Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.10.2010 13:26 - Пети октомври е празник на Стара Загора. Обагрен от красотата на първите есенни дни е най-подходящият ден за празник на древния и достолепен град.
Автор: avangardi Категория: Изкуство   
Прочетен: 9001 Коментари: 19 Гласове:
36


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Пети октомври е празник на Стара Загора. Обагрен от красотата на първите есенни дни и е най-подходящият ден за празник на древния и достолепен град. Много и поетични имена има градът през многовековното си съществуване - “преблестящ град на траянците”, “малката Атина”, “дойка на духа за свобода”, “Оксфорд на Южна България”, град на поетите, на липите, на художниците, на правите улици! Стара Загора - град с осем имена, дошли от вековете! Град на слава и гибел, на падение и възторг, винаги възкръсващ от пепелта! Темелите му са в кости забити цели седем хиляди години. Преди повече от 2 500 години се обособява тракийско селище от градски тип с името БЕРОЕ. В 46 г. от нашата ера на мястото на Берое римляните създали блестящо устроен град, който нарекли на името на император Траян – АВГУСТА ТРАЯНА. През V век Берое бил разрушен до основи от хуните. Възражда се отново, за да бъде разрушен през VII век. През 784 година развалините на Боруй (в изворите се среща вече като ВЕРЕЯ) били посетени от византийската императрица Ирина, която му дала нов живот. Градът бил наречен на нейното име - ИРИНОПОЛИС. Средновековният БОРУЙ, поробеният от турците ЕСКИ ЗАГРА, възрожденският ЖЕЛЕЗНИК и днешната СТАРА ЗАГОРА е оживено кръстовище, стан на уморени войни, бивак на мирни хора. Градът остана неуязвим като вечността.
Първостроителите на следосвобожденска Стара Загора, тези, които й дават възможност да се развива като съвременен град, са живели с чувството за мисия, с висока отговорност пред обществото. Възрожденските идеали за щастливо и свободноразвиващо се общество са съчетани със собствен модел за възстановяване на града – революционното за своето време предложение за изграждане на мястото на пепелищата на прави улици, предложенията за хигиенизиране на населеното място, за просторни площади и градинки и общи пазарни площи. И Стара Загора заблестява с нова светлина. С основание поетът Атанас Стоянов възкликва: “Какво ти е старото, Стара Загора...” Да, липите все така златеят. Все така отлитат ята, но млади пъпки вият нови листа! Под нови покриви живеят млади хора, докоснати от размирния дух на Левски и от този на поета-бунтар Гео Милев, на скитника Кирил Христов, на тъжния Николай Лилиев.
Опожарена Стара Загора съществува и днес, защото са живи хората, защото е жива паметта за богатото, изстрадано и достойно минало, защото е жив духът да изградим днешния ден така, че да е достоен за бъдещето!
Честит празник!


5 октомври е избран за празник не случайно, защото преди 131 години на тази дата е поставен първият камък за възстановяването на града.

