Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.08.2009 07:49 - Из Богородица изгря Слънцето Христос
Автор: avangardi Категория: Изкуство   
Прочетен: 1354 Коментари: 2 Гласове:
7



Из Богородица изгря Слънцето Христос

Киро М. Иванов
29 Август 2009, брой 197

Раждането на пречистата Дева Мария и началото на новата земеделска година са едни от най-големите тържества през септември

 

image
 

 

 

1 септември - Преподобни Симеон Стълпник, Симеоновден
В стародавни времена за начало на годината се е приемал първият ден на септември. Православните християни честват паметта на св. Симеон Стълпник и неговата майка Марта. Светецът се смята за покровител на земеделския труд, защото "всичко що расте повито (пшеница, ечемик, овес, боб), е под стряха прибрано" и идва време за нова оран - начало на есенния сеитбен сезон. Празник на земята, начало на есенната сеитба, на новата стопанска година. Този ден е един от най-големите есенни празници и е свързан с редица ритуали и обряди, целящи осигуряване на плодородието: "изваждане на семето" за посев, обреден хляб за орача, малко кравайче за рогата на воловете, запазено от Бъдни вечер, варено пиле...
Празникът на есенното сеене на пшеницата и на плодородната земя е винаги в понеделник - между 1 и 10 септември! След литургията в църквата и освещаването на първите зърна от новата реколта и "брадата", стопаните ги разбърквали със семето за посев, като прибавяли пепел, запазена от огъня на Игнажден, и орехи от трапезата на Бъдни вечер. Сеячът тръгвал призори, слънцето да го срещне на първата бразда. Жена му посипвала пред колата жар, плисвала вода от менче. Вечерта до късно цялото село празнувало с вяра в плодородието.
Именници са: Симеон/ка, Сим/ч/о, Моньо; Марта; Симона, Моника, Бронислава

8 септември - Рождество на Пресвета Богородица
Народът нарича този ден Малката Богородица - един от най-тържествените църковни празници, празник на всемирната радост. На този ден се е родила пречистата Дева Мария, бъдещата пресвета майка на божия Син. На 9 септември се чества зачатие на света Ана, св. праведните Йоаким и Анна.
Дева Мария загубила като малка баща си, но впоследствие с блажена радост приела върху себе си дълга да лекува сиротството на всички самотни, изоставени хора, да стане Майка утешителка и застъпница на всички сирачета. "Днешният празник - казал е св. Андрей Критски - е за нас началото на всички празници, вратата, през която се влиза при благодатта и се стига до истината".
"Рождението ти, Богородице Дево - звучи църковното песнопение на празника - донесе радост на цялата вселена, защото из тебе изгря Слънцето на правдата - Христос, нашият Бог, Който развърза клетвата, даде благословение и като унищожи смъртта, дари ни вечен живот." (Тропар, гл. 4)  
Православната ни църква възпява Св. Богородица като пазителка на християнското семейство, като покровителка на родилката и детето. На този ден по стародавна традиция нашите баби и майки са изпичали Богородична пита, повойница, бабина пита, бърза пита, сминдал, намазана с мед за родилката.
Именници са: Мария, Марин/а, Мариян/а, Богдан/а и всички имена, започващи с Бого- и Божи-

14 септември - Въздвижение на честния кръст Господен. Кръстовден
На този ден черквата чества две забележителни събития - намирането на Христовия кръст през 326 г. в подножието на Голгота и неговото освобождение от персийски плен през VII век. Преди Христа знакът на християнството бил смятан за синоним на безчестие и позор. Най-големите престъпници били разпъвани на кръст. Ала изкупителната смърт на Спасителя осветила кръста. След нея той постепенно се превърнал в белег на принадлежност към Христовата църква, в знак на жертвена любов и победа над злото.
Днес божиите служители изнасят светинята в средата на храмовете, а богомолците (които спазват строг пост) го целуват и му се покланят с думите: "Кресту Твоему прикланяемся, Владико."
Кръстовден е известен още като "Гроздоберник" - начало на гроздобера - третият неделен ден в месеца! Говеело се е някога за кръст - да не страдат хората от болки в кръста, колели курбан за здраве.
Именници са: Кръстьо/ю/, Кръстан/а/ка, Кръстина, Кънчо, Ставри

