Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.11.2008 11:18 - Как се прави тройка с доносници
Автор: avangardi Категория: Политика   
Прочетен: 1816 Коментари: 3 Гласове:
0

Последна промяна: 25.11.2008 16:32


Култовият разговор между агентите на Държавна сигурност Кеворк Кеворкян, Георги Коритаров и Велизар Енчев по СКАТ

 Грандиозен скандал се завихри тази вечер в предаването на Велизар Енчев по телевизия СКАТ. Енчев бе поканил уволнения журналист от Нова телевизия Гeорги Коритаров, както и Светлана Василева, информатор на Юрген Рот, която заявr, че Правец е частен град на олигарха Валентин Златев. Към края на регламентираното време на предаването, по телефона се включи Кеворк Кеворкян, който демонстрира изумителна арогантност.

Поводът за включването на Кеворкян бяха коментарите на Георги Коритаров, направени върху предоставената му от водещия Велизар Енчев статия в утрешния брой на в. “Труд”, озаглавена “Рекет” с автор Кеворк Кеворкян.

Коритаров коментира пасаж от статията на Кеворкян, в който той пише, че хванат за топките Коритаров не е направил две неща – не е прочел в ефир писмото на Лукойл до Нова телевизия и се е направил, че то не съществува. Малко преди това обаче Коритаров каза, че Силвия Зурлева не му е разрешила да прочете писмото на олигарха Валентин Златев в ефир и затова той не го е направил.

В статията си Кеворкян злъчно пише, че довчера божеството за Коритаров бил Бойко Борисов, а днес вече бил казал, че е опасно ГЕРБ да спечели изборите. “Факт е, че сме били в близки приятелски отношения с Бойко Борисов. Той ми оказа морална подкрепа, когато преживях удара с изваждането на досието ми, а аз не забравям такива неща. Били сме в обща компания. Даже за да стане ясно за порядките, свързани със Силва Зурлева, ще разкажа един случай, когато една вечер бяхме заедно, а на следващия ден Борисов трябваше да бъде на интервю при мен. Тогава късно той се обади на Зурлева и и каза – утре съм Коритаров, той е неуправляем и се налага да дойдеш рано в студиото. На следващия ден в 7 часа Зурлева беше в телевизията.”

В статията си Кеворкян пише и, че предаването “Здравей България” не било изградено върху фекалиите на Коритаров, а доскорошният шеф на Нова телевизия Павел Станчев бил някакъв чиновник”. На всичко това Коритаров отговори, че Кеворкян не бил достоен дори за временен сътрудник на бившето Шесто управление, а що се отнасяло за топките му, които Кеворкян визирал, уволненият водещ каза: “Моите топки са железни и високоволтови и който се опре до тях, може да умре!”.

Коритаров подчерта, че “типът” Павел Станчев бил единственият човек, който е дал въздух на свобода на предаването “Здравей България”, и който е окрилил екипа да действа без страх.

Вбесен и изгубил всякакво чувство за мярка, възпитание и такт, по телефона в предаването се включи Кеворк Кеворкян и то бе продължено с два часа.

Скандалът бе разпален от крясъците на Кеворкян: “Доволен ли си от предаването си бе, Велизаре?”, викна Кеворкян. Велизар Енчев очевадно поласкан, че Кеворкян подчерта на няколко пъти как хвалел него и телевизия СКАТ в публикациите си във в. “Труд”, се държа като изчервена госпожица и не успя да овладее предаването, което иначе си е негово авторско. Енчев изпълняваше директните подкани на Кеворкян какво да прочете, как да го прочете и почти иззе функцията му на водещ.

И двамата сте като насрани!” викна Кеворкян и заповяда на Енчев да прочете пасажа му в статията за Бойко Борисов. Коритаров успя да се вметне: “Откъде вадите тази простащина на езика, Кеворкян?”, на което получи цветистото: “С такива типове като теб – такъв език. Ти си направен сякаш от пластелин и нямаш характер. Защо не прочете писмото на “Лукойл” в ефир”.

Коритаров отново за трети обясни, че не му е било позволено да го направи от Силва Зурлева. Кеворкян моментално атакува с тезата, че Коритаров е рекетьор, защото той вярвал повече на Валентин Златев и на това, което е написано в писмото, отколкото на него. Защо не съдиш Златев?, ревна Кеворкян.  Коритаров отговори, че не той, а “Лукойл” би трябвало да отидат в прокуратурата след като го обвиняват, че ги изнудва.

