Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.10.2009 06:25 - На Димитровден стопаните се разплащат с ратаите
Автор: avangardi Категория: Изкуство   
Прочетен: 3284 Коментари: 3 Гласове:
11

Последна промяна: 26.10.2009 06:42


Честит празник на всички, които носят името Димитър (от старогръцки - "земя-майка""), Димитра, Димитрана , Димана, Димо, Димка, Митко, Мито, Митра и производните им имена.

image

Димитрий Солунский. Икона средата на 17 век. Атон. Манастир Иверон
image
В иконографията е изобразяван като конник на червен кон, който с копието си убива военачалника Лий.
image
Църквата "Св. Димитър Миротворчи" в Солун.

 

На 26 октомври християнската православна църква почита паметта на св. Великомъченик Димитрий Солунски-Мироточец, живял през ІІІ в. Той бил син на градоначалника на Солун и след неговата смърт поел поста му. Св. Димитрий много пъти спасявал града от вражески нападения и бил много почитан от жителите му. Светецът открито изповядвал християнската вяра по време, когато имало жестоки гонения срещу християните. Заради това езичниците на император Галерий го затворили в тъмница, а по-късно, на 26 октомври, го убили с копие. Същата съдба сполетяла и сподвижника му Нестор, когото християнската църква почита на следващия ден. Мощите на св. Димитър били положени в сребърен ковчег, в малък каменен храм, в който се случвали чудеса. Според преданието от мощите на светеца течало благовонно миро и затова го нарекли Димитрий Мироточиви. Заради чудотворната си сила св. Димитрий е почитан като покровител на Солун. В иконографията той се изобразява като светец воин на червен кон.
Народът ни нарича празника Димитровден, Митровден или Разпус и той има особено значение за целогодишната трудова дейност. Димитровден и Гергьовден разделят стопанската година на два сезона - зимен и летен. Една пословица казва, че

св. Димитър носи зимата, а св. Георги - лятото

Народният култ към св. Димитър го представя като по-голям брат близнак на св. Георги. Според народните представи дойде ли св. Димитър идва и зимата и от бялата му брада се сипят първите снежинки. Заради това стопаните трябва до този празник да са прибрали ралата си под стрехите и да са подредили дървата са огрев. На самия празник се устройват семейно-родови и лични и селищни патронни служби, храмови празници и сборове, на които се колят и раздават курбани, приемат се гости и се играят хора. Именниците се честват с гостуване и с пръскане с вода. С Димитровден започва новата стопанска година и става разплащането с ратаи и пастири и пренаемането им до Гергьовден. В старопланинските села стопаните гледат какъв ще е ”полезникът”, т. е. гостът, който пръв ще дойде в къщата. Ако той е добър човек и стопанин, то и годината ще е берекетна и здрава. От Петковден и Димитровден започват годежите и сватбите. Момите извиват на мегдана „сглядно хоро” и така възрастните избират снахите си.
Събота преди празника е Димитровската задушница за почитане на мъртвите.

  Икона Георги Победоносец и Димитър Солунски (Солигалич. 1784)   image
Деня след Димитровден българите наричат „Мишинден”, „Мишкин празник”, „Мишляци”, „Пуганци” („поганец” означава „езичник” и е табуирано название на мишката). Старо предание разказва, че мишките, къртиците и змиите излезли от разпрания корем на езичник, когото Св. Нестор, наричан и Мистор, победил в битка. Според друга легенда тези гадини изскочили от тялото на дявола, което се пукнало от миризмата на тамяна. Мишките винаги са били напаст за дрехите в раклите, за зърното в хамбара и затова стопаните са им отделили специален празник, чиято обредност е насочена към умилостивяване на гризачите. Спазват се много забрани - жените не работят с остри предмети - не режат с нож и ножица, не секат дърва, не шият с игли, за да „не косят мишките с острите си зъби дрехите и посевите”. Не трябва да се отварят и качета със зеле и сланина, нито сандъци с брашно (хляб се меси и се пече предишните дни), не се споменава и името на мишките или ги наричат „момци”, „глухари”- всичко това с цел гризачите да не се множат и да не увреждат реколтата, имуществото и дрехите на хората. Извършват се магически действия за предпазване от мишки. Рано сутринта най-възрастната жена мижешком замазва с кал или тор огнището и пода на зимника и докато прави това друга жена я пита :”Какво шиеш, бабо?” Отговорът е „Шия на мишките очите”. Когато се навъдят много мишки, в Странджа и Тетевенския Балкан от Димитровден до Архангеловден се изпълнява обичаят „Мишкина сватба”. Две жени от едно село и с еднакво име улавят мъжка и женска мишка, поставят ги в кратуна или кошница, връзват ги с връвчица и ги нагласяват като „младоженци”.

Цялото село се събира „да ожени мишките”

едни са кумове, други сватове, трети девери. Сватбарското шествие с музикантите се отправя към реката или „вдън гората”. „Попът венчава мишките” и кошницата с тях се оставя в гората с пожелание „да се оженят в друго село и да не се връщат” или давят мишките в реката. Обредът приключва с богата трапеза, около която се извиват хора, пеят се песни като при истинска сватба. Очаква се след тази сватба погребение на мишата двойка след „младоженците” да тръгнат всички вредители и да напуснат къщите и селското землище.
Православната църква е отредила 1 ноември повторно на двамата братя лечители - светите безсребреници Козма и Дамян (другият ден, на който се празнуват светците, е 1 юли). Своята популярност братята дължали на умението си да лекуват слепота, куцота и рани по тялото и да извършват чудеса. Имената на лечителите се споменават в народните баяния против различни заболявания. Празникът се нарича още „Св. Врач” в Пернишко или „Света Врача” в Дебърско.

 В църковните песнопения Св.Димитър се възпява като мъченик, пазител на царете, поборник на войните, обогатител на нищите и пристанище на прибягващите за неговата помощ.
 
                                     В някои краища, освен на Игнажден, и на Димитровден се извършва обреда полазване: Всички стопани следят какъв човек първи ще влезе в дома им (или ще потропа на вратата). Ако той е богат и оправен, значи следващата година ще бъде богата и плодородна.
 
                Традиционно на трапезата се слага ястие с петел, овнешко месо, ябълкова пита.
 



 
                                                
 


 



Тагове:   Димитровден,


Гласувай:
11



1. iliada - ЧЕСТИТ ПРАЗНИК ,НА ВСИЧКИ ИМЕННИЦИ!
26.10.2009 09:39
Да са живи и здрави!Късмета все по тях да ходи !:)
Желая ня теб и всички празнуващи много радост днес!:)
цитирай
2. tili - Празнува нашата къща днес -
26.10.2009 12:03
Малкият ми син е Димитър! Благодаря, Илче ;-)))
цитирай
3. nostalgia - Илка и Илиана,
26.10.2009 12:52
Благодаря ви от сърце за поздравите!
Да ни закриля св.Димитър и здравето, късмета и добруването да влезат във всеки български дом!
Прегръщам ви момичета!
Наздраве!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: avangardi
Категория: Изкуство
Прочетен: 8306878
Постинги: 1978
Коментари: 10400
Гласове: 95678
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031