Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.07.2009 07:40 - Политиците с харизма в България успяват, но до време. Иде ли ред на диктатурата в България?
Автор: avangardi Категория: Политика   
Прочетен: 4675 Коментари: 0 Гласове:
7

Последна промяна: 27.07.2009 12:56


  Политиците с харизма в България успяват, но до време Йордан Съев
24 Юли 2009, брой 166 Тъмни сделки, високомерие, лоши външни покровители и вътрешни приятелски кръгове са сваляли силни фигури от властта
   
 
Пръв пример за харизматича личност в най-новата ни история е Стефан Стамблов. Той е един от малкото оцелели след Освобождението от по-видните дейци на националноосвободителното движение. Бил е един от ръководителите на Старозагорското въстание, участва в Априлското, има принос в Съединението и в Сръбско-българската война. Още през 1880 г.

Стефан Стамболов
image
image
Стефан Стамболов (упр.)
04.06.1890 - 02.11.1890 г.
става народен представител, а след това - заместник и председател на Народното събрание. Апогеят му обаче е като член на регенството след свалянето на Александър Батенберг, в което е смятан за пръв по влияние. Той докарва на българския престол Фердинанд, когото смята да държи на втора линия, а всъщност почти еднолично като министър-председател да управлява България. Което осъществява в периода 1887-1894 г.
Най-вече през това време Стамболов се впуска в крупни сделки с недвижими имоти и става един от най-богатите българи. Прави обаче фатална грешка, като решава да си подаде оставката, смятайки, че няма да се приеме, защото има мнение за себе си, че е незаменим в държавното управление. Фердинанд обаче одобрява оставката му, поради което Стамболов става редови, макар и много богат, гражданин. Следва трагичната му кончина, обстоятелствата около която са известни.
Следващата харизматична личност е

Александър Стамболийски
image
Александър Стамболийски
16.04.1920 - 09.02.1923 г.
09.02.1923 - 09.06.1923 г.
След две национални катастрофи в него хората виждат избавителя. Народът по това време е бил съставен предимно от селяни, така че съвсем естествено е и водачът да бъде от тяхната черга. Големият българин (Стамболийски е бил висок 185 см и с тегло 122 кг, с буйна коса и мустаци) е олицетворние на народен водач. Той е подписал Ньойския договор, но веднага след това е счупил писалката. По негова инициатива оръжието, което е трябвало да бъде изпратено за претопяване, е укрито в плевници, обори и сайванти по селата, както и в мазета и тавани на къщите. Когато обаче на изборите през 1923 г. печели над 60% от гласовете (втори са социалистите с 21%), той решава, че работническата класа е главният му съперник за властта. Поради това отказва редом с неговата оранжева гвардия и работниците да бъдат въоръжени. Буржоазните партии и лично младият цар Борис III са силно обезпокоени от създалата се обстановка. Още повече че Стамболийски поставя на дневен ред обявяването на България за република. Така на преден план излиза ролята на действащото и запасното офицерство, което е изцяло предано на царя. През юни 1923 г. то организира и провежда преврат и Стамболийски е съсечен - както преди него Стамболов.
В тази поредица безспорно има място и за

цар Борис III
  image
Цар Борис III (1918-1943)
На него не му е било необходимо да се явява на избори, защото е наследствен монарх. Застава начело на държавата в много трудно за България време. От всички страни е заобиколена от враждебно настроени държави (с изключение на Турция), които са откъснали от нея територии (Румъния - Южна Добруджа, Сърбия - Западните покрайнини и Струмица, Гърция - излаза на Бяло море между реките Струма и Места). Одринска Тракия и Македония са под чужда власт. В България се стичат над 800 хил. бежанци, които са оставили цялото си имущество по родните си места. Армията е сведена до 30 хил. души без право на самолети, танкове и дългобойна артилерия. България е осъдена да заплати огромни репарации в пари, добитък и въглища. Страната е фактически окупирна предимно от френски военни части, съставени главно от колониални войски. В страната зрее революционна ситуация.
Само за около 10 г. обаче вече възмъжалият цар овладява напълно положението вътре в държавата и охлабва външнополитическия натиск над нея. Въпреки някои колебания, предприема курс на сближаване с възраждащата се Германия. Превръщайки се в неин съюзник, избягва окупацията на страната. С Крайовския договор си връщаме Южна Добруджа, а българските войски се настаняват в Македония, по-късно и в Беломорска Тракия. Борис е обявен за цар обединител. В същото време той печели популярност, като кара влакове, пие си ракията с Елин Пелин, лагерува заедно с войската, където води и невръстните принцове Симеон Търновски и Кирил Преславски. Умира в зенита си по причини, които все още не са напълно изяснени.
Друга харизматична личност е

