Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.12.2008 18:08 - Само Дядо Мраз има Снежанка
Автор: avangardi Категория: Изкуство   
Прочетен: 3892 Коментари: 8 Гласове:
0



Само Дядо Мраз има Снежанка

 

Заобиколен от ледени статуи, старинни сгради и множество почитатели, белобрадият старец управлява имението си в град Великий Устюг. За разлика от Санта Клаус той се появява и през юни

Милена Димова

Руският град Великий Устюг се намира в североизточната част на Вологодска област, на 524 км от административния център. Той е основан през 1147 г., което го прави връстник на столицата Москва. Белокаменните му църкви, камбанарии и къщи са разположени във формата на подкова край водите на река Сухона. Близо до него извира и Северна Двина - най-голямата река на европейския Север. Градчето, богато на архитектурни забележителности, е написало немалко интересни страници от руската история. Титлата си „великий" получава през ХII век, тъй като заради стратегическото си географско положение се превръща в търговски център на древна Русия. В наши дни продължава да се слави с редки занаяти - изработка на валенки, ювелирни произведения от опушено сребро, ръчни килими. Но всичките му чудеса отстъпват пред сензационния факт, че

тук живее Дядо Мраз

И това не е метафора.
От 1998 г. по инициатива на руското правителство селището е обявено за „Родина на Дядо Мраз". Защо именно Великий Устюг? Ами защото всичко - и колоритният му старинен облик, и заобикалящата го природа, и белоснежната зима създават приказна атмосфера и са привлекателни за всеки, който иска да се приобщи към руските национални традиции и да се запознае с културата на Севера.
Имението на Дядо Мраз се намира в гората на 11 км от града. То се състои от резиденцията на добрия старец, луксозни хижи, работещи на хотелски принцип, пързалки, писти, кафе-ресторант, сауна, басейн, билярдна зала и прочее туристически атракции. Комплексът е украсен с ледени скулптури на приказни герои, които вечер се осветяват. Тук туристите могат да наемат коне за разходка, карнавални костюми, ски оборудване, кънки, лодки, снегоходи, велосипеди и водни колела през лятото.
Покоите на самия Дядо Мраз включват тронна зала, музей, работилница за подаръци и поща. Всеки турист има възможност да поговори и да се снима с белобрадия старец в тронната му зала, да изпрати поздравителни картички на приятелите си с автентичен печат и автограф или сам да изработи подаръци за близките си в работилницата.
За регистрирането на проекта през ноември 1998 г. във Великий Устюг е основано АД "Дядо Мраз". Предприятието е създадено за реализирането на голям замисъл, който излиза извън рамките на туристическата дейност. В основата му е идеята за обединение на руснаците около националните корени и традиции чрез съприкосновението до персонаж, олицетворяващ доброто, щастието, надеждата и вярата в бъдещето.
Още на следващата година родината на Дядо Мраз е посетена от 40 000 туристи, през 2000-та те са 80 000, през 2004-та - 100 000. А тази година се очаква гостите да надхвърлят 200 000. До Дядо Мраз ежегодно пристигат около

един милион писма от цял свят

Всеки, който иска да му пише, може да го направи на следния адрес: 162390, Россия, Вологодская область, город Великий Устюг, улица Виноградова, дом 4, Деду Морозу. На всяка цена ще получи отговор. За това се грижи огромен екип от сътрудници.
В последните дни на декември Дядо Мраз по традиция напуска горската си резиденция, за да открие новогодишните тържества и цяла зима радва почитателите си в цялата страна, че и в чужбина, с подаръци и срещи. Той лично доставя голямата новогодишна елха на Съборния площад в Кремъл и запалва светлините й.
В края на март жителите на Великий Устюг посрещат пролетта с голям празник и Дядо Мраз се завръща у дома, за да вземе участие във веселбата, да си почине, да чете писмата на децата и да готви подаръците за следващата Нова година. За трети път белобрадият старец излиза сред съгражданите си в средата на юни, когато градът празнува своя рожден ден. Тържествата са съпроводени с масови шествия, фестивали, конкурси, музикални събития и празници на руската кухня.
Визията на Дядо Мраз е резултат от щателни проучвания, множество спорове и научни дискусии. Причината е, че традиционната представа за белобрадия старец е

