Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.08.2007 07:18 - 1 ден отпуск и железни нерви за евтина почивка от НОИ
Автор: avangardi Категория: Новини   
Прочетен: 2072 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 14.08.2007 07:45


1 ден отпуск и железни нерви за евтина почивка от НОИ
image
Автор Светослав Янакиев

image

Пред офиса на анонимната туристическа агенция в сградата на НОИ винаги има големи опашки за резервация на карта за почивка.

Снимка: БОРИСЛАВ НИКОЛОВ

Заради абсурдната организация малцина успяват да се доредят до желаните хотели за процедури

Наделина Анева

В нощта срещу 1 август имаше силна буря, но дори тя не попречи на много софиянци да се наредят от ранни зори пред сградата на Националния осигурителен институт в столицата. Причината, накарала десетки да стоят часове наред под проливния дъжд, е желанието им да си вземат карта за почивка.
Първи пристигат Пепи Илиева и Наталия Николова. Те вече са наясно с всички тънкости на процеса и затова откриват опашката още в 2.00 часа през нощта. Двете жени бяха първи в списъка за резервация на почивки за септември по програмата на НОИ за рехабилитация.
Опашката бързо расте, а от нея може да се научат всички подробности за документите, които изисква институтът. И да лъснат

най-добре всички недоразумения в работата на НОИ

"Ако искаш да вземеш карта за двама души - за мен и съпруга ми, трябва задължително на опашката да са двама", вещо обяснява жена на средна възраст. Ако единият от семейството не може да дойде, защото има сериозен здравословен проблем например, трябва да вземеш със себе си някой съсед или приятел. Не е ясно и защо целият процес се извършва само в един ден от месеца.
До 7 часа на опашката са вече над 30-40 души, а списъците са два. Единият е за резервация на място за почивка в някой от хотелите, включени в програмата на НОИ, а другият е за подаване на документите. "Системата е объркана. Първо си правиш резервация за балнеосанаториум, за който можеш да се доредиш, а после отиваш при лекаря за документ, че заболяването ти е подходящо за това място", обяснява Стоянка Йорданова. Тя е оперирана от 11 години и редовно ползва услугите на НОИ за профилактика и рехабилитация. За да си направи резервация, си взема един ден отпуск, а за да си подаде документите - още един ден. Документите с препоръка от лекаря и удостоверение, че работещият е осигуряван, се подават 10 дни преди датата на почивката и се преглеждат от лекар в НОИ. Образуват се опашки, защото кабинетът работи само пет часа на ден, а проверката е бавна и често връщат за липсващи документи. Тази година проблемът е със служебната бележка за осигуровките, която се издава от местоработата. Досега е била със свободен текст, но вече има специален формуляр, който трябва да бъде попълнен. "Това е само разкарване и губене на време. В сградата на НОИ сме и ако те нямат данни за нашите осигуровки, кой?!", ядосва се Али Дончева. "Още в болницата се знае, че един опериран трябва да отиде на ТЕЛК. Защо още там не се дават удостоверенията?", пита се тя. Дончева е оперирана в Първа градска болница в София, а после се явила на комисия пак в същата болница.
Точно в 8.00 часа се отварят стъклените врати на НОИ и групата се подрежда пред две врати в десния коридор. Оказва се, че

най-търсеното място за почивка е Павел баня

Само след 5 минути обаче служителка попарва надеждите на чакащите. Картите за Павел баня ще се раздават на 8 август. Това буквално взривява опашката. Няколко мъже обясняват, че специално са попитали кога ще става това, за да си вземат отпуск в този ден. "Дадох 4 лева за такси, за да дойда тук, сега пак ще дам 4 лева, за да стигна навреме на работа, поне да не ми броят този ден за пропуснат. На 8-и трябва да дойда с кола и да преспя отвън, за да си взема карта", негодува Стоянка Вутова.
"Исках да отидем на почивка в Павел баня или Баня, Карловско, в първата половина на септември, защото съпругата ми е учителка, но се оказва, че има карти за почивка само за втората половина на септември. Това е безобразие. Къде отидоха картите за първата половина на септември", гневи се Николай Ненов. Подобно е положението с картите за почивка в Павел баня в цялата страна. В Кърджали картите за там са раздадени до края на годината, а в Кюстендил може да се вземе за след ноември.
Всички драми са заради