Георги Димитров
image

image
Това е човекът, който е ръководел Септемврийското въстание през 1923 г. После той става героят от Лайпцигския процес (за света и до днес безспорно е такъв), избран е за ген. секретар на Коминтерна. През 1946 г. се завръща в България и става пръв партиен и държавен ръководител. Бившият печатар с основно образование за кратко време има възможността да управлява държавата, която обаче му е дадена на изполица от Сталин и Молотов, защото инструкциите от Москва са задължителни за изпълнение. Големият фаворит на Съветския съюз на Балканите по това време е Йосиф Броз Тито, който владее източна Адриатика, а тя се смята за важна сфера на влияние и за използване на всякакви, включително и за военни цели. Поради това Сталин и Молотов притискат Димитров да признае македонската нация в България. Поради което почти 300 хил. български граждани са се "самоопределили" към нея. От всички други, посочени преди него, той най-малко се задържа като управляващ.
Следва да отделим място и за

Тодор Живков
image
image
image
въпреки че неговото определение като харизматична личност е доста спорно. Момче от с. Правец с основно образование се издига до пръв държавен и партиен ръководител и в продължение на 33 години е начело на управлението на страната (от 1956 до 1989 г.), докато през това време неговите московски шефове се сменяха няколко пъти. Преодолява вътрешната съпротива на по-старите и заслужили партийни деятели и лесно се справя дори с няколкото опита за преврат. Извършва колективизацията на селското стопанство и индустриализацията на страната. След 1970 г. за всеки има работа, а още преди това - безплатно образование и здравеопазване. После идва времето на символично платените почивки по черноморските и планинските курорти. Заплатите са ниски, но стигат за прилично преживяване, защото цените на стоките, а най-вече на комуналните услуги, също са ниски. Няма престъпност, дори горските пожари са рядко явление. Пътищата не са в идеално състояние, но, общо взето, са добре поддържани. Поради това, че автомобилният трафик не е интензивен, а контролът върху него е силно завишен, броят на произшествията е малък. Държавата по някакъв начин е уредена така, че всеки да живее добре, като стриктно съблюдава установените порядки. По времето на управлението на Живков наистина са построени три Българии в материално-техническо отношение, което през 1989 г. се определя на 27-29 млрд. дол. Как приключи политическият и земният път на човека от народа, свален от собственото си обкръжение, е известно почти на всички, защото това стана във време, което е съвсем скорошно.
Следващата харизматична личност в България е

Симеон Сакскобургготски
image
image
image
image
Изгонен от страната през 1946 г., той се завръща триумвирално в нея през 2001 г. Само с прочитането на едно изявление, че за 800 дни ще постигне просперитет за България и за българите, избирателите му гласуват огромно доверие и малко не му достига да състави еднопартиен кабинет. В някои свои откровения Симеон заявява, че за него най-подобаваща е ролята на президент, ако не може да бъде възстановен като цар. Впоследствие се оказва, че и постът на премиер го устройва. И го устрои - единствено той от всички монархически наследници на Балканския полуостров се сдоби с безспорни, а дори и с много спорни имоти. Вече на 73 години, какво друго му остава, освен да прибира реколтата от тях, да се радва на деца и внуци. Така че съвсем естествено е да си подаде оставката като председател на създадената от него партия.
И сега идва ред на

