Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.03.2008 16:56 - Иде ли времето: Жените-господари, мъжете роби?
Автор: avangardi Категория: Изкуство   
Прочетен: 778 Коментари: 0 Гласове:
0



imageВинаги се налагало на нежния пол да доказва, че не е толкова неспособен, колкото го мислят, нито с толкова малко мозък, колкото твърди другата половина на човечеството

Заради красивите жени още в древността са избухвали войни, водили са се рицарски двубои, били мачкани физически или духовно цели народи. За нежния пол са създадени най-големите шедьоври на световната поезия, музика и живопис. Дамите са и локомотивите, и спирачките на нашата цивилизация - двете страни на едно и също висше творение на природата. Мъжете сред жените са като онези пеперуди, които кръжат вечер край ярките лампи и приближават докато не изгорят крилата си.
Кой в случая е роб и кой - господар? Отношенията между мъжа и жената никога не са били и няма да бъдат еднозначни.
В едно от многобройните си интервюта актьорът Джоко Росич твърди, че всяка жена може да направи от мъжа роб. Нашенският Робърт Редфорд е категоричен, че един мъж няма за какво да живее, ако поне веднъж една жена не му каже: "Страшен си!"
Но винаги

едните се стремят да доминират над другите

Обаче истински властват в почти всички области на живота хората със силна воля, които постигат големи успехи, благодарение на личните си качествата.
imageНяма сфера, в която днес жената да не се радва на признание. Правата на т.нар. слаб пол са били извоювани от дамите в чисто мъжкия свят столетие след столетие. Налагало се на жените да доказват, че не са толкова неспособни, колкото ги мислят, нито с толкова малко мозък, колкото твърдят мъжете. Май само в поезията дамите се радвали на възхищение.
Още в първобитните орди раждащата жена не познавала гордостта на съзиданието, докато мъжките успехи - ловните и риболовните походи, се посрещали с празници. Тогава върховенството се предоставяло не на тези, които създават, а на онези, които убиват.
В земеделското общество обаче жената придобива престиж, произлизащ пряко от нуждата за обработването на земята: собствеността изисква притежателите й да имат многобройно потомство. В онези времена жените имат едновременно религиозна и законна власт над обработването на земята и над плодовете й и по този начин стават господарки на рода. Те са боготворени, заради факта, че мъжете се превръщат в роби на собствените им страхове: въздигат жените в култ от ужас, а не от любов.
Но през бронзовата епоха необходимостта от завоюването на земята предизвикала обезценяване на жената. Тъкмо преминаването от камъка към бронза дало възможност на мъжа чрез труда да възвърне лидерските си позиции в обществото.
Когато станал собственик на земята, мъжът поискал собственост и над жената. Той желаел жената, заради потомството, което се превърнало в ключов момент на взаимоотношенията им: жената

била сведена до ранга на кърмачка и слугиня

Възхвалявала се само върховната власт на мъжа - бащата, който обсебил всички права и привилегии в обществото и ги предавал по наследство. Жената не се възприемала като личност, тъй като не притежавала нищо.
Положението на жените било най-облагодетелствано в Древен Египет: те не само били свързани с мъжете, но и ги допълвали, имали същите права като тях, наследявали и притежавали имоти. Спарта бил единственият град, в който се отнасяли с жената почти на равни начала с мъжа. Съпругата не била затворена в семейното огнище на своя съпруг (както в другите гръцки градове). Римлянката пък дори стояла на атриума - центъра на жилището, ръководила робите, възпитавала децата, споделяла работата и грижите на съпруга, присъствала по време на семейната трапеза, мъжете й правили място на улицата.
Християнската идеология допринесла за подтискането на жената. В началото тя била относително почитана - пример за това са многото жени-мъченици. Обаче Свети Павел повелявал на женския пол да притежава скромност и въздържание в Стария и Новия завет - основание за принципа на подчиненост на жената спрямо мъжа.
В германските племена нежният пол бил облагодетелстван с по-голяма власт: почитали жената като жрица, пророчица, тя притежавала скъпоценности и дори участвала в битки.
През Средновековието жената била зависима от бащата и мъжа си, които разполагали с нея като със слугиня и, ако пожелаели, можели да я прогонят. Но тази, която давала доказателства за плодовитост, струвала 3 пъти повече от свободен мъж.
Векове по-късно жената активно участва в производството, но селянката се възприема като слугиня вкъщи - често се храни отделно от мъжа и синовете.
Поради факта, че внезапният подем на промишлеността изисква по-голямо количество работна ръка, която мъжете не могат да предоставят, сътрудничеството на жените е необходимо. Машините им дават възможност да се изявят, но заплащането на труда е по-ниско от парите, които вземат мъжете, защото нежният пол не успява да се защити срещу своите експлоататори. Между 1889-1893 г. във Франция за работен ден, равен с този на мъжа, работничката получава само половината от неговото възнаграждение. В същото време

