Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.06.2010 13:36 - Възможно ли е да се определи характера на човек по неговия артистичен вкус ?
Автор: avangardi Категория: Изкуство   
Прочетен: 2493 Коментари: 7 Гласове:
63


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Възможно ли е да се определи характера на човек по неговия артистичен вкус ?  
image  снимка: Съзерцание - Marius Sabo. Сайт на автора.




Вкусът към определена мода, музика, филми или друг вид изкуство е свързан с характера и темперамента на човека, макар и да не е очевидно на пръв поглед. Съществуват доказателства в подкрепа на твърдението за връзката - вкус-характер, базирани на задълбочени изследвания в тази област.

Изборът на книги, музика, филми или мода е дълбоко свързан с нашата същност и индивидуалност. Хората консумират изкуство, за да задоволят вътрешна емоционална необходимост и същевременно те правят определен избор, за да могат да поставят отпечатъка на своята лична индивидуалност за самите себе си – да разкажат историята на своя живот. По същия начин хората търсят да открият тези истории у другите. Затова много пъти в човек се създава усещането, че може да прецени останалите по техните вкусове. За съжаление тези преценки често са грешни, защото хората обръщат внимание на неправилните фактори.

 

Истинските индикатори не са толкова очевидни


Има една група хора, които могат да се определят като “ловци на вкусове” – те живеят в пространства, които са изпълнени с много и разнообразни книги, компакт-дискове, филми, и техните колекции представляват голям диапазон от жанрове. Тези хора обичат да откриват нов артистичен материал и да въздействат върху вкусовете на останалите. Тази отвореност е характерна за творчески и любопитни натури, с богато въображение. Към тази група принадлежат хората на изкуството. Хората, които са по-малко отворени към нови вкусове имат тенденция да са заседнали във времето на своята младост, да слушат класически рок и да гледат стари филми - сочи изследване на Би Би Си, направено сред 90 хиляди души.

 

За екстровертните типове е особено характерно предпочитанието на вълнуващи, приключенски сюжети. Макар че за такива хора е скучно да гледат телевизия, те биха оставили телевизора си включен, като средство за умствена стимулация, докато се занимават с други неща. Есктровертите са привлечени също от изобразително изкуство с якри цветове и картини на войни, и дори понякога от насилие.

Друга особеност на есктровертните типове е необходимостта им да бъдат свързани с останалия свят, което ги води към чести посещения на рок-концерти, нощни клубове и кина – обкръжения, които са много социално активни и стимулиращи. Те предпочитат музика с вокали, тъй като са привлечени от човешкия глас. Връзката за тях е необходимост.

 

Интровертният тип хора, от друга страна, тези резервирани, замислени и самостоятелни хора, които черпят енергия от това, че прекарват време в уединение, имат тенденция да възприемат по-критичен подход към музиката и изкуството. За тях формата е по-важна от емоционалното изразяване.

 
 

image


 

Изкуството като средство за терапия

 

Може би най-интересната група е тази на “невротичния тип” хора – емоционално нестабилни, особено чувствителни и раздразнителни. Те имат тенденция да притежават артистичен ген и гравитират към емоционалното изкуство, включително филми, песни и литература, които могат да бъдат определени като романтични. Тези хора запълват жилищното си пространство с плакати за вдъхновение, от типа на “Докато не разтвориш крилете си, не знаеш докъде можеш да летиш”. Тези самоутвърждения помагат на невротиците да се справят със своята склонност към тревожни мисли, което е една видима форма на себелекуване. По подобен начин невротичният тип хора използват изкуството, за да регулират своето настроение. Когато са тъжни, те избират меланхолична музика или филм, който съответства на душевното им състояние. Те са по-склонни да се съсредоточат в съдържанието, отколкото във формата.

Тези хора вероятно разбират нещо особено ценно – че изкуството може да се използва като ефективно средство за терапия и регулиране на вътрешен стрес. Както казва Ууди Алън “Не мога дълго време да слушам Вагнер, защото придобивам желание да завладея Полша.” Да гледаш картини в продължение на 40 минути се равнява на 5 часа “отпускане” след напрегнат работен ден. Изследване, проведено в 30 страни, показва, че най-популярният метод за намаляване на стреса е слушането на музика, следван от гледането на телевизия и вземането на вана. Консултирането с психолог е на последно място в тази класация.

