Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.03.2009 07:11 - Стара Загора пусна черни знамена, траурен кът пред "Ромен Ролан". Стара Загора преживя най-тъжния си 8 март.
Автор: avangardi Категория: Новини   
Прочетен: 3383 Коментари: 4 Гласове:
0

Последна промяна: 09.03.2009 07:15


Стара Загора пусна черни знамена, траурен кът пред "Ромен Ролан" image   
 Стара Загора пусна черни знамена, траурен кът пред "Ромен Ролан"
  Загиналите абитуриенти си падали по високите скорости и "Формула 1" Повреда пратила момчетата в гроба Заровиха ги един до друг, както ги е застигнала смъртта
image
Съученици на загиналите деца отрупаха с цветя траурния кът пред езиковата гимназия "Ромен Ролан"
Фото Матей Бонев
Стара Загора преживя най-тъжния си 8 март. Вместо за празник хората купуваха цветя за погребението на четиримата ученици от езиковата гимназия "Ромен Ролан" в града. Павел, Пламен, Иван и Тодор загинаха, пометени от румънски автобус късно в петък. Веднага след катастрофата се заговори, че Павел, който имал книжка от 3 месеца, не е спрял на знак СТОП
Сега обаче се появи и версията, че може техническа повреда в колата да е причинила трагедията.
Със заповед на кмета проф. Светлин Танчев вчера в града бе обявен траур. От сградата на общината още в събота бе спуснато черно знаме.
Прозвуча тъжен камбанен звън от всички православни храмове в града. Заупокойна молитва в памет на без време отишлите си младежи бе отслужена в църквата "Св. Димитър". Службата водеше лично старозагорският владика Галактион.
Траурният кът пред езиковата гимназия бе отрупан с венци и цветя, а през целия ден върволицата от хора там не спря. Четирите момчета бяха погребани едно до друго, както ги е застигнала смъртта. Буквално целият град се беше изсипал
да се прости с тях. Общината бе осигурила 8 автобуса до гробищния парк, а много хора бяха дошли с личен транспорт.
В гробовете на Павел, Пламен, Иван и Тодор бяха положени новите униформи на училището им. Те  били готови съвсем отскоро, но четиримата абитуриенти така и не можаха да ги облекат.
И четиримата са били във френски паралелки на елитната гимназия. Пламен, Тодор и Иван дори са от един клас - 12 "г", а Павел - в 12 "е". От години ги свързвало истинско приятелство. 18-годишните момчета си падали по автомобилите и били фенове на бързите скорости и "Формула 1". От няколко месеца имали и шофьорски книжки. Техни близки и познати са категорични, че момчетата са били много внимателни като млади шофьори.
"Абсурдно е Павел, който е карал, да не е спрял на СТОП", каза негов приятел. Фолксвагенът, с който са пътували четиримата, е излязъл от второстепенно шосе на околовръстен път край Стара Загора. Там има добра видимост и отдясно, и отляво, откъдето е дошъл рейсът, и при всички случаи Павел е щял да види фаровете му
Дали е закъсал на главния път, или не е успял да се изтегли навреме, ще покаже техническата експертиза. Засега е ясно само, че автобусът, очевидно с висока за мокрия и хлъзгав път скорост, е ударил голфа отзад и го е влачил дълго по шосето. След това двата автомобила се преобърнали. За зла участ тежкият рейс затиснал колата и я размазал. На злокобното място вчера имаше куп карамфили и четири недогорели свещи.
Близки и приятели на Павел отхвърлят категорично и съмненията той да е пил, преди да седне зад волана, макар че момчетата отивали да празнуват именния ден на Тодор на вилата на родителите му в близкото с. Хрищени. "По принцип Павел не обичаше алкохола, пиеше не повече от бира твърди негов съученик. Дрегерът е показал, че и румънският шофьор е бил чист.
Според експертите обаче всичко щяло да стане ясно след няколко дни, когато ще са ясни резултати от химическия анализ на кръвта и на двамата. Наблюдаващият прокурор Алексей Ангелов каза вчера, че най-сложна ще е техническата експертиза.
За нея обаче са ангажирани петима от най-добрите специалисти у нас. Сред тях бил проф. Станимир Карапетков, работил при катастрофите край р. Лим и Бяла. Шофьорът на рейса и някои от пътниците са били разпитани още в събота и си заминали. Както "Стандарт" писа, две от пътуващите в автобуса румънки също загинаха при катастрофата.
Матей Бонев

