Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.11.2009 18:16 - Убиват ни бавно, но сигурно некадърни лекари
Автор: avangardi Категория: Лични дневници   
Прочетен: 7687 Коментари: 7 Гласове:
7

Последна промяна: 24.11.2009 18:24


Попитах доктора...!? Той я изкара параноик, което доведе до смъртта на майка ми!!!

Сърдечната невроза е повече страх, отколкото заболяване
Всеки втори българин над 20 години поне веднъж в живота си е преживял сърдечна невроза, без да разбере
    Nabucco- Chor der Deutschen Staatsoper Berlin

Джузепе Верди. "Хор на затворниците".
Великият Джузепе Верди!
image Рядко се вслушваме в ударите на сърцето си. Като безшумна помпа с голям ресурс то може да работи цял живот, напомняйки за себе си само при силни физически или емоционални натоварвания. Ако не бяха болестите и неправилния начин на живот, мнозина никога не биха узнали какво е сърдечна болка.

Но фактът, че на първо място сред причините за смърт са сърдечносъдовите заболявания, ни кара с тревога да се вслушваме в работата на сърцето си. И хората с разстроена нервна система, склонни към невротични състояния, започват да усещат нарушения в ритъма на собственото си сърце.

ТОВА Е СЪРДЕЧНАТА НЕВРОЗА

Сред заболяванията на сърдечносъдовата система неврозата на сърцето е една от най-често срещаните диагнози в днешно време. И най-безобидната.

Сърдечната невроза (кардионевроза) възниква, както и всички други неврози, при хора с по-слаб тип нервна система, под въздействието на напрегнатия ритъм на живота, поради чести или много продължителни стресови ситуации.

От медицинска гледна точка сърдечната невроза не е болест, а синдром, тоест група сърдечносъдови симптоми, често в съчетание с нарушения на други функции на организма.

Обикновено така се проявява общото невротично състояние на организма, който зад външните симптоми се опитва да скрие вътрешната си тревога. Неслучайно сърдечната невроза е била описана по време на военните нападения през 19-и и в началото на 20-и век, когато за пръв път реалната опасност, известна като война, е заплашвала живота на стотици хиляди и милиони хора.

До невроза на сърцето обикновено водят нарушенията на основната нервна дейност.

От това заболяване страдат най-често неврастениците и истеричните жени. От кардионевроза могат да пострадат хора от всички възрасти - от децата до столетниците.
 
Сърдечната невроза не уврежда сърцето
image 
МЕДИЦИНСКА СПРАВКА:
Сърдечната невроза е състояние, при което не се откриват увреждания на сърцето, а са налице оплаквания от страна на болните. Среща се по-често у жените на възраст между 20 и 40 години. Причина за сърдечна невроза са всички фактори, които предизвикват обща невроза.

Важно място заемат психологичните конфликти в детската и подрастващата възраст. За развитие на сърдечна невроза спомагат психични травми, тревога, страх, неприятни емоции, сексуална преумора. Съществуват и наследствени, предразполагащи и ендокринни причинни фактори.

Най-голяма честота на сърдечната невроза се наблюдава през пубертета, климакса, бременността, при болести на хипофизата и на щитовидната жлеза. Предразполагащи фактори са и тютюнопушенето, злоупотребата с алкохол и медикаменти, интоксикация с промишлени отрови, недохранване, умствена преумора.

ВНИМАНИЕ!
Болестната картина протича с разнообразни оплаквания. Болните се оплакват от сърцебиене, «прескачане и спиране» на сърцето, виене на свят, безсъние. Характерни са оплакванията от сърдечна болка, която има пробождащ характер. Тя е силна, краткотрайна, като бодеж.
Нерядко болните имат чувство на задух, дишат учестено и неравномерно, изпитват страх от задушаване, усещат топли вълни, прилив на кръв към лицето. По принцип не се откриват признаци за органично увреждане на сърцето.

Лечението се състои в прилагане на седативни, сънотворни и тонизиращи лекарства. Препоръчват се закалителни процедури, физкултурни натоварвания, достатъчен сън. Целесъобразно е въвеждането на рационален хранителен режим с изобилие на плодове, зеленчуци и течности. Забранява се тютюнопушенето и злоупотребата с алкохол и кафе.

Профилактиката на заболяването се състои в отбягване на предразполагащи фактори, практикуване на физкултурни занимания и туризъм, провеждане на закалителни процедури.

