Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.07.2007 07:43 - Компютърни болести. Новини за мрежата и още нещо. Умна търсачка използва езика на ежедневието
Автор: avangardi Категория: Технологии   
Прочетен: 847 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 19.07.2007 16:39


Компютърни болести

image

Децата могат да стоят на компютъра не повече от час и половина дневно

Снимка: Борислав Николов

Ако седите пред компютъра с повдигнати рамене, главата ви е наведена напред или на една страна и усещате напрежение в шията и тилните мускули, това предизвиква застойни явления в системата на гръбначните артерии и нарушение на нормалното кръвоснабдяване на мозъка. Това пък води до главоболие, по-бърза умора, намаляване на паметта, повишаване на артериалното налягане, болки в сърцето и аритмия.
Ако продължително време седите на една страна, издадени с едното рамо напред и прегърбени, рискувате да получите кардиалгия (болки в сърцето), ускорено развитие на остеохондроза на гръбнака и радикулит.
Ако клавиатурата е разположена твърде високо или твърде далеч, се повишава опасността да придобиете т.нар. "синдром на китковата става", който се лекува трудно и в отделни случаи води до инвалидност.
Ако постоянно работите с компютър, спазвайте две основни правила:

по-често сменяйте позата и контролирайте мускулното напрежение.

Поставете в близост до компютъра някакъв знак, който на всеки 10-15 минути да ви напомня да проверявате как седите, напрегнат ли е гръбът, усещате ли умора в ръцете. Движете се върху стола, променяйте позата си, свивайте и отпускайте пръстите си, вдигайте раменете. По този начин ще активизирате кръвотока в гръбначните артерии, ще стимулирате работата на нервните възли, разположени зад тила, ще разтоварите гръбнака, ще премахнете напрежението от мускулите.
Опитвайте се да седите максимално изправени, не навеждайте ниско глава, не протягайте шия към компютъра.
Що се отнася до лъчевото въздействие на компютъра, все още има много неясни и неточни неща. Могат да се определят два вида излъчване: йонизиращо и нейонизиращо.
Йонизиращото излъчване е потокът от енергия (и елементарни частици - неврони, електрони и т.н), които увреждат живите тъкани чрез пряко или косвено въздействие.
От всички видове йонизиращо излъчване мониторът, направен на основата на електро-лъчевата слушалка, дава само т.нар. задържащо електромагнитно излъчване, което е разновидност на гама- или рентгеновото излъчване. В санитарните норми е заложено изискването мощността на експозиционната доза на рентгеновото излъчване на всяка точка на разстояние 0,05 м от корпуса на терминала трябва да съответства на еквивалентната доза, не по-голяма от 100 микрорентгена на час. Това значи, че ако работите в стая и зад вас има още един компютър, погрижете се

той да бъде на разстояние над 1,5-2 м

Това особено засяга децата. Общото правило на радиологията е: преди всичко от излъчването страдат тъканите, в които бързо се размножават клетките. За възрастния човек това са половите клетки и клетките на тънкото черво, а при детето - всички.
Затова постарайте се разстоянието от вашия гръб до компютъра зад вас да бъде не по-малко от 1,6-1,8 м. Приемайте всеки ден достатъчно количество витамин С, който доказано намалява последствията от радиацията. Консумирайте повече извара и млечни продукти, тъй като аминокиселините спомагат за извеждането от тялото на свободните радикали.
Движете се повече - станете от компютъра, поразходете се, направете няколко дълбоки вдишвания. Тази кратка гимнастика ще активизира възстановителните процеси и ще способства за освобождаването на организма от шлаката.
Детето на възраст 10-12 години в никакъв случай не трябва да прекарва пред компютъра повече от 1,5 часа дневно.
Нейонизиращото излъчване се състои от електромагнитно и електростатично поле. Съществуват специални норми, регулиращи напрежението и на тези полета, но за съжаление тяхното влияние върху организма не е изучено добре.
Едно обаче е несъмнено - при различните аритмии на сърцето, т.е. в тези случаи, когато се нарушават електрическите процеси в него, електрическите полета почти сигурно допринасят за развитието на заболяването.

-------------------------
Страницата е подготвена със съдействието на http://www.zdrave.bg


image СНИМКА: ФИЛИП ДУЛАК

Фредерика Сегонд е един от разработчиците на революционния тип търсачка на Xerox.

