Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.01.2009 14:09 - Карта на България от 1??? година
Автор: avangardi Категория: Изкуство   
Прочетен: 5067 Коментари: 2 Гласове:
0

Последна промяна: 06.01.2009 20:36


Карта на България от 1??? година Не съм историк. Обаче разни стари неща ме впечатляват. И имам склонност да събирам вехтории - къде ценни, къде - не. Тази карта е фотокопие от ксерокопие на оригиналната. А оригиналната, която копирах за себе си ей така, намерих при една чистка и подреждане в училището, където работих последно. Копието е на обикновена хартия, но смятам, че не е лошо. Дано и снимката да съм докарала.
image 
http://azkenkal.blogspot.com/2008/12/blog-post.html

Интересното кое е (според мен):
  • Самата карта не е датирана. Или ако е била датирана, то годината на издаване е изрязана и нищо не личи.
  • Няма мащаб и легенда със знаците - пък това са съществени неща за всяка модерна карта. Май! От това картата негодна за употреба ли става или що?
  • Лицата на портретите нямат надписи. Според мен човекът най-отгоре е Фердинанд. Този отдолу ми прилича на Борис ІІІ. Ама той ли е, не е ли?
  • Господата отляво и отдясно пък хич не ми говорят нищо. Със сигурност са важни хора обаче, щом ги има в заглавната част.
  • Картата е озаглавена "Карта на новата България с естествените граници", издадена е от Хромолитография "Росица", София, ул. "Витоша" №3. Ама фикция на родолюбивия собственик на печатницата ли отразява или историческата истина за българските земи в някакъв момент?
  • Там, където са портретите не се ли е смятало за българска територия, че така са закрити Силистра, Русе, Свищов, Лом, Видин?
С две думи - имам копие на карта, която сама по себе си ми е интересна. Обаче ми е любопитно за историците, и въобще за знаещите повече, какво представлява. Интересна ли е и за тях картата и с какво точно.
Ще се радвам да прочета отзиви.

Публикувано от kenkal  17 коментара: marfi каза...

Сан Стефанска България най-вероятно. Борис 3 не е бил и сълза в окото на баща си по това време.

По границите на Гърция и факта, че още няма Албания картата се датира много преди балканските воини. Не съм ескперт но най-вероятно е Сан Стефанска.

Вторник, 2008, Декември 2 14:23  komitata каза...

Това не е Сан Стефанска България. Това е карта на българските мечти, компилация от няколко карти. Личностите горе са лидерите на Балканския съюз - сръбският крал, гръцкият крал и вероятно черногорският крал. Т.е. картата може да се датира сравнително точно - след създаване на балканския съюз и преди междусъюзническата война и е някакъв вид пропаганден материал за използване в училищата. По това че върху картата не са отбелязани никакви реалии от Балканската война, най-вероятно става дума за последните месеци преди избухване на войната. Моля те запази картата, ценен исторически документ е. Такава още не бях виждал!

Вторник, 2008, Декември 2 14:26  kenkal каза...

Марфи, Албания я има - виж добре.
Комита, и според мен представлява интерес, но и колегата историк нищо не можа да каже. А картата се пази в училището - дано не се затрие някъде. Но пък аз си имам нелошо копие.

Вторник, 2008, Декември 2 14:30  kanew каза...

Карта на българските мечти около 17 май 1913 година-Лондонския договор.

Вторник, 2008, Декември 2 15:18  Анонимен каза...

Само не мога да разбера как на картата фигурира град Любимец след като е град от 60-те години на ХХ век(до тогава е бил село и ако не се лъжа се е казвало Хибипчево), а днешен Свиленград(от 1913г) си е написан със старото име Мустафа паша

Вторник, 2008, Декември 2 17:29  kali7 каза...

Да, картата е наистина от 1913, Албания вече фигурира на нея, възкръснала след Лондонския мирен договор от 1913. Турските имена на селищната система в България се запазват доста дълго и са масово сменени след преврата от 19 май 1934. Снимките горе са на българския цар Фердинанд І, сръбският - Петър І, черногорският - Никита/ Николас/ І и гръцкият крал Георгиос І.

Вторник, 2008, Декември 2 17:56  kenkal каза...

Значи - 1913година. Карта на българските мечти - добре.
Ами за Добруджа какво ще кажете? Тя извън въжделенията български ли е оставала?
На анонимния въпрос аз нямам отговор. Който има - да отговори.

Вторник, 2008, Декември 2 18:28  Анонимен каза...

Може да се мащабира има ги паралелите и мередианите.

Вторник, 2008, Декември 2 18:39  kenkal каза...

Всъщност и аз видях сега, че мащаб има: "Мярка: 1:1,900.000" Точно над адреса на печатницата е.

Вторник, 2008, Декември 2 18:41  Анонимен каза...

