2. radostinalassa
3. zahariada
4. mt46
5. varg1
6. leonleonovpom2
7. wonder
8. sparotok
9. kvg55
10. planinitenabulgaria
11. rosiela
12. bven
13. apollon
14. getmans1
2. geraltofrivia
3. radostinalassa
4. lamb
5. hadjito
6. simonata
7. metaloobrabotka
8. djani
9. iw69
10. rosiela
За празничната гощавка трябва съответно настроение
Не сме толкова богати, колкото ни се иска, но можем да бъдем щастливи, колкото поискаме. Това става и с малко средства, стига да има желание и воля. Как? Като доставим радост и празнично настроение на близките си. Затова в днешния великденски кулинарен спектър предлагаме рецепти както за по-изобилни, така и за по-скромни блюда. И нали сме европейци интернационалисти, наред с ястията от нашенската кухня надничаме и в тефтерите на други народи. Изборът е достатъчен и за изненади. Останалото е въображение за празничната украса - свещи, писаните яйца в подходящ многоцветен "полог", клонки, цъфнали люляци и иглики. Вместо два часа да се оплакваме, нека пораждаме щастие, като зарадваме с нещо близките си. Не всеки ден е Великден.
Весели празници!
Агнешка печеница
Продукти: 700 г агнешко месо, 1 агнешки комплект, 100 г масло, 50 мл олио, 100 мл краве кисело мляко, 2 яйца, 1 вр. девесил, 1 вр. чесън пресен, 1 щипка чубрица, 6 с.л. оцет, 2 г черен пипер, млян, 1 ч.л. червен пипер, 2 вр. джоджен, 2 вр. магданоз, 4 вр. зелен лук.
Накиснете булото в студена вода. Нарежете месото и дреболиите на хапки и ги запържете в половината от мазнината. Отстранете съда от огъня и добавете нарязаните на ситно подправки - по 1 връзка магданоз и джоджен, половината от девесила. Посолете и поръсете с черния и червения пипер. Разбъркайте добре и налейте оцета. Разстелете булото в широка тава и върху фолио сипете агнешката смес. Притиснете с лъжица, за да добие плътност, и завийте на руло. В пръстен съд разбъркайте нарязаните наситно чесън, останалия девесил, магданоз и джоджен. Обърнете рулото в гювеча така, че горната част на завитото було да отиде отдолу. Налейте чаша гореща вода, поръсете с мазнина и печете в умерена фурна до румена коричка. По желание залейте с разбитите с киселото мляко яйца и допечете десетина минути.
Детска супичка
Продукти: 30 г агнешко месо, 5 г ориз, 5 г масло, 1/2 яйце, 5 г кромид стар, 5 г моркови, 10 мл кисело мляко, чубрица.
Морковите и лукът се нарязват и се слагат да се варят заедно с месото в кипяща и леко подсолена вода. След като поомекне, месото се смила или нарязва на ситно. Добавя се оризът и се вари до готовност. С млякото, яйцето и малко бульон се прави застройка, добавя се към супата и се вари още до завиране. Накрая се добавя маслото и чубрицата.
Книжен кебап
Продукти: 1 вр. магданоз, 200 г масло, 3 вр. пресен лук, 1/2 вр. джоджен, 1 ч.л. червен пипер, 1 кг агнешко месо, 1 агнешки комплект, 2 г черен пипер млян.
Нарежете на хапки месото и белия и черния дроб. Прибавете нарязания на едро лук, магданоза и джоджена (ситно нарязани). Добавете масло, червен и черен пипер, сол и по желание лютиви пиперки. Разбъркайте сместа, изсипете я в намазаната с останалото масло пергаментова хартия и я увийте на пакет. Сложете кебапа в намазана с масло тава, залейте го с 1 к.ч. вода и го опечете. На масата поднесете кебапа цял, а след това го разрежете и разпределете на порции. За гарнитура към него поднесете зелена салата.
Шишчета мариновани
Продукти: 800 г агнешко месо, 90 мл олио, 40 мл лимонов сок, 2 ск. чесън, 60 г лук кромид, мащерка, майоран, черен пипер.
