Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.04.2009 08:43 - Връбница - Честит имен ден на всички в блог.бг с чудни имена на цветя и дървета!
Автор: avangardi Категория: Изкуство   
Прочетен: 7370 Коментари: 13 Гласове:
1



Връбница - Честит имен ден на всички в блог.бг с чудни имена на цветя и дървета!


image
Цветница, празник на цветята

Водопади с цветни имена! Честит имен ден момичета и момчета с чудни имена на цветя! Цветница е ден на цветята, младостта и възраждането на живота в природата

 image

За миг в този чуден ден да помислим за тях и да им пожелаем на ум, с думи или с малък жест “Честит имен ден!” защото когато даваме радост на хората около себе си света става по-хубав!

 Имен ден празнуват всички, които носят имена, произлизащи от названия на растения:
Иглика, Божура, Венец, Венцислав, Венцислава,Виолета, Върба, Върбан, Върбинка, Гергин(а), Гроздан(к)а, Далия, Дафина, Делия, Делян(а), Дилян(а), Детелин(а), Елица (идва от ела), Жасмина, Здравка, Здравко, Зюмбюл(ка), Ива, Иглика, Калин(а), Камелия, Карамфил(к)а, Китка , Китен, Камен, Латинка, Лили, Лила, Лилия, Лиляна, Лора, Люлина, Маргарита, Магнолия, Малина, Невен(а), Петуния, Роза, Росен, Росинка, Румен, Румяна, Смилян(а), Теменуга, Теменужка, Трендафил(ка), Фидан(к)а, Цвета, Цветан(а), Цветанка, Цветелин(а), Цветомир(а), Цветослав(а), Цвятко, Череша, Явор(а), Ягода, Ясен(а), Ясмина и др.

Жените, наречени на цветя, макар и с някои изменения в името на бабата, са около десет на сто от българките. Още толкова са и мъжете. Най-популярното дамско име на цвете естествено е Цветана, дублирано с Цветелина, но то се конкурира с Маргарита за първото място в класацията. Дамите с имена на цветя, казват специалистите, винаги са на челни места и са властвали над десетки мъже. Като започнем с кралица Маргарита Наварска (кралица Марго от популярния роман на Дюма) независимо, че името й означава “бисер”, по нашенски тя е цветето маргарита.

Всеки може да продължи списъка с имена на хора на цветя, които са около него и са важни за него. За миг в този чуден ден да помисли за тях и да им пожелае на ум, с думи или с малък жест “Честити имен ден!” защото когато даваме радост на хората около себе си света става по-хубав!

Цветница, Връбница

Цветница е любим празник на мнозина, това е празника на цветята и нстъпилата пролет. Имен ден празнуват всички, които носят имена на цветя, храсти, дървета. Затова може би народът ни го възприема като пролетен, цветен празник, ден на цветята, младостта и възраждането на живота в природата.

Цветница – красив и светъл ден в живота на християните

В неделята преди Възкресение Христово честваме Връбница или Цветница – красив и светъл ден в живота на християните. С този празник Българската православна църква припомня тържественото посрещане и влизане на Иисус Христос в Йерусалим преди около две хиляди години. Шест дни преди еврейския празник Пасха /избавление/, Той пристигнал в малкото градче Витания и с чудотворната Си сила възкресил мъртвия от четири дни Лазар. На другия ден Иисус Христос потеглил за Йерусалим, а отвсякъде се стичали хора. По пътя Му те постилали дрехите си, а под нозете Му подлагали свежи зелени клонки с бели цветове. Хората Го посрещали с палмови вейки и с възгласи: “Осанна! Благословен Идещия в името Господне!” Две хиляди години по-късно с тържество и любов християните в България продължават да отбелязват това събитие.

Входът Господен в Иерусалим (Връбница)

image


"На следния ден
(след възкресението на Лазар б.а.) едно голямо множество, което бе дошло на празника, като чуха, че Исус идел в Йерусалим, взеха палмови клони и излязоха да го посрещнат, викайки: Осана! Благословен, Който иде в Господното име, Израилевият Цар!” Йоан 12:12-13
“И мнозина постилаха дрехите си по пътя, а други – клони, като ги сечеха от нивите” Марко 11: 8
“А по-голямата част от множеството напостлаха дрехите си по пътя; други пък сечеха клони от дърветата и постилаха ги по пътя” Матей 21: 8

Израилтяните постилали по пътя на Сина Господен палмови клонки в знак на благодарност. У нас празника е познат и като Връбница, защото като символ на тази благодарност се използват върбови клонки. Те се освещават в църквата и винаги трябва да са четен брой. Някаде правят и венче от тях, което слагат на иконата. Всеки именник пък трябва да закичи своя дом с такова клонче или с цвете, здравец, зеленина. На този ден всички ходят на тържествена литургия и носят цветя. Затова денят е известен и като Цветница. 

