Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.03.2018 17:10 - Виртуоз, масон, дявол с цигулка. Животът на ненадминатия Николо Паганини
Автор: avangardi Категория: Изкуство   
Прочетен: 3030 Коментари: 11 Гласове:
20

Последна промяна: 10.03.2018 18:07

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Виртуоз, масон, дявол с цигулка. Животът на ненадминатия Николо Паганини 10:31 ч.   history.nakratko.bg    
image
Приживе Паганини не разкрива на никого тайната на своето виртуозно свирене и на практика не е оставил никакви свои съчинения. Днес, 235 години след раждането му, също не ни е известно много от живота му. 

Името на Николо Паганини се е превърнало в нарицателно – когато искат да похвалят музикант за доброто му изпълнение, на шега го наричат Паганини. Приживе реалният виртуоз Николо Паганини също се ползва с много добро име, а около личността му витае някаква тайнственост.

Николо Паганини се ражда на 27 октомври 1782 година. Появява се на бял свят в многодетно семейство (третото дете от общо шест в семейството). Животът на Паганини започва в къща, намираща се на номер 38 на улица Пасо ди гата мора, което преведено означава ул. “Черна котка”. Безобидното име на улицата в последствие ще бъде свързвано с мистиката и дяволските слухове около Паганини. Не малка роля в това, да му приписват, че е продал душата си на дявола изиграва и самата му фамилия – Паганини се превежда като “езичник, идолопоклонник”. 
Баща му работи първо като хамалин, а по-късно отваря малък магазин на пристанището. Но по време на преброяването на населението на Генуа е посочено, че Антонио Паганини е “музикант, свирач с мандолина”.

image На 5 години малкият Николо започва да се учи да свири на мандолина. На 6 – вече взема цигулката в ръце. Ако се доверим на изследователите на живота на Паганини, музикантът по-късно си спомня: когато не се отнасял с нужната сериозност към упражняването с цигулката, баща му го наказвал да свири до късно. Заради тези наказания здравето на Паганини сериозно е увредено.

Първият си концерт пред публика Паганини изнася на 31 юли 1795 година в театър “Сан Аугостино” в Генуа. Спечелените от концерта средства са похарчени, за да може едва 13-годишният музикант, да замине за Парма, където започва да учи при Алесандро Рола - известен цигулар и педагог.

Когато баща и син Паганини пристигат в Парма, Алесандро Рола отказва да ги приеме, позовавайки се на това, че боледува. В съседната стая, където лежи болният Рола, малкият Николо вижда цигулка и нотна партитура (съчинение на педагога, завършено предния ден). Паганини взема цигулката и изсвирва написаното, а Алесандро Рола остава изумен от свиренето му. Приема да се види с дошлите при него баща и син, но категорично отказва да приеме да обучава момчето – просто казва, че няма на какво повече да го научи, защото момъкът умее всичко.

Майсторството си Николо постига с много упоритост и няколко часови занимания на ден. Понякога свири до пълно изтощение и постоянно си измисля нови и нови упражнения

Първата, а вероятно и голямата любов на маестрото, е знатна дама, чието име обаче остава тайна за всички. Заедно с нея Паганини живее три години в имение в Тоскана. По това време се запалва по свиренето на китара. Пише 12 сонати за китара и цигулка. Пак по това време се пристрастява и към играта на карти.

Николо Паганини се хвали пред приятели, че има връзка с Елиза Бонапарт – по-голямата сестра на Наполеон. Музикантът се води на щат в личната й гвардия с чин капитан и титлата “придворен виртуоз”. Основната му задача е да ръководи спектакли и да изнася самият той концерти.

image Маестрото е прочут с умението си да свири перфектно, дори когато на инструмента липсват една или няколко струни. Не веднъж се случва по време на концерт да се скъса струна на цигулката му, но Паганини никога не прекъсва изпълнението си.
За рождения ден на императора Паганини пише сонатата “Наполеон”, която е само за една струна (сол).

Музикантът гастролира из цяла Европа. Навсякъде концертите му се ползват с невероятна популярност. След смъртта си през 1840 година, оставя наследство от няколко милиона франка. Но критиците го приемат като бунтар и “дяволски музикант”.Постоянно го критикуват за маниера му на свирене и поведението на сцената. Изобщо, за времето си Паганини е сравним с това, което в наши дни представлява поведението на една рок-група, свиреща много-много тежък рок.