Измийте месото и го нарежете на кубчета. Пресовайте чесъна. В дълбока купа разбъркайте лимоновия сок с олиото, мащерката, майорана, чесъна, черен пипер и сол. Разбъркайте месото с маринатата и го сложете да престои 6 часа в хладилника. Обелете лука и го нарежете на кръгчета. Нанижете месцата на шишчета, като между тях слагате филийки лук. Сложете ги да се пекат върху нагорещена скара по 3 мин. от всяка страна. От време на време мажете шишчетата с маринатата. Направете същото и преди да ги сервирате. Гарнирайте ги с прясна салата и ги поднесете с препечени филийки хляб.
Изненада в тесто
Продукти: 1 кг агнешко месо, 400 г тесто, 300 г гъби, 6 ск. чесън, 1 вр. магданоз, 1 яйчен жълтък, 20 мл олио, 75 г масло.
Нарежете гъбите, почистете чесъна и магданоза. В голяма тенджера стоплете олиото и маслото и сложете месото да порозовее от всички страни. Извадете го от тенджерата и го оставете да изстине. През това време пригответе плънката. С остатъка от мазнината позапържете гъбите, настрани от огъня прибавете магданоза и разбъркайте. Разточете тестото. В средата сипете плънката, разположете агнешкото и го обвийте с тестото. Намажете с жълтъка и печете в затоплена фурна на 180 градуса 20 мин.
Грузинска магия
Продукти: 600 г агнешко месо, 150 г пушени гърди, 150 г пиперки зелени, 200 г домати, 120 г кромид, 300 г тиквички, 1 ч.л. мащерка, 1 дафинов лист, 1 г черен пипер, млян.
Запечете леко чушките. Почистете ги от семето и ги нарежете на четвъртинки, без да ги белите. Разполовете доматите и издълбайте вътрешността им. Лука разрежете на четвъртинки, тиквичките - на кръгчета, месото и пушените гърди - на кубчета за шишчета. Поръсете ги с мащерка, натрошен дафинов лист, черен пипер, олио и разбъркайте добре. Нанижете шишчета като редувате лук, агнешко, чушка, пушени гърди, домат, тиквичка. Поръсете ги с олио и ги печете на грил.
Усмивката на лорда (Англия)
Продукти: 1 кг агнешко месо, 250 г ориз, 200 г кромид, 100 г мед, 40 мл олио, 1 вр. кориандър зелен, 1/2 пак. канела на прах.
Нарежете месото на кубчета и го задушете в олиото с малко вода. Когато започне да омеква, прибавете меда и канелата. Добавете 1 чаша вода, черен пипер и сол на вкус и кориандъра (цялата връзка). Варете ястието на тих огън 30 мин. След това прибавете лука на цели главички и го оставете да поври още половин час. Накрая извадете връзката кориандър. Сварете ориза отделно и поднесете агнешкото топло, гарнирано с него.
Ирландски гейзер
Продукти: 2 кг агнешко месо, 500 г моркови, 500 г картофи, една зелка, 200 г кромид, 4 дафинови листа, 2 кубчета бульон зеленчуков.
Запържете месото, нарязано на парчета за 10-ина мин. в олиото. Нарежете зелето на едри парчета, картофите и лука - на четвъртинки, а морковите - на кръгчета. Сложете в тавичка олио, зелето, месото, половината картофи и поръсете със смлян черен пипер. Подправете с мащерка и два дафинови листа. Отгоре наредете морковите и поръсете с магданоз. Покрийте месото с парчета лук, останалите картофи и залейте с бульона. Печете на силна фурна до завиране, а след това допечете 90 мин. на умерен огън. Поднесете ястието горещо.
Немски ред
Продукти: 800 г агнешко месо, 50 г моркови, 250 г портокали, 1 лимон, 80 г кромид лук, 2 гл. целина, 20 г захар, 100 мл оцет, 100 мл ликьор, 20 г конфитюр от дюли, 20 г брашно, 2 г черен пипер.
