Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.01.2009 07:02 - Здраве - Човек е програмиран да живее около 115 години.
Автор: avangardi Категория: Изкуство   
Прочетен: 1581 Коментари: 4 Гласове:
0



На 90 губим 20 процента от мозъка си Годините ни изяждат Клетките ни са програмирани кога да умрат
Човек е програмиран да живее около 115 години. Тази пределна възраст е заложена в клетките ни. А остаряването е неусетен, но неизбежен процес. Все пак има начин тялото да се поддържа във форма. Затова не трябва да се правят особено сложни неща. Достатъчно е да внимавате как се храните, да се движите достатъчно и да не подминавате приятните изживявания като масажите, СПА центровете, дългите екскурзии и купони, голямото семейство и многото приятели. Както и да поддържате нормален баланс на хормоните си. Последното не е толкова просто, защото с годините някои от тях намаляват или изчезват.
Представителите на силния пол например трябва да стават рано сутрин, защото това естествено увеличава нивата на тестостерон в тялото им. Този хормон пък им помага не само да са мъжествени, но и да трупат мускули, да топят сланините си и повдига настроението им. По същата причина те трябва да внимават и какво е нивото на естроген в организма им. Въпреки че това е женският полов хормон, той се съдържа и у тях. Ако нивото му се покачи обаче, те надебеляват и губят жизнеността си. Срещу това помагат спортът, плодовете и зеленчуците. По-сложно е положението при жените. С менопаузата производството на естроген в организма им спира. Това не само влияе зле на външния им вид, но отключва вратата и на някои болести като остеопорозата. Затова при тях е още по-важно да следят теглото си и да се движат повече. Специалистите препоръчват поне по 20 минутни разходки или аеробика всеки ден. И двата пола могат да прибегнат към допълнителния прием на хормони. В този случай трябва да се посъветват с лекаря си.
Колкото и да се опитва обаче, човек не може да избяга напълно от остаряването, защото то е кодирано в тялото му. "Повредите" на старостта се дължат на измененията или смъртта на клетките. Девиациите сред тях се получават при деленето им. Това възпроизводство обаче невинаги е съвършено. Освен това клетките са програмирани да се размножават определен брой пъти и след това да се самоубият. Обикновено това става чрез някоя ДНК мутация. Понякога очакваното самоубийство се потиска от друга мутация. Тогава в организма могат да настъпят болести като рак. Друг тип клетки пък умират чрез необратимо увреждане, причинено от липсата на кислород например. Сред тях са нервните, бъбречните и тези на сърцето. Те не се делят и обновяват като останалите. Когато някоя от тях загине, то е завинаги. Така постепенно мутациите или смъртта на клетките разрушават всеки орган или система на човешкия организъм.

Мозъкът
Интелигентността, способността за учене и краткотрайната памет намаляват с годините. Обикновено това не се забелязва до средата на 70-те години. Причината за това са някои изменения на мозъка и нервите. Около 90 години човек губи 20% от теглото на сивото си вещество и между 5 и 50% от невроните. Нервните клетки се свиват. Освен това в предната част на мозъка с 15-20% намалява броят на синапсите - връзките между два неврона. Една от най-честите прояви на старостта върху мозъка е деменцията. Тя не е специфично заболяване, а събирателен термин за накърняването на интелекта, паметта и личността. Структурните промени в мозъка причиняват това състояние при 2% от хората между 65 и 75 и при 20% от тези над 80. Едни от основните й проявления са алцхаймер, съдовата деменция и хореята на Хънтингтън.

Сърцето
Проблемите на сърцето са свързани повече с начина на живот, отколкото с напредването на възрастта. Въпреки това годините оставят своя отпечатък. Стената на лявата камера става по-дебела и твърда. Това намалява еластичността й и увеличава налягането в нея. Като резултат лявата камера се увеличава. Заради промените в колагена и натрупването на калций артериите стават твърди и разширени и еластичността им също намалява. Периферните съдове също стават по-малко еластични и кръвното налягане се увеличава. Атеросклерозата е един от най-честите проблеми, до които води старостта. При нея съдовете се запушват и човек може да получи инсулт или инфаркт. Аритмията и сърдечната недостатъчност са други проблеми на възрастта.

Хормоните
Десетки хормони управляват нашето тяло. С възрастта тяхното количество се променя и това оказва влияние върху целия ни организъм. Намаляването на половите хормони е сред най-важните. Естрогенът и прогестеронът при жената се редуцират с настъпването на менопаузата между 40 и 55 години. Това води до редица промени във външния й вид. Гърдите й увисват, за сметка на това се увеличават сланините, атрофира матката, увеличават се бръчките, кожата става суха, ноктите по-чупливи, изтъняват костите. Увеличава се рискът от остеопороза, алцхаймер и сърдечносъдови заболявания. При мъжете след 45 години започва да намалява тестеронът. Това понижава либидото им, често води до появата на голям корем и спомага за оплешивяването.