На Връбница – Цветница празнуват и всички, кръстени с имена на цветя, растения и дървета – в България те са един на всеки десети. Върбово венче на вратата у дома против уроки /лошотия/ до следващата пролет е трайният смисъл на празника. А надеждата и молитвата към Господ са неизменни, за да не дава никому кръст по-голям отколкото може да носи.

Честит празник на всички наши
цветни съфорумници от блог.бг!
Да сте винаги здрави, красиви, усмихнати и цветни!
Живи, здрави и щастливи, росни и красиви като цветята.
Носете си името със здраве и късмет!

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

Офицальный сайт http://www.timothymartin.com

 






Гласувай:
1



1. cecka1504 - Благодаря от сърце за пожеланията! ...
12.04.2009 08:46
Благодаря от сърце за пожеланията! Цветен и слънчев празник и за теб!
цитирай
2. avangardi - cecka1504 - Цеци, с красивия клип на Валентин Йорданов
12.04.2009 08:48
Честит имен ден!
Желая ти много щастие, здраве, радост и късмет.
Да ти е живо и здраво името!
Поздрави и целувки - Илка
цитирай
3. kasnaprolet9999 - Благодаря за поздравленията,
12.04.2009 09:14
чудесен поздрав за всички именици си направила, почувствах се вълшебно, клипчето също е много изискано. Празнувай и ти, днес е празник и за тези, които обичат цветята!
цитирай
4. skribezium - Честит да е!
12.04.2009 10:50
Честит да е!
цитирай
5. ninaantonova - Толкова много нежност!
12.04.2009 10:56
Развълнува ме. Цветята танцуват, цветята мечтаят, цветята, толкова много красота събрана на едно място. Благодаря ти, стана ми много топло. Хубав празничен ден. :)
цитирай
6. iliada - ЧЕСТИТ ПРАЗНИК -ЦВЕТНИЦА!
12.04.2009 12:46
Илче,дано да е вечна Цветница в душата ти!:)
Прегръщам те с обич!
цитирай
7. cornflower - Честит празник от една метличина!
12.04.2009 12:51
Честит празник от една метличина!
цитирай
8. cinderellathespy - Аз като една Елица да кажа Благодаря!-:)
12.04.2009 13:31
Честит празник и на Вас! Изключително мило ми стана, че съм включена сред именниците! Години наред се лутам дали имам имен ден и кога е - на деня на гората ли, на Цветница ли или на Св.Константин и Елена?! Получавам поздрави и на трите изброени празника....-:)Обезателно ще почерпя близките днес!~
цитирай
9. ka4ak - честит празник,жените са цветята в нашия живот
12.04.2009 16:45
бъдете жени и ни карайте да ви желаем!
цитирай
10. анонимен - Q PRABABATA NA NAI-DARTITE
12.04.2009 19:36
SRBO-MAIMUNSKI PROSTITUTKI SE E OTRQZALA SAS SHLIOKAVICA I SE E NAAKALA , VUH KAK SMARDI TUKA .
цитирай
11. анонимен - Анонимен 10
12.04.2009 22:27
Сукалче с бяло около устата и жърто на задника! Замълчи и се скрий. Не осмърдявай най-свестния блог и не осквернявай с присъствието си труда на хората. Боклук такъв. Пиши на български, защо се правиш на интересен. Срам те е от родния ти език ли или не приемаш българското. Аман от такива боклуци като тебе. Осмърдявате и омърсявате хубавото и достойното присъствие на хората в интернет. Ходи да спиш, че мама ще ти се скара. И не ми отговаряй, че ще замиришеш още повече.
цитирай
12. анонимен - GORKITE HORICA , BLIZKITE TI
13.04.2009 01:17
KAK LI JIVEQT V TAQ SMRAT DET SE NOSI OT TVOITO 4OVEKOPODOBNO SRBO-MAIMUNSKO TULOVI6TE .
цитирай
13. анонимен - до анонимния
27.03.2010 01:34
Ако не ви харесва не стойте тук нямате ли страх от боага за да светотатствате в дни като тези.? Може би трябва да има хора ,като вас за да има кого да посветим и просветим ..Нека ти е простено това е първото от изпитанията ти да бъдеш на дъното на помойната яма на мъртвия ти дух един ден ще се събудиш и дано си по добър от сега..
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: avangardi
Категория: Изкуство
Прочетен: 8307891
Постинги: 1978
Коментари: 10400
Гласове: 95681
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031