Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.03.2012 16:02 - Изпитани рецепти на Цаньо Сърнев
Автор: avangardi Категория: Рецепти   
Прочетен: 3290 Коментари: 0 Гласове:
15

Последна промяна: 07.03.2012 09:16

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
1001-те начина за преяждане по време на безвременната криза  image   

Дали сте чели книгата “Кошмарите на един чревоугодник”? Изданието на “Факел” излезе преди 16 години под редакцията на Румен Леонидов. Много хубаво четиво, пълно с размисли за живота, в които са вплетени вдъхновяващи рецепти.

Авторът Цаньо Сърнев - голям журналист и невероятно свестен човек, вече не е между нас. Но тук са текстовете му, пълни с безпардонен хумор, ястията му, създадени с вещина и любов, неговият ум като бръснач и сочен език.

Ако сте пропуснали тази книга, избираме няколко от “1001-те начина за преяждане по време на безвременната криза” на Цаньо Сърнев.

Тъжен паламуд във весела тавичка

Дядо ми носеше пресносол паламуд от Унгария и от малък обикнах тази страна. Обикнаха я и агнетата, защото знаеха, че човек, който мисли със стомаха си, не събира на една маса агнешко печено и тъмносиния терминатор на панкреаса.

Подарете свободата на един паламуд - горкият, ледниковият му период е пет минути по-дълъг от този на Антарктида. Освободете натежалия му корем от вътрешностите и почистете хрилете. 4 глави стар лук настържете, 2 стръка пресен чесън сцепвате на четири, вземате 5-6 зърна бахар, двойно повече зърна черен пипер, китка магданоз и 2 смлени дафинови листа. Посолявате и смесвате всичко без чесъна. С получената “салата” напълвате хрилете на паламуда, а изящното му тяло намазвате отвън и отвътре с олио. Разполагате надълго чесъна в корема му и останалото от сместа. Така препариран, паламудът изглежда по-малко тъжен, а вашето настроение се влияе от количеството червено вино от контролиран район. Увивате деликатеса в тънка хартия, а след това в дебела - амбалажна. Оттук се сещате да кажете на жена си: “Толкова те обичам, че думите са твърде груб амбалаж за онова, което е в сърцето ми!” Веселата тавичка поема опаковката (а ла) “Явашев” и печете, докато горната хартия прегори. Иначе казано - 30 минути, без да оставяте часовника във фурната. Ако все пак го забравите, изваждате кремираната “опаковка”, поглеждате часовника и се утешавате, че не сте си губили времето напразно. И двата продукта са опустошени невъзвратимо и вече няма какво да ви притеснява. Вие сте извън времето, а там паламуд не продават!

Кюфтета от тиквички срещу развод

Тиквичката е най-морално запазеният зеленчук. Няма геронтофилия при нея - всичко е младо и прясно.

В многобройните си изследвания съм извел идеята, че който яде тиквички, се радва на дълъг живот и най-вече на здраво семейство. Не е без значение и това, че те са многоплодни, което се пренася върху социалната клетка. Ако рано се открие, че съпругът или съпругата хвърлят влажен поглед встрани от семейството, спасението няма да дойде от сексолога, а от масираното въздействие на тиквичките.

Обелете един килограм нежни и кротки тиквички, дайте ги на средните зъби на рендето и ги направете на лентички. Подправките са: сол, черен пипер, три яйца от кафява кокошка и три лъжици брашно. Обърквате всичко със ситно нарязан магданоз и копър и това, което получавате, е отчайващо като досегашния ви живот - рядко и не прилича на кайма. Тук много ви е нужна “воля за управление” и една голяма лъжица. Нагорещявате олиото така, че тиганът да подскача върпу котлона, гребете с лъжицата и пускайте в мазнината. “О, чудо, твойта форма е кюфте!”

Ако сте от новобогаташите, можете да забъркате отделно счукани орехи, кисело мляко, копър и чесън и да залеете кюфтетата. Ако сте сиромах, налейте си “една, че две, че три” гроздови и погледнете жена си, както Яворов е гледал Лора. Това жена за изпускане ли е? Кожата й - новопазарски порцелан, ръцете й - доменна пещ, а в очите й потъвате като реване в сироп. Къде сте тръгнали да се развеждате? Съседът ви само това чака...

Мусака “домашен лекар”

За мъжа това ястие може да се брои като медицинска сестра, но не старшата. Нарязвате на филийки килограм лук, задушавате го - и без това сте в свирепо настроение, в 80 мл олио. Ако лятото не сте ровили с пета в пясъка на Черноморието, а сте запечатвали буркани с домати - 200 г нарязани и прибавени към лука ще ви върнат илюзията за писък на чайки. Задушавате 10 мин. Идва ред на ориза - 100 г плюс малко вода и варите, докато набъбне. Мусака без заливка е като мъж, платил си данъците - гол. Затова сложете тенджерата встрани, ще правим заливка. В 2 лъжици масло запържвате 3 лъжици брашно и наливате 200 мл прясно мляко. Ако млякото е от луда крава, помислете си колко зле е английската кралица - тя ще яде мусаката без заливка. Като кипне млякото, смъквате го от огъня и разбивате 2 яйца. Оставяте 1/3 от заливката и събирате останалото в тавичка. 10 мин преди да изключите фурната, добавяте заливката. Това, дето сте го направили, освен мусака е още здраве и мускули.

източник:
в-к Труд


ТОП 10 ПЕСНИ ЗА ХРАНИ

1 "Chocolate Cake" "Краудет Хаус"
2 "Sweets For My Sweets" "Сърчарс"
3 "Green Onions" "Букър Ти Анд ЕМДЖИ`с"
4 "Meat Pie Sausage Roll" "Грандед Робъртс Анд Хис Сон Елвис"
5 "Peanut Butter" "Маратонс"
6 "American Pie" Дон МакЛиън
7 "Rice Is Nice" "Лемън Пайпърс"
8 "Toast" "Стрийтбенд"
9 "Peaches and Cream" "Икеттс"
10 "The Chicken Song" "Спайтинг Имидж"

 




Гласувай:
15



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: avangardi
Категория: Изкуство
Прочетен: 8305226
Постинги: 1978
Коментари: 10400
Гласове: 95674
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031