Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.04.2009 18:10 - Истината за кражбата на "Рибния буквар" от музея на Петър Берон в Котел - изложеният експонат всъщност е копие!
Автор: avangardi Категория: Изкуство   
Прочетен: 6370 Коментари: 12 Гласове:
0

Последна промяна: 04.04.2009 07:53


Подмяната била разкрита в края на 2008 г., когато 
се установило, че изложеният експонат всъщност 
е копие

image 
Част от заглавната страница на Рибния буквар

 Оригинал на Рибния буквар е изчезнал от музея на Котленските възрожденци, пише в днешния си брой в. „Труд", като се позовава на информация от комисар Чавдар Божурски, ръководител на Областна дирекция на МВР в Сливен.

Кметът на града е казал, че такова нещо няма.

Музеят притежавал оригинал на книгата от първото й издание през 1824 г. Букварът бил дарен от частно лице през 60-те години и имал посвещение на титулната страница.

Подмяната с копие била разкрита в края на 2008 г., когато се установило, че изложеният експонат е без въпросната титулна страница.

През 2007 г. при описване на фондовите единици букварът бил заснет на филм и на него ясно се вижда надписаната титулна страница. Именно този филм от музея предоставили като доказателство пред полицията.

Кога е станала подмяната все още се изяснява. Музеят се е охранявал единствено от полицейски СОТ. Той се включвал само нощем и в извънработно време. Едва след като била установена липсата на Рибния буквар, било сложено видеонаблюдение.

В музея се съхраняват балсамираното сърце на Петър Берон и тленните останки на Георги Раковски. „Труд" пише, че според специалисти, охраната е била много слаба, въпреки че служителите винаги придружавали туристите при техните посещения.

По случая с изчезналия Рибен буквар се води досъдебно производство за кражба и унищожение на паметник на културата. Предвиденото наказание е затвор от една до 10 години. 

Източник: VESTI.bg

Музейната стойност на откраднатия "Рибен буквар" е около хиляда лева

Музейната стойност на откраднатия "Рибен буквар" е около хиляда лева !!!
Щилияна Василева - кор. на БНР в Сливен
Според бившия директор на Историческия музей в Котел Светла Радева музейната стойност на откраднатия "Рибен буквар" е около хиляда лева, но на черния пазар антиката може да бъде пласирана на много по-висока цена. Сегашният директор на музея Пламен Мерджанов не бе открит за коментар.

Изчезналият Беронов буквар е един от малкото запазени у нас екземпляри на първото му издание от 1824 година. 

Шефът на НИМ: Дирете “Рибния буквар” сред колекционери
Публикувана: Петък, 3-ти Април 2009, автор: 24 Часа;

Цената на такова издание на “Рибния буквар” като откраднатото от Историческия музей в Котел, на черно е около 15 хил. лева. Така коментира директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров мистериозното изчезване на книгата.

Димитров смята, че вероятно прочутият учебник е присвоен от колекционер на старопечатни книги и ръкописи. Защото може би ставало дума не за кражба с цел печалба, а за колекционерска страст. Такива сериозни колекционери у нас са две дузини, докато нумизматите например са 50-60 хиляди, твърди Димитров. Според него, ако издирването на книгата се насочи по тази следа, има шансове да успее. Шефът на НИМ си спомни, че “през 90-те години са открити два ръкописа на Софроний Врачански. Единият струвал 2 хиляди лева, другият - 40 хиляди лева.” Но тук, допълва Димитров, ставаше дума за ръкопис, което качва цената. Докато в случая с изчезналия “Рибен буквар” има старопечатна книга в 500-1000 екземпляра. Ценността на изчезналия е, ако има собственоръчен автограф или посвещение. “Рибният буквар” има много допечатки, каза Божидар Димитров. След 1824 година е издаван 6 пъти, като през 1964 година в чест на 140-годишнината - в тираж 100 хиляди.

Всъщност на титулната страница на изчезналата книга имало автограф на собственика Диман Илчев според Светла Радева, която е била директор на музея до 21 декември 2007 г. Така от пръв поглед се разбира, че екземплярът в музея не е онзи, дарен през 60-те години на миналия век от Димо Еремиев.

Радева твърди, че когато била уволнена от новото общинско ръководство и предала фондохранилището на новия директор Пламен Мерджанов, в протокола бил описан оригиналният екземляр на буквара, който бил заснет и на микрофилм. Според запознати с организацията и охраната на Пантеона на възрожденците, където се помещава музеят, подмяна на експонат в заключена витрина може да бъде извършена само от вътрешен оправомощен човек. Преди 2 дни полицаи претърсили домовете на двама души в Котел, известни с интереса си към предмети с историческа и културна стойност. В градчето твърдят, че бил атакуван антиквариатът на 27-годишния Баджаков. Там били намерени ценни старопечатни книги, но нямало следа от "Рибния буквар".



