Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.03.2008 05:33 - Разкриха името на Боянския майстор след 749 години - Вълкан или Вълчан
Автор: avangardi Категория: Изкуство   
Прочетен: 5122 Коментари: 6 Гласове:
1

Последна промяна: 13.03.2008 06:40

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Предполага се, че той е българин
image

Боянска Църква 
Царица спасява храма, Лили Иванова го възпява

Имало майстор във Бояна http://esen.blog.bg/viewpost.php?id=96094

Сензационните стенописи са от въглен и се намират между една от нишите от вътрешната страна на църквата, чието реставриране продължава. През 1979 година Боянската църква е включена в листата на световното културно наследство на ЮНЕСКО.
image 

Името на смятания за анонимен Боянски майстор, автор на стенописите в Боянската черква, вече е известно. От надписа, който е бил открит, се предполага, че той е българин. Реставраторите на Боянската черква проф. Григорий Григоров и Владимир Цветков са намерили автопортрет на зографа и надпис под него, от който до момента са разкрити думите "Азъ В... ан". Не са почистени средните букви, но може да се смята, че той се е казвал Вълчан, Вълкан или Върбан, потвърди пред ДУМА Божидар Димитров, директор на Националния исторически музей. Не е важно какво е точно името на художника, а фактът, че това е наше момче, коментира Димитров. Имаше идеи, че той не е българин поради високото качество на работата. Смяташе се, че е или константинополски, или солунски художник. Но име Вълчан или Вълкан - няма как да бъде гръцко, това е чисто българско, категоричен е шефът на НИМ. По думите му появата на името на Боянския майстор е от огромно значение за цялото източно православие, твърди Димитров. - Това е голямо научно откритие, което ще разтърси научния свят, който се занимава със средновековие и медиевистика.

image image

След 749 години откриха кой е Боянският майстор. Той е български мъж на около 50-55 години, с оголяло чело и присвити очи. Под образа, който е намерен при реставрация на външната фасада на Калояновата църква, има и надпис "Аз Вълкан или Вълчан рисувах", съобщи директорът на НИМ Божидар Димитров. 
Дойде краят на още една българска мистерия. Името на художника, изрисувал прочутата Боянска църква, излезе вчера на бял свят. Реставраторите на храма откриха две изображения в мазилката на църквата, за които се предполага, че са на майстора на четката от XIII век. Вчера сутринта реставраторите на църквата проф. Григорий Григоров и Владимир Цветков пък открили и името му, от което до момента са разкрити буквите "В... ан".
 "Вероятно анонимният автор се е казвал "Вълкан" или "Вълчан", но част от буквите са почти унищожени и ще се наложи палиографска експертиза, за да се разбере какво пише. Виждаме старобългарско "Ъ", типично за тринадесети век", разказа шефът на НИМ проф. Божидар Димитров. Реставраторите го сюрпризирали с новината за откритието още в ранна утрин, въпреки че Владимир Цветков от два дни знаел за рисунките по стените. "Два дни хипотезата, че именно това е Боянският майстор, ми се въртя в главата и днес събрах кураж да споделя откритието", обяснява Цветков. Всъщност лицето и надписите били открити още през 80-те години, но тогавашните реставратори не обърнали внимание. Решили, че някой турист е драскал по стената.
image

Реставраторите при почистване на стенописите са установили, че в една от нишите върху мокра мазилка боянският художник, който беше смятан за анонимен, както всички средновековни художници, е нарисувал своя автопортрет и е написал името си. По това може да се съди, че той е бил на възраст около 50-55 години с висок ръст, умни очи, възторжен поглед, допълни Димитров. След седмица - две изографисвалият черквата обаче може да бъде обявен за македонец, пошегува се Димитров.
Църквата е смятала, че художниците е трябвало да бъдат анонимни, тъй като се приемало, че Бог движи ръката им, а те нямат участие в този процес.
Редица творци обаче не са били съгласни да останат анонимни, особено такива добри като Боянския майстор. Откривателят на автопортрета и подписа на майстора Владимир Цветков разказа, че името е могло да бъде разгадано още през 80-те години, но тогава колегите му не са имали неговия късмет. Сензационните стенописи са от въглен и се намират между една от нишите от вътрешната страна на храма, чието реставриране продължава. 
"Какво като е на 55 г.? Не е възрастен за каквото и да е, човек може всичко да направи на 55 години, даже и да се влюби безпаметно", продължи шеговито Димитров.
 Според реставратор Цветков майсторът е бил "десничар" и е рисувал с голяма ерудиция. Вероятно е бил от най-изявените майстори на Средновековието, но тъй като според канона творците са оставали анонимни, не се знае точно кой е той.
 "Рисувал е и е пишел с дясната ръка, тъй като има надпис, който не е върху ред и буквите отиват нагоре. Като гледам начина на работата му от запазените оригинали, този човек е майстор от класа, изрисувал поне 10 църкви преди тази, вече унищожени от турските нашественици", обясни Цветков. Боянският майстор е бил от прочутите творци за времето си, но не е искал да остава анонимен. Именно затова оставил "подпис под мазилка", с който да увековечи творчеството си въпреки забраните от канона. Той го е направил върху първата измазка на църквата, а след това друг пласт е покрил написаното. Върху втория пласт вече майсторът е изрисувал фреските си.
 До един месец ще е ясно с точност до 20 години в кой период е нарисуван портретът, тъй като са взети проби от мазилката. Вероятно това е станало през 1259 г. "На друго място в черквата също има такова изображение, което е на същия човек, но е по-грубо нахвърляно. Говорим за едно лице, тъй като вероятно той сам с чираците си е рисувал в църквата. Двама майстори биха се познали по стила на работата си. Тук е творил само един", завърши Цветков.

