построила, състезателната си кола, тежаща над 2 тона. Сградата е висока 21 метра и катеренето стане с помощта на лебедка. След като покори височината, джипът трябваше да се завърти на 180 градуса и отново да се спусне по фасадата, но авария в лебедката осуети пируета.
Тя даде на късо и сама тръгна, никой не я контролираше. Проблемът не беше в нас и в организацията, а в самата лебедка, обясни Пепелов.
След 3 часа висене във въздуха специално изработената за целта метална конструкция поддаде на тежестта и тя се пречупи, а джипът слезе на земята за секунди и по таван.
Нормално го свалихме - 2 калника и един капак счупен, не е проблем, каза Радомир.
Атрактивният експеримент е документиран и ще бъде изпратен в централата на Гинес в Лондон.
Радомир Пепелов спечели облога и до дни ще получи 10 000 евро. С тях ще покрие незначителните щети по автомобила, за да продължи участие в екстремните състезания. Ще възстанови и фасадата на кооперацията, както и счупения прозорец.

image

image

image

image

image

image

image

image

image
http://www.chambersz.com/index.php/content/view/10852/136/

Икономически портал на регион Стара Загора 

 

Гигантско кюфте и турбо салам са големите хитове сред световните ни постижения Ракия и бънджи качват българи на Олимп Сърдити старчета скачат от Аспаруховия мост с мераци за рекорди
На България принадлежи титлата за най-дългото хоро в света. 11 000 сънародници разкършиха снага навръх Великден преди две години. Арена на танците беше площадът пред храм-паметника "Свети Александър Невски". Половин час продължи еуфорията под звуците на специално написаната за случая песен "На Великден". Неин автор е култовият фолклорен изпълнител Илия Луков. Иво Папазов пък акомпанираше на скачащите. Президентът
 Първанов също се беше хванал на хорото
 Опитвали сме се да покорим Гинес и с други две типично български благини - ракия и баница. През ноември 2004 г. 3000 ентусиасти пият скоросмъртница на най-дългата маса. Тя е опъната на 600 метра пред Билетния център на НДК. За доброто настроение на почитателите на огненото питие има и мезе.
 В края на декември 2000 г. пък атакуваме рекордите с най-дълга баница с късмети. Тя е приготвена от федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите, продуцентска къща "13", "ВАС-София" и "Крапси Холдинг". За целта произвежда и видеокасета, която да пратят за номинацията. Какво обаче се е случило после, не е ясно. Заради късметите, скрити в гигантското изделие,
 блъсканицата на площада е нетърпима
 През юли 2001 г. родни ресторантьори заявяват намерението си да кандидатстват за Книгата на Гинес с най-голямото кюфте в света. Според първоначалния замисъл то трябва да тежи 50 килограма и да е широко метър след изпичането. Друг опит да смаем планетата е създаването на 40-килограмов салам в нашумял месокомбинат.
 През 2007 година българин, живеещ в Чикаго, щурмува томчето на Гинес. През последните 50 лета Филип Джорджефф е обявил началото и е коментирал по хиподрумите 96 131 конни надбягвания. Синът на български таксиметров шофьор от щатския град на ветровете за втори път е на върха в Книгата на рекордите. Първият му триумф е през 1988 г., когато удря за 85-хиляден път гонга за старта на галопа. Джорджефф е легенда в Илинойс сред любителите на конните състезания - от обикновените фенове до жокеите и треньорите. Когато се пенсионира през 1992 г., щатът обявява 26 декември за Деня на Фил Джорджефф. Българинът е автор и на две книги, посветени на историята на надбягванията в САЩ.
 Родните бънджи екстремисти също правят няколко опита за Гинес. Варненският клуб "Адреналин" подобри собственото си постижение за масови скокове само за едно денонощие. Рекордът е счупен във Велико Търново през 2004 г. Маниаците се мятат от Стамболовия мост във Велико Търново.
 Шампионската серия те започват през 2002 година - 310 скока за 24 часа. Оттогава насам всяка година цифрите удрят в тавана, за да достигнат 434 скока през 2004 г. За съжаление този рекорд така и не намира място в Книгата на Гинес, въпреки че управителят на клуба Росен Касабов два пъти пише писма до централата.
 През миналата година пенсионерите Любен Недков (80) и Пенка Балева (73) политат към рекорда с бънджи. Двамата се хвърлят заедно от Аспаруховия мост във Варна. Мотото на авантюрата им е "150 години скачат на един ластик". Дамата има над 20 скока, а дядо Любо Фърчилката се мята за трети път. Напълно е възможно уникалният им скок да влезе в световната книга.
 Димитър Божанов 
http://www.standartnews.com/bg/article.php?d=2008-02-10&article=221367

ЗА РЕКОРДИТЕ НА ГИНЕС
ЙОРДАНКА - НАЙ-ВЪЗРАСТНАТА СТУДЕНТКА
В: Над 55, №4, 21 ян. 2008, с. 9

Втора е в света след 80-годишен американец

Ако един 80-годишен американец не успее тази година да завърши икономика, Йорданка Михайлова ще е най-възрастната студентка в света. Тя е на 78 години, от Смолян, и миналата година е завършила семестриално магистратура английска филология във Велико Търново. Сега пише дипломната си работа, предстои й защита.

