Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.03.2009 07:51 - Св. Теодор спасил Великия пост - Тодоровден! Честит имен ден на Тодор, Теодор, Теодора! Здраве и късмет на всички именници!
Автор: avangardi Категория: Изкуство   
Прочетен: 6307 Коментари: 2 Гласове:
0

Последна промяна: 07.03.2009 09:26


Св. Теодор спасил Великия пост
image
Свети великомъченик Теодор Тирон - Тодоровден (В първата събота на Великия пост)

Константинийски

епископ Антоний
Съботният ден от първата седмица на Великия пост е в памет на чудото, което св. великомъченик Теодор Тирон извършил, за да запази от оскверняване християните по време на Великия пост през IV век.
Петдесет години след смъртта на св. Теодор гонителят на християните император Юлиан Отстъпник продължавал да желае възвръщането на езичеството. Знаейки, че 40 дни преди Великден християните спазват строг пост, решил да се подиграе с тях и да ги застави да ядат нечиста храна. Император Юлиан наредил на градоначалника в Цариград да напръска тайно с кръв от идолски жертви всички постни храни на пазара и християните, като ядат, макар и без да знаят, да се осквернят и тъй да бъдат подиграни и обявени за езичници. Градоначалникът сторил, каквото му било заповядано. Но Бог, Който промишлява за своите раби и не желае да бъде смущавана тяхната вяра, направил да се открие нечестивият замисъл. Църковното предание разказва, че св. Теодор Тирон се явил на Цариградския архиепископ Евдоксий, известил му наредбата на Юлиан Отстъпник и му заръчал да съобщи това на християните и да ги предупреди да не вземат никаква храна от пазара. На запитването на архиепископа какво да ядат през тия дни св. Теодор отговорил да си приготвят коливо - жито, то да им бъде храната. Архиеп. Евдоксий запитал кой е този, с когото говори, и св. Теодор му известил името си. Предупредени за наредбата, християните не взимали никакви храни от пазара. Юлиан разбрал, че лукавият замисъл е разкрит, останал посрамен и пуснал неосквернена стока на пазара. Оттогава за благодарност към светеца през Първата събота от Великия пост Църквата възпоменава паметта на св. великомъченик Теодор Тирон. За спомен на случилото се приготвя варено жито с мед или захар, което се благославя по време на богослужението в храма. 
image

Поят жребците с вино за кушиите Почитаме конската опашка още от Атила
image Тодоровден е популярен като Конски Великден от незапомнени времена. "Празнува Тодор, празнува и конят", гласи народната поговорка. Този ден е бил и празникът на родната войска. Нищо че самият свети Теодор Тирон е бил пехотинец. Но върху коне прадедите ни са преминали Дунава. И под знамето с конската опашка са се сражавали от Атила, та чак до покръстването по времето на княз Борис I.
Преданието гласи как наш хан научил от разузнавачите си, че византийците се готвят да нападнат през пролетта, когато конете са най-слаби. А още Сун Дзъ е писал, че да знаеш намерeнията на противника, означава да действаш като Бог. Тогава дедите ни гладували през цялата зима, но конете били сити. И когато василевсът потеглил към проходите на Стара планина, бил крайно неприятно изненадан.
На този ден се отдава дължимото и на дългоухия братовчед - магарето. В крайна сметка родата си е рода. А нали и сам Господ Исус Христос е влязъл в Ерусалим върху гърба на осел.
Тодоровден започва с водосвет, в който
свещеникът ръси за здраве хора и животни
Украсените с разноцветни пискюли и панделки коне се захранват в началото с царевица и захар. После тръгва кушията - най-интересната част от празника. В миналото победителят получавал обикновено риза, сребърен колан - символ на воинско достойнство, или агне, което заколвал курбан за Гергьовден. Коня му пък пояли с "ненапита" вода и вино, нагиздвали го и с нова юзда. Стопанинът му нямал право да го продава, защото животното било под закрилата на самия светия. Днес и коне, и стопани се задоволяват предимно с приза "безплатен зоб".
Разбира се, култът към коня не е чисто български.
На митични
коне
яздят богове и пророци
Скандинавският Один кръжи над Валхала на своя Слайпнир, пророк Мохамед прескача от Мека до Ерусалим през Нощта на откровението на гърба на Бурак, за да получи напътствия от Аллах. Черен, бял, червен и сив кон носят зловещите воини от Апокалипсиса на Йоан, водещи след себе си силите на ада.
Преживели векове са и имената на четириноги воини, първи от които е Буцефал на Александър Велики. А Мадам - бялата кобила на Наполеон, е препарирана след смъртта й и до днес може да се види в музея на великия император в Париж.
Няма нищо чудно в тази почит - до Първата световна война просто няма нито едно друго "бойно транспортно средство". Затова и конят отдавна е намерил своето достойно място в литературата и изкуството. Най-вече в скулптурата - от първата конна статуя на римския император Марк Аврелий от II век през конете от "Сан Марко" във Венеция, площада "Трокадеро" в Париж, Бранденбургската врата в Берлин и до коня на Царя Освободител в центъра на София. В литературата животното воин е обезсмъртено чрез верния Росинант на Сервантесовия Дон Кихот.
Е, има и закачки - като жълтия кон на Д"Артанян, станал повод за първия му дуел с Рошфор. Но конят ще изтърпи и това - нали е вторият след кучето приятел на човека.
Константин  Събчев



