Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.11.2009 06:11 - Идеалният кмет: Клуни, но женен
Автор: avangardi Категория: Политика   
Прочетен: 881 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 07.11.2009 06:16


Рисуват новия градоначалник с анкета, ползвана от екипа и на Обама Идеалният кмет: Клуни, но женен Столичани искат образована личност, не политически жонгльор
image
Джордж Клуни

Няма две мнения - на следващия столичен кмет няма да му е никак леко.

На първо място, защото столицата има много проблеми, които от години търсят решенията си. Като се започне от улиците, боклука, липсата на паркоместа и се свърши с високата престъпност и бездомните кучета. Като стопанин на града, приютил една четвърт от българите, новият градоначалник трябва да покаже завидни мениджърски качества. Освен това летвата за бъдещия кмет вече е поставена много високо от бившия градоначалник и настоящ премиер Бойко Борисов. Факт е, че никой друг роден управник не успя след мандат и половина не само да не се срине в очите на електората, а дори да отбележи грандиозен скок.
Как столичани си представят новата фигура начело на града? Дали като продължител на сегашната политика, или като новатор? На този въпрос се наеха да отговорят от сайта www.buzzdash.bg и кампанията им "Направи си кмет". Медийни партньори са "Стандарт", Дарик радио и Канал 1.

В продължение на месец преди изборите всеки желаещ може да даде онлайн гласа си за това как си представя идеалния нов столичен кмет. Коментатори на любопитната статистика пък са доц. Антоний Гълъбов, доц. Георги Лозанов и проф. Кръстьо Петков. Анкетата покрива всички аспекти на личността - като се започне от външния вид, мине се през качествата и се свърши до управленската програма за следващия мандат. Макар че този формат на допитване се провежда за първи път у нас, в чужбина той отдавна е практика. Американският събрат на Buzzdash е използван от екипа на президента Барак Обама по време на кампанията му.  Анкетата в роден вариант обаче не е поръчана и платена от никоя политическа сила, гарантира Милко Георгиев, един от координаторите на проекта. Целта е по-скоро да се направи прецизен социологически и психологически разрез на това, как нашенецът си представя идеалния управник.
image image
Открито писмо до българските медии
За близо месец гласуване обаче, резултатите изненадват. Според един от коментаторите на инициативата "Направи си кмет" - доц. Георги Лозанов, тези избори слагат край на ерата на харизматичния градоначалник. За това ясно говорят дори физическите характеристики, посочени от столичани в анкетата. Повечето гласували описват кмета като човек със среден ръст, кестенява коса и кафяви очи, т.е. като средностатистически българин. Ако използваме езика на киното, искаме не Джак Никълсън, а Джордж Клуни, коментира още Георги Лозанов. Рекорден брой положителни гласове - над 92 на сто, е събрал и въпросът в анкетата относно това, трябва ли бъдещият градоначалник да има деца или не.
Според анализа на доц. Лозанов жителите на София искат столицата да се управлява от типичния градски човек
Те държат той да е образован и да слуша чуждестранна музика.
От резултатите в анкетата се оказва, че българинът все повече узрява за идеята, че качественият управник не е непременно партийна фигура. Доказателство за това е сравнително ниският брой на хората, посочили, че е важно новият кмет да е умел политически балансьор.
Решителност и честност пък са основните качества, които новият управник на София трябва да притежава, сочат още резултатите от допитването. 86 на сто от гласувалите са посочили именно това като основа за успешна кандидатура. Също толкова са и категоричните, че кметът трябва да умее да вижда главните проблеми и да ги решава приоритетно. 77% от далите гласа си на buzzdash.bg са заявили, че искат градоначалник с добри комуникативни умения. Малко над 30% обаче са посочили личния чар като необходимо условие, за да дадат гласа си за някои от кандидатите.
И ако около личността на бъдещия градоначалник има известни любопитни желания, при проблемите на столичани изненади липсват.
Графиките на buzzdash.bg не оставят никакво място за съмнение кои са най-наболелите проблеми на София. 85% са хората, които са посочили сигурността и реда като най-проблемни в големия град. Само с един процент по-малко пък са заявили, че най-важни за следващия мандат ще е по-доброто ремонтиране и изграждане на пътищата и улиците в София. Логично, задръстванията също са идентифицирани като проблем. 78% от столичани пък са категорични, че новият градоначалник трябва да измете корупцията и бюрокрацията от обслужващите звена на общинската администрация.
Настрани от инфраструктурните проблеми и тези на сигурността, жителите на София най-много държат на просветата, културата, парковете и местата за спорт и отдих. Над 70% от хората в града настояват новият кмет да се заеме с ударно строителство и разширяване на съществуващите детски градини. Тенденция, която никак не е учудваща, предвид факта, че в последните години над 8 хиляди хлапета остават без забавачка заради липса на места. Ангажиментът покрай малчуганите пък спъва семействата финансово - заради високите разходи за бавачка или принудителното отказване от кариера за майките. 73% от столичните, които имат деца, са подчертали и нуждата от по-добра материална база и повече грижи за образованието. Доста по-нисък е процентът на хората, които са отбелязали, че ширещото се често безконтролно строителство е проблем. Над 58 на сто от столичани са недоволни от изникващите непрекъснато обекти. Може би именно заради бетонните конструкции, които непрекъснато изяждат зелените площи, 71% от жителите на София настояват градската управа да осигури повече детски площадки и места за отдих на възрастните. В деня преди местния вот на buzzdash.bg ще приемат не само виртуални предпочитания, но и конкретен кандидат от общо 18-те претенденти. Вече се гордеем с първия си почти точно познат резултат - на местния вот, разказа още Милко Георгиев. Дали обаче изходът от проучването е предизвестен или тепърва ще има изненади - ще стане ясно на 14 ноември.
Теодора Йолчева



Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: avangardi
Категория: Изкуство
Прочетен: 8305824
Постинги: 1978
Коментари: 10400
Гласове: 95675
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031