Започнала е и второ висше образование като терапия след изживян силен стрес. Преди местните избори през 2003 г. в ръцете й починал съпругът Васил Михайлов, известен юрист, с когото живяла 45 години. От преживяната душевна травма пенсионерката получила страшно главоболие и за да се излекува, решила да продължи предизвикателствата с учението. Лекарствата не й помогнали и тя става задочна първокурсничка в специалността немска филология на Великотърновския университет “Св. св. Кирил и Методий”. Искала да стимулира мозъчната си дейност. Нетипичното лечение помогнало и паметта й станала по-услужлива.
45 години Йорданка била учителка, специализирала дълги години в Германия. След пенсионирането си продължава да дава частни уроци на ученици. Амбициозната родопчанка първо записала английски и български във филиала на ПУ “Паисий Хилендарски” в Смолян през 1999 г. Била е на 74 години. Искала по-рано да следва, но в края на 90-те падат ограниченията за възраст във вузовете
Успешно се дипломира като бакалавър с успех 5,38. Но и това не било достатъчно за нейните амбиции и тя продължава да следва второ и трето висше. Знае добре немски, английски, руски, турски и гръцки, тъй като родът й е от Серес. Учи испански. Михайлова е талисман на Филологическия факултет във Велико Търново. Децата и внуците й помагат - така че в смолянската фамилия има две студентки, баба и внучка, с почти 60 г. разлика във възрастта. Амбицирана е да кандидатства за Рекордите на Гинес като най-възрастната студентка в света. Писала си е по интернет с 80-годишния американец, който трябва да завърши тази година икономика. “Ако, не дай Боже, се спомине, няма да има по-възрастен студент от мене”, констатира баба Йорданка.
Американецът се трогнал, когато тя му изпратила стихотворение на Пенчо Славейков в превод на английски. Ето откъс от него:
Нас неволи надделяха,
вази те да не смутят.
Уморените заспаха,
живите - те нека бдят.
Срам томува, който тъжи,
че на света е минутен гост.
Слава във ръка с оръжие,
който бди на своя пост.
Този стих й звучи актуално, тя си го казва като молитва, когато е преуморена.
Какви са плановете й за бъдещето?
Мечтае, като завърши немската филология, да води туристи по Пампорово и Чепеларе, където покойният й съпруг има къща. “Вероятно това ще ми е заниманието, защото има немски и английски групи, но засега съм в началото на обучението си”, щастлива е Йорданка, която е осмислила живота си в късната есен.

Още от в. "Над 55"...




Тагове:   джип,


Гласувай:
0



1. ninaantonova - Направо си е луда работа
10.02.2008 08:53
Сигурно емоцията е голяма, а усещането невероятно.
Приятен ден Иле. Усмивки от мен. :)
цитирай
2. viovioi - Да така си е..
10.02.2008 09:39
Но нали нещо трябва да се случва, да движи въздуха и да ни провкира. Без доза екстремност живота ще е скучен! Поздрави и от мен:))
цитирай
3. mmmmmmmmm - Разни хора -
10.02.2008 16:12
разни луди :)
цитирай
4. mikii - Супер!!!
10.02.2008 18:40
Браво на момчето за идеята!!! Аз преди години така мислех да паркирам колата си - на няколко метра височина - много кражби стават в нашият квартал ...а нямам гараж. Съвсем сериозно бях се замислил ...но само с мисълта си останах. А ето той - осъществява идеята ...Браво!!!
цитирай
5. avangardi - Приятели, наистина трябва да имаме малко нестандартно мислене,
10.02.2008 19:56
много хъс, последователност, понякога подплатено и с доста пари за да покриваш нестандартни рекорди.
Така света става по-пъстър.
цитирай
6. avangardi - mikii - пожелавам ти
11.02.2008 19:36
да сбъднеш мечтата си, но ако все пак не стане, то поне да се сдобиеш с гараж!!!
цитирай
7. анонимен - pulni smotanqci
17.04.2008 20:49
pulni smotanqci
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: avangardi
Категория: Изкуство
Прочетен: 8305967
Постинги: 1978
Коментари: 10400
Гласове: 95675
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031