Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.04.2008 06:29 - Българите в чужбина без здравни вноски
Автор: avangardi Категория: Изкуство   
Прочетен: 1284 Коментари: 1 Гласове:
0

Последна промяна: 30.04.2008 06:50


Българите в чужбина без здравни вноски
Българите, които са били извън страната повече от 183 дни в периода от 1 юли 1999 г. до 31 декември 2007 година, могат да се освободят от задължението да правят здравни вноски в страната. Условие за това е през този период да не са ползвали медицинска помощ, заплатена от Националната здравноосигурителна каса, съобщиха от Националната агенция за приходи. За да се освободят от здравните вноски, те трябва да подадат декларация в териториалната дирекция на НАП по постоянния си адрес в България. Декларацията може да се прати в НАП и по интернет, подписана с електронен подпис, или по пощата. Към декларацията трябва да се представят и копие от задграничния паспорт, в който са отразени датите на влизане и излизане от страната, или удостоверение от съответната областна дирекция на полицията.
 Ако тези българи решат да ползват здравни услуги, заплатени от НЗОК в България, ще трябва да възстановят здравноосигурителните си права. Това става, като внасят в продължение на 6 месеца здравноосигурителни вноски или заплатят еднократно сума в размер на 12 вноски върху минималния месечен осигурителен доход за самоосигуряващите се. Въпроси с подробности може да се задават и на Информационния център на НАП на телефон               0700 18 700        на цената на градски разговор от цялата страна. Българите в чужбина могат да зададат въпросите си и чрез електронната поща на адрес infocenter@nra.bg. 

По-солени данъци от утре Който изпусне влака, ще плаща 15% лихва
В повечето офиси на Националната агенция за приходи нямаше опашки ден преди крайния срок за подаване на годишните данъчни декларации
 ФОТО Костадин Кръстев
 
  image Лихва от 14,85% се дължи от утре за неплатения данък върху доходите от миналата година. Днес е последният ден за пускане на годишните данъчни декларации за извънтрудовите доходи. Тази година за първи път и самият данък трябва да се плати до 30 април, а не както досега до 30 дни след пускане на декларацията. Ако ви трябват пари за празничните дни и не искате днес да плащате данъци, от утре започват да текат наказателни лихви върху задълженията ви. Те са в размер 10 пункта над основния лихвен процент на БНБ, който за днес е 4,85%. Основната лихва се сменя всеки месец и с началото на кредитната криза в САЩ започна тенденция за постоянното й повишаване. Утре БНБ ще обяви нов основен лихвен процент, който вероятно ще се доближи до 5 на сто за година. Така наказателната лихва ще бъде около 15% за година. Ако дължите 100 лв. данък върху доходите си и се разплатите чак след година, ще трябва да дадете на държавата 115 лева, което е лихва от 4 ст. на ден.
 Тази година можете да платите данъците си на вноски. Ако нямата пари, за да платите целия дължим налог върху доходите си, днес можете да внесете в хазната само толкова, с колкото пари разполагате. След това наказателни лихви ще се трупат само върху останалата за плащане сума.
 Данъкът може да се плати в банковите клонове в офисите на НАП, с банков превод, пощенски запис или по интернет. За дата за плащане се приема денят, в който парите пристигнат по сметката на НАП. Ако платите в самия офис на НАП, парите пристигат веднага, а няма и банкова такса. Но ако не искате да чакате, можете да изпратите парите и от друга банка. Ако внесете парите в клон на банката, обслужваща данъчното, те пристигат по сметката още в същия ден. Но ако плащате с превод от друга банка или по интернет, парите ще пристигнат след 1-2 дни. Затова е добре да пуснете няколко стотинки повече, които да са лихвата за 1-2 дни. В противен случай, ако след време ви трябва удостоверение, че не дължите данъци, ще се окаже, че имате борч от няколко стотинки. И тогава, за да погасите борча си от стотинки, ще трябва да платите на банката такса за превод от 2-3 лева. Това неудобство е една от причините данъчните да съветват да не се чака последният ден за подаване на декларациите и за плащане на данъка.
 Стефан Кючуков


Тапии за работа към дипломите
СОФИЯ. Пет вида европаспорти ще отварят за българите места за работа и обучение в ЕС.
 Системата "Европас" цели да покаже нивото на знания и умения на живеещите в съюза. Това е т.нар. единната квалификационна рамка, която ще влезе в сила у нас през 2010 г.
 Два от паспортите ще се прилагат към дипломите за средно и висше образование, или към получени от странично обучение сертификати. Документите ще се издават безплатно от Национален европас център у нас и са част от проекта на Брюксел за учене през целия живот.
 Паспортите показват какви умения притежават младите българи и доколко отговарят на квалификацията на връстниците си в чужбина.
 С петте вида сертификати всеки чужд работодател ще преценява дали да наеме нашенец според описаните в документите му качества.
 Системата "Европас" представлява 5 бланки - автобиография, ниво на владеене на език, мобилност, приложение към диплома и приложение към сертификат.
 Всеки желаещ да се сдобие с тях може сам да попълни своето CV и документа за езиково ниво. Паспортът за мобилност се дава от университет в чужбина, в който кандидатът е бил на стаж.
 Приложението към диплома пък е един вид "добавка" към документа при търсене на работа в ЕС. То се издава от университета, в който е учил даденият студент.
 Надя Панкова 


Тагове:   чужбина,


Гласувай:
0



1. valiordanov - Благодаря! Много полезна инфор...
30.04.2008 07:55
Благодаря! Много полезна информация. Човек понякога не знае кое как и къде да провери. В полза е този пост...поне за мен!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: avangardi
Категория: Изкуство
Прочетен: 8338488
Постинги: 1980
Коментари: 10405
Гласове: 95892
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930