безумния начин на раздаване на карти за почивка

И, разбира се, софийският офис, който трябва да обслужи най-много кандидати, бие всички рекорди по абсурдност. Какъв е редът? Първо се прави резервация в туристическата агенция, намираща се в офиса на НОИ. Таксата за това тази година е вдигната от 10 на 12,30 лв. Тя гарантира, че мястото се пази, но ако се откажеш в последния момент, сумата не се връща. Тази сума не се и приспада от парите, за които ползвалият програмата се подписва под фактура. Десет дни преди датата за почивка се подават и документите в НОИ, които се преглеждат от лекар.
Най-голямата загадка в случая е коя е туристическата агенция, която обслужва клиентите на НОИ, прибира парите и съответно организира процеса. Тя е настанена в стая 111 в сградата на НОИ, а на вратата пише просто: "Туристическа агенция - София".
"Тази агенция е към "Профилактика, рехабилитация и отдих" /ПРО/ и си няма име", обясни Елена Проева, директор на дирекция "Маркетинг" в ПРО. ПРО е фирма, 100% собственик на която е НОИ. Тя стопанисва десетки почивни бази и балнеосанаториуми, но само 19 от тях работят по програмата на НОИ за профилактика. Според Проева фирмата имала свои туристически офиси във всички областни градове. Само в Пазарджик НОИ ползва друга агенция - "Пирин турист".
"Таксата от 12,30 лв. остава за сметка на агенцията и съответно за ПРО", обясни Проева. Около 50 000 работещи годишно преминават през програмата на ПРО. Това означава, че тази година от такси за резервация ще се съберат над 600 000 лв.
Проева казва, че при тях няма оплакване от работата на агенцията. Тя твърди, че резервации освен чрез туристическите агенции в страната могат да се правят и на рецепцията на съответния хотел. Всички чакащи на опашката обаче я опровергават, че когато са се опитали да си резервират място директно в даден хотел от програмата, са ги препратили към агенцията, защото така им било наредено от София. Някои си спомнят, че минали години успявали да си резервират карти за почивка и по телефона.
В наредбата за ползване и изплащане на паричните помощи за профилактика и рехабилитация, приета от Надзорния съвет на НОИ, пише, че резервациите за постъпване при изпълнители на дейността се правят от лицата по ред, определен в договорите между НОИ и съответните юридически лица. Опитът да научим повече подробности от надзора на НОИ обаче не бе приет особено радушно. "Тези агенции нали трябва да се издържат бе, девойко?!", каза по телефона Ася Гонева, член на Надзорния съвет на НОИ. Според нея било нормално да се събира такава такса, за да не се разхождали хората до рецепциите на хотелите, за да си правят резервациите там. "Моята работа не е да ви давам консултации, а да следя за интереса на хората, които ползват програмата за рехабилитация, и за мен всичко е наред", отсича госпожата надзорник и затваря телефона.


Сметки
Почивката по програмата на НОИ за профилактика и рехабилитация излиза сравнително евтино. Тя не трябва да е по-кратка от 10 дни, но е желателно да трае 15 дни. Цените за отделните хотели са различни, но средно една двуседмична почивка с процедури и пълен пансион излиза около 130 лв. Толкова плаща работещият, а подписва фактура за двойно и тройно повече пари. Остатъкът се покрива от НОИ. Тази година за програмата са заделени 19 755 000 лв. За 2007 г. се отпускат пари за не повече от 5 диагностични и терапевтични процедури дневно, до 15 лв. за нощувка и частична парична помощ за хранене - 4,50 лв. на ден. За хотелите в Боровец, Велинград и Вършец например се доплаща още по 8 лв. за храна на ден, а за Павел баня - по 9 лв.
Най-важният документ, който трябва да се представи за включване в програмата, е медицинско направление в два екземпляра, което се издава от лекуващия лекар, препоръчващ съответна рехабилитация. То обаче е валидно само месец и ако човек не успее да се дореди до почивка, преди да изтече срокът му, ще му е необходим нов документ. Ако кандидатът е инвалид, той трябва да представи и експертно решение на ТЕЛК. Ако пък е в период на временна неработоспособност, е нужно копие от болничния лист, в който изрично да пише, че болният се нуждае от санаторно-курортен режим. Нужна е и личната амбулаторна карта, и цялата медицинска документация, доказваща съответното заболяване на лицето - епикризи, изследвания, снимки, електрокардиограми. Задължителен е и документът, че лицето е с редовни осигурителни права.


Избор
Тази година НОИ сключи доста късно договора с избраните изпълнители по програмата - на 2 май. В списъка са 18 юридически лица с общо 47 бази. Проблем с резервациите и уреждането с евтините почивки има не само за базите на "Профилактика, рехабилитация и отдих", която предоставя 2000 легла в двойни стаи, но и за другите бази в списъка. Най-скандален беше случаят с т. нар. хотел на Доган - "Орфей хотел" АД в Девин. Той също от тази година е включен в програмата на НОИ. От трибуната на парламента имаше въпрос към социалния министър Емилия Масларова за неправомерно ползване на хотела в Девин и на хотел "Ди Марио" в Симитли от 841 служители на социалното министерство. Масларова отхвърли тези обвинения, като заяви, че през 2006 и 2007 г. нито един служител на министерството МТСП и на Централното управление на НОИ не е бил на профилактика и рехабилитация там. 22-ма служители от териториалните поделения на министерството и 35 от териториалните поделения на НОИ все пак са се уредили, но всичко било според правилата.
"В момента е невъзможно да се направи резервация за хотела на Доган в Девин", обяснява млада жена на опашката пред стая 111 в сградата на НОИ. Тя обаче има голямо желание да почива точно там, защото нейна колежка й разказала, че луксът е невероятен. Миналия месец й обяснили, че резервациите за почивка по програмата на НОИ се правят на 1-во число от месеца. Жената започнала да звъни по телефона от полунощ на 1 юли, но никой не вдигал слушалката. Към 7 часа сутринта вече й съобщили, че местата са свършили. Сега е пуснала солидни връзки и се надява да се вреди. Там за храна се доплащат не 8 лв., а 17,50, но жената смята, че си струва.
За военния санаториум във Велинград също имало голям наплив. За да си направиш резервация за почивка там пък трябва да отидеш на място, разказват потърпевши.


http://www.segabg.com/online/article.asp?issueid=2732§ionid=5&id=0001401
image

Жената, която откри опашката пред НОИ в 2.00 часа сутринта, все пак успя да вземе карта за първата половина на септември, макар не точно за мястото, което предпочиташе.



Тагове:   ден,   отпуск,   нерви,   нои,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: avangardi
Категория: Изкуство
Прочетен: 8356753
Постинги: 1981
Коментари: 10406
Гласове: 95944
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930