Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.06.2018 10:18 - Верона – топ 10 на най-любимите места и забележителности
Автор: avangardi Категория: Изкуство   
Прочетен: 3688 Коментари: 4 Гласове:
26


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Кои са 10-те топ забележителности на италианския град Верона? С какво може да ни очарова градът с ореол на едно от най-романтичните места в света? Само Шекспир и прочутата му трагедия „Ромео и Жулиета“ ли имат заслуги за това? Доколко е истинска къщата на Жулиета и защо целият исторически център на Верона е включен в списъка със световно наследство на ЮНЕСКО? Ето отговори на голяма част от тези въпроси:

1. Площад Ербе (Piazza delle Erbe), Верона. В историческия център на Верона главното място е отредено на красивия правоъгълен площад Пиаца деле Ербе, част от който и в миналото, и сега е действащ пазар.

image

Площад Ербе

Площадът е построен на мястото на стар римски форум и се слави като един от най-живописните в цяла Италия. В северната му част е мраморната колона с лъва на Сан Марко – символ на Венецианската република, от която Верона е била част в продължение на повече от 3 века до 1797 г. В центъра на площад Ербе и днес можем да се любуваме на красивия фонтан, построен през далечната 1368 г., а римската статуя „Мадоната на Верона“, поставена в средата на фонтана, е изработена още през 4-ти век. Няколко от сградите на площада датират от началото на 14-ти век като красивото здание на Търговската гилдия (Domus Mercatorum) или часовниковата кула Гардело (Torre del Gardello), а строителството на забележителния Дворец Мафей (Palazzo Maffei) на Пиаца деле Ербе е започнато през следващия век и завършва чак в 17-ти век. Фасадата на двореца се отличава със сложна и богата орнаментика, а на върха й са поставени шест изящни статуи на древноримски богове.

2. Базиликата „Сан Зено Маджоре“, Верона. Базиликата Сан Зено, издигната отново след земетресението през 1117 г., се счита за най-красивата сграда – представител на романския стил в цяла Северна Италия. Освен красивите статуи и фреските, датиращи от 13-ти и 14-ти век, най-голямата забележителност на църквата е олтарът, украсен от „Триптиха“ на Андреа Мантеня – един от най-изтъкнатите представители на Куатрочентото.

image

Базилика Сан Зено, Верона снимка: flickr

3. Кулата Ламберти (Torre dei Lamberti), Верона. Непосредствено над площад Ербе се извисява най-високата в града кула (84 м), построена от семейство Ламберти през 1172 г. като символ на тяхната власт и благосъстояние. През Средновековието градският пейзаж на Верона е доминиран от много подобни кули, издигани според този обичай, но до днес от тях са запазени твърде малко. Кулата Ламберти е достроена до днешния си размер и вид по-късно – по времето на венецианците. Разполагала е с 2 камбани – „Rengo“ и „Marangona“, които са известявали жителите на града по различни поводи. В днешни времена кулата Ламберти е обект на възхищение от всички гости на Верона, а изкачването до върха й се възнаграждава винаги от спиращи дъха гледки на целия град!

4. Арена ди Верона (Arena di Verona). Уникалната Арена ди Верона функционира и днес, а е строена преди почти 2000 години! Старият римски амфитеатър на Площад „Бра“ във Верона е третият по големина след Колизеума в Рим и амфитеатърът в Капуа. В антични времена театърът във Верона е побирал около 22 000-25 000 души. Оригиналният първи кръг от фасадата, почти изцяло разрушен от земетресение през 1117 г., е бил облицован с бял и розов варовик от района Валполичела. Но въпреки това Арена ди Верона е един от най-добре запазените амфитеатри от античността. През Ренесанса са направени първите опити той да възстанови функциите си и на сцената му отново да се играят представления, а от 1913 г. насам амфитеатърът е място на провеждане на прочутия оперен фестивал във Верона – едно от най-значимите летни музикални събития в Европа, както и на много други интересни събития и концерти.

image

Арена ди Верона

5. Площад Синьори (Piazza dei Signori), Верона. Поради историческото значение на площада в миналите времена като център на управление на града, на него се намират множество дворци и бивши административни сгради. Тук са разположени Палацо Трибунали(съдът), Палацо дел Капитано, Палацо дел Комуне, Палацо дел Говерно, който някога е бил дворец на фамилията Скалиджери, управлявала Верона между 13-ти и 15-ти век. На площада се намира и сградата на Старото Кметство (Palazzo della Ragione), започнато през 1192 г. и реконструирано на няколко пъти. Интересна забележителност в центъра малкия площад Синьори е статуята на Данте Алигиери,  издигната през 1865 г., заради която той неформално е известен и като Площада на Данте. Най-съвършената в архитектурно отношение постройка на площад Синьори обаче е Лоджия дел Консилио (Loggia del Consiglio), дело на Фра Джовани Джокондо от края на 15-ти век.

