Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.04.2008 06:31 - Връбница - Честит имен ден на всички в блог.бг с чудни имена на цветя и дървета!
Автор: avangardi Категория: Изкуство   
Прочетен: 16621 Коментари: 12 Гласове:
0

Последна промяна: 20.04.2008 08:14

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

image
Цветница, празник на цветята

Водопади с цветни имена! Честит имен ден момичета и момчета с чудни имена на цветя! Цветница е ден на цветята, младостта и възраждането на живота в природата
image

За миг в този чуден ден да помислим за тях и да им пожелаем на ум, с думи или с малък жест “Честит имен ден!” защото когато даваме радост на хората около себе си света става по-хубав!
image

Имен ден празнуват всички, които носят имена, произлизащи от названия на растения:
Иглика, Божура, Венец, Венцислав, Венцислава,Виолета, Върба, Върбан, Върбинка, Гергин(а), Гроздан(к)а, Далия, Дафина, Делия, Делян(а), Дилян(а), Детелин(а), Елица (идва от ела), Жасмина, Здравка, Здравко, Зюмбюл(ка), Ива, Иглика, Калин(а), Камелия, Карамфил(к)а, Китка , Китен, Камен, Латинка, Лили, Лила, Лилия, Лиляна, Лора, Люлина, Маргарита, Магнолия, Малина, Невен(а), Петуния, Роза, Росен, Росинка, Румен, Румяна, Смилян(а), Теменуга, Теменужка, Трендафил(ка), Фидан(к)а, Цвета, Цветан(а), Цветанка, Цветелин(а), Цветомир(а), Цветослав(а), Цвятко, Череша, Явор(а), Ягода, Ясен(а), Ясмина и др.
image

Входът Господен в Иерусалим (Връбница)

image


"На следния ден
(след възкресението на Лазар б.а.) едно голямо множество, което бе дошло на празника, като чуха, че Исус идел в Йерусалим, взеха палмови клони и излязоха да го посрещнат, викайки: Осана! Благословен, Който иде в Господното име, Израилевият Цар!” Йоан 12:12-13
“И мнозина постилаха дрехите си по пътя, а други – клони, като ги сечеха от нивите” Марко 11: 8
“А по-голямата част от множеството напостлаха дрехите си по пътя; други пък сечеха клони от дърветата и постилаха ги по пътя” Матей 21: 8

Израилтяните постилали по пътя на Сина Господен палмови клонки в знак на благодарност. У нас празника е познат и като Връбница, защото като символ на тази благодарност се използват върбови клонки. Те се освещават в църквата и винаги трябва да са четен брой. Някаде правят и венче от тях, което слагат на иконата. Всеки именник пък трябва да закичи своя дом с такова клонче или с цвете, здравец, зеленина. На този ден всички ходят на тържествена литургия и носят цветя. Затова денят е известен и като Цветница. 
image
Цветница се празнува в неделя след Лазаров ден. Посвещава се на тържественото посрещане на Исус Христос в Ерусалим с палмови клонки, възславян като Месиански цар. Той влиза в града на младо осле (магаренце) и е приветстван от хората с "Осанна на Сина Давидов!". Възкресил в събота Лазаря, тържествено посрещнат в Йерусалим на Цветница, той доброволно върви стъпка по стъпка към предначертания край на земния си живот. На този ден на службата в храмовете християните държат в ръцете си осветени върбови клонки, които заменят палмовите клонки - вайи, сякаш отново посрещат своя Спасител. Осветяването на върбичките се извършва на всенощното бдение в събота вечер. След богослужението християните отнасят осветените върбови клонки в домовете си за здраве и предпазване от болести и зло.

