Най-четени
1. cchery
2. radostinalassa
3. zahariada
4. mt46
5. varg1
6. leonleonovpom2
7. wonder
8. sparotok
9. kvg55
10. planinitenabulgaria
11. rosiela
12. bven
13. apollon
14. getmans1
2. radostinalassa
3. zahariada
4. mt46
5. varg1
6. leonleonovpom2
7. wonder
8. sparotok
9. kvg55
10. planinitenabulgaria
11. rosiela
12. bven
13. apollon
14. getmans1
Най-активни
1. sarang
2. geraltofrivia
3. radostinalassa
4. lamb
5. hadjito
6. simonata
7. metaloobrabotka
8. djani
9. iw69
10. rosiela
2. geraltofrivia
3. radostinalassa
4. lamb
5. hadjito
6. simonata
7. metaloobrabotka
8. djani
9. iw69
10. rosiela
Постинг
24.04.2008 07:38 -
Днес е Велики четвъртък
Автор: avangardi
Категория: Изкуство
Прочетен: 3459 Коментари: 3 Гласове:
Последна промяна: 24.04.2008 09:51
Прочетен: 3459 Коментари: 3 Гласове:
0
Последна промяна: 24.04.2008 09:51
Днес е Велики четвъртък и по традиция християните боядисват своите великденски яйца. На този ден се е състояла Тайната вечеря.
Знам, че първото яйце трябва да е винаги червено. С него добрата домакинята потърква челата и бузките на децата в къщата, за да са здрави и червени. То се пази до следващия празник, за да няма болести и лошо у дома. За останалите яйца ограничения в цветовете и шарките няма.
http://www.paskhaday.ru/?Pashalmznye_melodii
Вы можете бесплатно загрузить мелодии пасхальных колокольных звонов в формате mp3 и использовать их как просто для прослушивания, так и в качестве рингтонов ваших мобильных телефонов.
Ето как звучат пасхалните приветствия на различните езици по света:
Преизпълнен с радост празник и от мен!
-----------------------------------------------------------
Христос Возкресе! Воистина Возкресе!
На македонски:
Христос Воскресе!! Навистина Воскресе!
На сербски:
Христос Вaскрсе! Ваистину Вaскрсе!
На словашки:
Christos vstal zmrtvych! Skutocne vstal!
На чешки:
Kristus Vstal A Mrtvych! Opravdi Vstoupil!
На албански:
Krishti u ngjall! Vertet u ngjall!
На унгарски:
Krisztus feltamadt! Valoban feltamadt!
На руски:
Христос воскресе! Воистину воскресе!
На украински:
Христос Воскрес! Воістину Воскрес!
На белоруски:
Хрыстос Уваскрос! Сапраўды Ўваскрос!
На полски:
Chrystus Zmartwychwstal! Prawdziwie Zmartwychwstal!
На литовски:
Kristus prisikele! Tikrai prisikele!
На латвийски:
Kristus (ir) augsamcelies! Patiesi vins ir augsamcelies!
На латински:
Christus resurrexit! Resurrexit vere!
На английски:
Christ is Risen! Indeed He is Risen!
На шотландски:
Tha Criosd air eiridh! Gu dearbh, tha e air eiridh!
На ирландски:
Ta Criost eirithe! Go deimhin, ta se eirithe!
На немески:
Christus ist auferstanden! Er ist wahrhaftig auferstanden!
На норвежски:
Kristus er oppstanden! Han er sannelig oppstanden!
На датски:
Kristus er opstanden! Sandelig Han er Opstanden!
На исландски:
Kristur er upprisinn! Hann er vissulega upprisinn!
На шведски:
Kristus ar uppstanden! Ja, Han ar verkligen uppstanden!
На фински:
Kristus nousi kuolleista! Totisesti nousi!
На френски:
Le Christ est ressuscite! Il est vraiment ressuscite!
На португалски:
Cristo ressuscitou! Em verdade ressuscitou!
На есперанто:
Kristo levigis! Vere Li levigis!
На италиянски:
Cristo e risorto! E veramente risorto!
На румнски:
Hristos a inviat! Adevarat a inviat!
На грузински (транскрипция):
Kriste agsdga! C"esmarit"ad agsdga!
На испански:
Cristo ha resucitado! En verdad ha resucitado!
На гръцки:
Khristos Anesti! Alithos Anesti!
На иврит (транскрипция):
Hameshiach qam! Be"emet qam!
На турски:
Isa dirildi! Hakikaten dirildi!
На филипински:
Si Cristo ay nabuhay! Siya nga ay nabuhay!
