Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.06.2008 07:47 - Митологията ГЕРБ. ГЕРБ се издъни и на вота в Казанлък. И социолозите са като търговците на гласове
Автор: avangardi Категория: Изкуство   
Прочетен: 916 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 23.06.2008 08:00


Митологията ГЕРБ
image

Александър Симов

Понякога в древните митологии можем да открием стряскащо съвременни наблюдения. В митовете на древните гърци, а и не само там, винаги ме е удивлявало колко лесно е всъщност падението на богове. Те властват епохи, но когато дойде часът им, се сриват и никой повече не чува за тях, а ги споменават между другото.
Това е универсален извод, който е добре партия ГЕРБ да си припомня понякога. Защото паденията се случват изненадващо. Както стана в Казанлък. Седмици преди вота в града социологическите проучвания трайно даваха на ГЕРБ лидерското място. Резултатът - партията остана трета. Това определено е болезнено за надъханите със самочувствие и арогантност гербаджийски кадри, които вече сънуват великите ловни полета на властта и се изживяват като държавници от европейска величина.
Казанлък всъщност е добър подарък за ГЕРБ. Защото срива цялата митология, изградена като Китайска стена около тази партия. В процеса на възникването на една мощна сила винаги има нещо магическо като сътворяването на странна енергия. В случая с партията на Бойко Борисов се оказа, че има и нещо комично - като опитите на древните алхимици да създадат малко подобие на човек, наречено хомункулус. Всъщност оказа се, че ГЕРБ все още е партия-хомункулус, която твърде много си е повярвала. И заради това в Казанлък се срина - не толкова като гласове, колкото като медиен образ на супергерой. Пред очите ни лъсна очевидната истина - виждаме обикновена партия, която, ако иска да стане голяма, трябва да се научи да губи, и то с много. Това е изпитаната още от митологичните времена истина.
ГЕРБ по блестящ начин символизира днес капаните на българската психика, защото партията се превърна в техен изразител. Формацията на Бойко Борисов се крепи върху спотаеното желание на българските избиратели най-после чаканото чудо да дойде. Тази вяра е сравнима с вярата в еднорозите - изразена звучи толкова красиво, но на практика е обречена винаги да се проваля. В този смисъл обаче ГЕРБ са неизчислими и нетрайни като сапунен мехур, размятан в торнадо от Средния запад. Може да станат много големи. Най-вероятно е обаче трагично да се пукнат. И докато десните икономистчета от ГЕРБ, тези с белите якички и корпоративно еднаквите речници, се надпреварваха да ни замъгляват с дясната си патетика, българите от Казанлък им показаха къде им е мястото. Ето такива мигове в митологията няма. Миговете, в които хората са много по-важни от самоназначилите се богове.

Левицата с най-много общински съветници в града на розите ГЕРБ се издъни и на вота в Казанлък От партията на Борисов се оправдаха с купуването на гласове Яна Йорданова image Снимка: БГНЕС

Председателят на партия "Ред, законност и справедливост" внесе сигнал до общинската избирателна комисия в Казанлък за нарушения в изборния процес.

След като загуби частичните избори за общински съветници в Сандански, ГЕРБ не успя да победи и на вота в Казанлък. В града на розите партията на Борисов остана трета и така вкарва петима общински съветници в местния парламент. Това сочат окончателните резултати от провелите се в събота избори за местен парламент.
Най-много мандати печели БСП. Левицата получи 6 от общо 37 места, които ще си поделят 11 партии и коалиции. С пет места на второ място се нарежда Съюзът на патриотичните сили "Защита". Водачът на листата Цветанка Пискова стана причина да бъде касиран вотът през октомври, след като ВАС реши, че са грешно отразени гласовете є на редовните избори миналата есен. Също петима общински съветници, но с 40 гласа по-малко от "Защита", получава ГЕРБ. В касирания местен парламент те спечелиха 8 мандата.
Политическа партия ЛИДЕР, която се яви заедно с ВМРО и ЗНС в коалиция "Движение напред", ще има четири места в общинския съвет на Казанлък. По три места получават "Атака", НДСВ, "Ред, законност и справедливост" и ФАГО.
Двама общински съветници вкарва ДПС , а един ще има коалицията "СДС- Новото време и ССД".
Според социолога Цветозар Томов изборите в Казанлък са провал за ГЕРБ. "Партията има с около 1000 гласа по-малко, отколкото очаквахме на проучването, направено в града 12 дни преди изборите", коментира Томов. Председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов обаче опонира, че разликата между резултатите от социологическото проучване и тези на вота се дължат на купуването на гласове.
"Не мисля, че това е провал за нас. Все пак Казанлък не е чак толкова голяма община. Всички структури на ГЕРБ са в добра кондиция. На тези избори обаче има формации, които без купуване на гласове не могат да постигнат тези резултати", каза пред "Монитор" Цветанов. Той допълни, че партиите не трябвало да се превръщат в разследващ орган, а да лансират идеи за изкореняване на явлението купуване на гласове. "Правителството за пореден път доказа, че не може да се справи с тази търговия", обясни още Цветанов. От местната структура на ГЕРБ в Стара Загора обаче бяха категорични, че не са доволни от резултата и поискаха да се направи сериозен анализ на причините за отлива на гласове от партията. "Трябва да преценим ресурса на ГЕРБ на местно ниво. На изборите в Казанлък се повтори случаят със Сандански. Определено имаме съмнения за купуване на гласове от политически партии, които получиха съмнително висок резултат", каза секретарят на партията в Старозагорска област Живко Тодоров.
Лидерът на "Ред, законност и справедливост" (РЗС)Яне Янев също изрази мнение, че 30% от гласовете в Казанлък са купени.Затова той отново призова за съставянето на дясна коалиция преди парламентарните избори догодина. От РЗС дори внесоха жалба до Общинската избирателна комисия за нарушения в изборния процес. "Управляващите не успяха да се справят с купуването на гласове. Затова трябва да се действа със скалпел. За целта е необходимо да се отстранят формациите фантоми и да се промени Законът за политическите партии", каза пред "Монитор" Янев.
За участие в частичните местни избори в Казанлък бяха регистрирани 16 партии, 7 политически и предизборни коалиции и 4-ма независими кандидати. Избирателната активност достигна 36,11 на сто. Недействителните бюлетини са 1092.