Гласувай:
0



1. avangardi - 7 март -Тодоровден! Честит имен ден на Тодор,
07.03.2009 09:25
Теодор, Теодора, Божидар, Богдана, Найден! Здраве и късмет на всички именници! Обратно

Свети Тодор съблича девет кожуха и на бял кон отива при Бога да измоли лято

В община Стара Загора празнуващи са: 1198 мъже с името Тодор, 419 жени – с име Тодорка, 320 мъже – с име Теодор, 560 жени – с име Теодора

В българския народен календар първата седмица от големите великденски пости е наречена Тодорова неделя. Названието идва от Тодоровден, който се празнува в събота. Това е един от големите празници на годината, в центъра на който са конете. Затова празникът е наричан още и Конски Великден. Конните състезания се устройват в чест на Свети Тодор – един от тримата най-почитани от българите светци-конници.
Поверието разказва, че на този ден Св. Тодор съблича своите девет кожуха, яхва бял кон и отива при Бога да измоли лято. Когато пристигне, Св. Тодор слиза от коня и забожда маждрака си (копието си) до него. А самият светец влиза при Бога, за да го моли да прати лято на земята. И понеже Господ уважава светеца, още докато той изрича молбата си, отвън, на мястото където е забоден маждракът на Св. Тодор, започва да се издига пара и стопля земята.
В древните вярвания конят е символ на небесното начало и на слънцето. Едновременно с това, конят и Св. Тодор са посредници между небесния свят и долната земя на отвъдното. Има поверие, че през Тодоровата неделя страховит конник-вампир броди нощем из селото и ако срещне човек, го стъпква с коня си. Затова през тази седмица никой не смее да излиза нощем навън. А дните от тази седмица се смятат за злощастни. Но пък с помощта на коня приказните герои слизат в долната земя, за да се срещнат с прадедите и да получат тяхната закрила и помощ. Така живителното начало и смъртта се преплитат в образа на Свети Тодор, който е наследил древните прабългарски и славянски култове към коня и конника.

Докато мъжете се занимават със своите коне и състезания, жените изпичат специални обредни хлябове с форма на кон или конска подкова. Тези хлябове се освещават в църква. А след това жените си даряват една на друга късове от тези обредни хлябове. Парчета от хлябовете слагат и в храната на конете, за да са здрави.
Идеята за родовитост прави празника Тодоровден особено почитан и от младите булки, оженени през зимата. Сутринта те отиват на църква заедно със свекървите си. А щом се върнат, у дома ги посрещат със специален обреден кравай. Жените и момите вярвали, че ако на Тодоровден измият косите си, те ще растат здрави и лъскави като конските гриви и опашки.
На Тодоровден бабите пък подстригвали за пръв път през новата година внучетата (оттук и изразът “остриган като магаре през март”). Кичурите се заравяли под ябълково дърво, та да растат децата читави, сладки и румени....

http://news.stara-zagora.org/
цитирай
2. iliada - Илче --да се присъединя към поздрава!
07.03.2009 09:34
ЖЕЛАЯ ЗДРАВЕ , ЛЮБОВ КЪСМЕТ НА ВСИЧКИ ПРАЗНУВАЩИ ДНЕС!:)
Прегръщам те ! Илиана
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: avangardi
Категория: Изкуство
Прочетен: 8307820
Постинги: 1978
Коментари: 10400
Гласове: 95681
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031