Кеворкян очевадно защитаваше версията на Валентин Златев и нарече Коритаров мишка, момченце, страхливец, жалък пластелин, който показва циркаджийски номера.

Коритаров подчерта, че никога не е рекетирал Валентин Златев и, че написаното във в. “Уикенд” е пълна лъжа. “Впрочем, има твърдения, че и Кеворкян има акции в “Уикенд”, каза още Коритаров, след което Кеворкян окончателно изтърва нерви и ревна, че ще съди телевизионния водещ.

Сега ти си изоставен! Сега си една парясница! Никой не те иска! Ти си едно малко човече, което не представлява интерес за Кремъл. Можеш ли да си представиш колко малко мозък трябва да има такова човече, че да измъкне комисионна от Валентин Златев? Вярвам повече на Златев, отколкото на теб!”, превъзбудено викаше Кеворкян в ефир и нямаше кой да го прекъсне.

Абсолютно хладнокръвно Коритаров запази кондиция и репликира: “Кеворкян каза нещо, което е вярно – колко акъл трябва да има човек за да рекетира Валентин Златев?! Не знам дали има камери, които са записвали разговорите ми със Златев, но нека извадят записите за да се види, че няма рекет”.

Кеворк Кеворкян в нервите си изтърва и изречението, че именно Валентин Златев е уволнил Коритаров, на което Коритаров светкавично заби словесен пас: “А ти откъде знаеш, че Златев ме е изхвърлил?”. Малко преди това водещият Велизар Енчев цитира интервю на Силва Зурлева, която твърди, че поводът за уволнението на Коритаров било интервюто с Брендо, а случаят с Валентин Златев била капката, която преляла чашата.

Запенен Кеворкян продължи тирадата си: “Той /Златев/ може да го назначи само за кочияш! Той /Коритаров/ е в ръцете им. Много е малък за да се занимават с него.” Спокойно Коритаров контрира с въпрос Кеворкян: “Рекетирате ли ли сте някога Красимир Гергов, че не можахме да го уточним, когато бяхте в предаването ми?”, на което не получи отговор.

По повод на ситуацията около уволнението си Георги Коритаров обясни, че това е типично активно мероприятие. “Според мен една единствена империя, тази на страха, парализира не само ръководството на Нова телевизия, но и на много други медии, които остро полемизират. Писмото от “Лукойл” ми беше показано в Нова телевизия. Предложих на Силва Зурлева да прочета писмото в ефир и да го опровергая пункт по пункт, както и да отида с нея заедно в “Лукойл” при Валентин Златев за да стане ясно дали съм рекетирал някого. И на двете предложения ми бе отказано”.

На въпрос дали смята, че ДПС стои зад уволнението му, Коритаров каза, че не вярва нито ДПС, нито която и да е политическа партия да стои зад отстраняването му от телевизията.

Не ми се говори за формите на политически натиск, който екипа ни е преживявал, именно от Силва Зурлева. Но е факт, че сме подлагани на такъв благодарение на нейните усилия – кой какво казал, защо го казал”.

На въпрос не са ли опасни подобни контакти на журналист с олигарх, Коритаров отговори така: “Ще дам пример с Александър Литвиненко. На него му помогна Березовски, който е олигарх, но и двамата бяха застанали срещу Путин. Подържах дълъг телефонен контакт с Литвиненко. Там, където видя портрет на Владимир Путин, аз съм особено предпазлив! /визира, че в кабинета на Валентин Златев има портрет на Путин/”.

Що се отнася до спекулациите, че информаторът на Юрген Рот Светлана Василева била поканена за да бъде отмъстено на Валентин Златев, Коритаров каза, че това е лъжа и показа е-майл изпратен от Василева, която потвърди, че се е свързала с него веднага след интервюто му с немския журналист. Още повече информацията, която е дала в интервюто пред Коритаров, е в интернет-пространството от май т.г.

На въпрос има ли предложения и какво ще работи оттук нататък, Коритаров отговори: “Медийната среда и общата среда като че ли не са подходящи за сериозна журналистика. Ако някой ден се завърна, то ще бъде като ярък контрапункт на целия фалш и лицемерие. Ще се върна само ако мога да правя алтернативна журналистика на тази, която има в момента. Не съжалявам, че съм се движил по ръба на бръснача. Винаги ще вървя по ръба на бръснача”.

На нервозните нападки на Кеворкян, Коритаров отговори така: “Свръхарогантен и просташки стил на поведение. Нама да го питам дали е завистлив, защото ще трябва да го чакаме да говори още 25 минути. Няма да го питам дали се сравнява с мен, защото ще говори още 25 минути. Кеворкян няма ефир и иска да се почувства значим. Иска да бъде жив партриарх на българската журналистика. Поканете го тук и си говорете”.