Пламен щял да учи във Франция Изпращат Иван с шалче на Левски
И четиримата бяха много добри ученици, амбициозни и умни, разказа вчера шефката на гимназия "Ромен Ролан" Ваня Сотирова. Пламен  бил пълен отличник и вероятно щял да бъде един от първенците на випуска. Наскоро се явил на изпит за френска диплома и очаквал тази седмица резултатите. "Пламен беше твърдо решил да учи във Франция и щеше да стане много добър учен или специалист по този език", категорична бе негова съученичка.
Голямата слабост на Иван Етов пък била математиката. "Решаваше задачи със затворени очи", каза приятелят му Петко. Иван имал награди от редица конкурси и олимпиади по предмета. Неговата мечта била да учи именно математика или физика в престижен университет. Като по-малък Иван се увличал по футбола. Не криел и пристрастията си към "Левски". По молба на приятелите му старозагорският фенклуб на отбора положи в гроба му синьо-бяло шалче с емблемата на "Левски"
Павел пък мечтаел да учи фармация или зъботехника. "Освен на курс по химия в училище от няколко месеца ходеше и на частни уроци", разказа през сълзи негова съученичка. Бащата на Тодор Чернилов е бил най-изявеният спортист сред четиримата и доскоро тренирал лека атлетика. Прекъснал за малко заради предстоящата матура, но твърдо бил решил да не се отказва от царицата на спортовете и като стане студент. Тошко смятал да кандидатства право и в последните месеци сам настоявал да го изпитват по различни предмети, за да си повиши оценките и да вземе отлична диплома.
"И четиримата бяха страхотни момчета и истински приятели - готови да влязат в огъня един за друг", каза техен приятел от съседната професионална гимназия по строителство.
Матей БОНЕВ 

Възпитават родителите на млади шофьори
Няма как до всеки начинаещ шофьор да има полицай, който да го контролира. Това заявиха от КАТ вчера по повод трагедията край Стара Загора. "Нещата опират най-вече до отношението на родителите. Ако те не успеят да вменят на децата си чувство за самосъхранение и самоконтрол, ние сме напълно безсилни", обясниха от Пътна полиция.
За това КАТ обмисля стратегия, с която по някакъв начин да повлияе на родителите на младите водачи. След зачестилите катастрофи по вина на начинаещи зад волана и след като депутатите отхвърлиха промените в Закона за движение по пътищата, от Пътна полиция вече не знаят как да се справят със ситуацията. "Явно е време вече да мислим за въздействие върху родителите. Но след като Народното събрание не прие поправките в закона за младите шофьори, може би е по-редно да попитате депутатите как да се реши този проблем", заявиха пред "Стандарт" пътни полицаи.
Частни фирми няма да ни изпитват за шофьорска книжка, както се предвиждаше в отхвърления вариант на закона. ДПС и опозицията не подкрепиха този документ заради поправката на МС, според която изпитите се дават на частници. Редно е положението да се запази както е в момента и държавни инспектори да правят тези тестове, обясниха парламентаристи. Днес ще има среща между експерти на МВР и транспортното министерство. Те трябва да обсъдят всички поправки в закона. Частта за младите шофьори обаче според нас е абсолютно задължителна, отсякоха от Пътна полиция вчера. Депутатите обаче се обявиха и против тях. Поправките за зайците на пътя са на МВР шефа Михаил Миков. Те гласяха младите шофьори да не могат да карат по-мощни коли до 25-годишна възраст. "Не е редно те да се глобяват за 0,2 промила алкохол, а всички останали за 0,5. Не е правилно и да не возят хора до 18 години без придружител", казаха народни избраници.
Юлияна Василева
Нина Васильовска