изкривена от киното и рекламата

В крайна сметка се налагат аргументите на изследователката на фолклорния образ на Дядо Мраз - етноложката Светлана Жарникова. Опирайки се на най-древната митология, тя изгражда следния образ. Брадата и косата на стареца са гъсти и сребристи. Те символизират достолепност, могъщество и благополучие. Ризата и панталоните са от бял лен, украсен с бели геометрични орнаменти (символ на чистотата). Палтото е дълго до глезените или до коленете, обезателно е червено, извезано е със сребро (осмоъгълни звезди, кръстове и други традиционни орнаменти) и е поръбено с лебедов пух. Шапката е червена, украсена със сребро и перли. Лицето също е обрамчено с лебедов пух. Формата на шапката е овална (кръглата шапка е традиционна за руските царе, за справка - шапката на Иван Грозни, както го изобразяват художниците). Ръкавиците на Дядо Мраз са бели, с един или три пръста (символ на принадлежността към висшето божествено начало) и украсени със свилена бродерия - за да се покаже чистотата на онова, което той дава с ръцете си. Поясът е бял с червени орнаменти (означава връзката между поколенията). Ботушите са с извит нос - сребърни или червени. Токът е скосен или подметката е равна. Жезълът е кристален, но може и сребърен. Завършва със стилизирано изображение на полумесец или на глава на бик (символ на власт, плодородие и щастие). Всички други Дядо-Мразовци са просто ментета, предупреждава Жарникова.

Снежанка е уникален атрибут
image

на Дядо Мраз. Нито един от чуждестранните му събратя няма такава мила компания. Образът на Снежанка е символ на замръзналата вода. Тя е девойка (а не момиченце), облечена е цялата в бяло. Украшението на главата й е осмоъгълна звезда, изработена от сребро и перли.
Като истински космополитен вълшебник Дядо Мраз често навестява колегите си зад граница. В чудесни отношения е и с пряката си конкуренция - Санта Клаус. Още от ноември 2000 г., когато двамата за първи път се срещат в Лапландия, те са най-добри приятели. И не само те. Лапландия и Москва подписват специален меморандум, регламентиращ сътрудничеството между добрите магьосници.
Но дори да се абстрахираме от основната атракция - Дядо Мраз, сам по себе си Великий Устюг е изключително интересна дестинация. Градът изобилства от красиви храмове и обществени сгради, строени през XVII-XIX век. Любопитен факт е, че до средата на XVII век местните жители не познавали друг строителен материал освен дървото. След унищожителен пожар, който почти изпепелява града, започва да се използва и камък.
Задължително трябва да се види основният храмов комплекс, наречен Съборното дворище. Той включва Успенския събор с уникална камбанария, строен през 1652-1663 г., църквата „Прокопий Праведний" от 1668 г., храма в чест на Йоан Устюжки (17-19 в.) и Архиерейския дом от 18 в.
Пикантна подробност е, че тук по специална поръчка се произвежда най-чистата водка, предназначена за големите началници в Кремъл, тъй като градът се слави с артезианските си извори.


Най-лесният начин да се доберете до Великий Устюг е с влак до Ядриха (от Москва, Петербург или Архангелск), а после с автобус до града. Може да вземете и самолет, но той лети само два пъти в седмицата. Има и директен влак Москва-Великий Устюг, както и кораб от Вологда, който тръгва веднъж седмично.
Населението на града е около 36 000 души. Хората като цяло са приветливи с изключение на таксиметровите шофьори и катаджиите. Културата на местните шофьори е на ниво Дивия Запад.
Не разчитайте на английския език. Използвайте руския, като имате предвид, че характерно за наречието в тази област е силното о-кане. Помнете: ударението в „Устюг" е върху първата сричка.
Най-модерният хотел в града разполага с 48 стаи. Миналата година отвори врати и детски комплекс със 100 места. Близо до имението на Дядо Мраз могат да бъдат наети еднофамилни хижи. Но местните не дават стаи под наем. Цените в заведенията и на услугите са по-скъпи от тези в съседните градове, но са в пъти под космическия стандарт на Москва. Най-евтиният ресторант се намира срещу хотел „Сухона" - там може да се хапне за по-малко от два долара. Вечер предпочитаното от младежите място е дискотека "У Володя".
Зимата в родината на Дядо Мраз е дълга - започва през ноември, като плътната снежна покривка се задържа средно 161 дни. Най-ниската измерена температура е -49 градуса.



image

Дядо Мраз и "колегата" му Санта Клаус подписват в Лапландия договор за сътрудничество.