Бойко Борисов
  image Тодор Живков с настоящия столичен кмет Бойко Борисов
image

image

image
Фотогалерия Избори 2009 - победители и победени: Бойко Борисов image
Той си изгради имидж на харизматична личност постепенно. Първа крачка - главен бодигард на Симеон, с минало - също бодигард, но на Тодор Живков. За отплата получи пост на главен секретар на МВР и генералско звание. После беше сравнително лесно да превземе кметския стол на София, което се оказа много добра позиция за постигането на по-високи рубежи. Той определно се прицели към премиерското кресло и постигна целта си. Има вероятност да осъществи пълен мандат, ако не настъпят някои неочаквани катаклизми. Само че чудото няма да стане, след като мандатът изтече. Докато във водещите икономически страни кризата вероятно ще бъде преодоляна в началото на 2010 г. (това е становището на Г-8), то в България тя тепърва ще се проявява в различни направления. И това ще бъде по времето на управлението на кабинета Борисов. Сигурно е, че той няма да бъде съсечен като Ст. Стамболов и Ал. Стамболийски. Просто ще си отиде, както Живков, Иван Костов или НДСВ например.
Надеждите сега са, че поредният месия няма да бъде само временна харизматична личност. Но преди още да оглави властта, той започна да трупа негативи... А какво след него? Дали не ни е време да се замислим, че харизмата сама по себе си не носи добър живот за хората. Трябва почтеност, трябват адекватни и ефективни мерки срещу кризата в полза на хората, не на богоизбраните. Дано в предстоящите месеци едни приятелски кръгове не бъдат просто заменени с други.

  Светия дух се вселил в Бойко Борисов! image На връх бъдни вечер в тялото на   кмета ген. Бойко Борисов се вселил светия дух.. Сега от тялото кметско струи светлина и благодат и хиляди поклонници са заобиколили кметството с надежда за изцеление и спасение на този и онзи свят. Свети ген. Бойко Борисов заяви, че той на този свят може да обещае само изпитания, но на онзи свят всички които го последват ще получат спасение и успокоение на душите си. От синода обявиха, че те ще признаят за глава на българската патриаршия богопомазания жив светец-генерал, като това ще е един от малкото случай на обединена църковна и светска власт. Жвото въплъщение на бог Отец – ген Бойко Борисов обяви, че всички негови последователи и поклонници трябва да се откажат от богатствата си в името на неговата всеобгръщаща и всепроникваща любов. Тези които гласуват за мен на следващите избори, ще помогнат на България да даде пример на целия християнски свят и да изкупят греха на чедата израелеви, които погубиха синът божи. Сега на света се дава нов шанс да получи спасение, като падне в нозете и припознае за свой водач живото божие въплащение Бойко Борисов.
  Иде ли ред на диктатурата в България? Васил Попов
25 Юли 2009, брой 167 Създават се мегаминистерства с много сила и пари
   