ИСТОРИЯ:
На 23 септември 1879 година /5 октомври нов стил/ Алеко Богориди - генерал-губернатор на Източна Румелия - в присъствието на Търновския митрополит Климент, на кмета на Стара Загора Иван Салабашев, на служебни лица и много граждани полага основния камък за възстановяване на Стара Загора. Мястото е в центъра на града, на площада, наречен по-късно с името Богориди, сред неразчистените още разрушения. Днес тук е парк „5 октомври”. За бъдещите поколения е оставено послание.
“Днес двадесят третий септемврий хилядо осемстотин седемдесят и девета година след Рождество Христово ся положи от собствената ръка на Негово Сиятелство княза Александра Богориди, главний управител на Источна Румелия, този основний камък за възобновление на града Стара Загора в царуването на Всеросийский император Александра ІІ-й Николаевича, в князуването на българский княз Александра І-й Батембергски и в дните на Негово сиятелство княза Александра Богориди, главний управител на Южна България, наречена Источна Румелия, на директора на земеделието, общите сгради и пр. Доктора Вълковича, на Старозагорский префект Нестора Марков, на председателят на Старо-Загорский градский съвет Стефана Стойков Салабашев. Възобновляемия този град Стара Загора ся разсипа, оплени и изгори във времето на Руско-Турската война на 19-ий юли 1877 година от Рождество Христово при нашествието на Турските войски предводителствувани от Сюлейман-паша, при което нашествие ся избиха, исклаха и изгориха до 7850 Българи: мъже, жени и маловъзрастни детчица. Преди разсипването, града Стара Загора броеше до 4419 домове с 25460 души жители, после разсипването останаха 1089 домове с 10650 души.
Това ся написа и положи на съхранение в този основний камък за възпоминание на потомството.”
/Два месеца по-рано, на 21 юни /3 юли нов стил/ 1879 г. Алеко Богориди, подписва нарочен приказ със следния текст:
“Като взех предвид желанието на болшинството жители на град Стара Загора, изложено в протоколите на Градския съвет № 3, 21 юний 1879 год; като взех във внимание, че хигиеническите правила тряба строго да се съхранят при построението на новите градове; като взех такожде под внимание, че добрите и широките пътища заедно с доволно построени помещения за общи пазари улесняват търговията и благоденствието на жителите, удобрих плана изработен от инженера Байра…И така, за туряне в действие тоя мой приказ, призовавам градский съвет да вземе под внимание гореказаното мое повеление и да го приложи в действие с крайна правосъдност и без никаква пристрастност.
Префектът на Старозагорский департамент се призовава да покаже съдействието си на Старозагорский градский съвет и строго да внимава за справедливото изпълнение на тоя мой приказ, написан в град Стара Загора в лето от Рождество Христово хиляда осемстотин седемдесет и девето в месец септемврий двадесет и петий ден, в петий месец на управлението ми в Източна Румелия.”/
 

image

 

Градоустройствен план на Стара Загора, изработен от чешкия строителен техник Либор Байер

 


Стара Загора е един от българските градове, който след Руско - Турската война е разрушен напълно, загинали са и много хора и това е един от най-изстрадалите български градове.  В Стара Загора ще се проведе тържествена света литургия в катедралния храм „Свети Димитър”, полагане на цветя пред символичния камък за възстановяването на Стара Загора, тържествен ритуал за издигане на знамето на Република България и празнично шествие, в което ще участват всички училища, всички култулни институти. Не на последно място вечерта от 19 ч. ще бъде открита възстановената сграда на Старозагорската опера. Преди 19 години тя беше опожарена и оттогава - досега старозагорци събираха средства и със собствени средства на стойност от 12 млн. лв. сградата беше изцяло възстановена. Това не е случайно – Стара Загора е един от градовете с най-динамично развитие, един образователен, културен, икономически център в страната.

  image

ПРЕМИЕРА

КАРМЕН
опера в четири действия
от Жорж Бизе

7 и 9 октомври 2010 г. от 19ч.

 

Музикално ръководство – Красимир Къшев
Диригент – Даниеле Джулио Молес
Режисьор-постановчик – проф. Пламен Карталов
Художник-костюми – Елена Иванова
Сценография – инж. Георги Георгиев, Борян Белчев
Хореограф – Антоанета Алексиева
Хормайстор – Младен Станев
Диригент на детския хор – Стефка Минкова
Концертмайстор – Георги Варов
Асистент-режисьор – Росица Костова

 

Кармен – Даниела Дякова, Цвета Сарамбе лиева
Дон Хосе – Костадин Андреев, Калуди Калудов
Ескамилио – Венцеслав Анастасов, Марян Йованоски
Микаела – Десислава Стефaнова, Галина Бакалова, Анна Дитри,
Нина Димитрова
Фраскита – Яница Нешева, Камелия Стойчева
Мерседес – Емилия Иванова
Ремендадо – Симеон Симеонов, Марк Фаулър
Данкайро – Борис Тасков, Ивайло Йовчев
Моралес – Добри Добрев, Атанас Младенов
Цунига – Делян Славов, Петър Кунев

 

Детски хор при  НУМСИ „Христина Морфова”
Оркестър, хор и балет на Старозагорската опера

 

7 и 9 октомври 2010 г. от 19ч.