Според уволнения водещ от Нова телевизия, това което се вихри срещу него е последица от активно мероприятие – вкарват те в облак и после искат от теб непрекъснато да се обясняваш.

През ум не ми е минавало да подлагам когото и да е на рекет. За мен е чест и комплимент, че съм в устата на хората, просто защото не съм им в краката. Няма да влизам в капани и провокации. Върви кампания, която надхвърля вече самото ми уволнение и отива надалеч като ми намирисва на скалъпени обвинения от едно уж забравено минало. Това, което се случва с мен е пример за манипулация и оклеветяване. Ще изчакам да видя докъде ще се развие ситуацията. Ако трябва да платя цена за своята безкомпромисна журналистика, съгласен съм, защото съм убеден, че формата за обществена дискусия в България в момента е тресавище.”

afera.bg

Три часовото интервю - видео по СКАТ
http://www.skat.bg/news.php?action=7&newsID=2369

24.11.2008г.
Три интересни часа през, които ще видите всички гледни точки по казуса "Уволненито на Георги Коритаров". Освен гостите в студио в дискусията взеха участие Дияна Дамянова и Кеворк Кеворкян.

Велизар Енчев, Георги Коритаров, Светла Василева в ТВ СКАТ - част първа
25 ноември 2008 | 07:24 | ТВ СКАТ

 

Велизар Енчев, Георги Коритаров, Светла Василева, адвокат Любомир Цеков в ТВ СКАТ – част втора
25 ноември 2008 | 10:37 | ТВ СКАТ

Велизар Енчев, Георги Коритаров, Светла Василева, зрители в ТВ СКАТ – част трета

Велизар Енчев, Георги Коритаров, Кеворк Кеворкян в ТВ СКАТ – част четвърта

Велизар Енчев, Георги Коритаров, Светла Василева, Кеворк Кеворкян, Диана Дамянова в ТВ СКАТ – част пета


И когато всички започнаха да говорят едновременно, Енчев се видя в чудо, незнаейки дали повече да се кефи от изключителната гледаемост на предаването, или да се опитва да хване отново изпуснатите юзди на предаването в ръцете си.

Светла Василева постави в края на предаването нещата на мястото им, предлагайки на журналистите вместо да се замерят с думи, да отидат в Правец и сами да разследват твърденията и как са заграбени държавни земи от фамилията Златеви. 

В коя каца бръкна Коритаров и колко са корумпираните журналисти?

Иван Бакалов  

image Георги Коритаров с главната редакторка на “24 часа” Венелина Гочева. Снимка: Булфото

Уволнението на Коритаров дойде като изненада, а нещо такова беше назряло отдавна в медиите.
Ситуацията е забавна – един от българските богаташи, Валентин Златев, определян с етикета “олигарх”, шеф на петролната компания монополист в България, става причина да бъде уволнен един от най-известните (но не и най-безспорните, заради принадлежността си към бившата ДС) телевизионни журналисти.
Откъдето да го погледнеш, Коритаров е жертва на богаташа. Честният журналист срещу богатия изедник… Такъв образ на случая изглежда най-лесен за възприемане. Само че нито Коритаров е целият в бяло, нито Златев. И двамата са омацани в едни работи…

продължението тук


Тагове:   как,


Гласувай:
0



1. haralanov - Здравейте
25.11.2008 15:11
Не случайно ви открих!Ако не беше написаното от вас,нямаше да знам за снощтната патаклама.Отвратен съм не от вчера от Кеворкян.Изцяло подкрепям г-жа Светла Василева,както и Коритаров в случая!!!
цитирай
2. avangardi - Здравейте haralanov,
25.11.2008 15:29
изцяло съм на страната на Светла Василева. Жалкото е че я използваха като циганска маша за да не си горят ръцете. Не одобрявам подобен род журналисти и медии.

