Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.06.2010 13:27 - ГЕРОЙ НА 2012 - Избрания да Спаси Света
Автор: avangardi Категория: Политика   
Прочетен: 1661 Коментари: 2 Гласове:
82


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Уникален филм разпространен по световните медии -

ТУК>http://ihero2012.com/hero-1362171695-20100603.html


Еволюцията на един министър
Вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков търпи решителна еволюция във възгледите си за основни бюджетни параметри.12 август 2009 г.Бюджетът и за 2010 година ще е ...
Дянков губи битката срещу Бойко и министри автор(и): Таня Джоева, image Снимка Иван Донов

С икономиста Владимир КАРОЛЕВ разговаря Таня Джоева

- Кризата свърши през април. Не се ли радвате, г-н Каролев?

- Тези думи на Симеон Дянков може би бяха първоаприлска шега.

- Казана през май.

- Или министърът е имал предвид, че от април се очаква възстановяване на икономиката. Има два проблема и хората не ги различават. Единият е икономическата криза, другият - липсата на бюджетна дисциплина. За възстановяване на икономиката има положителни сигнали. Шести пореден месец расте износът, има задържане на безработицата и намаляване на дефицита по текущата сметка. Друг добър сигнал май няма, но и това не е малко. Налице е може би обръщане на тренда. Последното тримесечие на м. г. имаше 6,5% спад в икономиката. Първото тримесечие на т. г. се очакваше да е 5%, а е 4%. Министърът е прав да прогнозира 1% ръст на икономиката годишно.

- Къде е проблемът?

- Тези очаквания вероятно няма да се случат, ако бъде изпълнен новият бюджет.

- Защо?

- ГЕРБ се доказва като лява партия. Десните в Европа режат държавни и социални разходи в условия на криза. В Чехия се очаква три десни партии да направят управляваща коалиция. Левицата, която обещаваше вдигане на социалните разходи, не спечели мнозинство. Бойко Борисов май си мисли, че догодина ще спечели с обещания за увеличение на разходи. Той не само обещава, но и ги прави. През първите три месеца на годината разходите са нараснали със 17% спрямо същия период на 2009 г.

- Как така се увеличават разходите, след като непрекъснато се говори за съкращения? Последните данни показаха, че и през април се е харчило ударно.

- Само се говори за съкращения. Единствената причина, че няма дефицит през април, е еднократната вноска на БНБ. Има увеличение на заплати, на капиталови и социални разходи, на субсидии, което е типично социалистическо поведение! За какво затягане на коланите говорим?! Увеличението на субсидиите означава, че се дават пари за неефективни дейности и производства. Пример - БДЖ и Национална компания “Железопътна инфраструктура” (НКЖИ) получават над 100 милиона повече от 2009-а. През 2001 г. НДСВ наследи БДЖ на загуба и за 3,5 г. тя излезе на печалба. През 2005-а годишната субсидия за БДЖ беше под 50 млн. Защо НКЖИ не се даде на концесия?

Песента на управляващите, че само предишното правителство е виновно, се оказва фалшива. Новият бюджет предвижда допълнително харчене на 1,115 млрд. лв. От тях 660 млн. лв. са дължими по договори от предходни години. Половината от увеличението на разходите, които ГЕРБ предлага, не се дължат на тройната коалиция, а на липсата на бюджетна дисциплина.

- Нали се предвиждат 20% съкращения на администрацията.

- Има министерства, които са свещени крави - вътрешното, военното, социалното. Там се съкращават незаети бройки. Само финансовото министерство засега прави реална реформа. Съжалявам, в условия на криза трябват жертви. Частният сектор действа правилно. През 2009-а домакинствата са спестили над 3 милиарда в банки. Докато държавата харчи. Частният сектор съкращава, държавата - не. Аз имам малка консултантска фирма. И с голямо съжаление освободих един от деветимата си колеги. Трудно ми беше, този човек от ученик го познавам.

- Но и тройната коалиция харчеше неразумно.

- Сигурно е имало такива случаи, но всяка година резервът се увеличаваше. Сега ще се преполови за година. НДСВ и тройната коалиция явно не сме управлявали достатъчно добре. Но никога при тройната коалиция България не е била пред прага на сценарий, който да доведе до хронични дефицити и в недалечно бъдеще - до гръцки вариант и възможен фалит на държавата.

- Въпреки актуализацията на бюджета, която МС внесе вчера в парламента?

- Точно заради нея. Призовавам депутатите да не я гласуват. Новият бюджет официализира нещо, което е факт - харчене и увеличение на бюджетния дефицит. Още един пример: ЕС забрани субсидии за тютюнопроизводителите, ние им даваме от 115 милиона, които ще отидат основно в прекупвачите. Актуализацията ще доведе до спирала на непрекъснато искане. Дадеш ли на един, се извива опашка.

Реформата не е безболезнена. Социална Испания замрази заплатите в държавния сектор за 3 г. Тук да сте чули за подобна мярка?

България е с голям спад на БВП и нямало как да не сме на дефицит. Не е вярно. Естония м. г. имаше спад на БВП с двуцифрено число, но постигна втория най-нисък дефицит в ЕС - под 2%. Това стана със сериозно намаление на разходите в публичния сектор. Управляващите в Естония бяха преизбрани. Някой подвежда премиера, че ако реже разходи, това е опасно за политическото бъдеще на ГЕРБ и за неговото лично.