Родени убийци на пътя Родителите нехаят, на депутатите не им пука за касапницата
image
Илиян Савков Руслан ЙОРДАНОВ
Жертвите на катастрофи в България са горе-долу колкото самоубийците - около хиляда човека годишно. Двете категории често се припокриват. Достатъчно е да позяпате трафика на някое оживено кръстовище в продължение на няколко минути - и ще ви се изправят косите. Възрастни хора, които едва се крепят на бастуните си, чакат да светне червен светофар, за да хукнат да пресичат. Нетърпеливи шофьори псуват и правят опасни маневри във всички възможни посоки. Човек остава с усещането, че катастрофата пред очите му се разминава само по чудо.
Щедрите информационни кампании, агитации и заплахи не впечатляват никого. Чуват се предупреждения от всички страни, но кой да слуша? Не помагат и безкрайните промени в Закона за движение по пътищата, нито усилените мерки, предприемани от КАТ. Опитът учи, че единственият начин да се уважават правилата, е зад всеки храст да клекне катаджия.
Нито мъртво пияните водачи на МПС са намалели, нито пешеходците с нрав на камикадзета, които невъзмутимо пресичат нощем "Цариградско шосе". Друга порода са тийнейджърите с буйна кръв и никакъв опит зад волана
Страната изтръпна от катастрофи с млади шофьори. В петък десетокласник без шофьорска книжка навлезе в насрещното движение в софийския квартал "Дружба" и се нацепи в такси и в БМВ. Равносметката от родеото е - петима настанени в "Пирогов" и трима в Окръжна болница.
Далеч по-трагично завърши сблъсъкът между турски автобус и "Фолксваген голф" на Околовръстното шосе в Стара Загора. Нелепата катастрофа отне шест човешки живота. Курбан станаха четиримата абитуриенти, пътуващи в автомобила, и две румънски туристки. През декември 18-годишен младеж пък обърна "Ситроена" си в река край Рудозем и освен себе си погуби още три деца. Краят на касапницата по шосетата не се вижда. Всеки месец се множат и градовете, които обявяват официален траур и скърбят за загиналите близки и съседи. Статистиката сочи, че една трета от катастрофите се причиняват от млади шофьори.
Зачестилите произшествия с тийнейджъри говорят, че проблемът се задълбочава. От една страна, става въпрос за лошо възпитание
Родители отстъпват пред капризите на отрочетата си и с лека ръка им дават ключовете от колата "за едно кръгче". Не е сигурно, че модерните майки и бащи разбират напълно каква опасност създават за живота на децата си. Или пък че техните деца зад волана на един тон летяща ламарина също се превръщат в потенциални убийци и заплашват здравето на хиляди непознати хора по пътищата.
Не само родителите, но и депутатите недооценяват скотобойната
В петък парламентът отхвърли внесените от правителството поправки в закона. Промените целяха въвеждането на по-строги ограничения за младите шофьори - да не управляват коли с двигател, по-мощен от 1600 куб.см., да карат с придружител, когато водят непълнолетни лица, да разполагат с по-малко контролни точки, да плащат двойни глоби и ако ги хванат пияни, да полагат и общественополезен труд. Търкалящите се по шосетата трупове могат и да накарат Народното събрание да прегласува отново предложенията. Но едва ли само с въвеждането на нови ограничения и по-тежки наказания произшествията ще намалеят. В противен случай обаче некролозите и гробищата ще цъфнат на всяко шосе.