Зрението
С напредването на годините човек губи и остротата на сетивата си. Лещите на очите му стават нееластични и това затруднява фокусирането, особено на близки разстояния. Диаметърът на зеницата намалява и ирисът става по-нишковиден. Това забавя реакциите на окото към промените в светлината. Възрастните хора се нуждаят от 400 W светлина, за да виждат оптимално, но обикновено имат 150. Сълзите и влагата в окото също намаляват. Това пък затруднява слагането на контактни лещи. Глаукомата е сред най-честите бичове на старостта. При нея човек губи зрението си заради повишено вътреочно налягане. Макулната дегенерация или пердето са другите нередки проблеми на възрастта.

Слухът
Намаляването на слуха е четири пъти по-често, отколкото на зрението в развитите страни. Възрастните хора губят слуха си най-вече в диапазона над 1000 Hz. Ушната кал пък може да блокира всеки звук за тях. Промените в централната нервна система могат да доведат до затруднения в чуването на звук, когато около него има шум. Влакънцата в ухото или кохлеата също могат да дегенерират. Тези промени влекат след себе си частична или пълна загуба на слуха.

Имунната система
Забавянето на клетъчното делене, което може да възникне при някоя мутация на ДНК, влияе и върху имунната система. То намалява нейната бързина, защото антителата не могат да се синтезират толкова бързо. Така човек по-лесно става плячка на инфекциите или на някои автоимунни заболявания като ревматоидния артрит.
Заложете на бананите и ябълките Сирене и фанта - табу през януари Организмът се чисти от токсините за седем дни
Новогодишните празници са колкото хубави, толкова и опасни за здравето. Богатите трапези изкушават всеки с лакомствата си и преяждането е най-честият спътник през тези дни. За да елиминирате вредните последствия от тежките трапези, е най-добре да си отделите поне седмица. Два дни от нея ще са доста аскетични. Не е задължително обаче те да са един след друг. През тях може да ядете плодове и зеленчуци на воля. Най-добре е да подбирате такива, които са богати на пектин и целулоза. Сред тях са ябълките, бананите, прясното зеле. Тези вещества подпомагат отделителната система и по този начин бързо забравяме за подутия стомах. Особено полезни са и растенията от семейство бобови. Те съдържат влакнини, които подпомагат бързото изхвърляне на отпадъчните вещества. Киселото или прясното мляко също са разрешени. Останалите млечни изделия като кашкавала или сиренето обаче са строго забранени, защото съдържат доста мазнини. Задължително е да пиете и много чай. Видът не е от значение, важно е количеството му. То трябва да е поне 2 литра на ден. Строго забранени са газираните напитки. Заради въглеродния окис те имат по-скоро задържащо, вместо отделително действие.
През останалите пет дни от прочистването менюто е доста по-богато. Полезно ще е, ако включите в него храни, които съдържат фибри. Такива са овесените ядки или зърнените изделия. На обяд може да прибавите към менюто си царевица или пък жито. Хлябът също е позволен. Задължително е обаче да е пълнозърнест. Абсолютно забранени са всякакви тестени неща от бяло брашно. Любителите на месо обаче също могат да си направят подобно разтоварване. Те могат да заменят зеленчуците и плодовете с какъвто си искат вид месо - пилешко, телешко или свинско. Мръвките обаче трябва да са без никакви мазнини и да се приготвят на фурна или в тенджера. Пърженото и панираното трябва да се изключи от менюто. Месарите могат да си позволят да ядат мръвка по пет пъти на ден. Те имат възможност да го комбинират с чай или мляко. Пристрастените към сладкото обаче ще трябва да изтърпят доста големи ограничения. Те ще се задоволяват с по една лъжичка мед на ден. Ако положението стане критично, могат да вземат биоактивен хром. Той регулира глада за захар. Много важно е и кога ядете. Трябва да се храните в точно определени часове. Например в 8, 10, 12, 16 и 19 часа. Препоръчително е и да се раздвижите. Няма значение дали ще тичате с кучето в парка или ще танцувате у дома.
Тези ограничения в яденето се отнасят за всички здрави хора. Изключение обаче правят бременните жени, децата и хронично болните. Бъдещите майки трябва да имат точно определен режим на хранене, който да спазват. Те трябва да избягват преяждането, защото то пречи на бебето. Те не трябва да спазват и диети. Родителите обаче трябва да ограничават децата си от сладките и тестените неща. След празниците е достатъчно малчуганите да влязат в предишния си ритъм на хранене и скоро организмът им ще се възстанови.
Хронично болните и възрастните хора също много трябва да внимават с храненето. Те трябва да избягват преяждането и забранените им храни. Абсолютно противопоказни за тях са туршиите, киселото зеле и солта. Всеки от тях трябва да се съветва с личния си лекар за промени в менюто си.
Мина Стойчева
Материалът е подготвен със съдействието на един от най-добрите специалисти по хранене доц. Донка Байкова. 

