Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.03.2008 05:45 - Христос възкръсна за католици и арменци
Автор: avangardi Категория: Изкуство   
Прочетен: 4058 Коментари: 2 Гласове:
1

Последна промяна: 24.03.2008 14:12


Свещената планина Арарат закриля потомците на свети Григорий
image Д-р Чомаков празнува два пъти, Севда Севан поднася риба, Онник Каранфилян рисува яйца image
Днес католическият свят празнува Великден - един от най-ранните от близо 100 години насам. Мнозина все още вярват, че Римокатолическата църква определя всяка година датата на Възкресение Христово. Но не е така. Тя може да се закове за години напред в зависимост от пълнолунието и идването на първата пролет - 21 март. Тогава са честванията за празника на свети Бенедикт. Според изискването католическият Великден не трябва да е също и отвъд датата на свети Марко - 25 април. 
Папа римский призвал к восстановлению мира во всем мире 24.03.2008 13:27 image фото     видео

 image
Българските католици също празнуват. Пловдив е най-голямата католическа епархия в страната. Бившият кмет на града д-р Иван Чомаков, който в продължение на два мандата го управляваше със здрава ръка, също е католик. Корените на вярата му водят към дядо му Иван и съпругата му, австрийката Адела. При честите си посещения в града под тепетата папският нунций
 сеньор Ронкалий е гостувал винаги  в дома на Чомакови. Тогава семейството не може и да подозира, че посреща бъдещия папа Йоан ХХIII. Във фамилния архив се пазят снимки от паметните визити. Нунций Ронкалий е известен със своите усилия за спасяване на евреите от лагерите на смъртта.
 Д-р Чомаков е женен за източноправославна, но синът и дъщеря му са католици. Така по два пъти празнуват Великден, който се разминава по календар. Той е един от най-известните българи, членове на дружество "Икономени", което се бори за обединяването на църквите. "Хората трябва да загърбят различията и да живеят заедно, да изграждаме по-добър и справедлив свят", убеден е д-р Чомаков.

image

image

image
 Великден е и за арменците, които също празнуват Възкресение Христово. Те се прекланят пред традицията, която повелява ценностите на потомците, дошли преди 200 години по нашите земи.
 "Арменците са от най-вярващите източноправославни. Преди да приемат християнството, са езичници, поклонници на Слънцето и Луната
 Неслучайно те имат женски имена. Където и да отиде арменецът по света, носи със себе си една икона - библейската планина Арарат. И е готов да построи църква, макар да живее в колиба", казва известният художник Онник Каранфилян.
 "Помня Великден винаги с един и същ ритуал. Баба ми викаше свещеника в Сливен да прочете молитва и да прикади цялата къща. Помня и яйцата, които рисувах като малък и украсявах с цветя, птици, коне, листа. След това майка ми майсторски ги топеше в боята и ги лъскаше с олио. И днес това се повтаря. Сега моите деца хващат четката и се радват най-много на празника", разказва графикът, майстор на екслибриса. Тази седмица той откри своята 24-часова изложба в галерия "Ракурси", на която покани приятели и колеги, за да ги почерпи за 45-ия си рожден ден.
 Онник е женен за колежката си Нина Колева и така семейството по два пъти празнува всички големи християнски събития. "Много е смешно разделянето на календарите. Великден е тогава, когато усещаме, че не сме безполезни. Всъщност това е хубавата сила у мен", казва Ончо.
 Той е изработил малки бижута за Стинг и Ерик Богосян
 Тодор Колев също е сред неговите фенове. Неслучайно екслибрисът е обект на страстно колекциониране от световни имена.
 Освен теория за играта Онник има теория и за художника - ако е кадърен, няма значение къде живее. Обиколил е почти цяла Европа - от най-северната точка на Дания до Испания. "България е страхотна територия за изкуство. А аз като арменец, чиито корени са тук от 200 години и кусур, усещам какво е да произхождаш от древна нация и от древна земя."
 "Ние спазваме българската традиция за повечето празници, включително и за Великден. Единствената разлика е, че на арменската трапеза сервираме риба и ориз", коментира писателката Севда Севан, дългогодишен посланик на Армения в България. В родината на дедите й боядисват яйцата само в червено, докато тук
 авторката на романи ги шари
 Козунака, естествено, купува от магазина, вече никой не меси като бабите и майките. На Великден тя кани семейството, роднини и много близки хора.
 През последните две години изисканата дама преодолява множество операции след тежка катастрофа, за 15 дни дори е в кома, от която излиза като по чудо. Малко преди инцидента започва нова книга. Приятелите и колегите, на които доверява сюжета и първата част от нея, я уверяват, че ще повтори успеха на сагата "Родосто, Родосто". На 17 април "Сиела" ще представи шестото издание на знаменитата й книга, която разказва за историята на арменски род по време на геноцида. То е посветено на 95 години от завършването на Балканската война. Томчето отдавна е изчерпано на пазара, така че поредната му премиера е сериозен артефакт.
 Севда Севан вече е разбрала какво е мъдростта - да си смирен
 Като всички арменци е убедена, че свещената планина Арарат я закриля. Винаги усещането е мистично и я зарежда с невероятна енергия.
 "Баба ми Мадлен беше свят човек, почина на 101 години и докрай беше стълб на фамилията. Възпита мен и сестра ми в най-светлите човешки добродетели - честност, почтеност, искреност. Не е ли това и посланието на Христос, който е разпнат на кръста? На големите християнски празници семейството ми е около масата - арменската кухня е много вкусна и апетитна", казва живописецът Едмонд Демерджиян.
 Арменската кръв, която тече в жилите му, има едно изключение - майката на баба му е българка. През 1915 година неговият дядо бяга от турските кланета в Армения. Днес Еди с гордост разказва, че е потомък на стар арменски род от Пловдив. Смята, че склонноста към ярките цветове, към черния контур, който да ограничи петната, е арменска черта в стила му. За него самобитността е изключително ценна и трябва да се уважава.
 Когато не рисува, Едмонд Демерджиян удря барабаните
 Чувството му за ритъм се пренася в картините и обратно. На 17 април той ще има концерт в Музикалното училище във Варна. "Все едно да продавам краставици на краставичар. Но имам смелостта да се изправя срещу истински професионалисти", шегува се той. Всяка година прави изложба в чужбина, а творбите му са обиколили Виена, Берлин, Рим, Стокхолм, Люксембург, Брюксел, Анкара. В абстрактните му платна се появяват любопитни съчетания от причудливи фигури и ярки цветове.
 Като на истински купонджия и те излъчват ведро настроение. Избира само оптимистични багри - жълтият доминира винаги над черния, а присъствието на червения и зеления е просто задължително. Цялата гилдия му се чуди защо още живее в България, след като толкова успешно продава картини в Щатите. Еди обаче ходи в Америка само когато има поръчки. Най-често в Лос Анджелис и в Ню Йорк при сестра си. Но е абсолютно наясно, че там не е толкова популярен, колкото у нас. Така че отвъд океана надали ще може да си изкарва хляба с изкуство.
 В дните преди Великден той е подредил картините си в апартамента на майка си, която се пренесла при сестра му в Щатите. Така бохемите и ценителите като него могат да се наслаждават на изкуството му.
 Люсиена Крумова



Гласувай:
1



1. mmmmmmmmm - Да им е
23.03.2008 16:34
честит празника!:)
цитирай
2. анонимен - gesu
02.04.2010 09:11
mn hubavi snimki

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: avangardi
Категория: Изкуство
Прочетен: 8307105
Постинги: 1978
Коментари: 10400
Гласове: 95679
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031