Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.07.2007 07:11 - Археология - Загадките в малката могила
Автор: avangardi Категория: Технологии   
Прочетен: 3392 Коментари: 3 Гласове:
1

Последна промяна: 17.07.2007 07:28


Новите блестящи находки в Сливенско поднасят изненади за владетелите и аристократите на най-мощното тракийско племе - одрисите 
http://www.duma.bg/2007/0707/170707/index.html

Велиана Христова

imageИмената на двама тракийски царе - баща и син, са изписани върху златния пръстен от неголямата Далакова могила до с. Тополчане в Сливенско, съобщи вчера откривателят - археологът Георги Китов. До това предварително заключение се е стигнало след консултации с известната специалистка по нумизматика проф. Йорданка Юрукова. Тя още не е виждала находката, но върху пръстена, показан в едър план по телевизията, е различила напдисите "Сеуса" и "Теретос". Става дума за владетелите Севт II и по-малко известния Терес II, живели в първата четвърт на IV в. пр. Хр. Последните намерени предмети засега са конски начелници и набузници от непознат до момента тип, съобщи Китов.
Отново тракийско злато и сребро възбудиха духовете от събота насам, след като експедицията ТЕМП на археолога от НАИМ-БАН ст.н.с. Георги Китов откри в Далаковата могила втора за България златна маска и пълен с находки гроб на владетел от мощното племе одриси. Първата "българска" маска бе намерена пак от него през 2004 г. край Шипка. Всъщност, след погребението при с. Златиница в Елховско, разкрито от колежката на Китов Даниела Агре през 2005 г., това е вторият богат тракийски гроб за последните години.image
За намерените в могилата край Тополчане ценности ДУМА информира вчера. Тепърва учените ще почистят и проучат находките, които обаче и при пръв поглед впечатляват достатъчно - сребърните ритони с кентавър и с глава на сърна; първият у нас сребърен тракийски шлем (4 подобни има само в Румъния, твърдят специалистите); златните чашки (фиали, каквито досега имаше само две - от Могиланската могила и от Голамат косматка при Шипка); двата железни меча и желязната ризница, която вероятно е била покрита с пластинки; глинените амфори с печати и големият съд за вода (хидрия), който според Китов е изработен от траките, понеже за разлика от познатите досега украсени с орнаменти "кани" има само една червена линия. Сред находките е и бронзовата ситула (кофа) с изображение на грифони - пазителите на златото според митологията.

Защо погребаният е насечен

Истинска полева научна конференция тече постоянно на обекта при Китов, всеки ден го посещават негови колеги учени, жадни да видят богатите находки. Първи е била Даниела Агре, след нея - директорът на НАИМ-БАН проф. Рашо Рашев, след това ст.н.с. Валерия Фол. Няколко неща привличат особено вниманието на учените със загадките и символиката си и са свързани пряко с вярванията и с доктрината на траките - орфизма. Неслучайно археологическият екип посвети откритието си в памет на големия наш учен проф. Александър Фол, създател на тракологията и на теорията за орфизма. В последните години находките на успешните траколожки експедиции като че неизменно потвърждават теориите му за философията, вярванията и обредите на траките. Археологията е много работа и много наука, казва самият Китов и ужасно се дразни, когато медиите го наричат с приключенското Индиана Джоунс. 

image image imageПреди около 2500 години днешният сливенски регион е бил в ядрото на мощната държава на племето одриси. Според хипотезата на Георги Китов Долината на тракийските царе в Казанлъшко е тясно свързана с тези земи и намира своето продължение в тях. Някои от гробниците в близост до столицата на цар Севт III до Казанлък - Севтополис, са служели за реално погребално място и поклонение пред преминалия в Отвъд владетел, други са били храмове-светилища, в които погребването е символично, но те са място за култови обреди за обезсмъртяване, за почитане и връзка с Бога. Веднага трябва да се подчертае разликата между тракийския орфизъм и митологията на древните гърци, напомня Валерия фол. При елините носител на безсмъртието са само боговете, докато при траките аристократът, династът (едновременно войн, цар и жрец) е посветеният в безсмъртие и при смъртта си се превръща в Бог. 

 image image

Елините са нарекли този цар и жрец Орфей в писмените си творби, а в устната култура на одрисите той е Дионис-Загрей. Обредът на самото погребване включва разчленяване на тялото на починалия и погребване на частите отделно. Връзката с отвъдното при одрисите се осъществява с помощта на коня, който понякога е погребван обредно вместо починалия цар. Затова първият възторг на Китов, преди още да "излязат" богатите находки, идва от самия гроб. Положеният в него човек е бил разчленен, главата е поставена в средата на гроба, а от двете страни - от запад и от изток, са погребани два коня. "Гробът е като нарисуван по описанията на проф. Фол", посочва археологът. Пълна загадка обаче е третото човешко бедро, което се появява при почистването на скелета.