Страхови неврози
     Неврозите са функционални ( неорганични ) и преходни разстройства на психичната дейност. По своята картина и протичане те се делят на  различни видове. Сред тях важно място заема страховата невроза. Тя възниква на основата на подчертана чувствителност, впечатлителност, емоционална ранимост, самонаблюдателност и загриженост за собственото здраве и благополучие. По правило има многогодишна продължителност. Основните и прояви са многообразни страхови изживявания под формата на пристъпи ( кризи, атаки ) или трайни разстройства с временно изостряне. Първата криза често започва без видим повод или след интензивно емоционално сътресение, умствена преумора, телесно заболяване, което се възприема като заплашващо живота или здравето на индивида. Когато кризите се повтарят многократно и в интервалите между тях личността се чувства в добро състояние, говорим за паника или паническо разстройство.
     Паниката настъпва внезапно със силен страх, стигащ до ужас, сърдечната дейност е рязко ускорена, сърцето като че ли "ще изскочи" от гръдния кош, а пациентът се тревожи, че всеки момент може да спре, изпитва мъчителен задух, разтреперване на цялото тяло и най-вече на крайниците, отмаляване, подкосяване на краката, слабост, загуба на равновесие, изпотяване, изтръпване, мъчителни усещания по тялото, притискане в главата, и много други.
     Страхът представлява обикновен страх от смъртта ( танатофобия ) поради сърдечен или мозъчен "удар" и задушаване.

Поставя им се диагноза "сърдечна невроза", без да се мисли. В резултат назначената терапия е неадекватна на състоянието.
image
image
Лечение: Освен сърдечните й лекарства, поради заболяване от дълги години и освидетелствана с ТЕЛК  и
бе включен, защото е изпаднала в страхова невроза, паника и ми играе театър за повече внимание!!!


Paroxat (Пароксат    Таблети.  
  • Състав Пароксат таблети съдържа  22,8 mg от лекарственото вещество рaroxetine hydrochloride, еквивалентно на 20mg рaroxetine.
  • Показания
    • Голям депресивен епизод
    • Обсесивно-компулсивно разстройство
    • Паническо разстройство с или без агорафобия
    • Социално тревожно разстройство/социална фобия
    • Генерализирана тревожност
    • Посттравматично стресово разстройство
  • Дозов режим

    Препоръчва се paroxetine да се приема веднъж дневно, сутрин.

    ГОЛЯМ ДЕПРЕСИВЕН ЕПИЗОД :
    Препоръчаната доза е 20 mg дневно.  Дозировката може да се коригира, ако е необходимо, като постепенно се увеличава с 10 mg до максимална дневна доза 50 mg.

    ОБСЕСИВНО-КОМПУЛСИВНО РАЗСТРОЙСТВО :
    Препоръчителната доза е 40 mg на ден. Започва се с 20 mg и  може постепенно да се увеличи с по 10 mg до препоръчителната доза. Ако е неожбходимо, дозата постепенно се увеличава до максималните 60 mg на ден.

    ПАНИЧЕСКО РАЗСТРОЙСТВО :
    Препоръчителната доза е 40 mg на ден. Пациентите трябва да започнат с 10 mg/ден и дозата да се увеличава постепенно с по 10 mg в зависимост от отговора на пациента. Ако е необходимо, дозата постепенно се повишава до максималните 60 mg дневно.

    СОЦИАЛНА ФОБИЯ :
    Препоръчителната доза е 20 mg на ден. Ако е необходимо, дозата постепенно се повишава до максималните 50 mg на ден.

    ГЕНЕРАЛИЗИРАНА ТРЕВОЖНОСТ :
    Препоръчителната доза е 20 mg на ден. Ако е необходимо, дозата постепенно се повишава до максималните 50 mg на ден.

    ПОСТТРАВМАТИЧНО СТРЕСОВО РАЗСТРОЙСТВО :
    Препоръчителната доза е 20 mg на ден. Ако е необходимо, дозата се  постепенно повишава до максималните 50 mg на ден.

    Лечението с Пароксат трябва да продължи достатъчно дълго, за да се осигури пълно отзвучаване на симптомите. Внезапното прекъсване на лечението с paroxetine трябва да се избягва. Препоръчва се намаляване на дневната доза с 10 mg дневно на едноседмични интервали.

    При пациенти в напреднала възраст максималната дневна доза не трябва да надвишава 40 mg.

    При пациенти с тежко бъбречно или чернодробно увреждане дозировката трябва да се ограничи в по-ниските граници на дозовия обхват.

  • Противопоказания

    Установена свръхчувствителност към paroxetine и помощните вещества.

    Пароксат не трябва да се използва в комбинация с МАО инхибитори, лечение може да се започне, две седмици след спиране лечението с необратими инхибитори на МАО и най-малко 24 часа след спиране на лечението с обратими инхибитори на МАО (напр. moclobemide).

    Най-малко една седмица трябва да е времето между спиране на лечението с paroxetine и иницииране на терапия с какъвто и да е МАО инхибитор.