Никой не оспорва виртуозността му. Нито критиците, нито колегите му цигулари, се осмеляват да кажат и дума срещу неземното му изпълнение. Още един факт, който подклажда “дяволската нишка” в историята му.
Николо Паганини е масон. Пише масонски химн и го изпълнява в ложата на Великия Изток на Италия. Документите на организацията потвърждават принадлежността му към масонското братство.

Любимата си цигулка, изработена от големия майстор на музикални инструменти Гуарниери дел Джезу, Паганини завещава на родния си град Генуа. Маестрото не желаел след смъртта му някой друг да свири на този инструмент. По-късно цигулката е наречена “Вдовицата на Паганини”. В колекцията от инструменти, докосвани от виртуозните пръсти па Николо Паганини, са и цигулки, изработени от Страдивари и Амати.







Тагове:   николо паганини,


Гласувай:
20



1. avangardi - Музика
10.03.2018 17:16
0:00 Violin Concerto No.2 in B minor ('La campanella'), Op. 7, MS 48- Rondo
8:27 Sonata for violin & guitar in D major (Centone di sonate, Letter A-2), MS 112-2- Adagio
12:23 Sonata for violin & guitar in D major (Centone di sonate, Letter A-2), MS 112-2- Rondoncino
16:35 Grand Sonata, for guitar & violin in A major, Op. 35, MS 3- Romanza
20:45 Grand Sonata, for guitar & violin in A major, Op. 35, MS 3- Andantino variato
29:52 Caprice for violin solo in E major (Andante), Op. 1-1- No. 1 in E major
31:46 Caprice for violin solo in A minor (Agitato), Op. 1-5- No. 5 in A minor
34:18 Caprice for violin solo in E major 'The Hunt' Op. 1-9- No. 9 in E major
37:12 Violin Concerto No.2 in B minor ('La campanella'), Op. 7, MS 48- Adagio
44:28 Sonata concertata, for guitar & violin in A major, Op. 61, MS 2- Adagio assai espressivo
48:01 Sonata concertata, for guitar & violin in A major, Op. 61, MS 2- Rondeau- Allegretto con brio scherzando
50:07 Caprice for violin solo in B flat major 'The Devil's Chuckle,' Op. 1-13- No. 13 in B flat major
52:32 Caprice for violin solo in D major (Allegretto), Op. 1-20- No. 20 in D major
56:05 Caprice for violin solo in A minor (Theme & Variations), Op. 1-24- No. 24 in A minor
1:01:02 Cantabile, for violin & piano (or guitar) in D major, (MS 109)
1:05:30 Violin Concerto No.1 in E flat major (usually transposed to D major), Op. 6, MS 21- Rondo- Allegro spirituoso
-----------------------------------------
Niccolò Paganini

Tracklist:
1. Allegro Maestoso
2. Adagio Espressivo
3. Rondo - Allegro Spiritoso
4. Allegro Maestoso
5. Adagio
6. Rondo à La Clochette
7. Capricho Nº 1
8. Capricho Nº 9
9. Capricho Nº 13
цитирай
2. hel - Радвам се, че си се върнала, Аван...
10.03.2018 23:07
Радвам се, че си се върнала, Авангарди! Твоите постинги за изкуството винаги са ме радвали!
цитирай
3. avangardi - Повече слънце да има в душата ти!
11.03.2018 12:04
hel написа:
Радвам се, че си се върнала, Авангарди! Твоите постинги за изкуството винаги са ме радвали!

Поздрави сърдеечни за теб, Ели!
цитирай
4. stela50 - Виртуоз, масон, дявол с цигулка... Ненадминат...
11.03.2018 13:16
С възхищение !
Благодаря за красивите моменти, Илка...
Поздравления за прекрасния пост !
цитирай
5. avangardi - Поздрави сърдечни за теб, Таня!
11.03.2018 13:38
stela50 написа:
Виртуоз, масон, дявол с цигулка... Ненадминат... С възхищение !
Благодаря за красивите моменти, Илка...
Поздравления за прекрасния пост !

Повече слънце да има в душата ти! Повече свежест
в дома ти и повече любов в семейството ти!