И социолозите са като търговците на гласове Ива Николова image ИВАЙЛО ЦВЕТКОВ
"За коя партия ще гласувате, ако изборите са днес?", гласи вечният въпрос на социолозите във всяко проучване. Следват цифри, които би трябвало да отразяват политическата ситуация. Но дали е така? За късмет избори имаше "днес" - в Сандански и Казанлък. Но като направиш сравнение, започваш да се чудиш дали да вярваш на ушите си или на очите си.
В случая изобщо не става дума за брадатата тема дали социолозите са познали резултатите от вота, или отново са били изненадани като Столична община от първия сняг. Познали или не, в крайна сметка проблемът опира единствено до собствения им авторитет, който очевидно не занимава хората, тъй като те не се влияят от прогнозите им, призвани не да отразяват реалностите, а да правят внушения. Но всуе.
Всички социологически проучвания през последните месеци сочат безпрекословна преднина на ГЕРБ. На второ място с доста голяма разлика от минимум 10% се нарежда БСП. За третото място неравна битка водят ДПС и "Атака". СДС виси на 4-процентната бариера, макар напоследък проучванията да я промушват в парламента, а останалите партии са аутсайдери. Така изглежда политическата обстановка от експертната социологическа камбанария. За разлика от реалността, която освен че опровергава наукообразните пророчества на социолозите, сякаш нарочно се присмива на несръчните им упражнения. И колкото по-усърдно те натрапват виденията си, за по-достоверно облечени в цифри, толкова по-красноречиво ги отрича тя.
Само за две седмици в две общини - Сандански и Казанлък, се проведоха местни избори, чиито резултати сочат, че ГЕРБ не просто не води убедително пред останалите партии и не просто не е първа политическа сила, а е изпаднала в състояние на прогресиращ упадък и губи позициите, които е завоювала преди 8 месеца. В Сандански партията на Бойко Борисов успя да вкара само 3-ма, вместо предишните 7 съветници. В Казанлък пък получи половината от гласовете, дадени за нея през есента на 2007 г. Докато БСП общо взето удържа постиженията си - в Сандански този път вкара 1 съветник, докато на предишния вот нямаше нито един, а в Казанлък изпревари ГЕРБ, спечелвайки 6 мандата (с два по-малко от есента), но заедно с клонинга си "Експерти за Казанлък", който завоюва 3 места, отново се представи с 1 съветник по-добре.
Церемониалните обяснения на социолози и анализатори, че местният вот е специфичен, в случая кънтят на кухо. Не се котира и аргументът, че купуването на гласове е изкривило реалната картина. В Сандански гласове се купуваха от спечелилото бизнес формирование, към което пряко отношение нямат нито партиите, нито традиционните им гласоподаватели, и ако нечий процент е спаднал от тази търговия, това е процентът на негласуващите. В Казанлък пък в такова престъпление бе подозирана ФАГО, но сега дори и това не й помогна да влезе в челната тройка на общинарите. Тъй че вотът си е такъв, какъвто е.
Още повече, че се гласува за листа, точно както е на парламентарните избори. И това обстоятелство напълно съответства на въпроса "За коя партия ще гласувате, ако изборите са днес?". Изборите бяха днес, но хората изобщо не гласуваха така, както твърдят социолозите. Нито пък с онази избирателна активност, която те посочват. И то при положение че на местни избори хората са много по-активни, отколкото на парламентарни. Според социолозите избирателната активност трябва да е 65%. А в Казанлък гласуваха едва 36%. И това стана в деня, в който едните прогнозираха, а другите пускаха бюлетини.
Явно социолозите не могат да проумеят, че опитът им да представят желаното, или по-точно платеното, за действително ги лишава от емблемата на сериозни експерти и им лепва етикета на евтини манипулатори. И че те не се отличават с нищо от търговците на гласове - на едните им плащат за фалшифициране на изборите, на другите - за фалшифициране на реалността. А за да го проумеят, е редно и социолозите да носят отговорност пред закона.

17.06 07:32 - Е посмях се от сърце като видях това - Бойко се закле: Да живее фолка! Бойко се закле:



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: avangardi
Категория: Изкуство
Прочетен: 8359881
Постинги: 1981
Коментари: 10406
Гласове: 95950
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930