Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.08.2009 12:53 - Кой как чете цифрите на БЮДЖЕТА 2009
Автор: avangardi Категория: Политика   
Прочетен: 807 Коментари: 1 Гласове:
6

Последна промяна: 12.08.2009 14:22


ПРЕДИЗВИКАН ОТГОВОР - Кой как чете цифрите на БЮДЖЕТА
image
04.08 17:05 - Поредната издънка на новото правителство - социалните помощи вече да се дават само на грамотни?

47.
avangardi - ДО ВСИЧКИ АНОНИМНИ:
12:34 НЕ СЪМ ЗЛОБНА И АЗ КАТО ВАС ПЛАЩАМ ДАНЪЦИ И ИСКАМ ДА ЗНАМ КЪДЕ ОТИВАТ ПАРИТЕ МИ!
МОЖЕ ДА СЕ ИЗМИСЛИ МЕТОДИКА НА ПОМОЩИТЕ, НО ПОКРАЙ СУХОТО ЩЕ ИЗГОРИ И СУРОВОТО!
НА ВСИЧКИ В ПАСПОРТИТЕ ПИШЕ - БЪЛГАРИН, НИКЪДЕ НЕ ПИШЕ ЦИГАНИН, ТУРЧИН, ЕВРЕИН, АРМЕНЕЦ!!!
РОДЕНИ СМЕ В БЪЛГАРИЯ И СМЕ БЪЛГАРИ!
И НОВОТО ПРАВИТЕЛСТВО ДА НЕ НИ БАЛАМОСВА С ПОКАЗНИ АКЦИИ, КОИТО СА ЗА ПРЕД ЕС, А ДА КАЖЕ КАКВО МИСЛИ ДА ПРАВИ!!!
-------------------------------------

И МАЙКИТЕ ЛИ ОТИВАТ КЪМ ЦИГАНИТЕ!?

Режат детските добавки


12 Август 2009, брой 182

Социалното министерство ще заделя пари на този етап само за семействата с по-ниски доходи

Заради финансовата криза не всички родители ще получават детски добавки. Това каза в Петрич зам.-министърът на труда и социалната политика Валентина Симеонова, предаде радио "Фокус"-Пирин. Симеонова поясни, че въпросът за равнопоставеност на всички е дълго дискутиран в българското обществено пространство, но за съжаление това е моделът, който е приет преди четири години, когато се казваше, че България не е в условия на криза, а в икономически подем. По нейните думи точно сега, в условия на криза, е трудно да се върне старото положение, когато са плащани детски добавки на всички деца. Симеонова смята, че семейството не разчита именно на тези семейни надбавки за отглеждане на децата. Затова на този етап социалното министерство ще заделя пари, които да са гарантирани на семействата с по-нисък социален статус. Зам.-министърът прогнозира, че ако държавата ни излезе бързо от кризата и получи просперитет, може да се мисли и в тази насока. Другият начин е кандидатстване по проекти от неправителствени организации за услуги, които се предлагат на родителите. Средства по Оперативна програма "Човешки ресурси" има, увери Валентина Симеонова.
Месечните помощи се дават за дете до завършване на средно образование, но не повече от 20-годишна възраст. За 2008 г. са подпомогнати средномесечно 561 977 семейства за средномесечно 828 276 деца, в т.ч. 16 223 деца близнаци. Изплатената сума е 251 383 182 лв. Доходът на член от семейството не трябва да надхвърля 350 лв.

    48. avangardi - На фокус
12:37 Кой как чете цифрите

Мара Трифонова
12 Август 2009, брой 182

  Има ли дупка от 2,5 млрд. евро в бюджета и в какво състояние предаде старото правителство държавната хазна на новото