 



image

Църквата "Прокопий Праведний" от 1668 г.

 



image

Белобрадият старец традиционно открива коледните тържества на Съборния площад в Кремъл.

 



image

Във водите на река Остава се оглеждат десетките архитектурни забележителности на Великий Устюг.

 



image

Дядо Мраз лично посреща гостите си на прага на приказния дворец.

 



image

В пощата на Дядо Мраз всекидневно се получават стотици писма с празнични желания.

 



image

Дядо Мраз и Снежанка пътуват и по командировки. Тук се разхождат по улиците на Будапеща.

 



image

Бдителна стража охранява двореца на Дядо Мраз.

 



image

Въпреки голямата си заетост вълшебникът отговаря на всички писма.

 



image

Руските джуджета са различни от западните си събратя.

 



image

Само в руската митология Добрият старец има помощничка - Снежанка.

 



image

Че портата е строена след ХVІІ в. личи от кирпичените тухли.

 



image

Индустрията "Дядо Мраз" е основен поминък за града.

 



image

Дядо Мраз открива пролетния фестивал на Великий Устюг.

 



image

Основният храмов комплекс, наречен Съборното дворище, е основна туристическа атракция.

 






Тагове:   дядо,   мраз,


Гласувай:
0



1. анонимен - Хубав постинг !
29.12.2008 18:52
Благодаря ти ! Много щастие за теб и весело посрещане на Новата година !
цитирай
2. avangardi - lidis - Благодаря ти за твоите полярни разходки
29.12.2008 18:59
в далечна Лапландия. Желая ти посрещането на една успешна и щастлива Нова година!
А тук има и малка гатанка в постинга - коя е Снежанка, която приветства пишещите в блог.бг?
цитирай
3. cefulesteven - Заради Снежанка, Дядо Мраз, винаги ...
29.12.2008 19:38
Заради Снежанка, Дядо Мраз, винаги повече ме е кефил от Дядо Коледа. Не е от носталгия по детството ми, въпреки, че и тя си казва думата. Но мисля си, че Дядо Мраз като далеч по-млад, а и демонстрира го, с тази хубавица до себе си е рано да бъде пенсиониран, заради завръщането на титуляра. Най-добре и двамата да си ги има.
цитирай
4. krotalka - Дед Мороз,
29.12.2008 20:27
за разлика от Дядо Коледа, пристига на Нова Година.
Не може да се отрече, че е по-колоритен! Покрай Снежанка и мъжката половина може да си "изплакне окото".
Това което ни поднасяш, наистина е интересно и любопитно! Една традиция се е запазила и доразвила.
цитирай
5. ninaantonova - Весело посрещане на Новата 2009 година!
29.12.2008 20:38
От мен пожелания за много здраве, усмивки късмет и хубави моменти. Много щастие и радост да стоплят сърцето ти. :)
цитирай
6. bizcocho - :)))))))
29.12.2008 21:06
в лесу радилас елачка
в лесу она расла
зимой и летам стройная
зеленая бъйла
ветер ей пела песенку
спи елачка бай бай
мароз не смогут ....
смотри не замерзай, и так дале:)
/без претенций за правопис:),а и липсват букви:)/
Приятно ми беше гостуването в блога ти!:))))))))
цитирай
7. hera - Весело посрещане
30.12.2008 03:30
...и всичко най-хубаво през новата година!
цитирай
8. svoboda64 - Весела Нова година в тази мила компания - на добрите
30.12.2008 11:12
и добронамерени вълшебни персонажи ти пожелавам, Илче!

Много здраве, благодат и хармония да царуват в твоя дом!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: avangardi
Категория: Изкуство
Прочетен: 8307282
Постинги: 1978
Коментари: 10400
Гласове: 95679
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031