---------------------------------------
Разследват изчезване на ценен екземпляр на "Рибния буквар"

3 април 2009 13:24 | Коментари (0) | Коментирай

image  

Подмененият "Рибен буквар" от Историческия музей в Котел не е оригинал, а екземпляр от първото издание, уточни днес директорът на Областна дирекция на полицията в Сливен комисар Чавдар Божурски. Той допълни, че ценната книга е дарена на музея през 60-те години на миналия век от частно лице и от тогава се е съхранявала в музея.

 

Категорично е установено, че екземплярът е подменен. Информация за това в полицията е подаден през 2008 г. Правени са претърсвания по домове, допълни комисар Божурски, но отказа повече информация. По случая е образувано досъдебно производство.

„Рибният буквар” е откраднат за български колекционер   [03-04-2009] от Димитър Николов image

Корицата на "Рибния буквар" от 1824 г.

Оригиналът на „Рибния буквар”, който изчезна от Историческия музей в Котел, вероятно е предназначен за български колекционер, предположи пред „Новинар” шефът на Националния исторически музей Божидар Димитров.

Според него тази книга интересува най-вече хора със специализиран интерес към стари ръкописи и книги в България. „Рибният буквар” е печатно издание, а не ръкопис и не би се продал за висока цена в чужбина. Това кара Димитров да предположи, че кражбата е поръчкова, а не е направена с цел продажба.

„Рибният буквар” от музея в Котел е уникален с ръкописното посвещение, изписано лично от Петър Берон, който подарил книгата на родния си град. В страната има и други копия от първото издание, но само това е обозначено с маркер на титулната страница.

Книгата е била заменена с друг оригинал на „Рибния буквар”, а не с фалшификат. Подобна беше кражбата и на „История славянобългарска” от Зографския манастир през 1988 г. Тя обаче е била заменена с фалшиво копие на ръкописа.

Божидар Димитров коментира, че кражбата на „Рибния буквар” е резултат от липсата на държавен интерес към културата в продължение на вече 20 години. Музеите нямали достатъчно пари, за да се снабдят с модерна охранителна система, а НИМ е наследил своята заедно със сградата, която преди беше президентска резиденция.

 




Гласувай:
0



1. avangardi - Истината е, че някой е заинтересован да
03.04.2009 18:19
злепостави и натопи бившата директорка на Историческия музей в Котел - Светла Радева!

цитирай
2. avangardi - Народната библиотека:
03.04.2009 19:34
“Рибният буквар” няма оригинал!
03.04.2009 16:42

“Не може да се говори за оригинал на тиражирано печатно издание, на което от началото на 19 век са направени десетки екземпляри”, е категоричното мнение на специалистите от отдел “Ръкописи и старопечатни книги” в Народната библиотека.

Архиварите са възмутени от публикациите, които се появиха днес в медиите с информацията, че от музея в Котел е изчезнал оригиналът на “Рибния буквар”, издаден през 1824 г. в Букурещ, когато д-р Петър Берон е бил едва 26-годишен.

Говорителят на Областната дирекция на МВР в Сливен Георги Шейтанов пък каза, че сигнал за изчезването на екземпляра от ценната книга е подаден още преди една година и с днешна дата в това няма нищо сензационно, въпреки желанието на медиите. Образувано е досъдебно производство и по случая се работи, увери той.

Според специалистите в Народната библиотека, не са верни и разпространяваните слухове, че открадната в Котел книга може да се продаде за няколко милиона. Който го е казал това, обявявайки се за много компетентен, просто да си хвърли дипломата, изсмяха се и поясниха, че цената на екземпляра на “Рибния буквар” не може да надхвърля хиляда, две хиляди лева.

Само при нас в библиотеката имаме 5 подобни, а колко са в цялата страна, е трудно да се каже, но няма да са малко, защото през Възраждането “Рибният буквар” е имал пет издания, поясниха още от отдел “Ръкописи и старопечатни книги”.

Въпреки това потърсихме за коментар директора на котленския музей, където се е съхранявал ценният екземпляр г-н Пламен Мерджанов, но оттам ни обясниха, че той е на изпити във Велико Търново.