    Пароксат не трябва да се използва в комбинация с thioridazine, тъй като може да доведе до увеличение на плазмената му концентрация, което от своя страна може да доведе до удължаване на QTc интервала, свързано със сериозна камерна аритмия torsades de pointes и внезапна смърт.

  • Специални предупреждения

    Пароксат не трябва да се употребява при деца и подрастващи до 18 годишна възраст.

    Терапията с антидепресанти показва, че съществува повишен суициден риск в ранните етапи на оздравяване, което налага системно наблюдение на пациентите.

    Акатизия
    Употребата на paroxetine е свързвана с развитие на акатизия. При пациентите, които проявяват тези симптоми, увеличаването на дозата може да бъде вредно.

    Серотонинов синдром / Невролептичен малигнен синдром
    В редки случаи може да настъпи развитие на серотонинов синдром или невролептичен малигнен синдром във връзка с лечение с paroxetine, особено при приложението му в комбинация с други серотонинергични лекарства и невролептици.

    Мания
    Paroxetine трябва да се използва с внимание при пациенти с анамнестични данни за мания. Лечението с paroxetine трябва да бъде прекъснато при всички пациенти, навлизащи в манийна фаза.

    Захарен диабет
    При пациенти, страдащи от диабет, лечението с paroxetine би могло да промени нивото на кръвната захар.

    Епилепсия
    Paroxetine трябва да бъде използван с внимание при пациенти с епилепсия. Приемът на лекарството трябва да бъде спрян при поява на гърчове.

    Глаукома
    Paroxetine рядко може да доведе до мидриаза и трябва да бъде прилаган с внимание при пациенти със закритоъгълна глаукома или анамнестични данни за глаукома.

    Хипонатриемия
    Рядко е докладвано за хипонатриемия, предимно при пациенти в напреднала възраст. Трябва да се подхожда предпазливо към пациенти, изложени на риск от хипонатриемия.

    Хеморагия
    Съобщавано е за кървене от кожата и лигавиците,  като екхимозис и пурпура, и гастроинтестинално кървене при употребата на paroxetine. Пациентите в напреднала възраст са изложени на повишен риск от хеморагични прояви.

    Симптоми на отнемане
    Симптомитe на отнемане, дължащи се на преустановяване на лечението са чести, особено ако то е направено рязко.

  • Лекарствени взаимодействия

    Едновременното прилагане на paroxetine със серотонинергични лекарства (МАО инхибитори, L-tryptophan, триптани, tramadol, linezolid, селективни инхибитори на обратното поемане на серотонин, литий и лекарства, съдържащи жълт кантарион) може да доведе до възникване на серотонинов синдром.

    Едновременното приложение на paroxetine с procyclidine увеличава значително плазмените нива на procyclidine. В случай, че се наблюдава антихолинергичен ефект, дозата на procyclidine трябва да бъде намалена.

    Paroxetine инхибира чернодробния цитохром Р450 ензим CYP2D6, което може да доведе при едновременно приложение до увеличаване на плазмените концентрации на някои трициклични антидепресанти (напр. clomipramine, nortriptyline и desipramine), фенотиазинови невролептици (напр. perphenazine и thioridazine, risperidone, някои антиаритмични лекарства (напр. propafenone и flecainide) и metoprolol. Не се препоръчва да се използва paroxetine в комбинация с metoprolol, когато последният е предписан за лечение на сърдечна недостатъчност.

    Между paroxetine и пероралните антикоагуланти може да настъпи фармакодинамично взаимодействие.

    Едновременната употреба на paroxetine и перорални антикоагуланти може да доведе до повишена антикоагулационна активност и хеморагичен риск.

    Едновременната употреба на paroxetine и нестероидни противовъзпалителни средства или ацетилсалицилова киселина може да доведе до повишен хеморагичен риск.

    Препоръчва се повишено внимание при пациенти, приемащи paroxetine  едновременно с перорални антикоагуланти, с лекарства повлияващи тромбоцитната функция или увеличаващи риска от кървене ( clozapine, фенотиазини, повечето трициклични антидепресанти). Необходимо е повишено внимание при пациенти с анамнестични данни за нарушения в кръвосъсирването или  със склонност и предразположение към кървене.

  • Нежелани лекарствени реакции

    Психиатрични разстройства
    Чести: сънливост, безсъние. Редки: обърканост, халюцинации, маниакални реакции, възбуда, тревожност, деперсонализация, панически атаки, акатизия.

    Нарушения на нервната система
    Чести: замаяност, тремор. Редки: екстрапирамидни нарушения, гърчове. Много редки: серотонинов синдром.

    Очни нарушения
    Чести: замъглено виждане. Много редки: остра глаукома.