 

image

 

image



image

image

image



image

image


imageimageimageimageimage  

Dmitry Shvarts
Старозагорската опера - като Ла Скала. Кармен вдига завесата на изцяло обновената сграда  
 
image

Опустошената преди 19 години в невиждан пожар сграда на старозагорската Опера ще блесне в нов интериор и ще съперничи по акустика на прочутата миланска Ла Скала. Сградата пламва в нощта срещу 5 октомври 1991 г. и вместо да честват празника на града, много старозагорци се включват в разчистването на руините.

На крак е вдигната полиция, военни, пожарникари от Стара Загора, Пловдив и Казанлък, включват се и граждани. Дали по случайност, а според слухове - не, тази нощ в града няма вода, което още повече затруднява работата.
„В моя кабинет бе щабът, от който се ръководеха спасителните работи. Ужасната новина се разпространила мълниеносно и въпреки че бе след полунощ, около горящата сграда се събраха много хора. Някои не издържаха и се разплакаха“, спомня си Тенко Калайджиев, тогава шеф на дирекция „Музика“, която се помещава срещу сграда на Операта.
Фоторепортерът на вестник Новината Петьо Турлаков, тогава художествен ръководител на кино-фото клуба при НЧ „Родина“, пристига около 1 часа след полунощ. Неговият фотоапарат запечатва исторически кадри.
„Картината беше потресаваща, особено когато огънят достигна до медната обшивка на покрива. Тя избухна в електриков пламък за ужас на всички, които бяхме там. Артисти, музиканти, актьори бяха в шок“, разказва Турлаков.
Сегашният шеф на операта, диригентът Красимир Къшев пък си припомня как в горящата сграда е успял да стигне до втория етаж и да спаси нотите. Но това е само малка част.
Огънят, върлувал цяла нощ, унищожава сцената, зрителната зала, част от реквизита, обширните фоайета и покрива на строената специално за целта и открита през 1971 г. сграда. В пламъците изгарят пиано „Стенуей“, уникални художествени пана, дело на проф. Дечко Узунов и Марин Върбанов.
Мълвата тиражира различни версии, но според проточилото се с години дело пожарът е причинен от техническа неизправност в елинсталацията.
Сполетялото нещастие като че ли сплотява публика и артисти. Без сцена и почти без декори за основните заглавия, трупата не пропуска спектаклите си. Отначало се играе на малка сцена в железничарския дом, където зрителите с ръкавици и палта аплодират любимите си изпълнители. Старозагорци може би ще влязат в музикалната история като единствените, които с протестен митинг защитиха институция от закриване. В най-трудните за трупата години не прекъсва и Фестивалът за оперно и балетно изкуство, чийто домакин от 1976 г. е Операта.
Оперни звезди, израснали на старозагорска сцена, не остават безучастни към бедствието. Примата Анна Томова-Синтова първа изнася благотворителни спектакли в родния си град и в столицата. Последва я друга старозагорка - Веселина Кацарова, която също пее благотворително. Създава се и специална фондация, но набраните средства стигат едва да се извършат най-неотложните дейности и сградата да се спаси от саморазрушаване.
"Изгорялата опера бе болката на старозагорци. От първия ден на първия ми мандат няма допитване, в което те да не поставяха пред Общинската администрация ремонта на сградата. Затова решихме, че тази сграда трябва да оживее отново, независимо колко усилия ни струва това", спомня се д-р Евгений Желев. Той е първият кмет, който сериозно се заема с възстановяването на сградата. Това става възможно едва след като Общината изплаща наследените задължения. Сериозните ремонтни дейности се правят в последните три години от втория му мандат. Община Стара Загора тегли 5 милиона лева кредит специално за възстановяване на сградата на Операта и осигурява от собствения си бюджет други 4 милиона. Министерството на културата дава още 1.5 млн. лв. за част от сценичното оборудване.
Обявения за ремонта търг печели строителен консорциум, създаден от 5 старозагорски фирми. Вследствие на пожара обаче, по сградата са получени много пукнатини и деформации, установено е и нарушение на конструкцията. Това налага да се преработи проектът, като се съобрази с първоначалните изисквания на неговите автори - архитектите Камиларов, Соколовски и Хаджистойчев. Освен това строителството се извършва съобразно новите изисквания за земетръс. Всичко това глътва много повече пари от предварителните разчети и удължава срока на работа. Проточва се и работата по монтирането на сцената – въртяща и повдигаща се, тя е едно от най-модерните сценични съоръжения у нас. Едва на 30 юли 2008 г. вече кметът проф. Светлин Танчев подписва официално договор за възстановяване на долната сценична механизация на оперната сцена с немската фирма SBS-Buhnen Technik, Дрезден.
Сградата сега е изцяло климатизирана и газифицирана, фасадата, която е от стъкло и алуминий - подновена. Направени са нови димоотводи, които са с ръчно и автоматично задвижване и са доставени от Франция. Сценичното осветление и електроакустиката отговарят на световните изисквания и не се различават от тези в прочутия милански театър.
Изисканост и стил, без излишен лукс - такъв е интериорът, който е изцяло обновен.
Утре, точно 19 години след трагичния ден, емблематичната за Стара Загора сграда отново ще оживее. Завесата ще вдигне операта „Кармен“, уникална по своя замисъл постановка на проф. Пламен Карталов. Зад диригентския пулт ще застане италианецът Даниеле Джулио Молес.
Операта ще затвори триъгълника, които се образува между Художествената галерия и Регионалната библиотека "Захарий Княжески", и оформя културния център на града, архитектурно свързан с Античния форум.

