Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.04.2008 17:31 - Да си присвоиш чужд имот - лесно като детска игра
Автор: avangardi Категория: Изкуство   
Прочетен: 915 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 03.04.2008 17:35


Да си присвоиш чужд имот - лесно като детска игра image
Легионерските схеми представляват една от най-древните форми на престъпления, свързани с недвижимата собственост. Става въпрос за използването на правната фигура на владението, известна още от римското право.


Тенденцията е да се преминава от бруталната престъпност към по-рафинирани измами на ръба на закона
година 2008, брой 66, от 03.04.2008 г.
Венелина Григорова, vgrigorova@pari.bg
В
рамките на година предвиждам бум на измамите с недвижими имоти чрез използването на легионерски схеми. За това предупреди пред в. Пари юристът Марин Божков. Негови наблюдения сочат, че измамите с недвижима собственост чрез използването на легионерски схеми са на път да се превърнат в най-използвания начин за бързо забогатяване.
Легионерските схеми представляват една от най-древните форми на престъпления, свързани с недвижимата собственост. Става въпрос за използването на правната фигура на владението, известна още от римското право. В българския закон за собствеността тази фигура е регламентирана без големи изменения в сравнение с европейското законодателство. Нормата гласи, че когато един човек владее недвижим имот или вещ като своя, полага необходимите материални грижи за нея и има съзнанието, че не държи вещта за другиго, например като наемател, след изтичане на десетгодишна давност дори и той да няма собственически титул, тази вещ става негова. Освен ако е държавна или общинска. Държавната и общинската собственост не може да бъдат придобивани по давност.

Oкупацио
Институтът на владението в последните 50 години се е ползвал много малко в България. Институтът завладяване - окупацио, е една от много разпространените форми на гражданска инициатива, за да не остава още в древния Рим земеделска земя необработена.
В последните години се зароди една форма на злоупотреба с института на завладяването, която се корени в това, че съдът е изгубил фините очертания, които оформят материалните предпоставки за завладяването и съответните вътрешни юридически действия и вътрешна нагласа за завладяване, които трябва да бъдат отчитани, обясни Марин Божков.
Правният институт на завладяването включва два елемента. Елементът корпус - материални действия по завладяване. При недвижимия имот това е ограждане, при движимата вещ това е пренасяне в дома или в помещение, което е под своя власт. Това може да се изразява и в заплащане на данъци за този имот и в извършване на подобрения. Тези действия доказват полагането на грижи за имота като за свой. Това обаче може да се прави не само от владелеца, може да се прави и от един наемател, комуто наемодателят с договор е възложил да изпълнява и тези функции по грижа на имота.

Aнимус
Само по себе си обаче извършването на тези материални действия не определя владелеца като владелец на имота. За тази цел трябва да има налице манифестирана вътрешна убеденост, че този имот се държи като свой, така наречения анимус - намерение за завладяване. Това може да се изразява в отблъскване на претенциите на собственика, в извършването на правни сделки като със свой имот или отново чрез изпълнение на определени публични задължения. Анимусът за завладяване на имота например е фактът, че си платил данъците на имота, но на свое име. За да имаме налице фактическото състояние на владение на един имот, трябва да са налице едновременно корпус и анимус. При това тези действия трябва да се изпълняват непрекъснато. Ако се докаже прекъсване на владението, макар за един ден, приема се, че срокът е спрял да тече и започва да тече отначало.

Хватката
При легионерските схеми за измама има три възможности за развитие. В България тези измами са “модни” от началото на 90-те години. Те не са толкова разпространени, колкото пряката измама.
С постепенното “захапване” от страна на европейските институции на българската държавна машина и принуждаването й тя да вземе определени адекватни мерки за въвеждане на ред, вероятно ще избуи именно легионерското завладяване и други форми на заобикаляне на закона вместо на грубото му нарушаване. Тенденцията е да се преминава от бруталната престъпност към по-рафинирани измами. В следващата година аз
очаквам бум на тези измами, предупреди Божков.
По негови данни досега у нас няма присъда за такъв вид злоупотреба. Причината е, че е трудно легионерската схема да бъде определена като измама, защото тя се базира на множество дребни административни нарушения. Опасността на легионерската схема е в нейната принципна безнаказаност. Божков смята, че единствено обществената нетърпимост би могла да спре този процес. Според него подобни легионерски схеми вероятно ще получат съществено покровителство от върховете на власт-та и дори има опасност това да се превърне в държавна политика.

Схемите
Първата възможност за развитие на схемата е завладяване на земя и принуждаване на собственика да я откупи.
Вторият вариант е, ако собственикът не желае да откупи собствената си земя, тогава срещу него да започне наказателно преследване и да му се иска обезщетение, за да бъде прекратено наказателното преследване.
Третата възможност е продължаване с наказателното преследване на основание опит за завладяване. В момента, в който недобронамерени лица получат права за завладяване на част от имота, започват да претендират и за останалото. Легионерската схема е относително непозната в България.
На два пъти през 90-те години съм се сблъсквал с такива случаи, присъди естествено няма, твърди Божков.

Игри
Най-разпространените схеми за измами с имоти
  • Чрез представяне на фалшиви пълномощни. По тази схема измамниците оставят празни полета в пълномощните, които по-късно се дописват
  • Чрез използване на напълно фалшиви или подправени документи за самоличност
  • Използване на стари нотариални актове при продажба на даден имот
  • Издаване на неверни удостоверения за наследници
  • Представяне на неверни завещания
  • Подправени удостоверения за семейно положение


Измамниците черпят опит от “извора” година 2008, брой 66, от 03.04.2008 г. Легионерската схема се “ползва” от далечното минало. Някога римските легиони са били заселвани на различни места по границите или във вътрешността на римската държава. Имало е и гранични земи, които се охраняват от Римската армия.
Имало е и така наречените Римски мониципии, т.е. общини, които се считат към Римската империя, но местоположението им да е на Балканите или в Испания, или в Северна Африка. Но гражданите на тази мониципия се ползват с всички права на римските граждани. Когато доброволно или насила определена територия се е присъединявала към римската държава, граничните земи са били раздавани на легионерите. Разбира се, при липса на кадастър тогава споровете за граници на землищата са били много често явление. Тогава римските войници и особено тези от тях, които са били римски граждани, заставайки на гранична мониципална или колониална земя, са завладявали землищата на околните градове, разделяйки ги на участъци и явявайки се всеки за другарите си като свидетел за изтекла придобивна давност.
Тоест войниците изграждат укрепления около участъка, който се опитват да завладеят, прекъсват достъпа на собствениците и в тригодишна давност го придобиват. Римските граждани са можели практически без особена пречка да докажат изтичането на придобивна давност за себе си в едно чуждо общинско землище. По този начин са се разширявали земите, намиращи се под юрисдикцията на Рим, чрез използването на схемата на легионерското завладяване.



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: avangardi
Категория: Изкуство
Прочетен: 8307845
Постинги: 1978
Коментари: 10400
Гласове: 95681
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031