Тагове:   март,   най,   кът,


Гласувай:
0



1. yuliya2006 - АВА, ПУСКАМ ПОСТИНГА НА ПАЦО ПО Т...
09.03.2009 08:41
АВА, ПУСКАМ ПОСТИНГА НА ПАЦО ПО ТЕМАТА

Автор: wanksta Категория: Лични дневници
Прочетен: 16148 Постинги: 17 Коментари: 220ПостингОбратно към блога | Предишен постинг19.01 14:59 - Войната на пътя

Зад хълма слънце се показва,самоубииците събужда,
да си поиграят със съдбата яростно имат нужда.
Искат да са звездите от любимото теливизионно рали,
ще живеят щастливо - с тези възгледи ..... надали !

Не се зачитат пътни знаци,никакви ограничения,
псуване,ненавист съпътстват шофьорските отношения.
Всеки е най-важен-да,за смъртта и нейната листа,
с пръст избира жертвите под номер 299 и 300.

Мощна спортна кола изпреварва стара руска бричка,
заплаща се с живот - не е дартс с 3 стрелички.
Важното е да се докажат,пък каквото се случи,
адския огън в душата - трезвеността смуче.

Пешеходците са врагове - бонус точки през нивата,
в снощното "конско" си остана "Стой по-далеч от колата ! ".
Заръката бе стриктно изпълнена след вечерния запой,
когато крайниците му намериха на следващия завой.

С книжка или без - в тях дяволското желание си гори,
не се мисли,че може да е инвалид или да се взриви.
Без колан,с послание "Погледни смъртта във фаровете",
с окован ангел пазител-опетнени на живота заровете.

Абитуриенти дивеят,чувстват се леки от тревата,
дори не осъзнават,че вече летят към долината.
Тираджия дава газ до дупка - в мъглата смело напред,
"Да го е*а в живота,каквото стане ! На късмет ! "

Онзи блъсналия се в дървото бил заспал зад волана,
а жена му с желание тъкми вечерята в тигана.
Анатема за шофьорите е да си слагат колан,
стават само за престилка на транзитен MAN .

Паметници,цветя по магистрали и дървета,
мъж се кара : "Какво са Ви сторили тези джуджета ? ",
"Не са джуджета,а непоказвани телесни останки " ,
тук няма сито - адвокати,брокери,служители в банки.

Поредния нафиркан на полицейския дрегер духа,
по системата на Фройер удря в точка "SUHA" .
"Скъпо,мило,злато обади се като стигнеш " ,
вече си в насрещното,преди дори да мигнеш .

В съзнанието изникват пак нейните прекрасни очи,
"Защо е толкова ярко и всеки тук мълчи ? "
" - Къде съм,докторе" , дочува "Влачен близо километър",
"-Аз не съм доктор,а Свети Петър "

Всички са в кампанията "Дарете първи кръв",
това е жив ад,по-добре на война като иракска стръв.
Семейство гледа новини - "Това няма да ми се случи на мене",
а техен роднина заклещен,в пламъци от болка стене.

Стотици брутални инциденти остават неизвестни,
слънцето изгрява - нов кошмарен дубъл да посрещне.

Автор - Пламен Тодоров 19.1.2009 г.