 
Очертава се възможност за укрепване на нашата държава, която получава само хули и псувни всеки път, колчем минат избори и се преметне палачинката на парламентарното мнозинство. Всички предишни участници в управлението са вагабонти. Сега ни обещават повсеместна ревизия по министерства и ведомства. Добре, ние сме за! Нека бъдат уличени големите крадци, стига са ни замазвали очите с кокошкарчета. Това би казал оптимистът. Песимистът би припомнил за показните акции на главния секретар на МВР генерал Богомил Бонев, след които в престъпния свят не настъпваха никакви съществени промени. Или за театралната поява на главния секретар на МВР генерал Бойко Борисов във всяка точка, в която негови служители закопчават някоя дребна криминална шушумига, за да каже после пред обичащите го камери и микрофони: "Ние ги ловим, а те ги пускат." Те - това са следователи, прокурори, съдии.
Както вече бе отбелязано, следващият министър-председател Бойко Борисов в дните между парламентарните избори и съставянето на правителствения кабинет пускаше на час по лъжичка някое име на бъдещ министър, или някое намерение за закриване или преструктуриране на министерства и ведомства. Това е нормално, така се прави, за да се провери как ще се посрещне дадено име, или намерение от политическите партньори и опоненти, от обществеността, от експертите. Така отпадна например едно от имената за министри, станало известно около гейскандали в дипломатическите ни мисии в чужбина. Повече от ясно е, че мъжкарят Бойко трудно ще тури в министерско кресло откровен хомосексуалист. Обаче нека си огледа внимателно кабинета за обратни под мъжко прикритие, не може да няма поне един. Но това си е гайле на премиера, не е наша работа министерската ориентация.
Две от намеренията на Борисов за структурата на Министерския съвет и министерствата обаче заслужават повишено внимание. Генералът закрива Министерството на извънредните ситуации, което бе приветствано като стара идея на ДУМА. Впрочем струва си ведомството внимателно и да се ревизира специално за това как, къде и колко средства са отпускани за ликвидиране на последствията от наводнения, пожари, бедствия, аварии и прочие кризисни ситуации. Говори се, че като министър Емел Етем и нейните хора при разпределяне на парите са проявявали пристрастие към определени райони и общини. Само се говори, а е добре да се знае. Това между другото.
Тук тревогата е предизвикана от намерението под шапката на Министерството на вътрешните работи да преминат Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС), структурата и формированията на "Гражданска защита" и тел. 112. Какво става? Подобно могъщество на едно ведомство, при това вътрешното, говори за класически пример на полицейска държава, след като политическо лице ще управлява и използва контраразузнаването. Дали Цветан Цветанов може да стане новия Гешев или друг, по-полицай от него ще поеме такава роля, е все едно. Въпросът е, че на такова ни мирише, след като едно политическо лице, председател на партия като ГЕРБ, ще владее и ръководи могъществото на това силово и репресивно ведомство. От нине спасителите от "Гражданска защита" ще се борят с бедствията и авариите като служители на МВР, а министърът ще се бори с парите за ликвидиране на последиците. Дори е чудно защо Борисов не се е сетил да премести в МВР и Военното контраразузнаване (ВКР), но не е късно. После като подчини на вътрешния министър Националната разузнавателна служба (НРС) и Националната служба за охрана (НСО), какво става? Ами някогашната Държавна сигурност в нови, уж демократични дрешки.
image
Да обърнем внимание и на това, че освен с палка и белезници държавата се управлява и с пари. Колкото повече, толкова повече, би казал Мечо Пух. Борисов знае това, поради което събира икономика, енергетика и туризъм в едни ръце. Ами там са главните пари на държавата. Като следваща стъпка към тях може да се прибавят транспортът, търговията, услугите, че и здравеопазването, зер то си е търговия. Върху това следва да се помисли, защото философите спорят къде е повече силата - в здравата ръка и репресиите, или в Златния телец. Най-добре да са в подходяща комбинация.
Струва си да си спомним едно твърдение на първия пряко избран президент на Република България проф. Желю Желев. В зората на българския преход авторът на "Фашизмът" отбеляза публично, че за да стигне България от тоталитаризъм до демокрация, трябва да мине през диктатура. Може би сега, двайсетина години по-късно, тази прогноза ще се сбъдне. Бойко Борисов е подходящ. Видяхме само как строи депутатите си, предварително им дръпна ушите за дисциплината. Дори предупреди, че ще ги отзовава от парламента за неизвинени отсъствия. Без да е шеф на партията, без дори да е депутат. Той, не избирателите. Ами прав е, той ги вкара в Народното събрание, той ще ги наказва. Въпросът е прав ли ще се окаже философът Желев, чиято книга бе подложена на аутодафе от първите радетели за демокрация - озлобените седесари.
image  




Тагове:   общество,


Гласувай:
7



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: avangardi
Категория: Изкуство
Прочетен: 8304968
Постинги: 1978
Коментари: 10400
Гласове: 95671
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031