Пред нас има два пътя - на Гърция, Испания, Португалия или на Естония. С изключение на България и Унгария нито една друга страна не залага увеличение на бюджетния си дефицит през 2010 г.

- Някои икономисти твърдят, че дефицитът е големият проблем, други - че съживява икономиката. Объркахме се вече.

- Икономисти, включително Нобелови лауреати като Джоузеф Стиглиц, твърдят, че в условия на криза държавата трябва да харчи повече, защото частният сектор свивал потреблението си. Друга икономическа школа, и екипът на НДСВ я подкрепяме, твърди обратното. Ако държавата харчи и увеличи дефицита, ще има стимул върху икономиката за година или броени месеци. Това ще бъде последвано от малък икономически растеж. Но може да се мине в спирала на дефицит. Влезем ли в дефицитна спирала, бордът ще падне. Което означава обезценяване на лева и връщане към времена, за които не искам да си спомням.

- Добивам усещането, че сме опитни зайчета на икономически школи.

- Има две световни школи, но има и доказателства коя е права. Когато се намаляваха данъците и държавното потребление не растеше, България беше във възход.

- Кризата роди 35 нови милионери. Не е ли добре да харчим, за да не се свива потреблението?

- Спестяванията са равни на инвестиции. Банките използват предимно тях, а не собствения си капитал. Най-голям и продължителен растеж има в страни с високи норми на спестяванията - Китай, Хонконг, Сингапур.

- В каква валута да пестим?

- О, малко хора могат и трябва да бъдат валутни спекуланти. Разумното поведение е да пестим в левове.

- Появиха се черни сценарии за изчезване на еврото, ако бъде надвито от долара. Може ли България да стане жертва в геополитическа игра?

- Какво ще стане с долара спрямо еврото зависи от едно - дали американското правителство ще бъде по-популистки настроено от европейските правителства.

Има валутни спекуланти, които мислят, че еврото може да се разпадне. И че преди разпадане то ще поевтинее много. Не вярвам да се случи даже да фалира Гърция или друга държава от еврозоната. Единственият риск е, ако големи държави, например Германия, които твърдят, че не бива да има големи дефицити, не се върнат към националните си валути. Може да им писне да плащат сметките на друга част от Европа! Например на Франция, която има мерак за голям дефицит.

Лошото е, че с политиката , която води, България отлага влизането си в еврозоната. Според един от бащите на еврото - Даниел Грос, за след 2020 година! Не искам да съм на мястото на Дянков! Познавам го като икономист. Дано не му навредя с думите си, но той мисли като икономическия екип на НДСВ. Чел съм проучванията му, писани преди да се върне тук. Той не вярва, че с дефицити ще свършат проблемите. Но не може да наложи вижданията си. Ако зависеше от него, щеше да намали още осигуровките и да стартира пенсионната реформа тази година. В него се води тежка вътрешна борба.

- Срещу кого се бори Дянков?

- Срещу почти всички останали министри. Единствените, които мислят като него и са готови да стегнат коланите, са министърът на икономиката Трайчо Трайков, на регионалното развитие Росен Плевнелиев и на образованието Сергей Игнатов.

- Четирима са министрите отличници според вас?

- Четиримата разбират, че това е добрата политика, макар и непопулярна.

- Ако Дянков се раздели с ГЕРБ и с поста си, ще го вземете ли в НДСВ?

- Дянков не е член на ГЕРБ, не е и политик. А НДСВ не харесват комплиментите ми към него. Но аз уважавам икономиста Дянков. Не харесвам, че не успява да наложи идеите си. В крайна сметка той ще плати цената. Премиерът и повечето му министри са постигнали пика в кариерата си, върха на мечтите си. Ако правителството се провали, повечето министри едва ли ще платят някаква цена. Но Дянков ще е загубил името, което си е създал в международните финансови кръгове. А той е уважавано име в банковите среди.

- Редно ли е да се подправя постната пица с пари от резерва?

- Не е редно. Но пицата не е постна! Искам ясно да напишете, моля ви - 2008-а беше най-добрата година на България. А новият бюджет е заложил 37% по-големи разходи, отколкото най-добрият бюджет на страната ни!

 

Още по темата

» Дянков - орган за обществени поръчки

» Залозите на актуализацията

» 68,5% за Цветанов, 48% против Дянков, според НЦИОМ

» 27 общини пред фалит

» Дянков: Кризата свърши през април



Тагове:   криза,


Гласувай:
82



1. mkalpakchiew - Да, силата е в
03.06.2010 14:01
постната пица!
Отново си актуална с този филм, който е уникален!!!
Поздрави!
цитирай
2. avangardi - Да човечеството плаче от радост,
03.06.2010 14:08
mkalpakchiew написа:
Да, силата е в постната пица!
Отново си актуална с този филм, който е уникален!!!
Поздрави!

но не знае защо проплакахме ние...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: avangardi
Категория: Изкуство
Прочетен: 8338016
Постинги: 1980
Коментари: 10405
Гласове: 95891
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930