Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.10.2008 14:54 - Магазин "Чувства"
Автор: avangardi Категория: Изкуство   
Прочетен: 3466 Коментари: 15 Гласове:
0

Последна промяна: 30.10.2008 15:24


- Здравейте! - поздравил Младият човек, влизайки вътре в магазина, за който наскоро беше прочел в реклама.

- Здравейте! - приветливо му отговорила вече не млада Продавачка.

- Кажете ми, моля ви, а имате ли у вас Романтика? Имам нужда от 2-3 кг.

- Романтика? – Продавачката се изненадала. - Не, този продукт отдавна вече го няма. Вие навярно за нас в Интернета сте прочели, нали?

- Да – кимнал Младият мъж. - Но там беше написано, че трябва у вас задължително има Романтика.

- Това е единственно в онлайн магазина – съгласила се Продавачката. - При нас този продукт, рядко се използва и търси. Обикновено тези, които се нуждаят от нея, поръчват я по Интернет, така е анонимно и по града с нея не е необходимо да ходиш.

- Нима хората се срамуват, че искат Романтика?

- Не знам. Момичетата все още не са толкова срамежливи, но мъжете ...

- Странно .. – Замислил се Младият мъж.

- А Вие, навярно, сте Студент по Хуманитарни Науки, Писател или Поет? - Продавачката внимателно разглеждала Младия мъж.

- Не. Аз съм Просто Млад човек. - Кажете ми какво може да ми предложите, вместо Романтика?

- Е-е така, нека видим – Продавачката станала и заоглеждала рафтовете. - Има, например, Вдъхновение. Защото то бързо изветрява, най-добре като се отвори, да използвате всичкото наведнъж.

- Да, разбира се, няма да се откажа. – съгласил се Младият човек. - Кажете ми какъв продукт е с най-голямо търсене при вас сега?

- А търсене имаме на такива стоки като Хумор, Гордост, Суета, Цинизъм, Скептицизъм, Ирония, Вера ...

- А как е Любовта?

- О, Любовта винаги е била невероятно популярна и винаги се ползва с по-високо търсене.

- И колко струва тя?

- Много, много скъпо. Любовта - е силно светло чувство, силно концентрирано, и се продава на грамове. Всъщност за повечето хора я имат от раждането си, но хората не я оценяват,  разпиляват я, така и не познавайки цялата й прелест. А в някои хора тя си остава, тя расте и се увеличава, а след това хората могат да даряват един на друг Любов! Ето, Млади човече, на вас някога подарявали ли са Любов? – Продавачката замечтано затворила очите, виждало се, че си спомняла своята младост. - Това е толкова прекрасно, когато ти даряват Любов. Веднага се чувстваш всесилни и щастливи, Любовта те изпълва изцяло, това е така вълшебно!

- Може би все още съм прекалено млад. Никой до сега не ми е дарявал Любов и аз също, на никого не съм подарявал. След вашите думи ми се струва, че след като не съм познавал това чувство, макар и след няколко минути, мисля по много по-различен начин.

- Всичко, което трябва да дойде е пред вас... Главно да не се разпилява по-рано във времето.

- И какво, много ли от вас купуват Любов? - продължавал да разпитва Младият мъж.

- Да, как да кажа. Аз вече го казах, че се продава на грамове и е много скъпо. Ето нашата индустрия измисли, че всеки може да може да си позволи Любов, продавайки я с всякакви добавки. А добавките, които са отрицателни, те често са с лошо качество. За това за такъв "икономичен" пакет е много по-евтин и по се разваля.

- Какви са тези вредни добавки? – усмихнал се Младият човек.

- Да по-голямата част от всичко това е вредно. Любов и Омраза, Любов и Ревност, Любов и Презрение и др. Такива добавки самите по себе си не се продават, благодаря на Бога, за тях все още няма отделни купувачи. И понеже това е естествен продукт, той трябва да бъде също разпространен сред хората. Мнозина тази цена подценяват. Младите джигити, например, избират най-нестрашна отговаряща на техния мироглед добавка - Ревност. След това убиват с на тази основа своите съпруги и годеници.

- Но това не е тяхна вина. В крайна сметка, ако не мога да си позволя да купя чиста без прибавки консистенция, налага се да избирам, така да се каже, от по-нисък клас.

image- Не, Млади човече, аз просто забравих да кажа най-важното нещо. Любовта не е задължително да купувате, може да си я отгледате в себе си. Аз вече казах, че тя в болшинството от хора е от раждането им, и че много я разпиляват просто ей така. Но както се казва, Земята помни, че е пораснала. Така, че и в нас по същия начин остава едно малко семенце на Любовта, което, ако се грижим за него, поливаме, и чистим плевелите, може да поникне и израсне до голямо силно красиво цвете. Просто не всички хора, вярват в това, много не разполагат с достатъчно Търпение или Надежда. Така че, Млади човече, ти реши ли нещо?