Посолете месото и го поръсете с черен пипер. Запържете го леко и го извадете от мазнината. В нея задушете лука, моркова и целината, нарязани на кубчета. През това време запичайте месото на грил. Нарежете кората от един портокал на тънки ивици и карамелизирайте захарта. Към задушените зеленчуци прибавете портокаловата кора и половин чаша вода. Варете 5 мин. Подправете с карамела, портокаловия ликьор, сладкото, оцета, пипера и солта. Сгъсете с брашното, размито в малко студена вода. Прибавете почистените от ципи портокалови резенчета. Сервирайте месото, полято с портокаловия сос и гарнирано със свежи портокалови кръгчета.
Страстта на мавъра (Мароко)
Продукти: агнешко бутче около 2 кг, сокът от 2 лимона, 2 скилидки чесън, 5-6 с.л. зехтин, връзка пресен кориандър, накъсан наситно, 1 с.л. ras el hanout (готова смес от различни подправки: анасон, кардамон, джинджифил, индийско орехче и др.)
В кухненски робот направете кашица от готовата подправка, лимоновия сок, счукания чесън, зехтина и кориандъра. С остър нож направете множество прорези по месото (около 2 см дълбоки) и ги напълнете с пастата. Оставете месото да се маринова на стайна температура около 2 часа. Печете на 200 градуса около 1 и половина часа, като го поливате от време на време със соса от печенето.
Елбасан тава (Македония)
Продукти: 2 кг агнешко месо, 500 мл овче кисело мляко, 4 яйца, 5 ск. чесън.
Посолете измитото месо (цяло парче) и го наръсете от всички страни с вегета и черен пипер. Намажете го с масло и го поставете в глинен гювеч да се пече, като от време на време го поливате със собствения му сос. Готовото месо нарежете на парчета и го върнете обратно в глинения гювеч. Отделно разбийте яйцата с киселото мляко, прибавете счукания чесън и малко сол и излейте всичко вьрху месото. Сложете го отново вьв фурната да се запече. Ястието поднесете в съда, в който сте го пекли.
Капама
Продукти: 2 ч.л. червен пипер, 2 г черен пипер, 20 г брашно, 1 вр. магданоз, 2 вр. чесън пресен, 2 вр. кромид лук пресен, 1 кг агнешко месо, 150 мл олио, 1 вр. джоджен.
Месото се нарязва на порции и се запържва леко. Към него се прибавят лукът, чесънът, магданозът и джодженът. Поръсва се с червения пипер и се посолява на вкус. Долива се топла вода и се задушава под похлупак на умерен огън. Ястието се задушава, докато месото омекне. Тогава капамата се сгъстява с размитото в малко хладка вода брашно. Доварява се на тих огън 10-ина мин. Накрая се поръсва с черния пипер.
Тербелия в гърне
Продукти: 1 кг агнешко месо, 300 г гъби, 1-2 лютиви чушки, 2 вр. кромид пресен, 3 ч.л. сушен джоджен, 200 г домати, 250 мл червено вино, 50 мл олио, 5-6 зърна черен пипер, чубрица.
В разлато гърне сложете нарязаното на хапки месо, гъбите, лука и лютите чушлета. Добавете зърната черен пипер, клончето чубрица (може и суха), джоджена и сол на вкус. Налейте виното, олиото и 1-2 чаши вода. Поставете целите червени доматчета. Замажете капака с тесто и сложете гърнето в студена фурна. Задушете на умерен огън около 2 часа. Сервирайте ястието, както е в гърнето, върху огнеупорна подложка.
Страницата подготви Васил Попов
2. разкази за художници avangardi-блог вълна
3. ДВУЕЗИЧНА БИБЛИОТЕКА с преводна литература
4. онлайн радио
5. Музика
6. 65 думи със специфичен правопис
7. impressio
8. обекти
9. сензация
10. новото познание
11. sofiadailyexpress
12. fakti.bg
13. Искам да знам
14. братле
15. изумително