Мистериите на златната маска

imageРазбира се, големият щастлив шанс на разкопките в Сливенско е златната маска. Първата - намерена преди три години в могилата Светицата при Шипка, е масивна, релефна, с ясно очертано лице. Новата е плоска и по-тънка. Според Георги Китов тя е украсявала щита на починалия владетел войн, била е прикрепена към него. Валерия Фол обаче допуска, че маската може да е била и на лицето. По думите й маската и златните пластини при траките по принцип са изразявали степен на посветеност и пречистеност на преминалия в Отвъд владетел, аристократ, орфик. Показвала е, че той е станал безсмъртен. Златото при траките не е израз на богатство, а е сакралният метал, сътворен от Богинята майка, показващ най-високата степен на пречистеност. Съдовете, които се намират при тракийските погребения пък, са служели за пречистването. В последните години Китов има шанса да попада на следите на тайното мъжко общество на Орфей, неговата свита от посветени, коментира траколожката. При траките обезсмрътяването на владетеля е обряд, а елините, за да си обяснят това "човешко" безсмъртие, са го въплътили в мита за Орфей, обяснява Валерия Фол.
Интересен от гледна точка на науката е и червеникавият цвят на златната маска от Тополчане. Възможно е, гадаят учените, той да е свързан с цвета на кръвта на Богинята майка - цвета на царете. Да си спомним и червената линия, която е единствената украса на хидрията, открита в гроба. Според Китов маската е била направена през V в. пр.Хр., след това е използвана многократно и е погребана в могилата при днешното с. Тополчане чак през IV в. пр.Хр.
Златната маска напомня типа на т.нар. "Маска на Агамемнон" от микенската епоха в ХIV-ХIII в. пр. Хр., открита от Шлиман. Само ушичките не са така прилепнали, обяснява Китов. Дали той е открил поредното доказателство, че древната Микенска култура след създаването на полисите в Елада пресеква в самата Микена в края на второто хилядолетие пр.Хр., но остава след това при траките, които запазват царската институция и държавност? Най-близки аналози можем да видим в златните маски от Требенище в Македония и от некропола Синдос при Солун, които са от V в. пр.Хр., казва Валерия Фол.

image
Требенище
image
Микена
image
Тополчане
image
Шипка

Оплетоха пръстена в небивалици

Тук се намесва втората находка, "излязла" от гроба в неделния следобед - златният пръстен печат с изображение на мъж и надписи в негатив. Според първата хипотеза на Китов пръстенът е принадлежал на парадинаст, владетел на тези земи. Парадинастите, обяснява той, са били членове на царската династия или приближени на владетеля висши аристократи, на които е поверявано управлението на дадени територии в царството. Без много много да му мислят, още в същия ден някой разпространи из медиите измислицата, че на пръстена пишело "Спасителят от Азия" и че той бил попаднал в Тракия като наследство от персийския цар Дарий, който в VI в. пр.Хр. се опитал да завладее част от одриската територия. Божидар Димитров пък реши, че пръстенът бил притежание на на военачалник от армията на Александър Македонски. Първата сериозна консултация със специалист, с проф. Йорданка Юрукова, върна нещата на мястото им - при траките.
image И нещичко за златните и бронзови звънчета, намерени в гроба. Известно е описанието, което Омир дава на тракийския цар Резос, участвал в Троянската война на страната на Приам. Той се е появявал като бог - блестящ в златните си доспехи, а първо се е чувал звънът на звънчетата, с които са били окичени ризницата и конят му.
Ето колко въпроси и хипотези за доказване поставят пред учените само при пръв поглед златото и среброто, намерени от Георги Китов в Далаковата могила при Тополчане. Всички са категорични, че неговото откритие тепърва ще бъде безкрайно интересно. За останалите българи то звучи просто: "Китов пак намери златна маска и пръстен".