тя се превръща в евтин конкурент,

тъй като работодателите предпочитат женския труд пред мъжкия, заради ниските заплати.
imageСлед откриване на вулканизацията през 1840 г. презервативът започва да се употребява като противозачатъчно средство и позволява на жената да не бъде робиня на постоянни бременности. Този факт е невероятно ценен за нежния пол, тъй като дава възможност да се контролира тялото - бременността.
Колкото и странно да звучи, в Древен Рим абортът не бил забранен. Идеята, наложена през християнството, че прекъсване на бременността е убийство, изчезва през XIX век. Но в някои държави продължава да се смята за държавно престъпление: законът от 1810 г. във Франция предвижда каторжна работа за абортиралата и нейните съучастници. Именно презервативът освобождава жената от робията на възпроизводството и тя може да поеме онази икономическа роля, която й се предлага.
През 1892 г. се провежда т. нар. Феминистки конгрес, дал име на прочутото женско движение, което включва политически движения и социални теории. Акцентира се върху женската гледна точка за света и положението на жените в обществото. Повечето феминистки са загрижени най-вече за

социалното, политическо и икономическо неравенство

между мъжете и жените. Тяхната теория се основава на вярата, че полът не трябва да бъде определящ фактор за конструиране на социалната идентичност на личността или да служи като предпоставка за различни социално-политически или икономически права.
Феминистко движение с най-голям обхват засяга Русия: през руско-японската война жените заместват мъжете в много професии. По-късно Ленин предоставя на нежния пол политическо и икономическо равенство. През Втората световна война жените полагат огромен труд в отрасли като металургия, минно дело, превозване на дървени трупи; те са лекарки, авиаторки, парашутистки. В същото време през 1941 г. абортът е забранен, разводът е почти премахнат, прелюбодеянието се осъжда.
В края на 40-те матриархатът е в разцвета си: поради войната и огромния брой загинали мъже жените са принудени да изнесат на плещите си не само подема на икономиката, но и да се погрижат за многобройното възпроизводство на населението, като раждат по 6-10 деца и заместват силния пол във всички сфери на живота.

Великите за нея

image- Ако ги нямаше жените, всички пари на света не биха означавали нищо. Аристотел Онасис
- Без жена не може да се живее също така, както не може да се живее без храна и вода. Родени и откърмени от жените, ние в значителна степен живеем техния живот и нямаме никаква възможност да се отречем от тях. Мартин Лутър Кинг
- Уважението към жената е мерило за прогреса на нацията и социалния живот. Виктор Юго
- Без жените началото на нашия живот би било лишено от помощ, средата - от удоволствие, краят - от утеха. Шамфор
- Добродетелта на жената трябва да е голяма, тъй като често тя трябва да стига и за двама. Кармен Силва
- Егоистката смята, че мъжете са създадени за нея, алтруистката - че тя е създадена за мъжа. Анджей Монастирски
- Единственият начин жена да се погрижи за себе си, е да бъде от полза за мъж, който може да си позволи да й бъде от полза. Бърнард Шоу
- Жена, която цени себе си твърде ниско, подбива цената на всички жени. Нели Макланг
- Жената е покана за щастие. Бодлер
- Жената е по-сладка от живота и по-горчива от смъртта. Цар Соломон
- Жената се нуждае от мъж, колкото рибата от чадър. Глория Стейнъм
- Жената трябва да върши всяка работа два пъти по-добре от мъжете, за да заслужи поне половината уважение. Шарлот Уитън
- Жените са болшинство, което живее с правата на малцинство. Лиза Кремер
- Жените са като шахматистите - правят жертви с цел победа. Сергей Скотников
- Женското предположение е много по-вярно от мъжката сигурност. Ръдиърд Киплинг
- Зад всеки идиот има по една велика жена. Джон Ленън
- Можем да си представим общество, съставено само от жени, но не можем да си представим общество, състоящо се само от мъже. Жан Ростан
- Мъжете имат толкова преувеличена представа за своите права, колкото жените за своето безправие. Едгар Хау
- Не знам защо жените искат да имат всичко, което имат мъжете. Нали между впрочем жените имат мъже. Коко Шанел
- Независима жена - това е жена, която не е намерила никой, който иска да бъде зависим от нея. Саша Гитри
- Никога не съм мразила толкова силно един мъж, че да му върна диамантите. За За Габор
- Никога няма да намериш жена без готов отговор. У. Шекспир
- От гледна точка на биологията, ако нещо ви хапе, то е предимно от женски пол. Скот Круз
- По-рано възпитаният мъж отстъпваше на жената своето място в автобуса. Сега висшата проява на вежливост е да отстъпи на жената своето работно място. Патрик О"Рурк
- Само жената може временно да спре времето. Юзеф Булатович
- Силата на жените е в неустоимата мощ на слабостта. Ралф Уолдо Емерсън
- Смятам, че жената ще бъде последното нещо, цивилизовано от човека. Джордж Мередит

imageМогат да зачеват сами?

Представете си за миг едно Женско царство - място, в което жените са господарки, а мъжете - роби и черноработници. Нарочени за силния пол, мъжете не могат да се оправят сами в живота, дори и в сексуално отношение, да не говорим за факта, че нямат никакъв шанс да си родят дете... Докато жените не само, че раждат и отглеждат самостоятелно потомство, но дори вече могат и да зачеват без помощта на мъжете.
Британски изследователи създадоха основите на технология за продължаване на рода, като получиха клетки-предшественици на сперматозоидите от стволови клетки на ембриони от женски пол. Резултатите от експеримента разкриват пътя за разработване на методи за изкуствено оплождане, които не изискват участието на мъжете.
Альона Нейкова
http://www.duma.bg/



Тагове:   мъжете,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: avangardi
Категория: Изкуство
Прочетен: 8305400
Постинги: 1978
Коментари: 10400
Гласове: 95674
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031