Новият кабинет заяви, че е заварил тежка финансова ситуация в страната. По разчети, обявени от финансовия министър Симеон Дянков, който дойде от Световната банка, за да "спасява" държавата в кабинета Борисов, има дупка в бюджета от 2,5 млрд. лв., оставена от правителството Станишев - каквото и да означава това. Защото на обикновения българин това нищо не говори. Със сигурност изглежда като критика за огромни и необосновани харчове, които са оставили държавната кесия пробита. Дали обаче е така?
Кабинетът дори прие спешно допълнителни мерки за ограничаване на нелихвените разходи и трансферите по републиканския бюджет за 2009 г. Предложените от вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков мерки са за 1 150,3 млн. лв. Целта на правителството е да гарантира стабилна фискална позиция при очакваното неизпълнение на разчетите в приходната част на бюджета. Предлаганите мерки включват намаляване на разходите по бюджетите на държавните органи, министерства и ведомства с 366,6 млн. лв., ограничаване на трансферите по републиканския бюджет за други бюджетни и извънбюджетни фондове с 42,3 млн. лв., други целеви разходи, капиталови разходи и субсидии по централния бюджет, включително за усвояване на държавни инвестиционни заеми - с 664 млн. лв. и др.
Планираното свиване на разходите и "желание" за увеличаване на приходите почива на обявената дупка в бюджета от 2,5 млрд. лв. Какво обаче говорят цифрите, които впрочем всеки би могъл да прочете на интернет страницата на Министерството на финансите? В какво състояние оставя бюджета на държавата предходното правителство и наистина ли той е продънен, или обявените данни са просто махленско говорене? Официалните цифри говорят друго.
В консолидирания бюджет, който включва републиканския, съдебната система, общественото осигуряване и общините, към 30 юни има салдо от 183,8 млн. лв. Или иначе казано - излишък от 183,8 млн. лв. Ако се вземат данните само от републиканския бюджет, който е част от консолидирания бюджет - около 80 - 85%, към 30 юни пололожителното салдо по него е 216,5 млн. лв. Това е плюс от 216,5 млн. лв. Най-вероятно разликата идва като сравнение на данните в републиканския бюджет от миналата и тази година. За същия перод на миналата година положителното салдо по републиканския бюджет беше 2 млрд. 835,4 млн. лв. Много по-голямо от сегашното, но страната бе притисната от световната криза. Разликата между двете цифри е 2 млрд. и 618,9 млн. лв. - приблизително около 2,5 млрд. лв. Това обаче е сравнението между миналата и тази година, когато положителното салдо е било над десет пъти по-голямо от сегашното. Това не означава дупка в бюджета. Но, за да каже новото правителство, че старото правителство е некомпетентно, спестява тази част от истината и обявява, че има дупка от 2,5 млрд. лв. Това според икономисти не е дупка, образувала се към момента на предаване на властта, а е възможно тя да се получи в края на годината. Истината е, че към момента на поемането на властта от новото правителство старото предава бюджета с 216 млн. лв. положително салдо.
Дупката, за която се говори, е възможното и очаквано състояние в края на тази година в резултат основно на световната криза. Казано иначе, новото правителство пропуска да отбележи факта, че това се очаква в края на годината, а го представят, все едно сега те така поемат бюджета. Затова кабинетът Борисов гласува ограничаване на разходите с 1 150,3 млн. лв и ще търси увеличаване на приходите от акцизи, мита, ДДС. Проблемът обаче е, че от тази мярка няма никаква гаранция, че ще бъдат събрани пари. Нито първата, нито втората мярка може да даде сигурност да се запълни очакваната дупка.
Беше обявено също, че новото правителство ще се стремим да има балансиран бюджет. Това обаче може да се окаже невъзможно. Защото не трябва да се налагат предимно съкращения и рестриктивна политика - така кризата се задълбочава, а трябва да се провежда стимулираща политика, както в момента се прави по света. Беше лансирана идеята, подсказана от бизнес организациите, да бъдат намалени осигуровките с 5%. Според икономисти това би било груба грешка. Защото така ще се отвори допълнителна дупка в бюджета на осигурителната система от 700-800 млн. лв. и тази мярка няма да накара сивата част от частния сектор да излезе на светло.

 



Гласувай:
6



1. lambo - Благодаря ти за информацията
14.08.2009 15:19
Става въпрос за първата част, че детски ще получават както досега, главно циганките
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: avangardi
Категория: Изкуство
Прочетен: 8339154
Постинги: 1980
Коментари: 10405
Гласове: 95892
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930