Мийте се със сапун без алкохол
Студът и ветровете през зимата са в състояние да превърнат дори най-хубавата кожа в нещо подобно на шкурка. Освен това могат добре да подчертаят и бръчките. Тези опасности съществуват дори ако не ходите често навън. През този сезон рискови за кожата ви могат да се окажат дори обикновените домашни дейности като къпането. Затова е добре да се застраховате с няколко прости хитринки, които препоръчват дерматолозите.
В никакъв случай не се разделяйте с ежедневния душ, който вземате всяка сутрин. Той зарежда кожата ви с така нужната влага. За да е наистина полезен обаче, го съкратете до 5-10 минути. През това време дръжте лицето си под душа. Използвайте топла вода, горещата премахва много бързо естествената мазнина от кожата ви и тя става още по-суха. Задължително дръжте вратата или прозорците на банята затворени, така влажността в нея се увеличава.
Използвайте само меки сапуни или душгелове. Избягвайте тези, които съдържат алкохол, те също премахват естествените мазнини. Нежно изтривайте кожата, така ще задържите влагата в нея и няма да я раздразните.
До три минути след душа се намажете със съответния крем или лосион, който ползвате. Противно на схващанията, той не добавя влажност към кожата ви, а задържа тази в нея да не изчезне. Кремовете и мазилата са по-ефективни от лосионите и дразнят по-малко чувствителната кожа. Подбирайте кремовете си не по цената, а по съставките в тях. За сухата кожа са подходящи мазила с млечна киселина или урея в тях. Те помагат сухотата да изчезне. Хиалуроновата киселина пък задържа влагата в кожата. Аналогично е действието и на глицерина, ланолина, минералните масла. Ако в крема ви има ретиноиди или алфа-хидрокси киселини, върнете го. Тези съставки дразнят сухата кожа.
За да помогнете максимално на кожата си, е добре да сложите и овлажнител на въздуха вкъщи. Добре е влагата да е около 45%-55%. Не забравяйте да пиете и повече течности. Те също помагат на кожата ви да бъде свежа.
Облеклото също е важно за здравата кожа. Не носете вълна до нея, защото тази материя дразни. Обличайте се многопластово, така че винаги да има какво да съблечете, ако ви стане топло. Така ще спрете потенето и ще задържите влагата в организма ви. Когато излизате навън, не забравяйте ръкавиците и крема върху тях.
Колкото и странно да звучи, през зимата отново трябва да пазите кожата си от слънцето. Това най-добре ще разберат скиорите, които неведнъж са се връщали от пистите с изгорен нос. За да не позволите на ултравиолетовите лъчи да нашарят лицето ви, носете крем със защитен фактор поне 15. Същото се отнася и за балсама ви за устни. 

paper.standartnews.com


Тагове:   Около,   човек,   здраве,


Гласувай:
0



1. iliada - Илка!
08.01.2009 08:30
Отново полезен постинг!В началото го четях с доста песимизъм ,но края ми хареса!
Бъди здрава !Благодаря ти!
цитирай
2. krotalka - Това ще си го копирам!
08.01.2009 10:20
Някои съвети и препоръки са малко трудни за спазване, ама...ще опитам!
цитирай
3. furiika - Много полезни съвети.
08.01.2009 11:20
Благодаря!
Поне 50% от тях да изпълняваме си е от полза.
:)
цитирай
4. avangardi - iliada, krotalka и furiika,
09.01.2009 06:28
съжалявам, че не съм на линия, но вчера бях по изследвания за нова доза лекарства, както и по други организационни задачи. Връщайки се на работа ме застигна друга неприятност - при невнимателно движение на една клиентка с чантите покрай кабелите на работното място - откачи ми цветната машина, събори и модема за БТК и той угасна. Връзката с принтера възстанових, но модема едва свети само червената лампичка. Отрязаха ми ръцете за работа.
Днес ще се опитам да възстановя и тази авария.
Поздрави на всички и целувки. Поне по малко да живеем здравословно и да не се ядосваме за дреболии, които могат да се оправят:-))
Хубав зимен ден ви желая!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: avangardi
Категория: Изкуство
Прочетен: 8307724
Постинги: 1978
Коментари: 10400
Гласове: 95680
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031