Вярва се, че осветената върба има предпазна и възпроизвеждаща сила, затова тя се запазва цяла година пред домашната икона. Народът нарича празника Цветница още Цветна неделя, Вая, Кукленден. Цветница е празникът на цветята и цъфтежа. 
image

Сутринта над портите на всяка къща се закачват венчета от върбови клонки, които предпазват от зло и неплодородие. Лазарувалите предния ден моми се събират на реката, като всяка носи свое венче и омесения предварително обреден хляб (кукла) и изпълняват обича "кумичене". Венчетата и парчета от хляба се нареждат на дъсчица и се пускат по течението. Момата, чието венче излезе най-напред, се избира за "кумица" и тя повежда моминското хоро към своята къща. Главно в Североизточна България на този ден се извършват и поминални обреди свързани с вярването, че на Връбница "разпускат умрелите", т.е. те излизат от гробовете си и очакват родствениците си да им донесат нещо. Преди изгрев слънце жените отиват на гробища с върбови клонки, плява (или царевични стъбла), кадилница и вода. Прекадяват и преливат гробовете на своите родственици. След това забиват клончета от върбата до гробните паметници и с плявата (царевичните стъбла) запалват огън. Въпреки строгия великденски пост, на този ден се разрешава консумирането на риба.

Седмицата, която започва в понеделник след Цветница, се нарича Страстната седмица и означава мъка и страдание.
image

image
image
Честит празник на всички наши цветни съфорумници от блог.бг!
Да сте винаги здрави, красиви, усмихнати и цветни!
Живи, здрави и щастливи, росни и красиви като цветята.
Носете си името със здраве и късмет!
image



Тагове:   блог,   ден,


Гласувай:
0



1. marty - Благодаря ти за този постинг !!!
20.04.2008 07:42
Толкова добре си казала всичко,
че вече ми е празнично,
и преди черква ,
и преди да честитя на приятелите ми
с имена на цветя.
Бъди щастлива.
цитирай
2. cornflower - Честит имен ден
20.04.2008 07:53
на всички блогъри с цветни имена!
Честит празник!
цитирай
3. satory - Благодаря
20.04.2008 07:55
Казвам се Здравко и ти благодаря за пожеланието. Честит празник и на теб. Сега когато влизаме в Страстната седмица и ни предстои Разпети петък и Възкресение Е важно да сме добри и да се подкрепяме. Поздрави отново.
цитирай
4. georgiev - Честит празник на всички именници! ...
20.04.2008 08:18
Честит празник на всички именници! Честит празник на всички православни християни!
цитирай
5. inamay - Честит празник за всички с цветни имена!
20.04.2008 09:43
Знаех си, че тук ще има цвете и за мен и мога да си го "откъсна" като го избера и да се поздравя от тебе, Илка! Благодаря! Да си честита и също тъй да са честити всичките ти празници и тези, на близките ти и на твоите приятели! :)
цитирай
6. mmmmmmmmm - Честит празник!:))
20.04.2008 10:33
На всички пожелавам радостен,слънчев,усмихнат и щастлив ден!:)))
цитирай
7. anastasiia - Честит да е празникът на всички ни!:))))))
20.04.2008 11:24
Хубав, цветен, празничен, светъл и усмихнат ден на всички ни!:)))
И весело празнуване на именниците!:))))
цитирай
8. trevistozelena - поздрави
20.04.2008 12:11
поздрави за интересния постинг! щастлив и много цветен празник ти желая днес:)
имам и един въпрос... Баща ми се казва Цанко и откакто се помня на цветница винаги спорим има ли или няма имен ден:) той твърди, че нямал, защото името му няма нищо общо с цветята:( от друга страна пък щом Цено и Ценка имат имен ден, би трябвало и Цанко да е именник...???:)
цитирай
9. avangardi - Да е чистит християнския празник на всички
20.04.2008 13:10
християни!
За да познаем Бог, трябва да изоставим гордостта, която ни заслепява, която иска да ни отдалечи от Бог. За да срещнем Бог трябва да станем способни да виждаме със сърцето си.

Обичам ви приятели. Да сте живи, здрави и с огромно любящо сърце!
цитирай
10. milamoia - Честит празник!
20.04.2008 16:02
Слънце, вяра и любов ви пожелавам!
цитирай
11. weasell - да са живи и здрави!
20.04.2008 21:00
да си носят с гордост красивите имена!
цитирай
12. анонимен - от Вили...с много обич
12.04.2009 10:41
Честит празник на всички, които носят и не носят имена на цветя!!!! Да наистина нека да прогледнем със сърцата си!!!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: avangardi
Категория: Изкуство
Прочетен: 8305480
Постинги: 1978
Коментари: 10400
Гласове: 95674
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031