Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.07.2007 06:52 - Шок за учените - В телата ни има извънземни бактерии шпиони
Автор: avangardi Категория: Технологии   
Прочетен: 1209 Коментари: 1 Гласове:
1

Последна промяна: 17.07.2007 07:01


Носим гена на зелените човечета
http://www.standartnews.com/bg/article.php?d=2007-07-17&article=196225 image
Миниатюрните частици са открити и в скали на метеорити В организма на много хора наред с вируси, бактерии, гъбички, паразити и др. виреят странни организми, наречени нанобактерии. Експерименти на американски, руски и японски учени сочат, че те навярно са с извънземен произход.
През 1992 г. биологът проф. Джефри Фолк от Тексаския университет изследва скали, разположени край геотермални източници и установява, че производството на калциево-карбонатни съединения в тях протича прекалено бързо. Допълнителните проучвания го сащисват: скорострелното образуване на споменатите вещества се дължи на суперминиатюрни сферички, за които науката до този момент няма представа. Проф. Фолк ги назовава нанобактерии (нано е една милиардна част от метъра) и им посвещава десетина публикации в авторитетни списания. Основната теза на Фолк е, че по всяка вероятност голяма част от земната биомаса се състои от такива сферички, че те участват активно в  глобалния кръговрат на органичните и неорганичните съединения
Шест години по-късно финландските химици Олави Каяндера и Нева Цифциоглу доказват експериментално, че нанобактериите са живи организми, които се размножават в някои хранителни разтвори. Те многократно опитват да умъртвят микроскопичните сферички, но удрят на камък: нищо не е в състояние да унищожи удивителните образувания.
В края на миналия век проф. Крис Романек, астрофизик от  НАСА, изследва парче от метеорит, паднал в Антарктида, и намира в него структури, наподобяващи нанобактерии. Две-три седмици по-късно неговият колега проф. Дейв Маккей съобщава, че на повърхността на Марс също има нанобактерии. "Родственички" на миниатюрните сферички "цъфват" и в скалите на три астероида.
С течение на времето експериментите с главни герои нанобактериите тотално шашват учените. Както е известно от биологията, диаметърът на живата клетка трябва да е поне 140 нанометра, за да може тя да побере своята ДНК, белтъците и други вещества. Обаче диаметърът на микроскопичните сферички е 30-50 нанометра. "Това е чудо на чудесата, то навежда на мисълта, че миниатюрните бактерии се размножават без участието на ДНК", отбелязва проф. Маккей.
Екип от НАСА извършва през 2005 г. серия експерименти, чиято цел е да се установят - за пореден път! - минималните размери на най-малкия жив земен организъм  Както и да въртят, както и да сучат американските учени, резултатът е същият както при предишните опити: диаметърът на най-малкия жив земен организъм действително не може да е по-малък от 140-150 нанометра. В противен случай неговата ДНК няма да кодира 250-те жизненонеобходими белтъци. Излиза, че микроскопичните сферички хем са живи, хем са мъртви, хем се размножават, хем не се размножават.
"До този момент въпреки многобройните ни усилия не можем да установим какво има във вътрешността на нанобактериите, сигурен съм, че те са нова форма на живот  чийто произход не е земен", пише в сп. "Нейчър" Джозеф Гай, микробиолог от Университета на Британска Колумбия, Канада. Неговото мнение споделят много американски, руски, френски и английски учени.
Нещо повече, мнозина специалисти предполагат, че миниатюрните кълбенца са подхвърлени на Земята съвсем целенасочено, и то преди хилядолетия. Те смятат, че задачата на нанобактериите е да събират сведения за процесите, протичащи на планетата ни, и да ги изпращат където трябва. "Нанобактериите очевидно се размножават по начин, който ние не успяваме да разберем, те внимателно наблюдават всичко и се намесват в доста процеси, след време ще установим, че на Марс също са много и също се плодят по удивителен начин", продължава Гай.
Наскоро австралийски физици заподозряха нанобактериите в подготовка на мощни урагани и тайфуни. "Ако изучим както трябва свойствата на тези невероятни сферички, ще можем да опитомяваме както глобалния, така и регионалния климат", твърдят те. Френски лекари пък са сигурни, че с помощта на мистериозните кълбета биха се справили с нелечими заболявания.
Засега обаче всичко е в сферата на мечтите.
Зорница ВЕСЕЛИНОВА


Тагове:   извънземни,   шок,


Гласувай:
1



1. slavei - Интересни и любопитни неща има в блога ти, avangardi!
17.07.2007 15:34
Ще ти бъда чест посетител!
Усмихнат ден!:))
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: avangardi
Категория: Изкуство
Прочетен: 8306256
Постинги: 1978
Коментари: 10400
Гласове: 95676
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031