Ст.н.с. Георги Китов:
Няколко поколения от династията са свързани с находката

imageДалакова могила е четвъртата, която проучваме от 15 юни насам. Нарекохме я на името на един от спонсорите ни - управител на "Белведере-България". Екипът ни е от 8 археолози и 10 работника. Находките са много интересни. Маската е била използвана дълго време, може би от няколко поколения от династията, докато накрая е била погребана тук с владетеля. Според мен, тя е била прикрепена към щита на царя воин. По нея има полепнало дърво и още не сме я почистили, затова не знаем колко тежи. Иначе тя е съвсем запазена, има само едно отчупено парченце, което реставраторът Георги Мавров лесно ще възстанови. Самия щит още не сме извадили, интересно ще е да видим какво е изобразено върху него. Намерихме конска амуниция от сребро и няколко апликации от тип, какъвто досега не е познат по нашите земи. Отделно има десетина розети, което ни дава основание да мислим, че амунициите са две, понеже до гроба са положени два коня. Три дни при нас бе екипът на "Дискавъри", трудно е снимането на такова малко пространство. Накрая накарах водещия да се събуе бос и да влезе само той при гроба да снима, останалите стояха зад кордона. С хората от "Дискавъри" пътуват и английски геофизици, обещаха с тяхната модерна апаратура да проучат наоколо и да ни посочат в кои от останалите могили можем да очакваме нещо. До момента обаче никой не ни се е обадил.

Проф. Йорданка Юрукова:
Имаме и монети на двамата царе

imageМного е рисковано да твърдя нещо категорично, преди да видя пръстена. Но няма начин върху него да пише "Азия", понеже по онова антично време такова географско понятие изобщо не е съществувало. Много по-сигурно ще кажа заключението си, когато видя находката. Но по първите ми наблюдения отдалеч смятам, че двата надписа върху пръстена са имената на двамата одриски царе Севт II и Терес II от първата четвърт на IV в.пр.Хр. Вторият е по-малко познат и може би сега имаме шанса да попълним знанията си за него. За тези двама царе имаме и монети - сребърни и бронзови, намерени при разкопки. Тези двама владетели и по монетите са вплетени заедно по същия начин. При всички случаи са властвали преди Котис I. Ако се потвърди, че това са техните имена, откритието е наистина голямо.

17.07.2007

 




Гласувай:
1



1. tamzin - БРАВО НА КИТОВ И КОЛЕГИ, БРАВО И НА ТЕБ ЗА ПОСТА!
18.07.2007 17:24
БЛАГОДАРЯ ЗА ПЪЛНАТА ИНФОРМАЦИЯ!
цитирай
2. анонимен - Iska mi se da markiram nqkolko va...
14.08.2007 17:31
Iska mi se da markiram nqkolko vaproisa, koito spored men sa napalno umestni, kogato se tarsi edna pravilna rekonstukciq:
1. Hronologiq - na kakva baza se tvardi, che tozi prasten e predelinistcheski, t.e. saotvetstva na vremeto na upravlenie na Teres i Sevt ?
2. Zashto se priburzva s identificaraneto na pritejatelq mu - Sevt e yavno populiarno ime v Trakia, a ot druga strana moje bi sme svidetel ina otkrivane na purvite danni na dosega neizvestni vladeteli/ dinasti v Trakiq
3. Po otnoshenie na 3toto bedro - s tezi tehniki na kopaene "zagadkata" bi mogla da e imenno tehen rezultat
цитирай
3. анонимен - Iska mi se da markiram nqkolko va...
14.08.2007 17:32
Iska mi se da markiram nqkolko vaproisa, koito spored men sa napalno umestni, kogato se tarsi edna pravilna rekonstukciq:
1. Hronologiq - na kakva baza se tvardi, che tozi prasten e predelinistcheski, t.e. saotvetstva na vremeto na upravlenie na Teres i Sevt ?
2. Zashto se priburzva s identificaraneto na pritejatelq mu - Sevt e yavno populiarno ime v Trakia, a ot druga strana moje bi sme svidetel ina otkrivane na purvite danni na dosega neizvestni vladeteli/ dinasti v Trakiq
3. Po otnoshenie na 3toto bedro - s tezi tehniki na kopaene "zagadkata" bi mogla da e imenno tehen rezultat
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: avangardi
Категория: Изкуство
Прочетен: 8307724
Постинги: 1978
Коментари: 10400
Гласове: 95680
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031