Защо не си търсеха правата в съда и не извадиха всички доказателства. Защото всички са оцапани.
------------------------------------------------------

"Вместо да се занимае с “Лукойл” от гражданска позиция, като независим журналист, Коритаров (а това се отнася и за много други медии и журналисти), засяга Валентин Златев, след като му е отправил бизнес оферта. Мотивите оставят съмнения. Тоест действията му могат да се тълкуват като подсещане, натиск или направо като рекет, както всъщност го е нарекъл в. “Уикенд” – “Рекет за 3 млн. лв.”
Колко журналисти в България се занимават с този род бизнес? Да правят предавания, “разследвания”, да задават въпроси, с които да принуждават бизнесмени, фирми и компании да си плащат, за да бъдат оставени на мира?
Спорове и съмнения за целите на едно и друго предаване са възниквали и след предавания на Валя Ахчиева, Бареков и др. А във вестниците спорните публикации са прекалено много.
Този род дейност в съвременната журналистика е толкова разпространена, че в който и момент някъде да се появи компрометираща публикация за някой бизнесмен или компания, веднага изникват съмненията, че съответната медия “го гърби” за пари или за нещо друго. Няма разкрития от граждански, от журналистически позиции, всичко е бизнес и далавери – това е преобладаващото мнение в колегията.
Ще хванат ли журналист с белязани пари?

Колко са още като Коритаров? Този род журналисти и предавания не са много на брой. Натрапващото се присъствие в телевизионните студия на едни и същи фигури може да се тълкува като платено сътрудничество на телевизионни водещи с определени политици или бизнесмени. Натрапващото се присъствие във вестниците на някои политици или бизнесмени и отношението към тях също прави впечатление.
Журналистите не са нещо различно от хората с други професии. Както има корумпирани лекари или учители, така има и корумпирани журналисти. Дори професионалната среда на журналистите е много повече пресечна точка на корупцията, отколкото другаде.
В това отношение журналистите, които взимат пари, се делят на две групи. Когато някой от тях работи за заплата или по договор и взима пари зад гърба на издателя си, той прави същото, което един корумпиран лекар или полицай. Един лекар, примерно, взима пари на ръка, за да извърши нещо, за което му се плаща. Един журналист в подобен случай взима пари, за да направи рекламна публикация, пиар интервю или статия, или да очерни някого. Това става без знанието на работодателя – вестник или телевизия. (Коритаров формално спада към тази категория, но той не е толкова елементарен. Той не иска пари на ръка, той прави бизнес-предложения).

За разлика от този род журналисти, има вестници или медии, в които самите издатели се занимават с подобен род печалбарство и рекет. Те атакуват някой политик, бизнесмен, компания, докато си платят. Нареждат на редакторите и журналистите, и започва “гърбене”. В случая плащането е съвсем официално – с фактура и рекламен договор. Понякога съответният журналист, който е “гърбил” съответната личност, може да получи някоя комисиона за реклама, но основното прибира издателя. Повечето вестници у нас, освен с пари от сивия сектор, се издържат по този начин.


големи издания обаче, чиито издатели не се ангажират с подобна “политика” и рекет, тези възможности са оставени в ръцете на шефовете на съответното издание. Например германският издател на “Труд” и “24 часа” нееднократно е декларирал, че не се меси в редакционната политика. По съдържанието на двата вестника може да се съди, че това е точно така. Но много публикации оставят съмнения, че не са от “чисто сърце” (в e-vestnik неведнъж е писано по темата, виж тук и тук).

Може би наближава денят, когато ще заловят журналист с белязани пари, така както са залавяли лекари и др. Но той ще е дребна риба. Големите риби не влизат в мрежата.

Уволнението на Коритаров е един положителен акт, доколкото пресича опитите на журналисти да рекетират и да превръщат професионалните си ангажименти в печалбарство и бизнес.

Има обаче един въпрос – защо Коритаров не беше уволнен още преди години, когато стана ясно, че е бил активен сътрудник на бившата ДС, автор на доста противни доноси за свои колеги? Години наред в предаването му се разискваше темата за службите и интригите в МВР, вървяха едно след друго предавания, които са определяни като манипулативни и т. н. Симптоми и съмнения за мотивите за професионалната му дейност е имало отдавна, но собственикът на телевизията реагира чак на оплакване от Валентин Златев.
Има и още един въпрос – ще се уплаши ли някой от това уволнение?"

от статията"В коя каца бръкна Коритаров и колко са корумпираните журналисти?"
цитирай
3. haralanov - Здравей...пак!!!
25.11.2008 21:35
Не вярвайте на нелепици,че Коритаров бил рекетирал или изнудвал В.Златев!!!Това е просто НЕВЪЗМОЖНО!!!То е все едно вие или аз да изнудваме Гергов или Ковачки!!!Медийте в България са ужасно манипулативни.И все ще се намерят хора,които пък да се,,вържат,,на подобни неща.Светла Василева не е ничия маша.Гарантирам лично,че е човек с гражданска позиция!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: avangardi
Категория: Изкуство
Прочетен: 8307485
Постинги: 1978
Коментари: 10400
Гласове: 95680
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031