цитирай
6. ivoki - И въпреки всичко ГЕНИЙ !
11.03.2018 14:20
И въпреки всичко ГЕНИЙ !
цитирай
7. avangardi - Благодаря ти, ivoki!
11.03.2018 14:40
ivoki написа:
И въпреки всичко ГЕНИЙ !

Поздрав за теб!
цитирай
8. avangardi - Дяволът в Николо Паганини
11.03.2018 15:19
Шест интересни факта за живота на маестрото, който казвал приживе: „На способните завиждат, на талантливите вредят, а на гениалните отмъщават“

Известен с виртуозните си изпулнения, едва седем годишен той започва да развива музикалните си способности. Неговата прекрасна техника му носи толкова голяма слава, че тръгват слухове, че е в съюз с Дявола.Вместо да опита да разсее тези клюки, цигуларят ги подклаждал още повече, като се обличал само в черно, движел се с черен файтон, теглен от черни коне. За появата на Паганини дори има анекдот: През 1782 година в Геноа родилката получава контракции. Разтичват се за акушерката - някаква стара жена, закъсняла за израждането на бебето. Когато била на стъпалата пред дома на семейство Паганини, родилката се спънала и изругала, споменавайки и дявола. В този миг за първи път на бял свят проплакал Николо и така душата му неразривно била свързана с нечестивия.

Представяме ви шест изненадващи факта от биографията на великия маестро:

1.Паганини организирал такова шоу, че някои припадали в залата. Умеел отлично да имитира с цигулката си всякакви звучи, включително животински. Умеел да го прави и с китара, флейта, тромпет и валдхорна, буквално е могъл да замени оркестъра. Затова и публиката го наричала „магьосник."

2.Паганини категорично отказва да пише химни за духовенството, поради което добрите католици гневно сипят кал върху него: "Всичко най-хубаво в света е свързано с християнството. Най-добрите музиканти на нашето време са писали музика за църквата. Реквиемът на Моцарт, ораториите на Бах и Хендел показват, че Господ не оставя Европа и че цялата ни култура е изградена върху принципите на християнската любов и милосърдие. Но има един цигулар, който с цялото си поведение и алчност дава на хората от силата на ада."

цитирай
9. avangardi - продължение
11.03.2018 15:20
3.За някои Паганини е безспорен гений, за други - лесна плячка за атаки. Твърди се, че „доброжелатели“ изпращали писма на родителите му, в които се описват негови състояния на веселие и разврат. Това дори заляга като тема в един от романите на Стендал.

4.Вестниците често публикуват съобщения за смъртта на Паганини. Всичко започва с една случайна грешка. Когато Паганини най-сетне умира в Ница на днешната дата, 27 май, през 1840 година, изданията редовно публикуват некролога му с бележка: "Ние се надяваме, че скоро, както обикновено, ще напише опровержение."

5.През 1893 г. гробът на маестрото е отново разкопан, защото хора твърдят, че чуват странни шумове, идващи от земята. В присъствието на внука на Паганини отварят ковчега му. Легендата твърди, че тялото било разложено, но лицето останало невредимо. През 1896 г. ковчегът с тленните останки на Паганини е преместен в друго гробище на Парма.

6.Паганини е фаворит не само на масите, но и титулувани лица. Всеки от европейските монарси се е почувствал да го кани лично, за да прави изявления, за което, разбира се, цигуларят получавал много пари. Заради увлечението си по хазарта, обаче, Паганини често оставал без пукнат грош. Неведнъж залага цигулката си и моли приятели за финансова помощ. Едва след като се ражда синът му, той успокоява тази своя страст и успява да спести едно малко състояние.
Димитър Янков, AFISH
цитирай
10. inel379 - С респект пред гения!
16.03.2018 22:23
И безкрайно възхищение!
Благодаря ти сърдечно!
цитирай
11. avangardi - Благодаря ти, inel379!
17.03.2018 13:40
inel379 написа:
С респект пред гения! И безкрайно възхищение!
Благодаря ти сърдечно!

Наричат таланта му "сделка с Дявола", а цигулката му - "Вдовицата"
Благодаря от сърце!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: avangardi
Категория: Изкуство
Прочетен: 8305639
Постинги: 1978
Коментари: 10400
Гласове: 95675
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031