Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.08.2008 07:43 - Лекарите дават рамо на десницата за бойкота. Докторите бесни. Здравната каса им измисли космически заплати.
Автор: avangardi Категория: Изкуство   
Прочетен: 1395 Коментари: 2 Гласове:
0



Лекарите дават рамо на десницата за бойкота Яна Йорданова Лекарите най-вероятно ще подкрепят наесен протеста на ГЕРБ, ДСБ и СДС. Това стана ясно вчера след срещата на трите политически сили от ЕНП с представители на Българския лекарски съюз, Асоциацията на професионалистите по здравни грижи и Българския фармацевтичен съюз.
Според лекарското съсловие проблемите в здравеопазването ни се задълбочават все повече. “Очертахме 12 проблема и ако те не се решат, ще преминем към крайни действия, които ни позволява законодателството”, каза председателят на Българския лекарски съюз Андрей Кехайов. Той уточни, че на 1 септември отново ще се проведат срещи с трите опозиционни партии. От 5 до 7 септември пък ще има Национален съвет на Лекарския съюз, след което съсловието ще се срещне и с управляващите. Андрей Кехайов обаче обвини директно БСП за проблемите в здравеопазването. “Вече три години от БСП продължават да отклоняват вниманието на хората от реалните проблеми, като излизат с въпроса, кой трябва да преговаря с правителството”, коментира той. От Асоциацията на професионалистите по здравни грижи заявиха, че ще решат дали ще участват в протеста на опозицията в края на септември. Организацията ще подкрепи тази политическа сила, която включи в предизборната си програма стратегията за спасяване на сестринството в България, която предстои да бъде одобрена на конгрес на съсловието. “Всички правителства досега провеждаха политика на геноцид срещу сестринството”, обясни председателят на асоциацията Станка Маркова.
От ДСБ отново изразиха мнението си, че кабинетът е вреден, защото работи за мафията и олигарсите. Според зам.-председателя на тъмносините Петър Москов с напразните обещания към лекарската гилдия управляващите са излъгали целия български народ. Независимият народен представител и член на ГЕРБ Лъчезар Иванов обеща на лекарите пълната подкрепа на партията, която представлява. Той обеща, че ГЕРБ ще съдейства за издигането на здравеопазването ни до европейско ниво, тъй като в момента то се доближавало до азиатско-анадолския вариант.

Докторите бесни Здравната каса им измисли космически заплати Кардиолозите вземат тавана - 1500 лв.,с нощните дежурства Силвия Николова Връщат акушерските служби в кварталите image

Проф. Станка Маркова

Да бъдат създадени отново сестрински и акушерски служби по кварталите, настояват от Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи. Така ще се подобри здравето на бременните и малките деца, същевременно ще намалее напливът на стари хора към личните лекари, тъй като кръвното могат да им мерят и медицинските сестри, каза председателката на асоциацията проф. Станка Маркова и подчерта, че акушерската служба може да е върши работа и като женска консултация. Задачата на работещите в нея ще е да откриват бременните, да ги наблюдават и изпращат при гинеколог, когато се налага.
Сега никой не открива бременните и затова случаите на захвърлени деца са често срещани, каза Маркова.
Акушерките ще учат родилките как се къпе, повива и храни бебе. image Снимка: Монитор

Кардиолозите са с едни от най-високите заплати.

Лекарите са бесни на Националната здравноосигурителна каса заради космическите суми, които тя обяви, че получават като заплати.
Не е истина! Няма гастроентеролог, който да взима 8294 лева заплата, нито ендокринолог с близо 4 бона, единодушни бяха от Българския лекарски съюз.
Гастроентеролозите получават месечно възнаграждение от 1500 лв., но не всички, а само най-добрите, съобщи за "Монитор" д-р Пламен Радославов - председател на здравния синдикат на КНСБ и разясни, че това не е основната им заплата, а общата сума, в която са калкулирани и добавките за дежурства нощем и в почивните дни. По думите му  кардиолозите, които минават за  докторите с най-високи приходи, вземат заплати също не повече от 1500 лева.   
Д-р  Радославов определи изнесените от здравната каса суми като  голямо  недоразумение. Той обаче не изключи възможността лекари по определени специалности да получава посочените суми, но те да не са за заплати, а да става дума за парите в общия кюп по клинични пътеки, от който те трябва да плащат и на други лекари, да се разплащат за наем, електричество, вода и телефони и едва от остатъка да формират собствените си възнаграждения.
Те обаче не бива да надхвърлят 40% от стойността по клиничната пътека, подчерта д-р Радославов.  
Според здравния министър д-р Евгений Желев по-високи заплати са възможни, но само за  кардиохирурзите и инвазивните хирурзи.
Най-скъпата пътека е тази за кардиохирургия и инвазивна хирургия - 14 500 лв. Чувал съм, че водещи професори понякога могат да формират възнаграждение от 6000-7000 лв. месечно, но това са само слухове, каза още д-р Радославов.
Часове, след като страстите бяха нажежени, здравната каса направи опит да се измъкне от кашата.
Изнесените данни не се отнасят до заплатите на лекарите, а до общия размер на средствата, преведени от НЗОК, съобщиха от финансовата институция. Категорично подчертаваме, че информацията отразява дейността на изпълнителите, които работят едновременно в болничната и извънболничната помощ, а не равнището на техните средни работни заплати, заявиха оттам.


Тагове:   дават,


Гласувай:
0



1. kalbotobg - !!!
30.08.2008 11:58
Не Виждам как ще го дигнат на европеиско ниво с пациенти с български заплати освен ако не лекуват главно чужденци. Бате Бойко вероятно е имал предвид да прати докторите в чужбина.
цитирай
2. ivesa - Здравей,Авангарди!
31.08.2008 13:45
Това за акушерските служби по места не е лошо.Бременните жени имат нужда от консултански услуги,но дали акушерките ще имат необходимата компетентност да косултират и прилагат нужната интервенция,за да няма захвърлени деца?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: avangardi
Категория: Изкуство
Прочетен: 8308374
Постинги: 1978
Коментари: 10400
Гласове: 95681
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031