17 септември - Мчци София, Вяра, Надежда и Любов.
През II в. от новата ера - в 126 г., по заповед на император Адриан са били жестоко убити мъдрата римлянка София и трите й дъщери Вяра, Надежда и Любов. За вярващите те са и алегория на трите основни християнски добродетели: вяра в Бога, надежда в неговата добрина, любов към Всевишния и към ближните. Цялото семейство изповядвало преследваната от императора християнска вяра. За да запази живота им, Адриан поискал от сестрите принасяне на жертва за езическата богиня Артемида. Една след друга сестрите му отказали. След нечовешки мъчения, в които Бог ги запазвал невредими, те били посечени с меч. София ги погребала на висок хълм извън Рим, молила се три дена на гроба им и предала душата си на Спасителя. Християни я погребали при децата й. От 777 г. мощите на четирите мъченици почиват в Елзас, Франция.
Името на благочестивата София означава "премъдрост". От 1992 г. 17 септември е обявен и за празник на град София, носещ името на древната черква "Света София" в центъра на столицата ни.
Именници са: София, Вя/е/ра, Надежда, Любов, Надя, Люб/ч/о//к/а, Любен, Любомир/а/, Драга/н, Севда



СЕИТБА
Излизащият за първо засяване земеделец е чисто пременен; на рогата на воловете и върху ралото са завързани червени конци, в торбата му прясна пита, която той разломява върху ярема на воловете над първата бразда, след като я е търкулнал по нея или по нивата. Твърде често върху шиника със семето заколват кокошка или петел, та кръвта изтича в семето, което се засява така накървавено.
                                                           (Христо Вакарелски - "Етнография на България", 1974, с. 620)

ЩЕ ВЗЕМЕ ОРАЧА

Мома вино продава
вечер по месечина,
заран по хладина.
Дойде овчар да купи,
той не гледа виното,
я най гледа момата:
- Земи мене, момне ле!
- Не ща тебе, овчарю,
граниво ти сирене!
Дойде кръчмар да купи,
той не гледа виното,
я най гледа момата:
- Земи мене, момне ле,
пълна ми е кесия!
- Не ща тебе, кръчмарю,
пълна ти е кесия,
ала й с чужда сермия!
Дойде чифчия да купи,
той не гледа виното,
я най гледа момата:
- Земи мене, момне ле!
- Зе ща тебе, чифчио,
пра ща кални навуща,
я ща бели краваи!
                  (Из сборника "Песни на Бердянските българи", записани от А. Върбански. Ногайск, 1910)

Метеорология


Каквито са дните от 1 до 6 септември, такива ще бъдат и месеците от ноември до март включително.
Какъвто е 2 септември, такъв ще бъде целият януари.
Какъвто е 3 септември, такъв ще е целият февруари.
Дванадесетте първи дни на септември пък определят времето за 12-те месеца от годината.
Ако денят сутринта е облачен, по пладне - ясен, а привечер - дъждовен, и месецът ще е в началото облачен, в средата ясен, а към края - дъждовен.
Сух септември, мокър октомври орача разсмива, а лозаря разплаква.
Кога бухалът буха вечерно време през септември, догде сняг падне, на зло време е.




Гласувай:
7



1. iliada - Добро утро ,Илче!
31.08.2009 08:01
Хубаво ме подсети - имам кого да поздравя за празника!
Поздрав и на теб! Прегръщам те с обич!:)
цитирай
2. tili - Аз го прочетох
31.08.2009 19:15
вечерта, но си е все така хубав блога ти, Илче! Поздрави!!!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: avangardi
Категория: Изкуство
Прочетен: 8329571
Постинги: 1980
Коментари: 10405
Гласове: 95875
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930