Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.11.2009 11:26 - За какво да харчим по време на криза?
Автор: avangardi Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1374 Коментари: 1 Гласове:
1

Последна промяна: 23.11.2009 11:28


За какво да харчим по време на криза?

 image

Здраве. Здравето ни винаги трябва да е първостепенна грижа. Но в период на трудности, превантивните грижи стават още по-важни, дори и да струват малко повече. Отсъствията от работа или дългосрочни здравословни проблеми със сигурност излизат по-скъпо, и още по-лошо – отразяват се не само на финасите.

Релаксация. Стресът е един от факторите, които ни блокират, а в трудни времена това е нещо, което още по-малко можем да си позволим. Да се погрижим за себе си и да си позволим да се разпуснем освен, че ще ни спести много скъпоструващи здравословни проблеми, ще ни помогне и да сме по-ефективни при решаването на възникващите ситуации.

Така няма да поставим и връзките ни с близките и приятелите на изпитание – в крайна сметка те са най-голямата ни „застраховка” за справяне с бедствия – да останем ‘нормални’, да си стъпим на краката.

Качествена храна. От това, колко здравословна е храната, която ядем, зависи колко енергия ще имаме и в каква форма ще бъдем. Трудните времена поставят и физиката ни на изпитание, особено, ако се налага да компенсираме с допълнителен труд за услуги, за които преди сме плащали. В подобна ситуация доброто хранене не е лукс, а необходимост. И начин да не се вкараме в по-трудна ситуация, като добавим и здравословни проблеми към всички останали.

Следработни години. Кризите са период, в който си струва да се правят дългосрочни инвестиции (добре премерени и добре проучени!). Активите са подценени и недоверието играе във ваша полза, особено ако имате още доста време до пенсия. Принципно хората се чувстват по сигурни да купуват акции, когато пазара върви нагоре, но смелостта да купиш при голям срив се отплаща в дългосрочен план.

Подобрения на дома. По време на криза материалите са намелени и има избор на майстори на добри цени. Жилището е най-големия актив за много домакинства и от неговата цена могат да зависят много неща. Ако подобренията, които се правят, подобряват цената на имота или го правят по-лесно продаваем – това е и добър начин да си създадем буфер, ако жилището е ипотекирано.

Продукти, които пестят текущи разходи. Ако имате стабилни доходи и ви остават пари на страна, възползвайте се от намаленията, които съпътстват всяка криза, и подменете стари те си уреди/коли с нови, които използват по-малко вода, електричество, бензин … Ще получите повече за парите си и ще намалите текущите си разходи, ще помогнете и планетата да си поеме малко дъх. По време на криза има и по-голямо търсене на уреди втора употреба и това дава още един шанс да намалим цената – като продадем старите.

Поправки и поддръжка. В трудни времена е по-добре да не ни се налага непланирано да подменяме големи уреди или да се справяме с аварии, затова поддръжаката става особено важна. А дори и да ни настигне подобен проблем – поправката често струва само част от цената на нов уред.



Тагове:   криза,


Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - saglasna sam samo s parvite tri. . za ...
23.11.2009 15:54
saglasna sam samo s parvite tri

.. za drugite edva li 6te ima pari...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: avangardi
Категория: Изкуство
Прочетен: 8306171
Постинги: 1978
Коментари: 10400
Гласове: 95676
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031