Хареса ли Ви творбата - гласувайте ТУК

Анкета за творбите ми - ТУК


ТВОРБАТА В РУСКИЯ САЙТАвтор: wanksta Категория: Лични дневници
Прочетен: 478 Коментари: 19
Последна промяна: 27.01 11:27Коментари1. iliada - Поздравления за новата работа!
19.01 15:29 Актуална тема ,а стила познатия -твоя си!Характерен с болката и сърказма стаени във всеки куплет.
"Ад под небето"- имаше такъв филм,"АД на пътя"-има такава творба!" Война на пътя"
Да това е тя и все така добра!
Мир на праха на всички жертви взела тази неразумна война!:)
За теб остават поздравленията!:)2. wanksta - iliada
19.01 15:37 Темата винаги ще бъде актуална,особенно за нашата държава.Стилът е ясен от доста време.Гледал съм "Ад под небето" ...беше ми трудно,докато писах творбата,представяйки си всички картини,описани от мен,но ... всичко е първо за сметка на автора .3. yuliya2006 - СКЪПИ ПРИЯТЕЛЮ, ОТНОВО АКТУАЛНО И ...
19.01 15:53 СКЪПИ ПРИЯТЕЛЮ, ОТНОВО АКТУАЛНО И СИЛНО И ВЪЗДЕЙСТВАЩО.
На фона на най - корумпираната страна в Европа, свят без правила. В което правото е на онзи, който има гръб и ще плати достатъчно ЗА ДА СЕ ПОКРИЕ
Просто сме ЛАТИНСКА АМЕРИКА - третия свят .
И напълно заслуженно защото няма гражданско общество и всяка власт си играе както си иска ...
ПАЦЕ ЗНАЕШ ЧЕ ЗА МЕН ТВОЯТА НАЙ-СИЛНА СТРАНА Е КОГАТО ИГРАЕШ ОБРАЗИТЕ, ВИЗИРАМ НАРКОМАН, СВОДНИК, ИГРАЧ НА РОЛЕТКА
ТУК Е ПОВЕЧЕ СТАТИСТИКА, СБЛЪСЪК, ДИНАМИКА НО ЕТО ХОРАТА ГО ХАРЕСВАТ...
ПОЗДРАВИ ПРИЯТЕЛ И УСПЕХ!
С ОБИЧ ТВОЙ ФЕН ДЖУЛИЯ БЕЛ
Редактирай | Изтрий 4. wanksta - yuliya2006
19.01 16:11 Факт е,че държавата ни е много зле,корупцията дирижира парада в нея.Парите са тези,които я направиха свое протеже.Конците на кукловодите наистина са доста здрави.Колкото до творбата ... всеки си взима това,за което смята,че е способен да понесе ... рядко се случва.5. bizcocho - Отново актуален! Отново силен, в ...
19.01 18:23 Отново актуален! Отново силен ,в думите си! Отново моите аплодисменти към твоя творба!6. wanksta - bizcocho
19.01 18:29 Думите на един човек са силни,когато са изпълнени с истина,увереност,подходящ начин на изказване.Всичко е до психиката на човек,а когато някой открие ключ към тази на по-голяма част от хората - тогава наистина трябва да се признае,че той има способността да докосва хората и онези неща у тях,които те много рядко биха изкарали наяве.Благодаря за оценката ти :))7. injir - Много интересно преливане между ...
19.01 22:47 Много интересно преливане между сериозност , черен хумор и тъжна констатация.Това е също БОРБА с бясното препускане по пътищата.8. wanksta - injir
19.01 22:50 Добро усещане за това,което съм се опитал да преплета в тази творба.Не всеки го умее,браво :) Борбата е безмилостна .... факт ! :)9. katan - И този път успя
22.01 12:01 да предизвикаш потрес у мен!Потрес от истината,която си описал с неподражаемото си чувство за черен хумор,който на фона на истината ми се струва побелял от безсилие - безсилие да направим нещо и да спрем тази безсмислена и самоубийствена "игра".
Дали все пак някой ще се замисли?!
А ти искаш точно това,нали?
Поздравявам те за гражданската ти позиция/за кой ли път?/ и за новата творба!10. wanksta - katan
22.01 12:13 Когато автора успее да постигне нещо,което аз у теб и доста други хора - това означава,че той е докоснал публиката по един уникален начин.Харесва ми да преплитам черен хумор с действителност и някъде там между тях да вмъкна мъничко послание.Да,ще се замисли,но повечето ще го направят само докато четат творбата,съмнявам се след това да има явен резултат.Точно това искам - да се замислят .... по-скоро да не ги е страх да говорят истината,каквато и да е тя.Благодаря ти :)11. palisandar - !
23.01 07:58 Поглеждайки тук не очаквах да ахна на прага.12. wanksta - palisandar
23.01 09:27 Явно изненадата е била приятна.Просто за пореден път се изкачвам по стълбите на предизвикателствата на живота.13. vladimiryosifov - Много добре ! Ще има резултат !
24.01 13:26 Аз ще го монтирам , където видя статия за катастрофа.
Ще го прочетет много хора.
Много ще го покажат на други . Те андруги.
След време ще напише някой нещо по темата.
И така по веригата, докато някой минисстър нареди патрулки с наказани ОФИЦЕРИ да патрулират по улиците и пътищата. И наказанието им свършва след ххххседмици иХХХ перфорирани книжки.
Перфорирани на мястото на нарушението !
Става ли от тази идея нещо ?14. wanksta - vladimiriryosifov
24.01 13:40 Може,разбира се.Много рядко се намира някой,който да пита автора за това дали може да ползва творбата му за дадена цел.Идеята е прекрасна.Подкрепям я.15. kleopatrasv - Понякога и думите не стигат....
08.02 00:02 Поздравления за актуалния стих, няма какво да се допълни ! Написан е с най- точните думи !16. wanksta - kleopatrasv
08.02 00:07 Актуалността на дадено събитие не се определя от броя заинтересовани личности,а от амплитудните промени,които оказва то във всеки отделен човек.И в живота е така - една личност може да те вдигне на крака само с 2 приказки,за разлика от десетки,които дари си мисля,че измъчват повече самите себе си по този начин.Важно е абстрахирането,както в този случай,така и в писането на стихове.За мен то е една основна част от моят арсенал,който ползвам.Благодаря.17. djgator - Поздрави за талантливото послание!!
05.03 00:09 Дано някой от кретените те чуе, дано спасиш така дори един живот- пак ще си е струвало!!18. martoudi - Дааааааааа
06.03 11:19 Трябва да помолиш подполковник костов за няколко илюстрации към поемата :)19. анонимен - tihiq
08.03 19:34 kakvoto i da napishem kakvoto i da napravim voinata po pytishtata moje bi nikoga nqma da spre.i nai-loshtoto e che sledvashtiq moje da si ti bez dori da si vinoven.a za priqtelite koito zaginaha v petyk vecherta "POKLON PRED SVETLATA IM PAMET"
цитирай
2. valiordanov - Преди няколко месеца написах това...
09.03.2009 14:29
Катастрофа