 

От другата страна на спектъра, по-стабилните, уравновесени и оптимистични хора предпочитат класическо изкуство като романи на френските класици или барокова архитектура. Те се асоциират с изкуство, което набляга на формата повече от съдържанието и имат емоционалната стабилност да възприемат минималния детайл.

 

Ако нашите вкусови предпочитания са определени от индивидуалния ни темперамент, означава ли това че можем точно да преценяваме другите по техните вкусове? Всички ние формираме някакви впечатления на базата на художествения избор на хората, убедени че можем да определим личните им особености по нещата, които харесват. Но много пъти се лъжем.

 

Повечето хора са сложна комбинация от типове и носят много черти. Нито една черта сама по себе си в изолация не може да определи вкуса към изкуствата. Интелигентност, лични преживявания и други фактори допринасят към сложността на тази задача. Установено е, че хора, които се опитват да преценят другите, на базата на техните профили във Фейсбук, където са включени категории за любими книги, музика и филми, обикновено с успех могат да отгатнат черти на отвореност и екстровертност, но не и на емоционална стабилност. В други случаи наличието на стереотипи замъглява нашата преценка. Макар че много знаци са налице, тълкуването не винаги е лесно.

 

Например, много хора биха се заблудили, че наличието на много плакати, дребни предмети и сувенири в дома е признак за екстровертен тип. Вместо това трябва да се търси разнообразието на музика, книги и дори наличие на бои и четки за рисуване. От друга страна човек може би си представя, че тъмни и непроветрени стаи са типични за емоционално нестабилни хора, докато всъщност би трябвало да са окачени плакати с мотивиращи мисли.

 

Но в крайна сметка вкусовете на хората не трябва да са основа за различия между тях и останалите, а просто възможност за междуличностни разкрития. Може би римляните с право са заявили, че по въпросите на вкуса не може да има спор.

Svetlin Karpachev



Тагове:   човек,   неговия,   определи,


Гласувай:
63



1. iliada1 - Винаги намиращ нвещо интересно да ни поднесеш Илче!:)
11.06.2010 13:41
Чудесна си приятелче!
Поздрави !:)
цитирай
2. avangardi - Илиянче, според тази статия аз вечно релаксирам от проблемите!:)
11.06.2010 13:49
iliada1 написа:
Чудесна си приятелче!
Поздрави !:)

"Да гледаш картини в продължение на 40 минути се равнява на 5 часа “отпускане” след напрегнат работен ден." Както и непрекъснато слушане на музика:)
Желая на всеки да открие правилния път на хармонията със себе си да се настрои позитивно:)
Прегръдки и горещи юнски целувки за теб, творецо на прекрасни картини и моя нежна приятелко!!!:)
цитирай
3. pumona - интересно, много интересно...
12.06.2010 08:39
замислих се. интроверт и екстроверта в мен говорят. невротикът се проявява ... четки и боички винаги са около мен. чувствам ги като спасителен пояс, а толкова рядко рисувам. плакати не харесвам. хареса ми постинга. :-)
цитирай
4. harvi - Ето защо в твоя блог релаксирам!
12.06.2010 17:44
Винаги има приятна изненада от красота, нежност и светлина!
цитирай
5. анонимен - Спрете тая игра на специалисти. Не играйте с огъня.
13.06.2010 17:26
Много е опасно хората да бъдат разделяни на групи, чекмеджета, роди, породи, сортове, видове и подвидове. Макар и това разделяне да е израз на стремеж към професионално себедоказване или изява.
Човекът е много повече от бумащината и теориите за него.
Предлагам на психотерапевти и психолози да си заврат в Гъза всичите глупави табели
Някои хора си мислят след една-две прочетени книги по психология, че вече са седнали на Дедо Боже от дясната страна. Пък то нещата са съвсем не толкова прости с психиката на човека.
цитирай
6. tili - Ох! Като чета това -
14.06.2010 21:48
и аз съм един тюрлюгювеч! От всичко по малко или по много...
цитирай
7. анонимен - Ох, срам - и аз така!...
03.07.2010 21:32
tili написа:
и аз съм един тюрлюгювеч! От всичко по малко или по много...

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: avangardi
Категория: Изкуство
Прочетен: 8306305
Постинги: 1978
Коментари: 10400
Гласове: 95676
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031