- Да, разбира се - той се усмихнал в отговор. – Дайте ми Вдъхновение 2 килограма и по килограм Търпение, Вяра и Надежда за торене на моето семе на Любовта. Благодаря ви много. Довиждане! 

Любителски превод:Илка Искрова


Божена Кайзер






Тагове:   магазин,


Гласувай:
0



1. krotalka - Чудесен разказ!
30.10.2008 15:06
Благодаря ти за удоволствието, което ми достави с него!
Клипа е страшен!
цитирай
2. avangardi - Таня, благодаря ти,
30.10.2008 15:47
дефицит на тази стока има и при нас!?
Поздрави и усмихнат ден!
цитирай
3. iliada - Да така е Илка
30.10.2008 16:33
НЯМА ОТКЪДЕ ДА СИ КУПИМ и се ЧУВСТВА ВСЕ ПО -ОСЕЗАТЕЛНО !:(
ПРЕГРЪЩАМ ТЕ !Илиана
цитирай
4. comfy - Много
30.10.2008 16:45
хубаво четиво, Илче, благодаря ти!! **
цитирай
5. bizcocho - Колко ли годишен е бил младия чов...
31.10.2008 02:20
Колко ли годишен е бил младия човек?Дано съвсем млад!
Благодаря за удоволствието от стойностния постинг!
цитирай
6. avangardi - Мила, Илиана, струва ми се, че тук в Блог.бг има
01.11.2008 16:56
доста приятели, които развиват online магазин за Чувства - тук има и Романтика, и Вдъхновение, и Надежда.
Това е едно хубаво начало, че има толкова много търговски представители на марките продукти и то в чист вид, без евтините и опасни прибавки.
Остава само ние да се погрижим за малкото семенце Любов по рождение. След това като розата, колкото повече е я подрязваш, повече цъфти и с по-красиви цветове става.
Така и ние ще даряваме от нашата Любов и ще ни бъде дарена Любов.
Приветствам всички, които се обърнат към тези магазинчета и си купят като този Млад човек по 2 кг Вдъхновение и по 1 кг Търпение.
Резултата няма да закъснее, нали!?
Прегръдки, целувки и много Любов ти дарявам!
цитирай
7. avangardi - Скъпи душеприказчико, Кирчо,
01.11.2008 18:18
ние с теб сме винаги запасени с Вдъхновение, при толкова хубави и чистосърдечни хора край нас - не може да е друго. За това предписвам на двамата да вземем и 2-3 кг Надежда. Но Търпението ни е на изчерпване. Необходимо е да се запасим с 2-3 кг.
Нали всеки човек е индивидуален и дозата е според диагнозата и човека:-)).
Познавайки се лично с теб - страдаме от една и съща болест. Търпението му е ...
Прегръщам те с много Обич!
цитирай
8. avangardi - bizcocho,
01.11.2008 18:27
не зная колко е млад, но съм срещала хора, които и в преклонна възраст не знаят как се отглежда семето Любов - нито са дарили, нито са получили.
Какво по-хубаво от това да ги научим, преди да са свършили житейския си път и да не са изживели неповторимото чувство Любов.
Благодаря ти, с обич!
цитирай
9. avangardi - И за всички мои приятели, будители - Честит празник,
01.11.2008 18:33
Денят на будителите!