В насрещното се вряза. И това
бе спирка за живота му, последна.
Откъснат крак, разцепена глава...
В статистиката - жертвата поредна.

Близките, объркани съвсем,
проклинаха за всичко обществото,
без здрава мисъл, за един гамен,
с действия проклинащ сам живота.

Пореден слалом в пътя към смъртта.
В този ден пресече се финала.
Не е виновна бързата кола...
Виновникът натискал е педала.

Въпреки пролетите сълзи,
водачът сам потърсил свойта гибел.
Не се купува белег със пари,
той ненадейно във живота идва.

Пръстта промива даже грешна кръв,
но спомените болка са в сърцата.
По пътищата никой не е пръв...
Никой не надбягва своя вятър!
цитирай
3. krotalka - Тъжно и жалко за погубените животи!
09.03.2009 15:45
Потресе ме съобщението, когато го прочетох.

Бог да ги прости!
цитирай
4. анонимен - Карали ли сте в Румъния ?
09.03.2009 22:36
Навярно не ! Само нашите тираджии знаят за какво става въпрос ! Макар ,че и те избягват да минават през пътищата на съседката ни.Това лято имах възможност да видя ,как карат румънците и шосетата им осеяни с катастрофи ! Не искам да подклаждам настроения ,но смело мога да кажа ,че вина е имал и румънският шофьор! Нашите шофьори са само навикани ! Вие не знаете просто за какво става въпрос ! Обичайни гледки с масови катастрофи и безотговорно каране !Това е румънската ежедневна гледка !
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: avangardi
Категория: Изкуство
Прочетен: 8350010
Постинги: 1980
Коментари: 10405
Гласове: 95919
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930