Кметът на Котел пък Христо Киров си вдигна телефона, но се оказа, че е в Германия и “не може да вземе отношение”. Същото отговори и дежурният полицай в града. /Vsekiden.com
цитирай
3. avangardi - http://www.dnes.bg/article.php?id=68820
04.04.2009 07:30
61. - 03.04 18:32 - kotel
От: milennko.blog.bg
Светла едва издържа семейството си от края на 2007г. насам, откогато е директор Пламен Мерджанов. Същият господин уволни най-старите специалисти от музея, които бяха свидетели на неговото безогледно управление до 2000г., откогато, нетърпейки вече неговите издънки, тогавашното ръководство на Община Котел го пусна в седемгодишен неплатен отпуск-пореден абсурд. Дотогава Пламен беше общински съветник от квотата на БСП. През 2007г. той стана и.д. директор на музея, а през 2008г. след провеждане на конкурс стана и Директор. Не каляйте Светла, и не говорете за музейна мафия ! Единици са тези безмозъчни егоисти, които направиха професията археолог и въобще музеен човек в символ на крадеца на национално богатство !
60. - 03.04 18:23 - Kotel

От: milennko.blog.bg
Пламен Мерджанов е директор не от края на 2008, а от края на 2007г. Изключителна наглост е да спекулира с името на Светла Радева, която само дето не е уморил. Нека това да се знае и от журналистите, които тенденциозно внушават нездрави впечатления от нея.
цитирай
4. avangardi - http://www.dnes.bg/article.php?id=68820
04.04.2009 07:32
44. - 03.04 13:11 - НЕЩО КОЕТО СЛИВЕН ЗНАЕ ОТДАВНА ОТ ...
От: Анонимен
това за кражбите в музея на котел се знае отдавна, ако не греша преди 3-4 месеца в някой от сливенските вестници /май беше Сливен днес и утре/ имаше статия от уволнени служители от мерджанов които пишеха че има проблеми и когато са му казали, че ще дадат гласност на ставащото са го уволнили, така че трябваше ревизия да има отдавна, но уви
цитирай
5. avangardi - http://www.dnes.bg/article.php?id=68820
04.04.2009 07:33
39. - 03.04 12:51 - Питайте Доган
От: lambo.blog.bg
На миналите местни избори, ДПС най-после завладя напълно циганизирания демографски Котел.
Твърдината на Българщината през Турско Котел,
стана твърдина на турците през Българско ...

От 21 съветници, ДПС има 12 ...
Кметът също е техен, турчин от ДПС

Та защо подмяната-кражба на Рибния буквар стана,
след като Доган завладя Котел, а не преди това ....
цитирай
6. avangardi - Шефът на НИМ: Дирете “Рибния буквар” сред
04.04.2009 07:42
kолекционери
Публикувана: Петък, 3-ти Април 2009, автор: 24 Часа;


Цената на такова издание на “Рибния буквар” като откраднатото от Историческия музей в Котел, на черно е около 15 хил. лева. Така коментира директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров мистериозното изчезване на книгата.

Димитров смята, че вероятно прочутият учебник е присвоен от колекционер на старопечатни книги и ръкописи. Защото може би ставало дума не за кражба с цел печалба, а за колекционерска страст. Такива сериозни колекционери у нас са две дузини, докато нумизматите например са 50-60 хиляди, твърди Димитров. Според него, ако издирването на книгата се насочи по тази следа, има шансове да успее. Шефът на НИМ си спомни, че “през 90-те години са открити два ръкописа на Софроний Врачански. Единият струвал 2 хиляди лева, другият - 40 хиляди лева.” Но тук, допълва Димитров, ставаше дума за ръкопис, което качва цената. Докато в случая с изчезналия “Рибен буквар” има старопечатна книга в 500-1000 екземпляра. Ценността на изчезналия е, ако има собственоръчен автограф или посвещение. “Рибният буквар” има много допечатки, каза Божидар Димитров. След 1824 година е издаван 6 пъти, като през 1964 година в чест на 140-годишнината - в тираж 100 хиляди.

Всъщност на титулната страница на изчезналата книга имало автограф на собственика Диман Илчев според Светла Радева, която е била директор на музея до 21 декември 2007 г. Така от пръв поглед се разбира, че екземплярът в музея не е онзи, дарен през 60-те години на миналия век от Димо Еремиев.

Радева твърди, че когато била уволнена от новото общинско ръководство и предала фондохранилището на новия директор Пламен Мерджанов, в протокола бил описан оригиналният екземляр на буквара, който бил заснет и на микрофилм. Според запознати с организацията и охраната на Пантеона на възрожденците, където се помещава музеят, подмяна на експонат в заключена витрина може да бъде извършена само от вътрешен оправомощен човек. Преди 2 дни полицаи претърсили домовете на двама души в Котел, известни с интереса си към предмети с историческа и културна стойност. В градчето твърдят, че бил атакуван антиквариатът на 27-годишния Баджаков. Там били намерени ценни старопечатни книги, но нямало следа от "Рибния буквар".