image
image

 

* * *

История

На 5 октомври 2010 г. сградата на старозагорската Опера ще отвори нова страница в своята история. Но вероятно малко от днешните старозагорци са запознати с подробности около изграждането и обзавеждането на тази толкова коментирана сграда.
Държавната опера в Стара Загора е първата извънстолична опера в България.
Началото на оперното изкуство в Стара Загора е поставено на 27 февруари 1925 ., когато е изиграна операта "Гергана". Нейното появяване само няколко години след създаване на оперния театър в София е истински културен феномен в републикански мащаб.
Постепенно дейността на Старозагорската опера се разширява и обхваща цяла Южна България, поради което операта се нарича Южнобългарска. Тя изиграва просветителска роля сред населението като пропагандира едно изкуство непознато до момента, към което българският народ проявява предразположение и посреща с нарастващ интерес. Независимо от трудностите през Втората световна война операта не прекъсва дейността си.
През 1946 държавата изцяло поема издръжката на Южнобългарската опера.

Предложение за изграждане на самостоятелна сграда за Операта в Стара Загора дава емблематичният за града кмет Йордан Капсамунов. Той е градоначалник от декември 1952 г. до март 1962 г. Дотогава операта изнася представления в Стария театър, където е принудена да репетира заедно със състава на драмата. Помещенията са малки, неудобни (не бива да се забравя, че сградата на театъра е строена в началото на ХХ век).
През 1955 г. е запланувано да се построи нова сграда за Операта. Проектът е дело на старозагореца арх. Драганов от „Главпроект“-София. Той използва за прототип миланската „Ла Скала“. Идеята получава одобрението на тогавашния министър на културата Р. Аврамов Леви. Дълго време обаче не се отпускат необходимите средства, въпреки че ежегодно местната власт пише писма до Държавната планова комисия в София. През 1955 г. кметът на Стара Загора изпраща изложение до зам.-председателя на Министерския съвет Антон Югов, през 1957 г. - до министъра на просветата и културата Вълко Червенков, през 1958 г. – до Тодор Живков, тогава вече секретар на ЦК на БКП.
През 1962 г. Йордан Капсамунов не е вече кмет, а арх. Драганов заминава на работа в Тунис. Тогава местното ръководство възлага изработване на ново проектно задание по модел на оперна сграда от т.нар. социалистическа част на Германия. Главен проектант на сградата е арх. Михаил Соколовски, проектанти: арх. Борис Камиларов и арх. Цанко Стефанов, конструктор - инж. Любомир Събев.
Строителството на новата сграда на Операта започва през 1964 г. с първоначална сметка от 1 200 000 лв. През 1969 г. тя е коригирана на 2 508 000 лв. Инвеститор е Градският народен съвет.
Фасадната украса на сградата е дело на скулпторите Галин Малакчиев, Крум Дамянов и Валентин Старчев. Те получават 12 000 лв. за проект, изпълнение и монтаж. Други 22 000 лева тримата вземат за декоративните портални врати. За новата сграда е доставено кристално витринно стъкло от Чехословакия на стойност около 4000 долара. Внос са и огледалата в сградата. Покривът на сградата е изработен от медна ламарина, която е изпълнена в Комбината за цветни метали „Димитър Ганев” на гара Искър. За облицоване на сграда е използван масован гранит, полиран гранит и полиран мрамор.