6. Къщата на Жулиета (Casa di Giulietta), Верона. Къщата, балконът и бронзовата статуя на Жулиета от безсмъртната трагедия на Шекспир „Ромео и Жулиета“ са безспорно най-популярната атракция в града. Намират се на улица Via Capello №23 и следва да се приемат само по забавен начин. За тези атракции може да се каже, че са истински продукт на туристическия бизнес, а с тях градът успява да се възползва от световната слава, която му отрежда Шекспировата творба. Самият Шекспир никога не е бил във Верона, нито пък героите му имат някаква връзка с реални лица и събития. Къщата на Жулиета е просто стара постройка от 13-ти век, а балконът е достроен през 30-те години на 20-ти век, за да се впише в цялостната имитация на декора. И ето как Верона става известна навсякъде като „града на любовта“…

image

Прочутият балкон в къщата на Жулиета

7. Кастелвекио и мостът Скалиджеро (Castelvecchio, Ponte Scaligero). За разлика от измислената къща на Жулиета, Кастелвекио с моста към него над река Адидже е истинска защитна крепост, построена през периода 1354 – 1376 г. по замисълa на Кангранде II дела Скала – владетел на Верона от фамилията Скалиджери. Замъкът и крепостните стени трябвало да пазят Верона от враговете на ла Скала като фамилиите Сфорца, Гонзага, венецианците, а и да предоставят защитен коридор към Тирол в случай на опасност. В днешни времена в Кастелвекио се помещава „Музей Кастелвекио“, където в общо 29 зали са изложени картини и скулптури на италиански и европейски майстори от периода 14 – 18 век, оръжия и други интересни колекции.

image

Кастелвекио, снимка: flickr

8. Катедралата Санта Мария Матрикуларe (Duomo di Verona). Катедралата датира основно от далечния 12-ти век, а интериорът е почти цялостно променен през 15-ти и 16-ти век. Сред най-големите достойнства на Дуомото във Верона са западната фасада в характерен романски стил, южната и западната порта, камбанарията, готическият интериор с фрески от 1503 г., рисувани от Фалконето, както и съвършената картина на Тициан „Успение на Света Богородица“.

9. Пиаца Бра (Piazza Bra), Верона. Главният градски площад на Верона „Бра“ след градските порти преди навлизане в сърцето на историческия град на Верона е един от най-големите в Европа. Ако седне в някое от дългата редица кафенета и ресторантчета, човек ще има възможност да съзерцава 2 000-ната история на Верона. Отсреща е античната и изумително красива Арена ди Верона, в другите посоки на площада са неокласическите сгради на Палацо Барбиери, Палацо дела Гран Гуардия, а в средата е статуята на първия крал на обединена Италия Виктор Емануил II.

10. В околността на Верона – Лаго ди Гарда. Верона е доста близо до красивото езеро Гарда, на около 45 км от Десенцано дел Гарда, затова като мотив за пътуване под номер 10 можем да включим именно него. А и по този начин романтичното настроение може да продължи още няколко дни с разходки и красиви гледки около езерото.

image

Лаго ди Гарда

https://touristika.bg/blog/bg/%D0%B7%D0%B0%D0%B1%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%B6%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B8-%D0%B2%D0%B5%D1%80%D0%BE%D0%BD%D0%B0-%D1%82%D0%BE%D0%BF-10/




Гласувай:
26



1. donchevav - Интересна информация - и чудесна ...
20.06.2018 23:37
Интересна информация - и чудесна идея, но може би за по към края на сезона, когато поне нощите стават прохладни.
Верона е роден град на първия български княз Александър I Батенберг.
Свежи летни емоции и поводи за весели усмивки, Илче! Прегръдка!
цитирай
2. avangardi - Благодаря, Вени!
21.06.2018 11:04
donchevav написа:
Интересна информация - и чудесна идея, но може би за по към края на сезона, когато поне нощите стават прохладни.
Верона е роден град на първия български княз Александър I Батенберг.
Свежи летни емоции и поводи за весели усмивки, Илче! Прегръдка!

Бих желала да споделя тази екскурзия.
Приеми пожелания за ползотворен и изпълнен с предизвикателства ден, Вени! Прегръдки:)))
цитирай
3. bezistena - Неизтриваеми Български следи и жалони в Италия
21.06.2018 17:55
Поредните неизтриваеми Български следи и жалони в Италия – култура и цивилизация, създадени и изградени от тракийски племена, водени от техните духовни водачи – феноменните Български жреци от Дуло!

Базиликата „Сан Зено Маджоре“

ЗЕНО МАДЖОРЕ=Изуж и Мадара

Кастелвекио и мостът Скалиджеро

КАСТЕЛВЕКИО=Кан (Жреци) от Дуло на Бок Иса

СКАЛИДЖЕРО=Кан (Жреци) и Жаре (Царе) от Дуло на Иса
цитирай
4. avangardi - Благодаря, bezistena!
23.06.2018 09:20
bezistena написа:
Поредните неизтриваеми Български следи и жалони в Италия – култура и цивилизация, създадени и изградени от тракийски племена, водени от техните духовни водачи – феноменните Български жреци от Дуло!

Базиликата „Сан Зено Маджоре“

ЗЕНО МАДЖОРЕ=Изуж и Мадара

Кастелвекио и мостът Скалиджеро

КАСТЕЛВЕКИО=Кан (Жреци) от Дуло на Бок Иса

СКАЛИДЖЕРО=Кан (Жреци) и Жаре (Царе) от Дуло на Иса

Поздрави!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: avangardi
Категория: Изкуство
Прочетен: 8279745
Постинги: 1977
Коментари: 10400
Гласове: 95548
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031