цитирай
7. avangardi - Пет екземпляра от първото издание на „Рибния
04.04.2009 07:54
буквар” има в Народната библиотека

03 април 2009 | 15:22 | Агенция "Фокус"



Сливен. От първото издание на „Рибния буквар” на Петър Берон, излязло през 1824 г. в Брашов, Румъния, в Народната библиотека „Св.св. Кирил и Методий” има пет екземпляра. Това показа проверка на радио "Фокус"- Сливен. Ето какво каза Бояна Минчева, архивист към отдел “Ръкописи и старопечатни книги” в библиотеката, по повод информацията за изчезнал оригинал на буквара от Котленския музей: “Терминът оригинал може да се употреби в случая, защото той се използва за нещо, което е направено, отпечатано в дадената печатница в указаната година. Но така, както днес бе поднесена новината, масовият читател остана с впечатление, че става въпрос за ръкопис на д-р Петър Берон, какъвто ние не сме чули да съществува. За да бъде коректно изявлението, трябва да се каже, че става дума за екземпляр от първото издание. Отделно, несериозно е да се твърди, че този екземпляр струва милиони. Става въпрос за тиражирано издание от началото на ХІХ век и ако колекционер иска да го притежава, едва ли би платил за него повече от 2 000 лв.”, посочи Минчева. Тя допълни, че освен в Народната библиотека, повече от един екземпляр от “Рибния буквар” има вероятно в библиотеката в Пловдив, а и в по-големите библиотеки в страната. „Разбира се, книгата е светиня за нас, самата кражба си е кражба по силата на закона. Такива кражби за съжаление се случват всеки ден в много библиотеки в нашата страна и това е на което следва да се обърне по-голямо внимание”, допълни Бояна Минчева.
Йорданка РАДАНЧЕВА

цитирай
8. avangardi - До кореспондента на в-к Стандарт!!!
04.04.2009 08:14
Сливен - Георги Мангинов - 0888/963-378
Кой и Колко ви платиха за материала срещу Светла Радева!?
Вие трябва да бъдете съден наравно с крадеца и подбудителя на публикацията за статията и неверните, клеветнически материали!

Този въпрос ще отправя и на
1404 София бул. "България" 49
Бизнес център "Витоша"
тел. 8182 311
факс. 8182 355
e-mail:office@standartnews.com

Главен редактор: Славка Бозукова

Тодор Батков

председател

Славка Бозукова-изп. директор
Димитър Недков-изп. директор
Александър Ангелов
Мартин Батков

Ще настоявам за опровержение на изнесените факти!
цитирай
9. bjrdt - vapros kam direktora na muzeq -p...
05.04.2009 17:33
vapros kam direktora na muzeq -plamen merdjanov ot izto4nici sme razbrali 4e prez 2000 godina kogato ste izdavali muzeq imate lipsi 180 broq .mejdu tqh ima i riben bukvar ot 1867godina.vie tvardite 4e lipsite sa na lice.ot 2000 godina sa napraveni mnogokratni invetarizacii na ekspoziciite kam istori4eski muzei grad kotel.kogato 8 godini ne ste bili v muzeq i ot kraq na 2007 vie ste do6li v muzeq kato direktor.za 1 god kak se qviha tezi lipsi ? da ne bi tozi riben bukvar koito se tarsi vav va6ti lipsi da ste go podmenili ? ostavqme za razmisal i sledstveno delo. da ne se nadqvame 4e 6te ima re6enie i spravedlivost
цитирай
10. анонимен - Уволнението на Светла Радева и с...
06.04.2009 20:37
Уволнението на Светла Радева и служителките е с цел разчистване на тепен за свобода на действие от страна на Пламен Мерджанов. Той не е сам с тези си действия.
цитирай
11. анонимен - Според мен не съществува лице с и...
07.04.2009 23:48
Според мен не съществува лице с имена Илка Искрова. Хвалбите са написани от самата Светла Радева, което е типично в неин стил.
цитирай
12. avangardi - До 11. - Анонимко, Светла дори не знае за това, което
08.04.2009 07:05
пиша. Приятелите са за това, да подкрепят с каквото могат да бъдат полезни. На мен ми стига това, да заложа името си и да влеза в огъня за тях, защото им вярвам безрезервно. И както виждаш не се крия. Имам си име, адрес, телефон. Не се боя от анонимност като теб, който не си е сложил името под коментара. Прочети постинга и изгледай филма от 7.4.2009. Да не се окаже, че Мерджанов и полицаи са разиграли сценката с отварянето на витрината, както и фокуса с подмяната на буквара пред очите на уредника Иван Иванов!?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: avangardi
Категория: Изкуство
Прочетен: 8309149
Постинги: 1978
Коментари: 10400
Гласове: 95683
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031