Монументалната украса се състои от 6 гоблена, направени от чиста вълна в ДВТК “Димитър Благоев” в Казанлък. Автори на сцените върху гоблените са големият български творец, тогава доцент, Марин Върбанов (1932-1989) и неговата съпруга, художничката Сун Хуай Куей. Той е преподавател по текстил в Художествената академия „Н. Павлович”. Един от основателите на Катедра „Текстил“ в Художествената академия в Ханджоу, Китай, преподавател в Парижката академия по изкуствата, първият артист, извел изкуството на текстила от стандартните 2 измерения и превърнал го в триизмерно изкуство. За работата си те получават хонорар от 49 000 лева.
Декоративно-монументалната керамична стена е по проект на проф. Дечко Узунов. За проектиране, изработване и монтиране той получава 11 000 лв.
За вътрешното обзавеждане на ДИП „Съби Димитров” в Сливен е възложено изработване на 1700 метра памучен черен плюш и 300 м копринен плюш. Същото предприятие е натоварено да произведе и нужния мокет – 1400 кв. метра в зелена разцветка и 700 кв. метра  - в синя. Столовете в залата са изработени в ТПК „Тонет” в София, което е специализирано в производството на такава специфична мебелировка. Текстилът за дамаска на столовете е осигурен от НИК по текстилна промишленост в София. Вентилаторите са внесени от СССР, долното сценично оборудване и оркестрината - от ГДР, светлинния регулатор - от Полша. Родно производство е горното сценично оборудване, което е изработено в ТПК „Освобождение” в София. С Научно-изследователския институт по кинематография и радио в София е сключен договор за разработка, изработка, монтаж и настройка на електроакустичната апаратура.
Изброените по-горе факти показват, че не са жалени средства за оборудване на сградата и се е търсело най-доброто на ограничения, в рамките на социалистическия лагер, пазар.
Новата сграда на операта е тържествено открита на 14 март 1971 г. Лентата прерязва зам.-председателят на Министерския съвет и председател на Държавния комитет за планиране Тано Цолов. Новата опера разполага с 850 места, оборудвана и съоръжена в духа на последните постижения на техниката. За времето си е най-голямата и най-модерната сграда за опера и театър в страната. Една от първите постановки на старозагорската Опера на новата сцена е “Момчил” от Любомир Пипков.

Публикация на вестник Новината, ст.н.с. д-р Светла Димитрова, директор на Регионалния исторически музей

Официална церемония на 5 октомврил на Празника на Стара Загора ще бъде открита възстановената сграда на Старозагорската опера. Церемонията започва в 19,00 ч., а след това е началото на премиера на операта „Кармен” от Жорж Бизе.
На античната улица пред сградата на Операта, ще бъде монтиран голям екран, на който от 16,30 до 18,30 ч. ще бъдат прожектирани архивни кадри от историята на Старозагорската опера – части от концерти, опери, балет. В 18,30 ч. започва излъчването на специален филм, изготвен от екипа на Телевизия „Стара Загора” за откриването Старозагорската опера и 85-годишната и история. На екрана ще се излъчат директно откриването, първо и второ действие на „Кармен”. В единствения антракт ще има фойерверки, които ще осветят небето на Стара Загора.
Целият град очаква вече 19 години откриването на опожарената през 1991 г. сграда на своята Опера.