На хавайски:
Ua ala hou ?o kristo! Ua ala ?i ?o no ?oia!
На японски (транскрипция):
Harisutosu fukkatsu! Jitsu ni fukkatsu!
На корейски (транскрипция):
Geuriseudokkeseo Buhwalhasheotne!
На китайски (транскрипция):
Jidu fuhuo-le! Ta queshi fuhuo-le!
На алеутски:
Kristus aq ungwektaq! Pichinuq ungwektaq!
Следващ постинг
Предишен постинг
Е, няма детски бузки да ги боядисам, потърквайки ги с първото червено яйце, но здраве да е. Приятно и с настроение боядисване на яйцата.
цитирайвсеки може да развихри фантазията си.
Възможностите са неограничени с новите бои и лепенки.
Старите традиции са неподвластни на времето, но малко хора ги владеят. Аз, направих курабиите с 20 яйца, като предварително внимателно пробих черупките от двете страни и издухвах съдържанието им.
После измих също и отвътре яйчените черупки, сложих ги във фурната на 100 градуса и суших 10-15 мин.
Мисля днес да ги боядисам с останалите яйца, за една постоянна украса в дома за този Светъл празник - Възкресение Христово!
Курабиите, които приготвям са от моята баба, по енинска рецепта. Наричат се енински гевреци:
10 яйца
600 гр. захар
20 с.л. олио
приблизително 2 кг. брашно
4 амонячни соди
5 ванилии (или кората на 1 лимон)
Разточва се кора около 5-6 мм и се изрязват фигурките. Намазват се разбито яйце и се поръсват със захар.
Трайност - от Великден до Великден, ако останат - за което се съмнявам. :-)))
Стават най-невероятните, вкусни и дълготрайни курабии.
Правя 2 дози, едната с традиционните великденски формички.
Втората е с пълнеж от сладко или мармелад.
Същата рецепта разточена кора по-малко от 5 мм, става и за бисквитки - за чай или кафе.
Да ви е вкусно приятели!
цитирайВъзможностите са неограничени с новите бои и лепенки.
Старите традиции са неподвластни на времето, но малко хора ги владеят. Аз, направих курабиите с 20 яйца, като предварително внимателно пробих черупките от двете страни и издухвах съдържанието им.
После измих също и отвътре яйчените черупки, сложих ги във фурната на 100 градуса и суших 10-15 мин.
Мисля днес да ги боядисам с останалите яйца, за една постоянна украса в дома за този Светъл празник - Възкресение Христово!
Курабиите, които приготвям са от моята баба, по енинска рецепта. Наричат се енински гевреци:
10 яйца
600 гр. захар
20 с.л. олио
приблизително 2 кг. брашно
4 амонячни соди
5 ванилии (или кората на 1 лимон)
Разточва се кора около 5-6 мм и се изрязват фигурките. Намазват се разбито яйце и се поръсват със захар.
Трайност - от Великден до Великден, ако останат - за което се съмнявам. :-)))
Стават най-невероятните, вкусни и дълготрайни курабии.
Правя 2 дози, едната с традиционните великденски формички.
Втората е с пълнеж от сладко или мармелад.
Същата рецепта разточена кора по-малко от 5 мм, става и за бисквитки - за чай или кафе.
Да ви е вкусно приятели!
АВА, ДА СИ НИ ЖИВА И ЗДРАВА И ДА ТЕ ИМА И ДА НИ РАДВАШ ТУК С КРАСОТА ОТ ФОТОСИ И ЗНАНИЯ ЗА КАКВО ЛИ НЕ!
С ОБИЧ ДЖУЛИЯ БЕЛ
цитирайС ОБИЧ ДЖУЛИЯ БЕЛ
Търсене
Блогрол
1. Магическо Прозорче към света в блог.бг - по азбучен ред
2. разкази за художници avangardi-блог вълна
3. ДВУЕЗИЧНА БИБЛИОТЕКА с преводна литература
4. онлайн радио
5. Музика
6. 65 думи със специфичен правопис
7. impressio
8. обекти
9. сензация
10. новото познание
11. sofiadailyexpress
12. fakti.bg
13. Искам да знам
14. братле
15. изумително
2. разкази за художници avangardi-блог вълна
3. ДВУЕЗИЧНА БИБЛИОТЕКА с преводна литература
4. онлайн радио
5. Музика
6. 65 думи със специфичен правопис
7. impressio
8. обекти
9. сензация
10. новото познание
11. sofiadailyexpress
12. fakti.bg
13. Искам да знам
14. братле
15. изумително