съгласен съм с komitata...това е по-скоро утопична карта
и не може да се датира с воините защото: 1-во няма дата на самата нея, 2-ро Албания като понятие до това време въобще не е съществувала, чак след 1913 се появява името, затова изхождам че е правена по-късно (примерно началото или средата на 30-те години). Дори може да се отправи като пропаганден материал преди или по време на втората световна война: когато България сключва съюз с хитлериска Германия, Румъния връща южна Добруджа на България. Затова и северна Добруджа не е включена в претенциите на тази карта: би било наранило тогавашният ни съюзник Румъния. Колкото до правописа - запазва се чак до 1945 или 1948 ако не се лъжа...така че от него трудно може да се изходи точно кога е правена.
А колкото до "Хромолитография "Росица"" - това определено допълва мнението ми че е правена преди 1945 (т.е. частна фирма)
Другото интересно в картата е че Турция (ако приемем че картата е правена преди 1913) не е отбелязана нито като Турция или Османска Империя ами просто като "Мала Азия" , което донякъде навежда на мисълта че тука става въпрос повече за териториална а не политическа карта, макар и името на Гърция, България и Сърбия да е споменато. Т.е. (пак в съгласие с komitata) - отнася се повече до някаква абстрактна идея а не до конктетно изображение. Също може да се спомене факта че само и единствено Македония от "Мизия, Тракия, Македония" е отбелязана на картата. И имам чуство че Чаталджа не случайно е написана с сравнително големи букви.

надявам се да съм помогнал малко :)

Вторник, 2008, Декември 2 19:38  Божо каза...

Дядо ми имаше същата карта. Той беше участник в Балканската, Междусъюзническата и първата световна война.

Май по времето преди Балканската наистина е правена.

После за съжаление се изгуби някъде, след премествания от една къща в друга

Вторник, 2008, Декември 2 19:52  Спас Колев каза...

Според мен трябва да се датира към края на 1912 или началото на 1913 по следните съображения:
1. Лятото, дори пролетта на 1913, е абсолютен максимум - след това не биха присъствали портретите на кралете.
2. Границата в Тракия не съответства на етническата картина или друга естествена линия, а на фронтовата линия след примирието през ноември 1912.
3. Границата в Македония е утопична и може да се отнесе към произволен момент.
4. Аргументът с Албания не е валиден - името е съществувало и преди създаването на държавата; цветът на този район е същият като на империята; никога не е имало идеи Албания да стига до Бяло море или Санджак. Липсата на точна граница на Албания показва, че картата е правена преди Лондонския договор.
5. За Любимец - не намерих много данни, освен че е преименуван след Освобождението; град става през 60-те, но това не пречи да е показан на картата
6. За Добруджа: През 1912 Южна Добруджа е част от България, а присъединяването на Северна Добруджа не е актуално. Затова цялата северна граница е скрита, като нерелевантна.

Сряда, 2008, Декември 3 12:04  kenkal каза...

@ Спас Колев& Много изчерпателно обяснение! Благодаря!

Сряда, 2008, Декември 3 12:37  Assia каза...

картата е на България, според плана на княз Черкаски от 1876г. Издадена е в сборник с исторически карти през 1916г. (По случай Първата световна война е издаден сборник със исторически карти на България от кан Аснарух, към тогавашния момент -1916г. Карти те са 20-на, като текста към тях е на български, френски, немски и английски) Та този сборник има фототипно преиздаване през 1991г. и 2007г., така че се намира на книжния пазар

Сряда, 2008, Декември 3 13:17  Assia каза...

Дори намерих няколко карти от този сборник, качени в нета
http://www.macedoniainfo.com/docs/BULGARIA-ASSEN-II.jpg
http://www.macedoniainfo.com/docs/BULGARIAN-EXARCHATE.jpg

Сряда, 2008, Декември 3 15:22  kenkal каза...

@ Assia: Понеже аз съм неграмотна в тази област, пак да питам. Сборник с карти книга ли е или папка с карти? Защото тази карта беше единична (не е фототипно идание, а оригинална) и никой нямаше спомен чия е, откога е и т.н. От друга страна тя самата е на български, но това не значи, че е нямало идентични на нея и на други езици. Пък и в този сборник с карти сигурно има дати на издаване, и др. п.

Сряда, 2008, Декември 3 16:55  Historian каза...

Първо, искам да поздравя авторката на блога за споделения материал.

Второ, моето мнение относно датировката на картата е идентично с това на Спас Колев. Споделям напълно изложените от него причини за това становище.

Трето, по повод книгата за която говори Assia бих желал да уточня, че въпросния сборник е отпечатен през 1917 г. под редакцията на "Д. РИЗОВЪ, Царски пълномощенъ министръ въ Берлинъ". Той отдавна присъства в нет-а. Електронният адрес е:

http://promacedonia.org/en/dr/index_bg.html

А на желаещите да закупят книгата (има ІІ издание от преди няколко години) бих казал да побързат защото вече почти никъде не се среща.

-------------------------------------------------------------------------------------------

Много интересен материал на Нела Калова, който не можех да пропусна!

Позволих си да сложа и коментарите към материала. Може някой да се включи и с нови и неизвестни данни за тази карта.



Тагове:   България,


Гласувай:
0



1. bizcocho - Не че ще дам мнение, но ми беше инт...
05.01.2009 18:16
Не че ще дам мнение,но ми беше интересно да я погледна,но картата я няма :(
цитирай
2. avangardi - bizcocho ???
05.01.2009 18:52
КАРТАТА Е НА МЯСТО, ПРОСТО НЕ РАЗБИРАМ КАКЪВ Е ПРОБЛЕМА???
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: avangardi
Категория: Изкуство
Прочетен: 8337635
Постинги: 1980
Коментари: 10405
Гласове: 95891
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930