 








Гласувай:
36



1. cornflower - Честит празник
05.10.2010 15:24
на древния град Стара Загора!
На теб, Илка - вяра и вдъхновение от достолепието на предците!
цитирай
2. veninski - Знаеш ли, Илке, много, много скъп ...
05.10.2010 15:49
Знаеш ли, Илке, много, много скъп град ми е Стара Загора! Там минаха войнишките ми години... Честит празник, приятелко! Бъдете живи и здрави! Поздрави от Родопите!
цитирай
3. mmmmmmmmm - Честит празник
05.10.2010 16:07
на този прекрасен град и неговите хора!:)
цитирай
4. tota - Честит празник!
05.10.2010 16:22
На красивия град Стара Загора и на прекрасните му хора - заралии...Хубав, празничен ден, Илке!
цитирай
5. tili - Честит празник!
05.10.2010 16:36
Постингът е великолепен! Благодаря, Илче!!! ;-)))
цитирай
6. iliada - Ех , днес пропуснах да направя нещо за Стара Загора и старозагорци,но
05.10.2010 17:53
те нека бъдат уверени ,че обичам града на липите и неговите граждани!
И града и хората му са прекрасни !
ЧЕСТИТ ПРАЗНИК СТАРА ЗАГОРА!
ЧЕСТИТ ПРАЗНИК СТАРОЗАГОРЦИ!
ЧЕСТИТ ПРАЗНИК И НА ТЕБ , СКЪПА ПРИЯТЕЛКО !
цитирай
7. avangardi - Благодаря ти, Люба!
05.10.2010 17:59
cornflower написа:
Честит празник на древния град Стара Загора!
На теб, Илка - вяра и вдъхновение от достолепието на предците!

Този град има древна история и винаги ще бъда горда с това, че съм се родила в него. Дал е на Родината ни много творци, които са го прославили далеч зад пределите й. Така е и с всички краища на родната ни земя - талантливи хора се ражда през вековете, както и в твоята златна Добруджа!!!
Благодаря ти, Люба и приятна вечер!
цитирай
8. avangardi - Благодаря ти, Васко!
05.10.2010 18:06
veninski написа:
Знаеш ли, Илке, много, много скъп град ми е Стара Загора! Там минаха войнишките ми години... Честит празник, приятелко! Бъдете живи и здрави! Поздрави от Родопите!

Не може да не обикнеш града и неговите слънчеви хора:)))
Войнишките години никога не се забравят!!! А и много красиви момичета имаме, нали:))
Благодаря ти за пожеланията! Жив и здрав да си! Родопа винаги е пазила Тракийското поле и приеми моите тракийски поздрави!!!

цитирай
9. avangardi - Благодаря ти, Ати!:)))
05.10.2010 18:08
tota написа:
Честит празник! На красивия град Стара Загора и на прекрасните му хора - заралии...Хубав, празничен ден, Илке!

Щастлива съм да приема искрените ти пожелания от името на моите съграждани!!!
Хубава вечер и на теб!:)))
цитирай
10. avangardi - Мариянче, благодаря ти!:)))
05.10.2010 18:10
mmmmmmmmm написа:
Честит празник на този прекрасен град и неговите хора!:)

Чувствам се щастлива да споделя празника с приятелите!!!
Желая ти здраве и много усмивки!
Прегръдки - Илчето
цитирай
11. avangardi - Лили, благодаря ти!:)))
05.10.2010 18:17
tili написа:
Честит празник! Постингът е великолепен! Благодаря, Илче!!! ;-)))