    Сърдечни нарушения
    Редки: синусова тахикардия, брадикардия.

    Съдови нарушения
    Редки: преходно повишаване или понижаване на кръвното налягане.

    Дихателни, гръдни и медиастинални нарушения
    Чести: прозяване.

    Гастроинтестинални нарушения
    Много чести: гадене. Чести: запек, диария, сухота в устата.

    Хепато-билиарни нарушения
    Редки: повишаване на нивата на чернодробните ензими.

    Бъбречни и пикочни нарушения
    Редки: задръжка на урина.

    Нарушения на репродуктивната система и гърдите:
    Много чести: сексуална дисфункция. Редки: хиперпролактинемия/галакторея.

    Мускулно-скелетни нарушения
    Редки: артралгия, миалгия.

    Общи нарушения и проблеми в мястото на приложение
    Чести: астения, увеличаване на телесното тегло.

  • Начин на отпускане По лекарско предписание.
    image




Тагове:   здраве,   лекар,   некадърност,


Гласувай:
7



1. krotalka - Неврозите са сериозни болести,
24.11.2009 18:35
но у нас не им се обръща нужното внимание! Не само от лекарите, а и от пациентите!
цитирай
2. avangardi - Таня, тя не почина от неврози, депресии,
24.11.2009 18:56
а от Остра сърдечна недостатъчност!!!
Никой не си мръдна пръста от лекарите да я хоспитализира, защото е възрастна. Домашна визита не направиха, а аз десет дни я разнасях с колата от кабинет на кабинет с молбата си и парите си да я лекуват!
Не разчетоха собствените си данни от доплера и кардиограмите, а я отпратиха с думите - така ще е бабе, амортизирано сърце.
Единият лекар чул на слушалките хрипове в основата на дробовете от събрана вода и й изписа 5 дни да пие фурантрил, защото другаде с направление й дават час след един месец!
След първото хапче изхвърли доста вода, но кръвното падна 60/40-35. Зави й се свят, омаля, започна да не вижда. Започнах да я наливам с течности. Но така легна и съвсем и беше трудно да върви! Пръскалки с нитроглецирин, валидоли и какво ли не не можеше да спре пристъпа на задуха и притискането в сърдечната област.
Но компетентните кардиолози се произнесоха, че тя няма причини да се оплаква, тя е в паника.
Епикризата от доплера показва тежкото й състояние, както и кардиограмата.
Върховно невежество, високомерие, безразличие, алчност отне един човешки живот!

За другите тя е пациент, който си е изживял живота!!!
А за нас тя е прекрасната, любяща, всеотдайна и раздаваща се майка и баба, която въпреки заболяванията си никога не поиска да бъде поставена на първо място. До сетния си дъх се притесняваше, че ми пречи да ходя на работа, да не тревожи децата, да не се залежи, да не ни е в тежест. Рядко споделяше страданията си.
цитирай
3. krotalka - За съжалени,
24.11.2009 19:00
лекарите обръщат малко или никакво внимание на възрастните пациенти.
цитирай
4. avangardi - Таня, престъпление е да не се обръща внимание на
24.11.2009 19:07
възрастни, деца, онкоболни и въобще всички болни!
Това е геноцид от страна на лекарите. Зая това и започнаха да ги бият, защото вече не са лекари, търговци! Според мен малко ги бият!
Това заявявам с предварителното извинение към истинските и всеотдайни лекари, лекари по призвание, които се броят на пръсти!
цитирай
5. kombakova - Поклон!
24.11.2009 23:35
Знам какво е!
цитирай
6. tanyarisemova - Когато чета такива неща цялата се ...
26.11.2009 21:39
Когато чета такива неща цялата се разтрепервам.
Спомням си когато бях с тежък астматичен пристъп,придружен със синузит и ангина. Не можех да се мръдна, всяко едно мое движение изискваше огромно количество енергия и кислород. Извиках личната си лекарка,тя ми каза че не може да дойде.Имах чувството че умирам,а тя ми казваше че не можела да дойде!!!
цитирай
7. анонимен - убиват ни бавно, но сигурно некадърни лекари
30.11.2009 21:11
това е точно така... да има осъден лекар заради "грешката" си, за отношението си, по-точно - липсата на такова? А заплатите им идат от нашия джоб, ние им плащаме заплатите.
Не ми се говори на тая тема просто... те са толкова деформирани и обезчовечени, наистина нямам думи. Исках да подкрепя тези които са писали: прави сте. Господ да съди тия лекари. Всичко на тоя свят се връща.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: avangardi
Категория: Изкуство
Прочетен: 8308283
Постинги: 1978
Коментари: 10400
Гласове: 95681
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031