Подобни случаи на разкритие на тези, които са изографисали черквите, има и в Несебърска черква и в храма "Света София", както и на някои места в Гърция и Сърбия. 

  • Боянският майстор скрит под 3 мазилки
  • Нарисувал е лика си, преди да завърши храма
  • БОЯНСКИЯТ МАЙСТОР 
    текст: Богомил Гудев 
    музика: Александър Йосифов 

    Във ранната утрин пропява камбана 
    и буди старите спомени. 
    Имало майстор във Бояна, 
    имало майстор на икони - 
    прости икони, тихи и бедни, 
    ликове бледи, родени в легендите. 

    Сред тези ликове добри 
    на хора някога живяли 
    съзреш ли тихо да гори 
    пламъче бяло - там се поспри. 

    И хората бавно прииждали в храма, 
    глави пред него навеждали. 
    Имало майстор във Бояна, 
    имало майстор на икони - 
    прости икони, тихи и бедни, 
    ликове бледи, родени в легендите. 

    Сред тези ликове добри 
    на хора някога живяли 
    съзреш ли тихо да гори 
    пламъче бяло - там се поспри. 

    Тоз пламък сенките плете 
    и древна истина разкрива: 
    в добрите майчини ръце 
    дете заспива.





    Тагове:   майстор,


    Гласувай:
    1



    1. deninosht - !:)
    12.03.2008 07:14
    Няма тайни -
    има пътеки незнайни...

    Поздрав!
    цитирай
    2. yuliya2006 - Ава и това ако не е чудо, да те видя на ...
    12.03.2008 08:09
    Ава и това ако не е чудо, да те видя на първа страница.Ти моя любим дискавъри в blog bg , моя пътеводител в един красив свят.
    с обич ДЖУЛИЯ БЕЛ
    цитирай
    3. avangardi - Джули, помислих че си се заблудила,
    12.03.2008 09:41
    но се оказа вярно. Благодаря ти, благодаря и на администратора и модератора на блог.бг, но аз само подбрах от новините из българската преса, а това според правилата на блога не е авторска разработка.
    И все пак благодаря, заради самата новина!
    цитирай
    4. stranger - ". . . той е бил на възраст около ...
    12.03.2008 09:42
    "...той е бил на възраст около 50-55 години с висок ръст, умни очи, възторжен поглед, допълни Димитров." Няма край патриотарството и чалгаджийството. И историята ни, подобно на всичко около нас, заприлича на силиконова красавица с влажен поглед...
    цитирай
    5. eien - Разкриха името...
    12.03.2008 11:55
    предполага се...

    Кое е вярното? Какво е точно Вашето мнение като един от сериозните хора /и много интелигентни/ в блога- за статията?
    цитирай
    6. avangardi - eien - Мила, в материала се казва, че средните букви все още
    12.03.2008 11:58
    не са изчистени от слоя мазилка. Може да е Вълкан, Върбан или Вълчан. Реставраторите ще довършат започнатото и ще се разбере окончателно.
    цитирай
    Търсене

    За този блог
    Автор: avangardi
    Категория: Изкуство
    Прочетен: 8304945
    Постинги: 1978
    Коментари: 10400
    Гласове: 95671
    Архив
    Календар
    «  Март, 2024  
    ПВСЧПСН
    123
    45678910
    11121314151617
    18192021222324
    25262728293031