Доста се постарах да бъде автентична атмосферата от операта, но за мое най-голямо огорчение старият сайт на операта е заменен с нов, но все още информацията за историята, артистите, представленията е безвъзвратно загубена:(((
Затова пристъпих към чужди изпълнения на Кармен от Бизе. Но искрено се надявам да бъде възстановена информацията, защото плеада световно известни артисти са изгряли на сцената на старозагорската опера!!!
Желая ти здраве и хубава октовмрийска вечер!
Прегръдки - Илчето
цитирай
12. avangardi - Илиянче, благодаря ти!:)))
05.10.2010 18:30
iliada написа:
Ех , днес пропуснах да направя нещо за Стара Загора и старозагорци,но
те нека бъдат уверени ,че обичам града на липите и неговите граждани!
И града и хората му са прекрасни !
ЧЕСТИТ ПРАЗНИК СТАРА ЗАГОРА!
ЧЕСТИТ ПРАЗНИК СТАРОЗАГОРЦИ!
ЧЕСТИТ ПРАЗНИК И НА ТЕБ , СКЪПА ПРИЯТЕЛКО !

Знам, че човек с огромно приятелско сърце не пропуска съзнателно добрите думи и поздрави, нещо го е възпрепятствало това да се случи, а до полунощ има още много време! Всички ме трогвате с топлите си поздравления!!! Благодаря ти от сърце и ти желая здраве и хубава есенна вечер!:)))
Прегръдки - Илчето
цитирай
13. ivesa - Честит празник!
05.10.2010 19:49
Да са живи и здрави всички старозагорци!Поздрави!:)))
цитирай
14. avangardi - Благодаря ти, Ваня!
05.10.2010 19:54
ivesa написа:
Честит празник! Да са живи и здрави всички старозагорци!Поздрави!:)))

Живот и здраве на всички, които ни пожелавате добро!:)))
Благодаря ти от сърце!
Прегръдки - Илчето
цитирай
15. divna8 - Честит празник и от мен, Илка! ...
05.10.2010 20:37
Честит празник и от мен, Илка!
Сколасах - тъкмо за наздравиците, а :))))))
Хубава и празничн вечер на старозагорчани и на теб, приятелко!
цитирай
16. makont - Ех, че огнен постинг!
05.10.2010 20:52
Стопли ми душата. Прекрасен град, на липите и правите улици! Хубава вечер и лека нощ!
цитирай
17. magnoliya - Чудесен постинг!
05.10.2010 23:58
Честит празник на всички граждани на Стара Загора! Ходила съм няколко пъти в града - красив и съвременен, с богато историческо минало. Лека и приятна вечер!
цитирай
18. compassion - Прекрасен и много богат постинг. Браво!
06.10.2010 10:56
Честит празник на всички от Стара Загора!
цитирай
19. yuliya2006 - Международен ден на усмивката ...
07.10.2010 08:00
Международен ден на усмивката
http://ladydream.blog.bg/novini/2010/10/07/mejdunaroden-den-na-usmivkata.616638



Световен ден на усмивката
Първият петък на октомври е запазен за инициативата "Направи нещо мило - накарай някого да се усмихне"


Усмивки за теб слънце!


СБЛЪСЪК-ТОЙ И ТЯ



Ето днес,странен сблъсък,
един москвич,ужулен-скраб.
Се блъсна в лъскава кокона,
с огромни гуми,прозорци черни.

Ето днес,странен сблъсък,
просяк сблъска се в елитна дама.
Без спирачки,разбити гуми,
като камикадзе,фасона и разби.

Ето днес,странен сблъсък,
в страна без закони,правила.
Целунаха се на улица-разбита,
най-богата и най-бедната кола.

Ето днес,странен сблъсък
а до вчера тази графиня-лукс.
Недостижима бягаше в галоп
а полицията и правеше поклон.

Ето днес,странен сблъсък,
миг и от лукса няма нищо.
Една мизерна,паянтова кола,
разби светиня,на кръстовище без правила.

29.09.2007
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: avangardi
Категория: Изкуство
Прочетен: 8305125
Постинги: 1978
Коментари: 10400
Гласове: 95673
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031