Нов интелигентен софтуер за търсене на текстова информация разработиха учени от Xerox. FactSpotter не се ограничава само до търсенето по ключови думи, а дава възможност да се открие буквално "игла в купа сено", твърдят от компанията.
Софтуерът, създаден в изследователския център на Xerox в Гренобъл, Франция, комбинира мощна лингвистична търсачка с лесен за употреба интерфейс, така че всеки да може да задава въпроси към системата на обикновен език, използван в ежедневието.
За разлика от традиционните инструменти за търсене, FactSpotter издирва не само по ключовите думи, съдържащи се в зададения въпрос, но и в контекста на документите, в който те са използвани. Например, при търсене във файлове, в които се споменава Анджелина Джоли, системата ще даде и резултати, в които името й е заместено с някакъв прякор или с местоимението "тя".
Очаква се технологията на Xerox да помогне на потребителите да управляват по-добре огромни бази данни и документни процеси в сферите на банкерството, финансите, правото. FactSpotter може да направи революция и в операциите с динамични данни в сфери като риск мениджмънт, фармацевтични проучвания, анализ на пазара и конкуренцията, безопасност и борба с престъпността, смятат от Xerox.

image GOOGLE настъпва със своя офис пакет и у нас, съобщиха от представителството на интернет-гиганта от BYTE България. Google Apps Premier Edition е комбинация от онлайн решения за офиса и включва Google Docs & Spreadsheets, Gmail, Google Talk, Google Calendar и Google Page Creator. Пакетът дава възможност за цялостно организиране на комуникацията и взаимодействието между служителите в една компания, като се предлага на цена от 50 евро абонамент за 1 година. Очаква се съвсем скоро пакетът да бъде обогатен и с пълноценен редактор на презентации.
image
ТРИИЗМЕРНИЯТ ДРЕЗДЕН стана най-големият виртуален град в Google Earth. В проектирането на модела са участвали компаниите Virtualcitysystems GmbH и 3D Geo. Около 150 хиляди сгради от административния център на Саксония са заложени в 3D модела, твърдят разработчиците. Това прави града много по-детайлизиран, отколкото подобни проекти, добавяни в Google Earth по проекта 3D Warehouse. Виртуалният Дрезден се отличава и със своята натуралност на фона на останалите градове, които са представени доста по-монотонно.
image
РУМЪНСКИТЕ ВЕЩИЦИ влизат в духа на времето и предлагат своите услуги вече и онлайн. Намерението на дамите е да печелят повече клиенти, след като страната им вече е членка на Европейския съюз. Една от най-известните представителки на официално признатата професия в северната ни съседка дори има свой блог на адрес http://vrajitoare.blogspot.com. Там тя предлага всичко - от интерпретиране на сънища до гледане на карти Таро. Вещицата се е ориентирала и към други актуални тенденции, като например любовните елексири за гейове.

КОМПЮТЪРНИТЕ ВИРУСИ отпразнуваха 25-ия си рожден ден през уикенда. Изненадващо се оказва, че първият вредител не е бил за IBM PC с популярната тогава MSDOS, а за Apple II. През 1982 година деветокласникът Ричард Скрента получава за Коледа Apple II машина и решава да изиграе малка шега на приятелите си. Момчето прикача към игра творението си, което след 50 стартирания вместо да пусне играта, изключва екрана на компютъра. Elk Cloner всъщност не нанася никакви материални щети на заразените машини, а само се копира върху дискетите, но все пак се смята за вирус. Първият сериозен такъв е създаден 4 години по-късно от двама братя пакистанци.ТОП 10. Новинарски САЙТОВЕ*1. news.yahoo.com
2. www.bbc.co.uk
3. news.bbc.co.uk
4. www.cnn.com
5. my.yahoo.com
6. news.google.com
7. www.msnbc.msn.com
8. www.weather.com
9. www.nytimes.com
10. weather.yahoo.com *Според класацията на Alexa.com

http://www.monitor.bg/life/article?sid=&aid=126835&cid=60&eid=1115


Тагове:   новини,   още,   Мрежата,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: avangardi
Категория: Изкуство
Прочетен: 8344080
Постинги: 1980
Коментари: 10405
Гласове: 95917
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930