Първи ноември е паметен ден от Вечния календар на България. Подобно на 24 май той е част от нашия дух, от нашата съвест. Духовно усещане. Реквием не, а възхвала на възраждащата се сила в нашите корени. Поклон пред знанието... Затова учителят, свещеникът, трибунът, обуздателят на думите са в основата на всенародния полилей. Онези, които венцехвалим, са посветени в изкуството на словото и смисъла на делото. Благодарение на тях познаваме магията на знанието - по-силна от оръжието. Този ден докосва сърцето на всеки. Открива ни, че светът е прекрасен. Че той е покорил дори Бога, за да му даде сина си - Единственият. Учи ни, че радостите оплождат, а страданието ражда. Че изкуството е опит да повторим Божието творение. Ненапразно в поемата "Хамса" на персийския поет и държавник Алишер Навои героят възкликва: "Не искам друго, Господи, докрай изкуството на словото ми дай!"
Ролята на будителите в обществото е въпрос на силна вяра и гореща любов, на тежък труд и безсънни нощи в името и за отечеството. Особено за ангажираните с изкуство. Техният залог е в конфликта между отговорността пред народа и отговорността за правдата. Те са длъжни да казват истината, макар и горчива, не само на своите приятели, но и на своите врагове. Трябва да имат смелостта и мъжеството да отговарят, да се ангажират. Защото, ако утре злобата победи Държавата на духа, вината ще притисне най-напред тях.
Не бива да забравяме, че когато сме на колене, коленичи душата ни, преди да е рухнало тялото. А героизмът на същността й е да живее. Към това ни напътстват славните предтечи от Възраждането до днес: Паисий, Софроний, Евтимий, Раковски, Каравелов, Ботев, Левски, Вазов, Миткалото, Яворов, Захари Зограф, Доспееца, Христо Попконстантинов, Шишков, Дечов, Хайтов... Съветват ни да обичаме своя народ, да презираме отцеругателите и майкопродавците.
И ако днес ни е трудно да правим това, то е заради онези регенерати, погазили с дебелите си туловища златното жито на духовността, наложили измисленото говорене в минало време за този или онзи и превърнали това цинично говорене в участ за кадърните българи. На комфорт и поклони се радват у нас природни мошеници, негодни за нищо партийни мижитурки, скъпо платени носачи на костюми и вратовръзки, поставени съвсем случайно на неслучайни места. Хора, чиято известност не надвишава собствения им пъп, а искат да се измерват с върховете на планината. Така е, защото в лагера на безгръбначните няма място за характери, още по-малко за дарования. Как да обясним на подобни екземпляри, че свободата се дава по рождение, когато тяхната е отнета със самото им раждане и трябва да си я извоюват! Вместо това хитреците откриват, че изкуството променя човека. След като са живели като брутали, в края на пътя си се присламчват към него, с надеждата поне да умрат щастливи. Те никога няма да узнаят, че изкуството по своята същност е човеколюбие. Нито да разберат какво означава: "Усмихвай се, друже, със сълзите си ще ги удавим!", когато народната душа стене от болка. Юго казва: "В този свят има само едно нещо, пред което трябва да паднем на колене - добротата."
В това е същността на 1 ноември. Той е стаил мечтата на хиляди любородни сърца, тупкали за България. Ето защо да се обяснява има ли място във Вечния календар на татковината Денят на народните будители, е признак за лоша култура. Затова да се усмихнем и да си спомним за тях. Човек се нуждае от спомени, той не може да живее сам. И понеже всички сме смъртни, за предпочитане е да се стремим към безсмъртието, да не щадим усилия и да живеем с най-хубавото в нас. И да помним, че като част от народа си и от неговата история сме наследници на всичко сътворено през вековете.

01.11.2008
Светозар Казанджиев
цитирай
10. ivanita - прекрасно!!!
01.11.2008 19:12
"В този свят има само едно нещо, пред което трябва да паднем на колене - добротата."
да си пожелаем любов и доброта без добавки!!!

цитирай
11. avangardi - Ваня, ти си на христовата възраст - най-хубавата,
01.11.2008 19:17
защото вече си осъзнала и натрупала опит по житейския път, оценила си и кои чувства са най-стойностните в живота.
Да, на рафта в магазина е необходимо да има и Доброта, и Толерантност и може да допълвате всяко хубаво чувство. Нека направим един виртуален мол Чувства.
Благодаря ти, с много обич и добри чувства!
цитирай
12. iliada - ЧЕСТИТ ПРАЗНИК И НА ТЕБ ,ИЛКА!
01.11.2008 19:31
Този ден е специален и толкова необходим за да се чувстваме хора , за да пребъдем като народ ,за да ни има!:)
цитирай
13. avangardi - Честит и на теб, Илиана,
01.11.2008 19:36
честит на всички, които им е дадена мисията на земята, дори да не са разбрали, че имат такава.
Всеки с това, което Бог, семейство и общество им е дал!

цитирай
14. optimum2 - ЧЕСТИТ ПРАЗНИК
01.11.2008 21:14
на всички, които със словото си и чрез делата си будят духовността на народа ни.
Нека не забравяме да почетем и тези, които загинаха във войните за благото на своя идеал - МАЙКА БЪЛГАРИЯ.
Вечна им памет.
Слава на Будителите - минали и днешни.
Лека вечер.
цитирай
15. avangardi - Днес е Архангелова, или мъжка задушница.
01.11.2008 21:29
Традиционно тя се отбелязва в съботата преди Архангеловден. В този ден се отдава почит към паметта на мъртвите, вечна признателност на офицерите и войниците, загинали за България, и на всички паднали в редовете на Българската армия. Архангеловата задушница се основава на вярата ни в безсмъртието на душата и във възкресението на мъртвите. Според думите на Спасителя умрелите не умират в истинския смисъл на думата, а преминават при смъртта си от земния във вечния живот. Затова на тях - вечно живите в Бога - отдаваме почит и признание при всеки помен и на задушниците през годината.
Благодаря ти optimum2, за същественото допълнение към днешния ден.
Вечна слава на Будителите, вечна признателност на офицерите и войниците, загинали за България, и на всички паднали в редовете на Българската армия.
Лека вечер и на теб.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: avangardi
Категория: Изкуство
Прочетен: 8306296
Постинги: 1978
Коментари: 10400
Гласове: 95676
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031